Ilta numero 800: East Coast Jazz Club juhli tyylillä

85
lukukertaa
Sapokka Stage täynnä. Kaikki sivun kuvat: Ari Haimi.

Kesän aluksi Kotka Jazzin East Coast Jazz Club on perinteiseen tyyliin siirtynyt ulkoilmaan ja ilmaiskonsertteihin.

Kesän ensimmäinen konsertti noudatti klassisen draaman tai oopperan kaarta. Jokin uhkaa (päivän)sankaria, mutta lopulta kaikki käy hyvin juonikiemuroiden jälkeen.

Ja helpotus tuo lisää iloa. Tällä kertaa oli pitkän hellekauden päätteeksi povattu uhkaavaa ukkoskuuroa juuri tapahtuman ylle ja tapahtuman aikaan.

No, onneksi sade viisti Sapokan rantamaisemat  sopivan etäältä niin että mitään harmia ei tullut. Karhulassa satoi. Kotkansaaren Sapokassa ei. Aurinko paistoi ja ihmisiä oli maanantai-illassa viimeistä sijaa myöten. Kaikki hyvin, jännitys lientyi. Hyvän olon tunne valtasi mielet.

Mika Huusari Kotka Jazzista kertoi, että alunperin nämä jazz klubit ovat lähteneet soittajien tarpeista ja halusta pitää work shopeja ja jamitilaisuuksia niin että soittotaito ja -vire pysyvät hyvällä tasolla. Pikku hiljaa klubi-illat saivat niin paljon suosiota, että koko järjestely siirtyi Kotka Jazzin toiminan osaksi.

Tämä tapahtui noin klubi-ilta 200 kohdalla. Menestyksen salaisuutena Mika pitää sitä, että tapahtuma on toistuva, maanantaisin ja yleensä alkuillasta niin että opiskelijat ja töissäkäyvätkin ehtivät mukaan soittamaan ja kuuntelemaan. Eikä sitäkään pidä väheksyä että klubi-iltojen myötä jazzharrastajat ovat löytäneet toisiaan. Levyjen vaihtoa ja retkiä muihin jazztapahtumiin on helppo järjestää, kun väki on tuttua.

”Juhlajamit 800” oli tällä kertaa teemana. Vuodesta 2006 lähtien vuodessa on aina ollut vajaat 50 klubi-iltaa. Toki ennen tätäkin on soitettu yhdessä, mutta tällä formaatilla ja dokumentoidusti on nyt menty 800 kertaa, toteaa Wiljami Salminen, Kotka Jazzin puheenjohtaja.

Juhlajameissa oli panostettu nuorten soittajien  house bandiin. Tobias Schenk Trio oli saanut vahvistuksekseen trumpetisti Teemu Mattssonin. Basistina oli Jussi Hovilainen. Rumpalina soitti Konsta Puro. Tobias kertaili asiantuntevasti paikallisen jazzyhdistyksen ja yleisemminkin jazzin historaa. Teemu Mattsson on umolainen ja Sibelius-Akatemian kasvatteja, joten jamien pohja oli
tukeva ja luotettava.

Jarkko Puro aloitti jamiosuuden laulaen ja soitti myös huilua. On the sunny side of the street soi kesäillassa hienosti ja nostatti tunnelmaa heti kärkeen. Saksofonisti Aapo Tenhola jatkoi Days of wine and roses kappaleella. Hieman harmitti, että Aapo ei soittanut enempää. Mielellään yleisö olisi kuullut enemmänkin. Pian selvisi, että jammailuhaluisia oli lähes joka pöytäkunnassa, joten sopu tilaa antaa. Marjot Siikasaari jatkoi teemaan sopivasti Gershwinin Summertime-klassikolla. Esitys oli sopivan hidastempoinen ja Marjotin tumma ääni sopi tilanteeseen mainiosti. Aapon pöydästä nousi sitten todellinen soittokonkari Juhani Reponen baritonisaksofoninsa kanssa lavalle ja antoi oman Blues Walkinsa puhua.

Tauon jälkeen oli parhaassa soittoiässä olevien ammattilaisten vuoro näyttää mallia. Visa Haarala, Teemu Mattsson ja Marzi Nyman antoivat kunnon yhteissoittotuokion. Esityksessä oli dynamiikkaa ja juuri oikeanlaista vuorovaikutteisuutta soittajien välillä.

Yleisö antoi arvoa. Ammattimiehet asialla. Mika Huusari oli saanut hyvin motivoitua soittajia. Jari Riiheläinen vaihtui bassoon ja Jallu Sundelin rumpuihin. Nuoret laulajat Tiia Haikka ja Sofia Salonen olivat vuorossa. Olisipa Marjotkin vielä liittynyt seuraan! Yleisössä
ikäjakauma oli sama kuin soittajissa. Kaverit olivat kannustusjoukoissa ja aplodit sen mukaiset.

Ja jälleen pieni vaihdos: nuori Miro Kananen tuli lavalle bassoukulelen kanssa ja konkarisarjan saksofonisti Vesa Kuitunen soitti Misty-kappaleen. Aurinko alkoi jo laskea ja polttavan päivän päätteeksi mereltä puhaltanut leppeä tuuli vilvoitti Mistyn lailla ilmeisen
tyytyväistä kuuntelijakuntaa. Ilta meni reippaasti yliajalle, mutta hyvä niin. Kaikki oli kohdallaan sää, soittaminen, yleisömäärä ja musiikin laatu. Tätähän tänne tultiin juhlimaan.

Suomijazz.com onnittelee! Toivotaan että 1000 tulee täyteen.

East Coast Jazz Club
Sapokka Stage Kotka 3.6.2024

Tobias Schenk Trio & Teemu Mattsson
Tobias Schenk, piano
Konsta Puro, rummut
Jussi Hovilainen, basso
Teemu Mattsson trumpetti

Jamit
Jarkko Puro, huilu, laulu
Aapo Tenhola saksofoni
Marjot Siikasaari, laulu
Juhani Reponen, saksofoni
Visa Haarala, trumpetti
Marzi Nyman, kitara
Jari Riiheläinen basso
Jallu Sundelin rummut
Tiia Haikka laulu
Sofia Salonen laulu
Vesa Kuitunen saksofoni
Miro Kananen, bassoukulele

Tobias Schenk Trio.
Tobias Schenk.
Jussi Hovilainen.
Konsta Puro.
Teemu Mattsson.
Jarkko Puro.
Aapo Tenhola.
Marjot Siikasaari.
Juhani Reponen.
Marzi Nyman.
Visa Haarala.
Tiia Haikka ja Sofia Salonen.
Vesa Kuitunen.
Jallu Sundelin.
Jari Riiheläinen.
Miro Kananen.