Iki: Iki

2137
lukukertaa

2011 IKI / ILK Music ILK177CD

Artwork: kaisa.dk

1.I natt, mens du sov
2.Andartakid
3.Dán
4.The mermaid and the sailor
5.Crazybird
6.Muisto
7.The scape
8.Quisanadolele
9.Thin ice
10.Raccoon’s lullaby
11.På båden
12.Unison frustration

Text and Music by IKI.

Mette Skou, Sofie Holm, Guro Tveitnes, Anna Mose, Mari Tveito, Mia Marlen Berg, Kamilla Kovacs, Anna María Björnsdóttir, Johanna Sulkunen (voc).

Produced by IKI
Executive producer Kresten Osgood, ILK
Recorded at The Village Recordind by Bjorn Gjessing
Mixed by Bjorn Gessing
Mastered by Harris Newman at the Grey Market Mastering, Canada

Arvio: 4 tähteä

IKI luottaa hetken johdatukseen, improvisaation ihmeeseen. IKIn yhdeksän laulajaa kokoontuivat studioon kolmeksi päiväksi, äänittivät seitsemän tuntia valmista musiikkia, josta valittiin 12 kappaletta levylle asti.

Soittimia ei IKI tarvitse taustalleen, kaikki tehdään ihmisäänillä. Vissistä bändifiiliksestä huolimatta nyt ei soundillisesti juurikaan suoranaisesti imitoida instrumentteja, kunhan vain otetaan äänistä liki kaikki inhimillinen irti.

Rakennellaan monimuotoisia harmonioita, rytmitellään porukalla komppia, kaiutellaan kantavia lead-ääniä. Levyllä kuullaan englantia ja pohjoismaisia kieliä sulassa sovussa, ja taitaa siellä vilahtaa imaginaarisiakin kieliä. Johanna Sulkusen johdolla veistetään yksi kappale kokonaan suomeksi.

IKIn sommitelmissa selkeys ja kantava melodisuus keskustelevat hienosti kokeilevien tekniikoiden kanssa. Musiikki on kauttaaltaan mielenkiintoista ja värikästä, mutta toisaalta se tuskin pyyhkäisee hilseitä jos on vähänkin nykylaulumusiikkia harrastanut. Genreistä ei kannata jauhaa, tuo laulumusiikki riittää hyvin, kunhan pidetään improvisaatiolähtöisyys ja -keskeisyys mielessä.

Kappaleet ovat lyhyitä kokonaisuuksia, tarinoita jotka kehittyvät ja kasvavat hyvin luontevasti. Levyllinen hallittua ja ihastuttavaa musisointia on siis tarjolla, mutta IKI pitäisi ehdottomasti päästä kokemaan myös konsertissa.