Keikat

Pvm Mitä Paikka Paikkakunta
13.8.2022 Jazz for kids – koko perheen jazztuokio Espoon kulttuurikeskus Jazz for kids – koko perheen jazztuokio in Espoo
Klo: 11.00. Pääsymaksu: Vapaa pääsy. Osoite: Kulttuuriaukio 2.
Keikka järjestetään Espoon kulttuurikeskuksen ulkoilmanäyttämö Amfilla. Petri Krzywacki – kitara, Vesa Ojaniemi – basso, Rami Eskelinen – rummut. Konsertissa kuullaan svengaavia jazzkappaleita Ebelin opetrion esittämänä Espoon kulttuurikeskuksen ulkoilmanäyttämö Amfilla. Jazz for Kids on tasokkaiden jazzkonserttien sarja, johon kaikki vauvasta vaariin ovat tervetulleita. Ammattimuusikot tarjoilevat täysipainoisen jazzkonsertin, jonka ohjelmisto koostuu kunkin taiteilijan oman tuotannon parhaista paloista taidokkaina ja volyymiltaan lapsiystävällisinä versioina.
13.8.2022 Nieminen & Litmanen feat. Charlotta Kerbs Juttutupa Nieminen & Litmanen feat. Charlotta Kerbs in Helsinki
Klo: 19.00. Pääsymaksu: Vapaa pääsy. Osoite: Säästöpankinranta 6.
13.8.2022 Aili Ikonen G Livelab Tampere Aili Ikonen in Tampere
Klo: 21.00. Pääsymaksu: Liput konserttiin myynnissä vain Tiketissä. Osoite: Puutarhakatu 1.
Muistojen musiikkia – Tampereen Wanhankaupungin juhla. Suomen tämän hetken ykkösjazzlaulajaksi tituleerattu Aili Ikonen on monipuolinen laulaja ja lauluntekijä. Valovoimaisen artistin ura sisältää lukuisia albumeita, big band- produktioita, Ella Fitzgerald -tulkintoja ja jazziskelmiäkin. Aili Ikonen yhtyeineen esittää mm. unohtumattoman jazzlaulaja Ella Fitzgeraldin tunnetuksi tekemiä kappaleita. Ikosen kanssa ”Lady Ellan” musiikkia tulkitsee viisihenkinen yhtye. Yhtyeen ohjelmisto on koottu monipuolisesti ”First Lady Of Songin” pitkän uran varrelta. Mukana on niin romanttisia balladeja, vauhdikkaita bebop-numeroita kuin lattarirytmejäkin. Klassikkokappaleiden sovituksista vastaa yhtyeen taiteellinen johtaja, basisti Mikko Pellinen. Rytmisektion ohella yhtyeeseen tuo lisäväriä kaksi puhaltajaa. Tampereen Wanhankaupungin juhla on uusi pieni historia- ja musiikkifestivaali kesäisen Tampereen sydämessä. Esityspaikat ovat keskustan ikonisia rakennuksia viime vuosisadan alusta ja kauempaakin historiasta. Ensimmäisen tapahtuman aikana kuullaan monenlaisia säveliä menneiltä ajoilta, niin klassisia koti- ja ulkomaisia teoksia kuin hieman kevyempääkin vanhan ajan musiikkia.
14.8.2022 Pylkkänen Organic Bop Tenho Restobar Pylkkänen Organic Bop in Helsinki
Klo: 19.00. Pääsymaksu: Vapaa pääsy. Osoite: Helsinginkatu 15.
SunJazz. Pylkkänen Organic Bop on energistä ja mielenkiintoista musiikkia esittävä tuore yhtye. Bändin jäsenet ovat tuttuja lukuisista yhteyksistä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Bändi esittää sävellyksiä niin Woody Shaw’n ja Bill Evansin kaltaisten mestareiden kynästä sekä Pekka Pylkkäsen originaaleja sekä Pylkkäsen ja Visa Oscarin yhdessä tekemiä sovituksia jazzklassikoista. Pekka Pylkkanen – saksofonit, Gunu Karjalainen – trumpetti, Visa Oscar – urut, Anssi Tirkkonen – rummut.
15.8.2022 Iro Haarla & John Hollenbeck Duo Hakasalmen huvila Iro Haarla & John Hollenbeck Duo in Helsinki
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 20 €, eläkeläiset, työttömät ja Helsinki Jazz ry:n jäsenet 15€, opiskelijat 12 €, pariskunnat 15 + 15 €. Osoite: Mannerheimintie 13b.
jaZZanti. Iro Haarla: piano ja John Hollenbeck: rummut. Kahden arvostetun säveltäjän ja muusikon ensi kohtaaminen. Konsertissa kuulemme kummankin sävellyksiä heidän laajoista repertoaareistaan uusina tulkintoina. Ainutlaatuinen konsertti odotettavissa! Iro Haarla on Suomen tunnetuimpia jazzsäveltäjiä ja muusikoita. Hän on tehnyt useita merkittäviä ja kiitettyjä levytyksiä yhdessä suomalaisten ja kansainvälisten huippumuusikoiden kanssa. Iro on saanut Jazzliiton Yrjö-palkinnon 2006 ja Musiikkiarkiston jakaman Suomen Jazzlegenda palkinnon 2020. John Hollenbeck on tunnettu säveltäjä, rumpali, yhtyeen johtaja ja opettaja. Hän toimi rumpujensoiton ja improvisoinnin professorina Jazz Institute Berlinissä vuosina 2005-2016 ja 2015 hän liittyi Montrealin Faculty of McGill University’s Schulich School of Musicin opettajakuntaan rumpujensoiton professorina. Hänen ehkä tunnetuin yhtyeensä on Suomessakin vieraillut the Claudia Quintet, tämän lisäksi hänellä on mm. iso kokoonpano John Hollenbeck Large Ensemble. John Hollenbeck kävi viime vuonna ensimmäisen osan Jazz Finland Residency vierailulla ja jatkaa nyt 1.-21.8.2022. Koronapandemiasta huolimatta Hollenbeck ehti viime vuoden vierailullaan kahden viikon aikana tavata noin 50 suomalaista muusikkoa, opettaa Sibelius-Akatemian jazzmusiikin opettajien leirillä, konsertoida Sibelius-Akatemian opettajista koostuvan yhtyeen kanssa KOKO Jazz Clubilla Helsingissä 19.8. (yksi vuoden 2021 parhaista konserteista) ja konsertoida UMO Helsingin kanssa 24.8.
15.8.2022 Tuula Krzywacki Trio Merisydän Cafe Tuula Krzywacki Trio in Kotka
Klo: 19.00. Pääsymaksu: Vapaa pääsy. Osoite: Sapokankatu 2.
Kotka Jazz.
16.8.2022 Sid Hille Temppeliaukion kirkko Sid Hille in Helsinki
Klo: 10.15. Pääsymaksu: Vapaa pääsy. Osoite: Lutherinkatu 3.
Solo piano improvisations.
16.8.2022 Pienet ihmiset, isot puut Tenho Restobar Pienet ihmiset, isot puut in Helsinki
Klo: 19.00. Pääsymaksu: Vapaa pääsy. Osoite: Helsinginkatu 15.
Pienet ihmiset, isot puut on luonnosta inspiroituneita sävellyksiä esittävä uusi jazzkvartetti. Yhtyeen sävellykset käsittelevät ilmastoahdistusta, luontokadon aiheuttamaa surua ja rakkautta luontoon. Musiikki on tyyliltään modernia jazzia, jossa kuullaan vaikutteita suomalaisesta kansanmusiikista.
17.8.2022 Teurastamo Jazz Picnic Teurastamo Teurastamo Jazz Picnic in Helsinki
Klo: 17.00. Pääsymaksu: Vapaa pääsy.. Osoite: Työpajankatu 2.
Houseband: Martti Vesala – Trumpet, Arto Ikävalko – Keys, Joonas Tuuri – Bass, Ville Luukkonen – Drums. Houseband klo 17:00, Jamit 18:00 alkaen.
17.8.2022 Maja Mannila Trio Juttutupa Maja Mannila Trio in Helsinki
Klo: 19.00. Pääsymaksu: Vapaa pääsy. Osoite: Säästöpankinranta 6.
Rytmihäiriöklubi.
18.8.2022 Django Collective Helsinki Juttutupa Django Collective Helsinki in Helsinki
Klo: 19.00. Pääsymaksu: Vapaa pääsy. Osoite: Säästöpankinranta 6.
18.8.2022 UMO Helsinki Jazz Orchestra & Erja Lyytinen Allas Sea Pool UMO Helsinki Jazz Orchestra & Erja Lyytinen in Helsinki
Klo: 19.00. Pääsymaksu: ovi 30/ennakko 27,50 €. Osoite: Katajanokanlaituri 2a.
Blueskuningatar, kitaristi ja laulaja Erja Lyytinen ja UMO Helsinki Jazz Orchestra yhdistävät voimansa Allas Sea Poolilla elokuussa! Konsertissa kuullaan Lyytisen musiikkia big band -versioina. Kapellimestarina Antti Rissanen. Erja Lyytisen musiikillinen paletti on laaja, ja se ulottuu aina modernista blues-rockista legendaaristen blues-legendojen vaikutteisiin. Konsertissa kuullaan materiaalia Lyytisen koko uralta, mukana on myös hänen uusimpia kappaleitaan tuorein big band -sovituksin. Sovitukset ovat mm. Antti Rissasen ja Erno Tiittasen kynästä. Nyt ollaan bluesin ytimessä!
18.8.2022 Manuel Dunkel Quartet Jumprun patio Manuel Dunkel Quartet in Oulu
Klo: 21.00. Pääsymaksu: Vapaa pääsy. Osoite: Kauppurienkatu 6.
Jumpru x OMJ Taiteiden Yö. Palkittu saksofonisti ja säveltäjä Manuel Dunkel kvartetteineen esiintyy Suomen Jazzliiton yhteistuotantokiertueella loppuvuodesta 2022. Suomijazzin kirkkaimpiin tähtiin kuuluvan Dunkelin viimeisin levy, marraskuussa 2021 julkaistu Northern Journey, jatkaa tutulla intensiivisellä ja ilmaisuvoimaisella tyylillä, josta saksofonitaituri hyvin tunnetaan niin meillä kuin maailmallakin. Manuel Dunkel Quartetin riveissä soittavat pianisti Alexi Tuomarila, basisti Antti Lötjönen sekä rumpali Jaska Lukkarinen, jota Oulussa sijaistaa Joonas Riippa. Virtuoosimainen kokoonpano tunnetaan erityisesti melodisesta ilmaisustaan ja omaleimaisesta soundistaan. Yhtyeen keskiössä on Dunkelin voimakas ja vivahteikas saksofonisoundi, joka taipuu luontevasti intensiivisestä postbop-tyylistä aina herkimpiin balladitunnelmiin asti. Dunkel on johtanut kvartettiaan sen eri kokoonpanoissa 90-luvun puolivälistä lähtien ja kerännyt mainetta yhtenä Suomen vahvimmista. Northern Journeyn myötä hänen oma tuotantonsa käsittää jo seitsemän albumia, minkä lisäksi Dunkel on ollut mukana lukuisissa muissakin projekteissa kuten UMO Helsinki Jazz Orchestrassa, Jukka Perko & Hurmio-orkesterissa ja Platypus Ensemblessä. Vierailevana solistina Dunkelia on kuultu sekä Suomessa että ulkomailla. Hän on soittanut yhdessä muun muassa Paul Jacksonin, Rick Margitzan, Eric Truffaz’n ja Kenny Wheelerin kanssa. Manuel Dunkel – saksofoni, Alexi Tuomarila – piano, Antti Lötjönen – basso, Joonas Riippa – rummut.
19.8.2022 Natalia Castrillón – Sergio Castrillón – John Hollenbeck Trio Hakasalmen huvila Natalia Castrillón – Sergio Castrillón – John Hollenbeck Trio in Helsinki
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 20 €, eläkeläiset, työttömät ja Helsinki Jazz ry:n jäsenet 15€, opiskelijat 12 €, pariskunnat 15 + 15 €. Osoite: Mannerheimintie 13b.
jaZZanti. Natalia Castrillón: harput, Sergio Castrillón: sello ja John Hollenbeck: rummut. Mielenkiintoisen ja inspiroivan uuden vapaan improvisaatiokokoonpanon ensimmäinen kohtaaminen. Kolumbialainen Natalia Castrillón on monipuolinen harpisti, laulaja ja säveltäjä, jonka musiikilliset juuret ovat latinalaisamerikkalaisessa perinnemusiikissa, klassisessa sekä kokeellisessa musiikissa. Helsingissä jo useamman vuoden asunut artisti on kysytty muusikko, jolla on kyky heittäytyä yli genrerajojen ja koskettaa kuulijaa. Natalia on kehittänyt oman persoonallisen soittotavan, jossa hän yhdistelee innovatiivisia ja perkussiivisia soittotekniikoita perinteisempään harpun soittoon. Sergio Castrillón on sellisti, improvisoija, säveltäjä ja tutkija, joka on kiinnostunut äänestä ja taiteen eri ilmentymistä. Hän esiintyy aktiivisesti nykymusiikkiteoksissa ja improvisaatiokeikoilla sekä osallistuu yhteistyöprojekteihin, joissa käytetään musiikin ohella teatteria, runoutta ja nykytanssia. Hän tekee paljon yhteistyötä sisarensa Natalian kanssa. John Hollenbeck on tunnettu säveltäjä, rumpali, yhtyeen johtaja ja opettaja. Hän toimi rumpujensoiton ja improvisoinnin professorina Jazz Institute Berlinissä vuosina 2005-2016 ja 2015 hän liittyi Montrealin Faculty of McGill University’s Schulich School of Musicin opettajakuntaan rumpujensoiton professorina. Hänen ehkä tunnetuin yhtyeensä on Suomessakin vieraillut the Claudia Quintet, tämän lisäksi hänellä on mm. iso kokoonpano John Hollenbeck Large Ensemble sekä vapaan improvisoinnin yhtye Blind Date Quartet. John Hollenbeck kävi viime vuonna ensimmäisen osan Jazz Finland Residency vierailulla ja jatkaa nyt 1.-21.8.2022. Koronapandemiasta huolimatta Hollenbeck ehti viime vuoden vierailullaan kahden viikon aikana tavata noin 50 suomalaista muusikkoa, opettaa Sibelius-Akatemian jazzmusiikin opettajien leirillä, konsertoida Sibelius-Akatemian opettajista koostuvan yhtyeen kanssa KOKO Jazz Clubilla Helsingissä 19.8. (yksi vuoden 2021 parhaista konserteista) ja konsertoida UMO Helsingin kanssa 24.8.
19.8.2022 Mimie Moore Jazz Edition Rikalanmäki Mimie Moore Jazz Edition in Salo
Klo: 19.00. Pääsymaksu: Keikkalippu 22/18€, Show & dinner 48/44€. Osoite: Rikalantie 74.
Mimie Moore (Elina Brooks, Maija Kurki & Saana Trygg-Nevanlinna) on keväällä 2013 perustettu yllätyksellinen naistrio. Yhtyeen tavoitteena on luoda konstailematonta musiikkia, joka tuntuu hyvältä niin itsestä kuin yleisöstäkin. Trio säveltää ja esittää musiikkia leikitellen villisti ja häpeilemättömästi tunnelmilla, kornejakaan sävyjä kaihtamatta. Runsaan mehevät stemmalaulut jylisevät huumorin ja vakavuuden kaikilla asteilla. Mimie Moore Jazz Edition on näyttävä seitsenhenkinen yhtye, johon trio on kutsunut joukon ihania jazzmuusikoita seurakseen. Mimie Moore Jazz Edition on sekoitus Mimielle tyypillistä hersyvää stemmalaulua ja upeiden muusikoiden taidonnäytteittä. Ruoka klo 17 alkaen Rikalan Krouvissa. Esiintyjät: Elina Brooks, laulu, Maija Kurki, laulu, Saana Trygg-Nevanlinna, laulu, Mikko Iivanainen, kitara, Sampo Tiittanen, basso, Kalevi Louhivuori, piano ja trumpetti, Thomas Törnroos, rummut.
19.8.2022 Vesa Aaltonen Prog Band G Livelab Vesa Aaltonen Prog Band in Helsinki
Klo: 20.00. Pääsymaksu: 28 €. Osoite: Pieni Roobertinkatu 16.
Tasavallan Presidentti -yhtyeen ja lukuisten muiden bändien sekä projektien rumpalina tunnettu Vesa Aaltonen on yhtyeineen nauhoittanut kaikessa hiljaisuudessa uuden albumin. Maaliskuussa 2022 ilmestynyt “Studio Live” sisältää uusia versioita Tasavallan Presidentin, Made In Swedenin, The Groupin ja Pekka Pohjolan klassikkokappaleista, joiden syntymiseen Aaltonen on aikanaan ollut vaikuttamassa. Uudella levyllä suurimman osan soitannollisesta puolesta huolehtii Vesa Aaltonen Prog Band. Kokoonpanossa bassoa soittaa jo konkariksi luokiteltava Jari Heino, kappaleiden vaativat kitaraosuudet taikoo Jere Haakana, saksofoni- sekä huiluosuuksista vastaa Ilmari Rönkä ja kosketinsoittimien takana häärää monista projekteista tuttu Juha Kuoppala. Rumpalilegendan levylle on kertynyt lisäksi nimekäs vierailijajoukko. Kolmella Tasavallan Presidentti -biisillä (Lounge, Milkyway Moses ja Bargain) kitaran sijaan bassossa piipahtaa Aaltosen entinen bändikollega Jukka Tolonen. Aikalaiskilpailijansa Wigwamin riveistä sessiolaulajaksi saatiin houkuteltua Jukka Gustavson, ja kuin kirsikkana kakkuun, muutamassa biisissä akustiseen kitaraan on tarttunut Jarmo Nikku. Vokaaleissa vaikuttaa Gustavsonin lisäksi laulaja Ella Tepponen, joka versioi kaksi hienoa Made In Sweden -yhtyeen kappaletta Sometimes ja Where Do We Begin.
19.8.2022 Pat Metheny Kulttuuritalo Pat Metheny in Helsinki
Klo: 20.00. Pääsymaksu: alk. 61 €. Osoite: Sturenkatu 4.
Yksi kaikkien aikojen arvostetuimmista jazzkitaristeista, Pat Metheny, saapuu elokuussa Suomeen. Kitaristi ja säveltäjä on elävistä jazzmuusikoista menestyneimpiä. Hänellä on takanaan lähes 50 vuoden ura, noin 20 miljoonaa myytyä levyä ja 20 Grammy-palkintoa. Viiden vuoden tauon jälkeen Suomeen palaava Metheny konsertoi yhdessä trionsa kanssa Helsingin Kulttuuritalossa perjantaina 19.8.22. Methenyn lisäksi triossa soittaa Darek Olszkiewicz (Bass) ja Joe Dyson (Drums).
20.8.2022 Sami Saari & Jazzpojat Juttutupa Sami Saari & Jazzpojat in Helsinki
Klo: 19.00. Pääsymaksu: Vapaa pääsy. Osoite: Säästöpankinranta 6.
21.8.2022 Street Level Café Restaurant Saltbodan Street Level in Loviisa
Klo: 14.00. Pääsymaksu: Vapaa pääsy. Osoite: Laivasilta 4.
Street Level on Jukka Gustavsonin yhtye, joka perustettiin aikanaan muutamaa yhteistä esiintymistä varten. Yhteinen sävel löytyi kumminkin heti, joten pitkäaikaisempi yhteistyö oli luonnollinen jatke. Nimeksi tuli rumpali Thomas Törnroosin ehdottama Street Level koska ensimmäinen konsertti soitettiin Porvoon Kahvila Rongossa katutasossa. Street Levelin ensimmäinen levy Natural High julkaistiin vuonna 2021 ja musiikki on taattua Jukka Gustavsonia missä koko trio on vahvasti edustettuna! Yhtyeellä on takana toistakymmentä esiintymistä ja yhtyeen kemia toimii erinomaisesti. Jukka on ehkä parhaimmillaan triokokoonpanossa, missä Jukan rikkaat harmoniat pääsevät eniten oikeuksiin. Jukka Gustavson, vocals & keyboard, Jan-Olof Strandberg, bass, Thomas Törnroos, drums.
21.8.2022 Ida Alanen Trio Tenho Restobar Ida Alanen Trio in Helsinki
Klo: 19.00. Pääsymaksu: Vapaa pääsy. Osoite: Helsinginkatu 15.
SunJazz. Ida Alanen Trio on nuoren polven jazzyhtye, jonka ohjelmisto koostuu pääosin Ida Alasen sävellyksistä. Musiikki on tyyliltään modernia pohjoismaista jazzia, jossa kuuluu vaikutteita mm. elokuvamusiikista ja minimalismista. Trio tulkitsee Alasen sävellyksiä raikkaalla otteella ja yhtenäisellä soundilla.
22.8.2022 Sini Ikolampi Duo Merisydän Cafe Sini Ikolampi Duo in Kotka
Klo: 19.00. Pääsymaksu: Vapaa pääsy. Osoite: Sapokankatu 2.
Kotka Jazz.
23.8.2022 - 27.8.2022 Viapori Jazz Suomenlinna Viapori Jazz in Helsinki

Perko/la (Jukka Perko, Mikko Perkola, Mamba Assefa), Emma Salokoski & Jarmo Saari, Yllätyskonsertti, Ona Kamu, Tero Lindberg & Tijuana GT, Tommy Lindgren, Tatu Rönkkö & Jukka Perko, Jazz & dikter – Claes Andersson in memoriam (DJ Bunuel, Riitta Paakki, Kaisa Mäensivu, Reiska Laine), Timo Brass Band, Jukka Perko & Virtuosi di Kuhmo: Kaanaanmaa 20 vuotta, Maarit Kytöharjun valokuvanäyttely.
24.8.2022 Sid Hille Temppeliaukion kirkko Sid Hille in Helsinki
Klo: 10.15. Pääsymaksu: Vapaa pääsy. Osoite: Lutherinkatu 3.
Solo piano improvisations.
24.8.2022 Teurastamo Jazz Picnic Teurastamo Teurastamo Jazz Picnic in Helsinki
Klo: 17.00. Pääsymaksu: Vapaa pääsy.. Osoite: Työpajankatu 2.
Houseband: Martti Vesala – Trumpet, Arto Ikävalko – Keys, Joonas Tuuri – Bass, Ville Luukkonen – Drums. Houseband klo 17:00, Jamit 18:00 alkaen.
24.8.2022 Trygve Seim Sellosali Trygve Seim in Espoo
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 30/25 € + tilausmaksu (alk. 1,50 €), lippu.fi. Osoite: Soittoniekanaukio 1 A.
Norjalainen saksofonistisuuruus Trygve Seim palaa Suomeen! Taidokkaan norjalaisen saksofonistin Trygve Seimin ECM-levy-yhtiön kautta julkaisema kahdeksas albumi Helsinki Songs esitteli vuonna 2018 levyllisen tulevaisuuden klassikoita. Pitkälti Helsingissä sävellettyjä kappaleita saksofonistin kanssa esittää hänen norjalais-virolais-suomalainen huippukvartettinsa. Sellosalin konsertissa kuullaan myös taiturin uutta tuotantoa. Trygve Seim, tenori- ja sopraanosaksofoni, Kristjan Randalu, piano, Mats Eilertsen, kontrabasso, Markku Ounaskari, rummut. Kesto 1 h 10 min.
25.8.2022 Billie Holiday -tribuutti Poppari Billie Holiday -tribuutti in Jyväskylä
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 10 €. Osoite: Puistokatu 2-4.
Laulu: Sini Pajunen Piano: Marian Petrescu Basso: Mihai Petrescu Rummut: Osmo Blomqvist.
25.8.2022 Jussi Lehtonen Quintet Koko Jazz Club Jussi Lehtonen Quintet in Helsinki
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 20,50/16,50 €. Osoite: Hämeentie 3.
Rumpali ja säveltäjä Jussi Lehtonen tuo Kokolle uuden kokoonpanon, joka koostuu tutuista soittokavereista monista eri yhteyksistä. Virtuoottiset ja ilmaisulliset puhaltajat Kalevi Louhivuori (trumpetti) ja Joonatan Rautio (saksofoni) sekä svengaava komppipari Henri Mäntylä (piano) ja Filemon von Numers (basso) tulkitsevat Lehtosen uusia sävellyksiä, sekä tuovat uutta näkemystä vanhoihin kappaleisiin. Kalevi Louhivuori – trumpetti, Joonatan Rautio – saksofoni, Henri Mäntylä – piano, Filemon von Numers – basso, Jussi Lehtonen – rummut ja sävellykset.
25.8.2022 Quartet Ajaton Savonlinnan kulttuurikellari Quartet Ajaton in Savonlinna
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 20/18 €. Osoite: Olavinkatu 34.
Olavin Jazz. Mia Simanainen – laulu, Henrik Sandås – bandoneón, Kari Ikonen – Moog syntetisaattori, Aino Juutilainen – sello. Mikä kumma kokoonpano!? Muusikoiden taustat ulottuvat poikkeuksellisen laajalle: jazzmusiikista barokkiin, argentiinalaisesta tangosta nykymusiikkiin, improvisointiin ja kaiken maailman kokeiluun. Kvartetti on löytöretkeillyt yhdessä jo seitsemän vuoden ajan ja inspiroinut musiikillaan kuulijoita Suomen lisäksi Englannissa, Ruotsissa, Virossa ja Venäjällä. Quartet Ajaton matkailee nimensä mukaisesti myös ajassa ja tuottaa kekseliäitä versioita eri aikakausien.
25.8.2022 Adele Sauros Quartet G Livelab Tampere Adele Sauros Quartet in Tampere
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 24 €. Osoite: Puutarhakatu 1.
Pohjoismaisen ja amerikkalaisen jazzin tyylejä yhdistelevä Adele Sauros Quartet on perustettu vuonna 2012 ja se on julkaissut levyt Adele Sauros: I Paint You (Fresh Sound Records 2021), Adele Sauros: My Spontaneous Mind (2016) ja Adele Sauros Quartet: It’s Who I Am (2014). Esiintymisiä on ollut Suomen merkittävimmissä jazz-festivaaleilla. Sauroksen persoonalliselle tyylille on ominaista vahvat tunnelmat ja monivivahteinen ilmaisu. Adele Sauros, tenorisaksofoni, Toomas Keski-Säntti, piano, Vesa Ojaniemi, kontrabasso, Tuomas Timonen, rummut.
26.8.2022 Shafranov-Mikkola-Heinola-Kannaste Café Carusel Shafranov-Mikkola-Heinola-Kannaste in Helsinki
Klo: 18.30. Pääsymaksu: Vapaa pääsy. Osoite: Merisatamanranta 10.
Suomen PerinneJazz ry. Vladimir Shafranov (p), Wade Mikkola (b) ja Aleksi Heinola (dr), solistina Jussi Kannaste (ts). Vladimir ”Vova” Shafranov on ollut taitavuutensa ansiosta kysytty pianisti jo 1970-luvulta lähtien. Hän on asunut viime vuodet Maarianhaminassa ja Manner-Suomessa kuultu harvoin. Rummuissa Tommi Vainikainen, yksi arvostetuimpia äänitysstudion teknikoita. Basistina on, näiden molempien kanssa paljon yhteistyötä tehnyt, Wade Mikkola. Arvostettu ja palkittu saksofonisti Jussi Kannaste (s. 1976) on tullut tutuksi muun muassa Jaska Lukkarinen Trion jäsenenä. Esiintymisen lisäksi Kannaste toimii ainejohtajana Sibelius-Akatemian jazzosastolla sekä opettaa saksofoninsoittoa pääkaupunkiseudulla.
26.8.2022 Andy Emler Savonlinnan kulttuurikellari Andy Emler in Savonlinna
Klo: 19.00. Pääsymaksu: ?. Osoite: Olavinkatu 34.
Vapaat Äänet. ”My own Ravel”. Tässä soolokonsertissa Andy Emler kutsuu innoittajakseen ranskalaisen musiikin ikonin, Maurice Ravelin. Näin mestari kertoo “omista nuoteistaan” Ravelin kanssa: ”Jean Echenozin kirjaan perustuvan “Ravel”-teatteriesityksen yhteydessä pääsin tutustumaan säveltäjän tyyliin – säveltämään, improvisoimaan ja soittamaan pianoa 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun ekspressiivisen muotokielen innoittamana. Raveliin aikanaan vaikuttanut jazzmusiikki tunkeutui näihin äänensävyihin erityisen tyypillisesti balladeissa. Niinpä tuloksena on rakkaan Mauricen viitoittamana sävelletyn ja improvisoidun musiikin kaksikätinen pianosoolokonsertti!” ”My own Ravel” -levytyksen ansioista Ranskan kriitikoiden yhdistys valitsi Emlerin parhaaksi teatterimusiikin säveltäjäksi vuonna 2013. Suomessa useamman kerran vierailut Emler kuuluu ranskalaisen jazzin sävykkäisiin persoonallisuuksiin. Hänen valovoimainen trionsa basisti Claude Tchamitchianin ja rumpalin Eric Echampardin kanssa on tänä keväänä julkaissut neljännen albuminsa ”The Useful Report” (La Buissonne / ECM Records), jota alan lehdistö on yksimielisesti ylistänyt. Suomessa trioa kuultiin kiertueella vuosina 2007, 2009 ja 2016 sekä April Jazzissa 2013 mielenpainuvassa konsertissa saksofonisti Dave Liebmanin kanssa. Samoin Emlerin johtama superorkesteri MegaOctet on hurmannut suomalaisen yleisön April Jazzin ja Tampere Jazz Happeningin esiintymisillään vuosina 2009 ja 2011. Jo 30 vuotta toimineen orkesterin tarina jatkuu ja uudistuu ilahduttavasti.
26.8.2022 Maxxxtet Poppari Maxxxtet in Jyväskylä
Klo: 23.00. Pääsymaksu: 10 € tai Wine Garden -ranneke. Osoite: Puistokatu 2-4.
Jazz Jkl Live. Lounaispuistossa 26.-27.8. järjestettävän Wine Garden -tapahtuman jatkoklubilla soi perjantaina puupuhaltaja Max Zengerin johtaman Maxxxtetin ilmeikäs ja nuorekkaan tarttuva nykyjazz. Vapaa pääsy Wine Garden -rannekkeella! Maxxxtetin musiikki on arvaamatonta ja leikkisää, mutta myös vakavaa ja haikeaa. Kvartetin maaliskuussa 2022 julkaistu kolmas levy kantaa nimeä Chapter 3, ja sen julkaisua juhlitaan pitkin tätä vuotta. Maxxxtetin soundille on ominaista sävykkäisiin tunnelmiin virittävät sävellykset ja räväkästi ryöpsähtelevä improvisaatio. Yhtyeen vuoropuhelua ruokkii kahden puhallinsoittajan eturivi, joka yhdistyy hienovaraisesti ja tarvittaessa röyhkeästikin reagoivaan rytmisektioon. Kokoonpanoa johtaa alttosaksofonia ja bassoklarinettia soittava Max Zenger, joka on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä kotimaisen jazzin nuoren polven kiinnostavimmista nimistä. Max Zenger – alttosaksofoni ja bassoklarinetti, Tomi Nikku – trumpetti, Eero Tikkanen – basso Jonatan Sarikoski – rummut.
27.8.2022 Verneri Pohjola & Mika Kallio Rekolan Kino Verneri Pohjola & Mika Kallio in Vantaa
Klo: 18.00. Pääsymaksu: 20/15 €. Osoite: Eskonkuja 1.
Mika Kallio / Animal Image – Konsertti ja elokuvaesitys. Trumpetisti Verneri Pohjolan ja lyömäsoittaja Mika Kallion ensimmäinen duolevy Animal Image on soundtrack Perttu Saksan ohjaamaan samannimiseen kokeelliseen dokumenttielokuvaan, jossa musiikki toimii sanattomana kielenä ihmisen ja eläimen välillä. Elokuvassa pohditaan myös ihmistä sekä suhtautumistamme maisemiin. Improvisoidut sävellykset rakentavat sanattoman kielen eläimen ja ihmisen välille ja yhdistävät ne lumoavaksi kokonaistaideteokseksi. Se on kuin emotionaalinen kieli ihmisen ja eläimen välillä – dialogia ilman puhetta, vapautta puhutun kielen säännöistä ja rakenteista. Se pakottaa kuuntelemaan ja tuntemaan, ja olemaan hetkessä läsnä. Tule mukaan kokonaisvaltaiseen elämykseen, huippuartistien kanssa.
28.8.2022 Mathias Sandberg Trio Konserttitalo Mikaeli Mathias Sandberg Trio in Mikkeli
Klo: 16.00. Pääsymaksu: 14,50 €. Osoite: Sointukatu 1.
Jazzkitaristi ja säveltäjä Mathias Sandberg, jota amerikkalaisessa musiikkilehdessä Jazziz Magazine on kutsuttu ”yhdeksi Suomen parhaiten varjelluista salaisuuksista”, kuuluu maamme aktiivisimpiin jazzmuusikoihin. Hän on opiskellut New Yorkin Manhattan School of Musicissa ja Bostonin Berklee College of Musicissa, ja työskennellyt mm. Georg Riedelin, Pierre Swärdin, Peter Asplundin, Nick Mancinin, Jukka Eskolan, Teppo Mäkysen ja Manuel Dunkelin kanssa. Sandberg tekee vuosittain satakunta jazzkonserttia ja on kiertänyt sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa. Sandbergin pitkään odotetulla levyllä The Doctor kuullaan hänen omalaatuista ”hard swingin’, roovy & soulful jazz”-sekoitusta vahvoilla melodioilla, rytmisesti leikkisää improvisaatiota ja lähes telepaattista yhteissoittoa. Levy on saanut ylistäviä arvosteluja molemmilla puolilla Atlanttia ja sitä on soitettu ahkerasti jazzradiokanavilla Euroopassa, Yhdysvalloissa, Etelä-Amerikassa, Aasiassa ja Australiassa. Mathias Sandberg, kitara, Zacharias Holmkvist, basso, Stefan Brokvist, rummut. Kesto 60 min, ei väliaikaa.
29.8.2022 Andy Emler Hakasalmen huvila Andy Emler in Helsinki
Klo: 19.00. Pääsymaksu: ?. Osoite: Mannerheimintie 13b.
Vapaat Äänet. jaZZanti. ”My own Ravel”. Tässä soolokonsertissa Andy Emler kutsuu innoittajakseen ranskalaisen musiikin ikonin, Maurice Ravelin. Näin mestari kertoo “omista nuoteistaan” Ravelin kanssa: ”Jean Echenozin kirjaan perustuvan “Ravel”-teatteriesityksen yhteydessä pääsin tutustumaan säveltäjän tyyliin – säveltämään, improvisoimaan ja soittamaan pianoa 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun ekspressiivisen muotokielen innoittamana. Raveliin aikanaan vaikuttanut jazzmusiikki tunkeutui näihin äänensävyihin erityisen tyypillisesti balladeissa. Niinpä tuloksena on rakkaan Mauricen viitoittamana sävelletyn ja improvisoidun musiikin kaksikätinen pianosoolokonsertti!” ”My own Ravel” -levytyksen ansioista Ranskan kriitikoiden yhdistys valitsi Emlerin parhaaksi teatterimusiikin säveltäjäksi vuonna 2013. Suomessa useamman kerran vierailut Emler kuuluu ranskalaisen jazzin sävykkäisiin persoonallisuuksiin. Hänen valovoimainen trionsa basisti Claude Tchamitchianin ja rumpalin Eric Echampardin kanssa on tänä keväänä julkaissut neljännen albuminsa ”The Useful Report” (La Buissonne / ECM Records), jota alan lehdistö on yksimielisesti ylistänyt. Suomessa trioa kuultiin kiertueella vuosina 2007, 2009 ja 2016 sekä April Jazzissa 2013 mielenpainuvassa konsertissa saksofonisti Dave Liebmanin kanssa. Samoin Emlerin johtama superorkesteri MegaOctet on hurmannut suomalaisen yleisön April Jazzin ja Tampere Jazz Happeningin esiintymisillään vuosina 2009 ja 2011. Jo 30 vuotta toimineen orkesterin tarina jatkuu ja uudistuu ilahduttavasti. Helsinki Jazzin järjestämässä konsertissa Hakasalmen huvilassa kuullaan myös basisti Eero Tikkasta soolona ja duona Emlerin kanssa.
29.8.2022 Rikut-duo Merisydän Cafe Rikut-duo in Kotka
Klo: 19.00. Pääsymaksu: Vapaa pääsy. Osoite: Sapokankatu 2.
Sekä kesän loppujamit. Kotka Jazz.
30.8.2022 Andy Emler Joensuun konservatorio Andy Emler in Joensuu
Klo: 19.00. Pääsymaksu: ?. Osoite: Yliopistokatu 4.
Vapaat Äänet, yhteistyössä Jazzkerho-76 & Joensuun suomalais-ranskalainen yhdistys. ”My own Ravel”. Tässä soolokonsertissa Andy Emler kutsuu innoittajakseen ranskalaisen musiikin ikonin, Maurice Ravelin. Näin mestari kertoo “omista nuoteistaan” Ravelin kanssa: ”Jean Echenozin kirjaan perustuvan “Ravel”-teatteriesityksen yhteydessä pääsin tutustumaan säveltäjän tyyliin – säveltämään, improvisoimaan ja soittamaan pianoa 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun ekspressiivisen muotokielen innoittamana. Raveliin aikanaan vaikuttanut jazzmusiikki tunkeutui näihin äänensävyihin erityisen tyypillisesti balladeissa. Niinpä tuloksena on rakkaan Mauricen viitoittamana sävelletyn ja improvisoidun musiikin kaksikätinen pianosoolokonsertti!” ”My own Ravel” -levytyksen ansioista Ranskan kriitikoiden yhdistys valitsi Emlerin parhaaksi teatterimusiikin säveltäjäksi vuonna 2013. Suomessa useamman kerran vierailut Emler kuuluu ranskalaisen jazzin sävykkäisiin persoonallisuuksiin. Hänen valovoimainen trionsa basisti Claude Tchamitchianin ja rumpalin Eric Echampardin kanssa on tänä keväänä julkaissut neljännen albuminsa ”The Useful Report” (La Buissonne / ECM Records), jota alan lehdistö on yksimielisesti ylistänyt. Suomessa trioa kuultiin kiertueella vuosina 2007, 2009 ja 2016 sekä April Jazzissa 2013 mielenpainuvassa konsertissa saksofonisti Dave Liebmanin kanssa. Samoin Emlerin johtama superorkesteri MegaOctet on hurmannut suomalaisen yleisön April Jazzin ja Tampere Jazz Happeningin esiintymisillään vuosina 2009 ja 2011. Jo 30 vuotta toimineen orkesterin tarina jatkuu ja uudistuu ilahduttavasti.
30.8.2022 Dantchev:Domain Savonlinnan kulttuurikellari Dantchev:Domain in Savonlinna
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 20/18 €. Osoite: Olavinkatu 34.
Olavin Jazz. Anna Dantchev – laulu, tupan-rumpu, Erno Haukkala – pasuuna, sousafoni, Kenneth Ojutkangas – kitara, tuuba, Antti-Pekka Rissanen – rummut, Joao Luis – perkussiot, vibrafoni. DANTCHEV:DOMAIN on vahvoja elokuvallisia melodioita, tiukkoja Bulgarian rytmejä sekä jazzin ja bluesin elementtejä yhdistettynä tarinoihin elämänmatkalta. Vaskipuhaltimien, perkussioiden sekä vangitsevan laulun uniikki kombinaatio vie yleisön ilosta suruun ja myös tanssilattialle. Yhtyeen musiikki ammentaa perinteestä, mutta nojaa sujuvasti myös tämän päivän musiikilliseen ympäristöön. Vuonna 2019 perustettu kansainvälinen kvintetti on muodostunut suomalais-bulgarialaisen laulaja-säveltäjän Anna Dantchevin kirjoittaman materiaalin ympärille. Anna Dantchev, joka tunnetaan myös taiteilijanimellä ‘Bulgarian Voice from Finland’, on moni-ilmeinen ja karismaattinen laulaja, jonka sävelkieli tavoittaa yleisön yli genrerajojen. Haapaveden pelimannipitäjässä kasvanut Dantchev kutsuu itseään ’maailmanpelimanniksi’. Yhtyeen debyyttialbumi Say It (Glomama Music 2020) valittiin asiantuntija- ja kuulijaäänestyksellä Vuoden Kansanmusiikkilevyksi. Albumi nousi heti julkaisun jälkeen myös arvostetulle World Music Charts Europe listalle sekä oli useita peräkkäisiä viikkoja Roots Music Report- listalla kymmenen parhaimman maailmanmusiikkialbumin joukossa. Yhtyeen toinen albumi The Lions We Are (Glomama Music) julkaisiin 1.6.2022 ja albumin julkaisua juhlitaan 4.6.2022 Helsingin G Livelabissa. Pandemian aiheuttamat yksinäisyyden tunteet saivat Annan kirjoittamaan albumillisen lauluja rohkeudesta. Toisen albumin inspiraatioon ovat vaikuttaneet voimakkaasti Annan oman perheen siirtolaistarinat; tarinat rohkeudesta lähteä etsimään uusia polkuja.
30.8.2022 UMO Helsinki Jazz Orchestra with Ringa Manner & Valtteri Laurell Pöyhönen Huvila UMO Helsinki Jazz Orchestra with Ringa Manner & Valtteri Laurell Pöyhönen in Helsinki
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 37/32 €. Osoite: Eläintarhantie 8.
Helsingin Juhlaviikot. Mitä saadaan, kun yhdistetään ainutlaatuisella lauluäänellä siunattu indieartisti, Suomen Duke Ellingtoniksi kutsuttu orkesterinjohtaja sekä valtakunnan ainoa kokopäiväinen big band? Kyseessä ei ole yksinkertainen laskutoimitus, sillä Ringa Mannerin, Valtteri Laurell Pöyhösen ja UMO Helsinki Jazz Orchestran kohtaaminen on enemmän kuin osiensa summa. Ringa Manner tuo yhtälöön niin kuulasta poppia kuin klubitunnelmaa. Hän tuo lisäksi omat kappaleensa, sillä konsertissa kuullaan Mannerin kokoonpanojen Ruusujen ja The Hearingin biisejä. Ricky-Tick Big Bandin nokkamiehenäkin tiedetty Valtteri Laurell Pöyhönen taas lisää kokonaisuuteen mittavat sovittajan lahjansa sekä häikäilemätöntä svengiä. UMO Helsinki Jazz Orchestra puolestaan vastaa pitkästä perinteestä ja pettämättömästä tyylitajusta. Kuka tietää, mistä Huvila-keikan improvisoidut nuotit, elektroniset elementit ja efektit ovat lähtöisin. Tai ketä osallisista voi kiittää, kun kroppa nykii musiikin mukana. Showtime klo 20:30. Illan avaa toinen lumoava indieääni, kun Suad tuo haikean ja tummasävyisen kitarapoppinsa Huvilan lavalle (klo 19).
31.8.2022 Sid Hille Temppeliaukion kirkko Sid Hille in Helsinki
Klo: 10.15. Pääsymaksu: Vapaa pääsy. Osoite: Lutherinkatu 3.
Solo piano improvisations.
31.8.2022 Andy Emler Savonlinnan kulttuurikellari Andy Emler in Savonlinna
Klo: 19.00. Pääsymaksu: ?. Osoite: Olavinkatu 34.
Vapaat Äänet. Olavin Jazz. ”My own Ravel”. Tässä soolokonsertissa Andy Emler kutsuu innoittajakseen ranskalaisen musiikin ikonin, Maurice Ravelin. Näin mestari kertoo “omista nuoteistaan” Ravelin kanssa: ”Jean Echenozin kirjaan perustuvan “Ravel”-teatteriesityksen yhteydessä pääsin tutustumaan säveltäjän tyyliin – säveltämään, improvisoimaan ja soittamaan pianoa 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun ekspressiivisen muotokielen innoittamana. Raveliin aikanaan vaikuttanut jazzmusiikki tunkeutui näihin äänensävyihin erityisen tyypillisesti balladeissa. Niinpä tuloksena on rakkaan Mauricen viitoittamana sävelletyn ja improvisoidun musiikin kaksikätinen pianosoolokonsertti!” ”My own Ravel” -levytyksen ansioista Ranskan kriitikoiden yhdistys valitsi Emlerin parhaaksi teatterimusiikin säveltäjäksi vuonna 2013. Suomessa useamman kerran vierailut Emler kuuluu ranskalaisen jazzin sävykkäisiin persoonallisuuksiin. Hänen valovoimainen trionsa basisti Claude Tchamitchianin ja rumpalin Eric Echampardin kanssa on tänä keväänä julkaissut neljännen albuminsa ”The Useful Report” (La Buissonne / ECM Records), jota alan lehdistö on yksimielisesti ylistänyt. Suomessa trioa kuultiin kiertueella vuosina 2007, 2009 ja 2016 sekä April Jazzissa 2013 mielenpainuvassa konsertissa saksofonisti Dave Liebmanin kanssa. Samoin Emlerin johtama superorkesteri MegaOctet on hurmannut suomalaisen yleisön April Jazzin ja Tampere Jazz Happeningin esiintymisillään vuosina 2009 ja 2011. Jo 30 vuotta toimineen orkesterin tarina jatkuu ja uudistuu ilahduttavasti.
31.8.2022 Anna Inginmaa Juttutupa Anna Inginmaa in Helsinki
Klo: 19.00. Pääsymaksu: Vapaa pääsy. Osoite: Säästöpankinranta 6.
Rytmihäiriöklubi.
31.8.2022 - 4.9.2022 Kerava Jazz Useita esityspaikkoja Kerava Jazz in Kerava

Quartet Ajaton, Fun’iki, Stadin Stuff (Iiro, Varre, Maria, Roni), jazzjamit, Puhti Trio, Tiger Trio (Myra Melford, Nicole Mitchell, Joëlle Léandre), Avran Fefer Quartet w/ Marc Ribot, Eric Revis, Chad Taylor, Jazzmessu, Sami Jaakkola Quartet, Nuijamiehet, Mika Mylläri Quintet.
1.9.2022 Aili Ikonen Koko Jazz Club Aili Ikonen in Helsinki
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 24,50/20,50 €. Osoite: Hämeentie 3.
Konsertissa kuullaan monipuolinen kattaus Suomen ykkösjazzlaulajaksi tituleeratun Aili Ikosen omia sävelmiä. Lisäksi luvassa on muutama kappale Ikosen aivan tuoreinta, vielä julkaisematonta tuotantoa. Ikonen tuo Kokolle mukanaan luottokvintettinsä, jonka kanssa hän on tehnyt yhteistyötä jo 10 vuoden ja neljän albumin verran. Aili Ikonen – laulu, Janne Toivonen – trumpetti, William Suvanne – saksofonit, Tuomas J. Turunen – piano, Mikko Pellinen – basso, Mikko Arlin – rummut.
1.9.2022 Timo Lassy Trio with Symphony Orchestra Huvila Timo Lassy Trio with Symphony Orchestra in Helsinki
Klo: 19.00. Pääsymaksu: alk. 47 €. Osoite: Eläintarhantie 8.
Helsingin Juhlaviikot. Isompi ei ole aina parempaa. Toisinaan se kuitenkin kiistatta on. Saksofonisti Timo Lassy otti viime vuonna ilmestyneelle levylleen Trio mukaan 25-henkisen jousiorkesterin, ja lopputulos oli “mestariteos” (Der Spiegel) ja “eeppinen trioalbumi” (DownBeat). Levy sai Helsingin Sanomilta viisi tähteä. Huvilassa Lassyn orkesterisoundia kuullaan vieläkin isompana ja vieläkin enemmän. Lassyn, kontrabasisti Ville Herralan ja rumpali Jaska Lukkarisen muodostama kokoonpano saa seurakseen Eero Lehtimäen johtaman Vantaan Viihdeorkesterin, ja Trio-levyn musiikin lisäksi mukana on sovituksia artistin aiemmasta tuotannosta. Konsertti on Lassyn ensimmäinen ison orkesterisoundin kera. “Odotukset ovat korkealla päästessäni tämän uuden kokemuksen äärelle”, Lassy itse toteaa. Sama koskee varmasti kuulijoita.
1.9.2022 Pekka Pohjola Group Logomo Pekka Pohjola Group in Turku
Klo: 20.00. Pääsymaksu: 35 €. Osoite: Köydenpunojankatu 14.
Teatro-sali. Pekka Pohjolan pitkäaikaiset luottomiehet Markku Kanerva, Seppo Kantonen ja Anssi Nykänen muodostivat Pohjolan kanssa tämän viimeiseksi jääneen kokoonpanon. Kolmikon halu päästä soittamaan Pohjolan unohtumatonta musiikkia elää kuitenkin yhä vahvana. Niinpä yhtye on päättänyt jatkaa yhteistyötään toisen maailmanlaajuisesti tunnetun ja arvostetun suomalaisbasistin, Lauri Porran kanssa. Pohjolan musiikki on koskettanut vuosikymmenien ajan kuulijoitaan niin Suomessa kuin ulkomailla jättäen lähtemättömän jälkensä fuusiojazzin ja progressiivin rockin historiaan. Hän kuuluu niihin harvoihin säveltäjiin, jonka musiikilla on vankkumattomia ihailijoita vuosikymmenien ajalta, ihailun jatkuessa edelleen, vaikka säveltäjä-basistista itsestään on jo aika jättänyt. Vuoden 1992 Changing Waters -levystä alkaen Pohjolan kanssa soittanut trio on yhtä lailla täynnä osaamista: Markku Kanerva on kiertänyt maailmaa esiintyen muun muassa jazzlegenda Gil Evansin kanssa. Kanervan lailla UMOssa soittanut Yrjö-palkittu Seppo Kantonen on soittanut niin Eero Koivistoisen kuin J. Karjalaisenkin yhtyeissä. Anssi Nykänen taasen tunnetaan Suomen työllistetyimpänä rumpalina, niin sanottuna muusikkojen muusikkona. Trion yhteistyö Porran kanssa alkoi jo vuonna 2008 Pohjolan muistotilaisuudessa ja on jatkunut sittemmin vuosien 2012 ja 2019 konserttien myötä. ”En voi sanoin kuvailla sitä kunniaa, mikä minulla oli jakaa Tavastian lava noiden soittajien kanssa ja soittaa hänen muistolleen. Hänen yhtyeensä Pekka Pohjola Group oli paras bändi, jonka saatoin kuvitella: paras kitaristi, paras kosketinsoittaja ja paras rumpali soittamassa parhaan basistin parhainta mahdollista musiikkia.” Nyt tämä mittavan kokemuksen meritoima kokoonpano jatkaa toteuttaen Pohjolan ajatusta siitä, mistä musiikissa todella on kyse. ”Musiikin ainoa idea on se, että se on oikeata ja rehellistä. Musiikin lajilla ei ole merkitystä, vaan halulla tehdä.” Markku Kanerva – kitara, Seppo Kantonen – kosketinsoittimet, Anssi Nykänen – rummut, Lauri Porra – basso.
2.9.2022 Sid Hille ”Two Moons” Temppeliaukion kirkko Sid Hille ”Two Moons” in Helsinki
Klo: 15.00. Pääsymaksu: Vapaa pääsy. Osoite: Lutherinkatu 3.
Sid Hille (p), Mikko Pettinen (dr).
2.9.2022 Masa Orpana Honk’s Rockin’ Saxes with Johnny Gideon Kangasala-talo Masa Orpana Honk’s Rockin’ Saxes with Johnny Gideon in Kangasala
Klo: 19.00. Pääsymaksu: Kangasala-talolta 20/15 € Lippu.fi alk. 22,50/17,50 € + tilausmaksut. Osoite: Kuohunharjuntie 6.
Masa Orpana Honk tuo juurimusiikin riemun ja monipuoliset rytmit nykyaikaiseen jazz-ympäristöön. Yhtyeen valtti on kolmen saksofonin sektio, jota komppaa New Orleansin hengessä sykkivä rytmiryhmä. Bändin musiikissa yhdistyvät blues, afroamerikkalainen juurimusiikki sekä jazzin kieli pitkälle vietyjen improvisaatioiden, omien sävellysten ja hiottujen sovitusten muodossa. Alun perin Honk on perustettu vuonna 2012, ja se on toiminut keikoilla enimmäkseen kvartettina Orpanan ollessa ainoa puhaltaja. Kahdella saksofonistilla vahvistettu kokoonpano on syntynyt ideasta soittaa keikoilla Orpanan useamman puhaltajan sovituksia. Laajennettu yhtye on esiintynyt muun muassa Tampere Jazz Happeningissä, Lahden Jazztorilla, Kangasalan Harjujazz-festivaaleilla ja G Livelab Tampere -klubilla. Joulukuussa 2021 Masa Orpanalle myönnettiin Jemma-palkinto työstään bluesin ja muun rytmimusiikin parissa. Palkinnon ovat aiemmin saaneet muun muassa Marjo Leinonen, Pepe Ahlqvist ja Jo’ Buddy. Honk julkaisee toukokuussa 2022 uutta musiikkia kahden digisinglen muodossa. Uusia julkaisuja juhlistaakseen yhtye tekee kiertueen, jonka aloituspaikkakuntana on Orpanan kotipaikka Kangasala. Vuonna 2021 bändiltä ilmestyi kaksi digi-EP:tä, The BigB ja Shakin’ (Alba Records). Aiemmin Honk on julkaissut kaksi kriitikoiden kehumaa albumia: Honk (2018) sekä Travelin’ Home (2014).
2.9.2022 Case Kämäräinen feat. Severi Pyysalo Nurmes-talo Case Kämäräinen feat. Severi Pyysalo in Nurmes
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 15/12 €. Osoite: Kötsintie 2.
Hannikaisen sali. Puolalainen mystiikka, Norjan vuonojen kaiku sekä suomalainen romantiikka – näistä lähtökohdista musiikkinsa ammentavaa Case Kämäräistä kuullaan Mystic From The North -julkaisukiertueella Nurmes-talossa. Case Kämäräinen on kansainvälinen jazzkvartetti, joka esittelee rumpali Tomi Kämäräisen musiikkia. Kämäräistä on viimeksi kuultu muun muassa yhdysvaltalaisen Janet Evran rumpalina kiertueella Yhdysvalloissa joulukuussa 2021. Uuden Mystique From The North -albumin julkaisukiertueella kuullaan erikoisvieraana vibrafonisti Severi Pyysaloa. Yhtyeen sävellyksien melodioita tulkitsee mm. Kathrine Windfeld Sextetistä ja Adam Baldych Quintetista tuttu saksofonisti Marek Konarski (PL). Pianossa kuullaan New Yorkissa useita vuosia vaikuttanutta Tuomo Uusitaloa, jonka soitossa kuulee klassisen jazzin perinteet sekä vapaan improvisaation vaikutteet. Bassossa aivan huikea Petter Asbjørnsen (NO). Uuden albumin musiikki on pääosin sävelletty vibrafonilla, joten Severin mukaan tulo on erittäin mieluisa lisä kiertueelle. Uusi musiikki mukailee erilaisia tarinoita sävellyksien takana, niin fiktiivisiä kuin realistisia. Kaikki kappaleet ovat saaneet alkusysäyksen tietyistä rumpugrooveista. Mystisyys on iso osa levyn kaarta. Severi Pyysalo – vibrafoni, Tomi Kämäräinen – rummut, Marek Konarski – saksofoni, Tuomo Uusitalo – piano, Petter Asbjørnsen – basso.
3.9.2022 About Coltrane Quartet Poppari About Coltrane Quartet in Jyväskylä
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 15/10 €. Osoite: Puistokatu 2-4.
Jazz Jkl Live. About Coltrane Quartet esittää saksofonisti John Coltranen kultakauden tuotantoa. Superkokoonpanon tyylikäs kunnianosoitus yhdelle legendaarisimmista jazzmuusikoista tarjoaa energisen ja koskettavan läpileikkauksen Coltranen ilmaisuvoimaiseen ja väkevään musiikkiin! John Coltrane oli modernin jazzin keskeisin pioneeri. Seikkailunhaluisen riskinottajan oman soundin etsintä Miles Davisin yhtyeessä ja “Tranen” omat pienyhtyelevytykset antoivat suuntaa koko lajityypin kehitykselle. Coltranen levytyksistä klassisimpia ovat vuoden 1959 Giant Steps sekä pianisti McCoy Tynerin, basisti Jimmy Garrisonin ja rumpali Elvin Jonesin kanssa 1960-luvulla tehdyt levyt, joiden huipentumana pidetään vuoden 1964 A Love Supremea. About Coltrane Quartetia johtaa Helsingissä nykyään vakituisesti asuva italialaisrumpali Alessandro D’Anna. D’Anna on luonut kansainvälistä uraa esiintyen usemmalla mantereella mm. Dave Kikoskin, John Taylorin ja Rotem Sivanin yhtyeissä. Mestarillinen Coltrane-tulkitsija, saksofonisti Manuel Dunkel kuuluu suomijazzin vahvimpiin ääniin. Dunkel on tullut oman soolouransa lisäksi tunnetuksi mm. UMO:n saksofonisektiosta ja lukuisten pienyhtyeiden luottofonistina. Emma-palkittu pianisti Alexi Tuomarila edustaa eurooppalaisen nykyjazzin kärkeä. Oman trionsa lisäksi hän mm. vaikuttanut 2018 edesmenneen trumpetistilegenda Tomasz Stankon kokoonpanoissa. Jyväskyläläislähtöinen basisti Eero Tikkanen on noussut kysytyksi basistiksi erityisesti Suomen jazzkentän vapaammilla vyöhykkeillä. Tikkanen soittaa mm. Mopossa, Pauli Lyytisen Magnetia Orkesterissa ja folkartisti Joose Keskitalon yhtyeessä. Manuel Dunkel – saksofoni, Alexi Tuomarila – piano, Eero Tikkanen – basso, Alessandro D’Anna – rummut.
6.9.2022 Sid Hille Temppeliaukion kirkko Sid Hille in Helsinki
Klo: 10.15. Pääsymaksu: Vapaa pääsy. Osoite: Lutherinkatu 3.
Solo piano improvisations.
6.9.2022 Mathias Sandberg Trio Tampere-talo Mathias Sandberg Trio in Tampere
Klo: 19.30. Pääsymaksu: 29/24 €. Osoite: Yliopistonkatu 55.
Pieni sali. Jazzkitaristi ja säveltäjä Mathias Sandberg, jota amerikkalaisessa musiikkilehdessä Jazziz Magazine on kutsuttu ”yhdeksi Suomen parhaiten varjelluista salaisuuksista”, kuuluu maamme aktiivisimpiin jazzmuusikoihin. Hän on opiskellut New Yorkin Manhattan School of Musicissa ja Bostonin Berklee College of Musicissa, ja työskennellyt mm. Georg Riedelin, Pierre Swärdin, Peter Asplundin, Nick Mancinin, Jukka Eskolan, Teppo Mäkysen ja Manuel Dunkelin kanssa. Sandberg tekee vuosittain satakunta jazzkonserttia ja on kiertänyt sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa. Sandbergin pitkään odotetulla levyllä The Doctor kuullaan hänen omalaatuista ”hard swingin’, groovy & soulful jazz”-sekoitusta vahvoilla melodioilla, rytmisesti leikkisää improvisaatiota ja lähes telepaattista yhteissoittoa. Levy on saanut ylistäviä arvosteluja molemmilla puolilla Atlanttia ja sitä on soitettu ahkerasti jazzradiokanavilla Euroopassa, Yhdysvalloissa, Etelä-Amerikassa, Aasiassa ja Australiassa. Mathias Sandberg, kitara, Zacharias Holmkvist, basso, Stefan Brokvist, rummut.
7.9.2022 Nuijamiehet G Livelab Tampere Nuijamiehet in Tampere
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 27 €. Osoite: Puutarhakatu 1.
Nuijamiehet tekevät (odottamattoman) paluun 25-vuotisjuhlan kunniaksi! Opiskelijanuorukaisten syksyllä 1996 perustama Nuijamiehet-yhtye toimi ehkä vuoteen 2001 asti, toisaalta muistikuvat ovat vuosituhannen alusta aika sekavia. Varmaa on kuitenkin se, että saksofonisti Mikko Innasen, kitaristi Kalle Kaliman, basisti Lasse Lindgrenin ja rumpali Mika Kallion kvartetti harjoitteli kerran viikossa Sibelius-Akatemian jazzosastolla Helsingin Pitäjänmäessä, äänitti Yleisradiolle kaksi radionauhaa, soitti jonkin verran keikkoja pääasiassa pääkaupungiseudulla, osallistui keskinkertaisella menestyksellä eurooppalaisiin jazzyhtyekilpailuihin Espanjan Getxossa ja Belgian Hoeilaartissa, soitti Vapaat äänet – Suomen kiertueen Marc Ducretin trion kanssa sekä julkaisi yhden CD-levyn, ”Nuijamiehet” (2000) vasta perustetulla muusikkokollektiivilevymerkki Fiasko Recordsilla. (Muita varhaisia Fiasko Records -artisteja olivat Gnomus, Gourmet ja Karikko.) Nuijamiehet keskittyi alusta lähtien jäsentensä omien, osittain melko erikoistenkin sävellysten esittämiseen. Vaikka miehemme tunsivat olevansa valmiita maailmalle, maailma ei ehkä ollut kuitenkaan vielä valmis heidän musiikilleen. Heistä tuntui silti koko ajan siltä, että lopullinen läpimurto oli aivan nurkan takana, sillä olihan heidän musiikkinsa jotain aivan erityistä. Nelikko palaa nyt yhteen ensimmäistä kertaa kahteenkymmeneen vuoteen. Olisikohan maailma viimein valmis Nuijamiehille?
7.9.2022 100th anniversary of Erik Lindström Savoy-teatteri 100th anniversary of Erik Lindström in Helsinki
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 39,50/36,50/17,50 €. Osoite: Kasarmikatu 46-48.
Suomen PerinneJazz ry:n kymmenvuotisjuhlavuoden pääkonsertti pidetään ke 7.9. klo 19.00 Savoy-teatterissa Helsingissä. Konsertilla kunnioitetaan yhdistyksemme ensimmäistä kunniajäsentä, säveltäjä, kapellimestari ja muusikko Erik Lindströmiä. Hänen syntymästään tuli kuluneeksi sata vuotta 29.5.2022. Erik Lindström oli suomalaisen iskelmän keskeisiä säveltäjiä, tuottajia ja taustavaikuttajia. Hänen juurensa olivat jazzissa. Lindström uudisti merkittävästi suomalaista iskelmää irrottamalla sitä saksalaisista ja slaavilaisista vaikutteista, tuomalla siihen jazzia ja ranskalaisia sävyjä. Jazzmuusikkona Lindström oli elämänsä viimeisiin vuosiin asti suvereeni. Hänet valittiin usein säestämään Suomessa vierailleita kuuluisia jazzmuusikkoja. Lindströmin yhtye Dream Team oli myös tärkeä perinteisen jazzin foorumi. Erik Lindström oli merkittävä vaikuttaja juhlavuottaan viettävässä Suomen PerinneJazz ry:ssä. Hän esiintyi yhdistyksemme ensimmäisessä konsertissa syyskuussa 2012 Helsingin Suomalaisella Klubilla. Vuonna 2001 Suomen Big Band yhdistys valitsi hänet Suomen ensimmäiseksi Jazzlegendaksi. Juhlakonserttimme orkesterina esiintyy Classic Jazz Society Quintet, johtajina Seppo Hovi ja Antti Sarpila sekä vierailijana Sibis Jazz Youngsters. Yhdistyksen oma orkesteri tekee tunnetuksi Erik Lindströmin laajaa tuotantoa. Sibelius Akatemian nuoriso-osaston uuden sukupolven huippumuusikot vierailevat tehden aikamatkan jazzin historiaan ja lopuksi molemmat yhtyeet soittavat yhdessä parhaassa ”Jazz At The Philharmonics” hengessä. Quintetissa soittavat Seppo Hovin (juonnot, p, acc) ja Antti Sarpilan (cl, sax) lisäksi Pekka Toivanen (sax, cl), Wade Mikkola (b) ja Thomas Rönnholm (drm). Illan ohjelmisto on Erik Lindströmin tuotannon ohella ajatonta Classic Jazzia – musiikkia Louis Armstrongista – Charlie Parkeriin. Kesto n. 2,5 h, sisältää väliajan. Permanto K18 anniskelualue. Parveke S, ei anniskelua.
7.9.2022 Aili Ikonen Sellosali Aili Ikonen in Espoo
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 27,50 € + tilausmaksu (alk. 1,50 €), lippu.fi. Osoite: Soittoniekanaukio 1 A.
Maamme arvostetuimpiin esiintyjiin lukeutuva Aili Ikonen on monipuolinen laulaja ja lauluntekijä. Valovoimaisen artistin ura sisältää lukuisia albumeita, big band- produktioita, tulkintoja ja jazziskelmiä. Suomen tämän hetken ykkösjazzlaulajaksi tituleerattu Ikonen on valloittanut kuulijoita ympäri maan herkällä mutta vahvalla tulkinnallaan. Ikonen esiintyy laaja-alaisesti aikamme huippuartistien kuten Jukka Perkon ja Hectorin kanssa. Häntä on kuultu lukuisten orkesterien kuten Radion Sinfoniaorkesterin, Umo Jazz Orchestran, Turun Filharmonisen Orkesterin, Norrbotten Big Bandin, Tampere Filharmonian kuin Dallapénkin solistina. Ikonen tuo Sellosaliin mukanaan luottokvintettinsä, jonka kanssa hän on tehnyt yhteistyötä jo 10 vuoden ja neljän albumin verran. Aili Ikonen, laulu, Janne Toivonen, trumpetti, William Suvanne, saksofonit, Tuomas J. Turunen, piano, Mikko Pellinen, basso. Mikko Arlin, rummut. Kesto 2 h, sis. väliajan
8.9.2022 UMO Helsinki Jazz Orchestra with Nikki Iles & Mike Walker G Livelab UMO Helsinki Jazz Orchestra with Nikki Iles & Mike Walker in Helsinki
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 33/25 €. Osoite: Pieni Roobertinkatu 16.
Palkittu brittiläinen pianisti, säveltäjä ja yhtyeenjohtaja Nikki Iles ja hänen aisaparinsa, niin ikään brittiläinen jazzkitaristi Mike Walker saapuvat UMO Helsinki Jazz Orchestran vieraiksi G Livelabin konserttiin 8. syyskuuta. Esitys kokoaa yhteen Ilesin tuotantoa hänen pitkältä ja ansioituneelta uraltaan, ja luvassa on myös täysin uusi tilaussävellys UMO Helsinki Jazz Orchestralle ja kitaralle. Erityisesti isoille jazzkokoonpanoille säveltävä Nikki Iles tunnetaan arvostettuna säveltäjänä, sovittajana ja orkestroijana. Hänen ainutlaatuinen kirjoitustyylinsä on saanut vaikutteita Geri Allenin ja Kenny Wheelerin kaltaisilta säveltäjiltä. Inspiraation lähteenä on ollut myös brittiläinen feministipoliitikko Red Ellen (1891–1947) sekä Ilesin kotimaisemat Itä-Englannissa.
9.9.2022 SAMtal Temppeliaukion kirkko SAMtal in Helsinki
Klo: 15.00. Pääsymaksu: Vapaa pääsy. Osoite: Lutherinkatu 3.
Sacred Music V. Sid Hille, Antti Lötjönen, Mamba Assefa.
10.9.2022 Sirpale eilistä – Anna-Mari Kähärän lauluja G Livelab Tampere Sirpale eilistä – Anna-Mari Kähärän lauluja in Tampere
Klo: 14.00. Pääsymaksu: 32 €. Osoite: Puutarhakatu 1.
Pitää kulkea ja laulaa ja välillä palata takaisin. Pitää tavata raitiovaunussa ja kolmen pysäkin aikana ideoida konsertti. Pitää ottaa neljä erilaista laulajaa, joilla on jotain yhteistä: Vuosien varrella kertynyt laulujen aarre-aitta Anna-Mari Kähärän upeita lauluja, joita ei saa koskaan laulaa tarpeeksi! ​Sirpale eilistä tarjoaa upean sanan ja sävelten illan, kun neljä erilaista laulajaa tulkitsee Anna-Mari Kähärän koskettavia lauluja. Esitys on tiheätunnelmainen konsertti, jossa kotimaisten runoilijoiden tekstit tarjoavat tarttumapintaa monenlaisille kuulijoille. Anna-Mari Kähärä on säveltänyt lauluja mm. Anna-Leena Härkösen, Eeva-Liisa Mannerin ja Susanna Haaviston teksteihin. ​Sirpale eilistä -konsertissa esiintyvät Tango-orkesteri Unton solistina tunnettu Pirjo Aittomäki, koko kansan rakastama näyttelijä Susanna Haavisto, musiikkiteatteritaiteilija Reetta Ristimäki, Rajaton-yhtyeestä tuttu Essi Wuorela sekä vuoden etnomuusikkonakin palkittu pianisti Timo Alakotila. Musiikki: Anna-Mari Kähärä. Esiintyjät: Pirjo Aittomäki, Susanna Haavisto, Reetta Ristimäki ja Essi Wuorela (laulu) sekä Timo Alakotila (piano).
10.9.2022 Johanna & Mikko Iivanainen Duo Poppari Johanna & Mikko Iivanainen Duo in Jyväskylä
Klo: 19.00. Osoite: Puistokatu 2-4.
Lempeä, luonnollinen ja soljuvan lyyrinen äänimaisema odottaa kuulijaa kun jo 25 vuotta yhdessä työskennellyt pariskunta Johanna ja Mikko Iivanainen duo kokoaa monipuolisesta musiikkipaletistaan tunnelmallisen illan. Ohjelmisto koostuu niin omasta tuotannosta kuin tarkoin valituista lainasävelmistä. Folk, country ja jazz sävyt kulkevat sulassa sovussa näiden kahden muusikon lämpimässä otteessa.
13.9.2022 Sid Hille Temppeliaukion kirkko Sid Hille in Helsinki
Klo: 10.15. Pääsymaksu: Vapaa pääsy. Osoite: Lutherinkatu 3.
Solo piano improvisations.
13.9.2022 Jussi Fredriksson Trio Auditorio Miilu Jussi Fredriksson Trio in Petäjävesi
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 15/10 €. Osoite: Miilutie 4.
Jazzliiton kiertueyhtye Jussi Fredriksson Trio konsertoi Jazz Jkl ry:n järjestämänä Petäjävedellä ja Musiikkikampuksen Siltasalissa. Upea lyyrinen pianotrio esittää viime vuonna julkaistun Archipelago Sea Tales -albumin sävelkuvastoa, joka kertoo karun kauniita tarinoita maailman upeimmasta saaristosta ja sen nykytilasta. Lyyristä nykyjazzia soittavan yhtyeen uusimman levyn kappaleet ovat hakeneet inspiraatiota aina saariston romantiikasta Saaristomeren luonnonkatastrofiin. ”Koen sävellajit vahvasti väreinä, ja päätin kirjoittaa uuden levyn kappaleet värien ja sävellajien yhteyksiä etsien. Saaristo on täynnä upeita värejä: levyltä löytyy mm. punamultaa, sinivihreää, harmaata, valkoista, ruskeaa, ja vaalean keltaista. Sävyjen kirjo vaihtelee äärimmäisestä synkkyydestä räiskähteleviin pärskeisiin,” Fredriksson kuvailee. Jussi Fredriksson on Suomen aktiivisimpia jazzpianisteja, ja lisäksi hän toimii innovatiivisena organisaattorina Turun seudun livejazzoiminnassa. Fredrikssonin omia kokoonpanoja trion lisäksi ovat olleet mm. Jussi Fredriksson Busy Turtles sekä Flame Jazz Messengers, jossa maestro yllättää myös suvereenina jazzrumpalina. Jussi Fredriksson – piano, Jori Huhtala – basso Mika Kallio – rummut.
14.9.2022 Teurastamo Jazz Picnic Teurastamo Teurastamo Jazz Picnic in Helsinki
Klo: 17.00. Pääsymaksu: Vapaa pääsy.. Osoite: Työpajankatu 2.
Houseband: Martti Vesala – Trumpet, Arto Ikävalko – Keys, Joonas Tuuri – Bass, Ville Luukkonen – Drums. Houseband klo 17:00, Jamit 18:00 alkaen.
14.9.2022 Timo Lassy Trio Espoon kulttuurikeskus Timo Lassy Trio in Espoo
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 25€ + toimitusmaksu (alk. 1 €), lippu.fi. Osoite: Kulttuuriaukio 2.
Timo Lassya voi hyvällä syyllä kutsua maamme valovoimaisimmaksi jazz-artistiksi. Saksofonisti-säveltäjä-yhtyeenjohtaja on saavuttanut niin liveyleisön ja levynostajien kuin kriitikoidenkin jakamattoman suosion. Hänen musiikissaan korostuvat huippuunsa hiottu yhtyesoittaminen, vahvat sävellykset sekä ilmaisuvoimainen live-energia. Konsertissa kuullaan uusinta hänen kokoonpanoistaan: Lassyn, basisti Ville Herralan ja rumpali Jaska Lukkarisen muodostamaa Trioa, joka julkaisi ylistystä keränneen debyyttilevynsä vuonna 2021. Helsingin sanomat kehui We Jazz Recordsin julkaiseman Trio-albumin viiden tähden arvoiseksi ja suitsutus jatkui pian kansainvälistä mediaa myöten. Timo Lassy (saksofoni), Ville Herrala (kontrabasso), Jaska Lukkarinen (rummut).
15.9.2022 Jussi Fredriksson Trio Siltasali Jussi Fredriksson Trio in Jyväskylä
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 15/10 €. Osoite: Pitkäkatu 18-22.
Jazz Jkl Live. Jazzliiton kiertueyhtye Jussi Fredriksson Trio konsertoi Jazz Jkl ry:n järjestämänä Petäjävedellä ja Musiikkikampuksen Siltasalissa. Upea lyyrinen pianotrio esittää viime vuonna julkaistun Archipelago Sea Tales -albumin sävelkuvastoa, joka kertoo karun kauniita tarinoita maailman upeimmasta saaristosta ja sen nykytilasta. Lyyristä nykyjazzia soittavan yhtyeen uusimman levyn kappaleet ovat hakeneet inspiraatiota aina saariston romantiikasta Saaristomeren luonnonkatastrofiin. ”Koen sävellajit vahvasti väreinä, ja päätin kirjoittaa uuden levyn kappaleet värien ja sävellajien yhteyksiä etsien. Saaristo on täynnä upeita värejä: levyltä löytyy mm. punamultaa, sinivihreää, harmaata, valkoista, ruskeaa, ja vaalean keltaista. Sävyjen kirjo vaihtelee äärimmäisestä synkkyydestä räiskähteleviin pärskeisiin,” Fredriksson kuvailee. Jussi Fredriksson on Suomen aktiivisimpia jazzpianisteja, ja lisäksi hän toimii innovatiivisena organisaattorina Turun seudun livejazzoiminnassa. Fredrikssonin omia kokoonpanoja trion lisäksi ovat olleet mm. Jussi Fredriksson Busy Turtles sekä Flame Jazz Messengers, jossa maestro yllättää myös suvereenina jazzrumpalina. Jussi Fredriksson – piano, Jori Huhtala – basso Mika Kallio – rummut.
16.9.2022 Sid Hille ”Two Moons” Temppeliaukion kirkko Sid Hille ”Two Moons” in Helsinki
Klo: 15.00. Pääsymaksu: Vapaa pääsy. Osoite: Lutherinkatu 3.
Sid Hille (p), Teemu Mustonen (dr).
16.9.2022 Mike Stern Band Espoon kulttuurikeskus Mike Stern Band in Espoo
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 39,90€ + tilausmaksu (alk. 1,50 €), lippu.fi. Osoite: Kulttuuriaukio 2.
Moninkertainen grammy-ehdokas ja fuusiojazzin merkittävimpien kitaristien joukkoon lukeutuva Mike Stern konsertoi syyskuussa Tapiolasalissa huippukvintetillään. 80-luvulla Miles Davisin yhtyeessä maailman maineeseen noussut Stern omaa ikonisen soundin, jossa yhdistyy hienosti Jimi Hendrixistä kumpuava rockin voima ja toisaalta sulavat jazz-harmoniat. Toista kitaraa Sternin aisaparina soittaa mm. Bill Friselliltä oppia ammentanut Leni Stern, jonka Guitar Player -lehti nimesi vuonna 2017 yhdeksi kaikkien aikojen parhaimmista naiskitaristeista. Saksofonia kokoonpanossa soittaa Bob Franceschini, joka on Sternin lisäksi tunnettu yhteistyöstään mm. Geogre Bensonin, Chaka Khanin, Paul Simonin sekä Yellowjacketsin kanssa. Rytmiryhmässä rumpupatteriston takana istuu oman alansa valioihin lukeutuva Dennis Chambers. Chambersin huikea virtuositeetti ja groove on tehnyt hänestä yhden rumpumaailman ykköstykeistä, jonka soitto istuu mitä moninaisimpiin tyyleihin sekä kokoonpanoihin. Basistina kokoonpanossa nähdään tanskassa varttunut Chris Minh Doky, joka on Sternin lisäksi tehnyt yhteistyötä mm. Michael Breckerin ja John Scofieldin kanssa. Mike Stern – kitara, Leni Stern – kitara / laulu, Bob Franceschini – saksofoni, Chris Minh Doky – basso, Dennis Chambers – rummut.
20.9.2022 Avanti, UMO Helsinki Jazz Orchestra & FIBO feat. Rajaton Musiikkitalo Avanti, UMO Helsinki Jazz Orchestra & FIBO feat. Rajaton in Helsinki
Klo: 19.00. Pääsymaksu: Peruslippu 26–45 €, alennusryhmät 21–37 €. Osoite: Mannerheimintie 13.
”Rajatonta musiikkia”. Sävelmiä uudesta ja vanhasta maailmasta! AUF eli Avanti!, UMO Helsinki Jazz Orchestra ja FiBO eli Suomalainen barokkiorkesteri saavat vieraakseen jokasyksyiseen yhteiskonserttiinsa 25-vuotisjuhlavuottaan viettävän Rajattoman. Olkoon siis AUF tällä kertaa ainutkertaisena kokemuksena RAUF! Konsertissa uusi ja vanha kohtaavat Lontoon, New Yorkin ja kotimaan maisemissa. Maailman parantaminenkaan ei jää kokonaisuudessa unholaan. Konsertin tunnelmat liikkuvat intiimeistä ja mitä herkimmistä hetkistä räväkkään yhteismusisointiin ja äänimaisemat gambamusiikista veisten kalinan, kävelykepin kopseen, puheen ja laulun kautta erilaisiin orkesterisaundeihin. Avantin esittämien teosten punaisena lankana kulkevat muistot: Anna Clynen teoksessa ne liittyvät kävelykepin kanssa kulkeneeseen hyräilevään vanhukseen, David Langin teoksessa veisten kalinaan. Suomalainen barokkiorkesteri tuo lavalle koskettavia, herkistäviä, tanssillisia ja meneviä barokin helmiä 1500- ja 1600-luvuilta. Dowlandin teokset kokoelmasta Lachrimae, or Seven Tears ja Holbornen musiikki voivat tarjota kosketuspintaa ajankohtaisille tummemmille tunteille tai intiimille kauneudelle. Purcellin sarjan tanssiosat puolestaan tempaavat mukaan barokkimusiikin elävään maailmaan. UMO Helsinki Jazz Orchestran big band -meno vie New Yorkiin. Oksat pois! Rajaton huipentaa konsertin esiintymällä AUF-yhtyeiden kanssa erilaisina yhdistelminä. Ainutlaatuiset sovitukset vaihteleville kokoonpanoille kutkuttavat uteliaan mieltä. Säveltäjänimiä ovat Anna-Mari Kähärä, Aili Ikonen, Jussi Chydenius, Jaakko Kuusisto, Erik Bosio ja Soila Sariola. Kappaleiden teemat vaihtelevat maailmantilanteeseen kantaa ottavista maailmaa syleileviin teksteihin. Juha Itkosen kirjoittama teksti Jaakko Kuusiston kappaleeseen Me kiellämme sen on energiakriisin keskellä viesti Amerikan suuntaan. Tuore kappale Running Out of Time puolestaan muistuttaa Ukrainan humanitäärisestä hätätilasta. Ääni on Rajaton! Kesto 1 h 30 min, sis. väliajan.
20.9.2022 Osmo Ikonen Band feat. UMO Helsinki Horns Savoy-teatteri Osmo Ikonen Band feat. UMO Helsinki Horns in Helsinki
Klo: 19.00. Pääsymaksu: Peruslippu 21,50 €, Opiskelija 17,50 €, Pääsylippu + tuki uupuneelle 55 €, Pääsylippu + soittotunnit (1kk) 90 €, Pääsylippu + lepopaketti uupuneelle 145 €, Pääsylippu + soittotunnit (3kk) 175 €. Osoite: Kasarmikatu 46-48.
Heikki S. von Hertzenin muistokonsertti. Heikki S. von Hertzen olisi täyttänyt kuluvan vuoden syyskuussa 80 vuotta. Pitkää ja värikästä uraa kunnioittava muistokonsertti järjestetään Helsingin legendaarisessa Savoy-teatterissa maanantaina 26.9. klo 19.00 alkaen. Illan pääesiintyjänä nähdään karismaattinen solisti ja multi-instrumentalisti Osmo Ikonen. Hän esittää yhtyeensä kanssa juuri tätä iltaa varten räätälöidyn ohjelmiston, joka kunnioittaa edesmennyttä kulttuurin ja ihmisten rakastajaa. Luvassa on valovoimaista tulkintaa, energistä groovea ja seesteistä jazztunnelmaa; Ikosen omaa tuotantoa, SuomiLOVEA ja Heikin suosikkikappaleita. Illan ainutlaatuisuutta korostaa UMO Helsinki Jazz Orchestran lisäpuhaltajilla laajennettu yhtye ja sille kirjoitetut moniulotteiset sovitukset, joista vastaa itseoikeutetusti Osmo Ikonen. Konserttiin myydään viiden eri hintaluokan lippuja, ja kaikki kulujen jälkeen ylijäävä tuotto ohjataan kahteen työhön, joka oli Heikki S. von Hertzenille tärkeää: mielenterveys ja kulttuuri. Kohteena ovat SOS-lapsikylän Unelmista totta -harrastustuki, joka mahdollistaa vähävaraisten perheiden nuorille esimerkiksi soittotunnit, sekä Kasvava ry:n toteuttama mielenterveystyö ja -toiminta masentuneille ja uupuneille.
21.9.2022 Jazz Jkl Collective Poppari Jazz Jkl Collective in Jyväskylä
Klo: 19.00. Osoite: Puistokatu 2-4.
Keskiviikon jazzklubi. Ravintola Popparin nimellä viimeiset 15 vuotta toiminut Jazz Bar viettää 30-vuotisjuhlaviikkoa, jonka kunniaksi Jazz Jkl Collectiven klubivieraana häikäisee Severi Pyysalo! Suvereeni maailmanluokan vibrafonivirtuoosi on esiintynyt Jazz Barissa jo aivan alkuajoista lähtien – on suuri ilo ja erittäin perusteltua saada suomijazzin kiintotähti vihdoin Collectiven klubin solistivieraaksi juuri nyt! Vibrafonisti Severi Pyysalo (s. 1967) on kuulunut suomalaisen jazzmusiikin keskeisimpiin ja menestyneimpiin muusikoihin jo lähes neljä vuosikymmentä. Pyysalon läpimurto tapahtui viimeistään vuoden 1984 Pori Jazzeilla, jolloin sekä laulaja Sarah Vaughan että saksofonisti Paquito D’Rivera pyysivät häntä esiintymään kanssaan. Vibrafonisti on palkittu Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinnolla 1988, ja vuonna 1993 hänet valittiin vuoden eurooppalaiseksi jazzsolistiksi. Jazz Jkl Collective ja Severi Pyysalo tarjoavat Jazz Barin juhlaviikon kavalkadissa monipuolisen ja vauhdikkaan läpileikkauksen jazzin ja vibrafonin historiaan. Severi Pyysalo – vibrafoni, Tuomas Paukku – kitara, Marian Petrescu – piano, Pekka Törmänen – basso, Kasper Halttunen – rummut.
21.9.2022 Olli Ahvenlahti: The Poet G Livelab Olli Ahvenlahti: The Poet in Helsinki
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 28 €. Osoite: Pieni Roobertinkatu 16.
Vuoden 1976 keväällä Olli Ahvenlahti, Eero Koivistoinen, Pekka Pöyry, Pekka Pohjola, Bertil Strandberg, Markku Johansson, Esko Rosnell sekä Tommy Körberg viettivät viikon legendaarisessa Marcus Music -studiossa Tukholmassa ja äänittivät The Poet -albumin, joka ilmestyi aikanaan Love Recordsin toimesta. Made In Sweden -yhtyeestä tutun George ”Jojje” Wadeniuksen tuottamasta levystä muodostui merkittävä tekijä fuusiojazzin eurooppalaisessa historiassa. Englannissa ja Japanissa The Poet saavutti jonkinlaisen kulttimaineenkin. Nyt lähes 50:n vuoden jälkeen The Poet kokee uuden tulemisensa kun Ahvenlahti tulkitsee Helsingin ja Tampereen G Livelab -klubeilla keräilyharvinaisuudeksi nousseen levyn materiaalia Jukka Eskolan (trumpetti), Joonatan Raution (tenorisaksofoni), Ville Herralan (sähköbasso) sekä Jaska Lukkarisen (rummut) kera. Olli Ahvenlahti, Fender Rhodes / Jukka Eskola, trumpet / Joonatan Rautio, tenor sax / Ville Herrala, electric bass / Jaska Lukkarinen, drums.
21.9.2022 HT Combo: New York, New York Kangasala-talo HT Combo: New York, New York in Kangasala
Klo: 19.00. Pääsymaksu: Kangasala-talolta 28/25 € Lippu.fi alk. 30,50/27,50 € + tilausmaksut. Osoite: Kuohunharjuntie 6.
Loistava Sinatra-tulkitsija ja juontaja Mikael Konttinen sekä Martin Söderbacka yhdessä HT Combon kanssa tuovat tuulahduksen New Yorkin tunnelmista kultaisilta vuosikymmeniltä. Frank Sinatra oli oman aikakautensa ylivertainen laulujen tulkitsija. Hänen poikkeuksellinen kykynsä luoda lauluihin juuri oikea tunnelma nosti useita sävellyksiä listahiteiksi, ja säveltäjiä sekä orkestereita suuren yleisön tietoisuuteen. Mikael Konttinen on tunnettu loistavana laulujen tulkitsijana, mutta myös useiden tv-esiintymistensä myötä erinomaisena juontajana ja show-tähtenä. Tässä konsertissa Mikael kertoo mielenkiintoisella tavalla esittämiensä laulujen taustoista ja Frank Sinatran värikkäästä ja vaiherikkaasta elämästä. Kitaristi laulaja Martin Söderbacka edustaa viihdemaailman nuorempaa polvea. Jazz-piireissä hänen hienostuneen taitavaa kitaransoittoaan arvostetaan korkealle. Yllättäen Martinista on kuoriutunut myös erinomaisen persoonallinen laulujen tulkitsija, josta saamme etuoikeuden nauttia tässä konsertissa. Konsertissa kuullaan Sinatran hittejä sykähdyttävinä sooloina HT Combo mini Big Bandin säestyksellä. Luvassa muun muassa klassikot Strangers in the Night, My Way, New York New York, Over the Rainbow, Mack the Knife, Fly Me To The Moon ja All The Way. Esityksessä on väliaika.
22.9.2022 Sinfonia Lahti & Aili Ikonen Sibeliustalo Sinfonia Lahti & Aili Ikonen in Lahti
Klo: 13.00. Pääsymaksu: 22-27 € / aikuiset, eläkeläiset 8 € / lapset, opiskelijat ja työttömät + tilausmaksut. Osoite: Ankkurikatu 7.
”Laulan”. Sinfonia Lahti, Antti Rissanen, kapellimestari, Aili Ikonen, laulu, Tuomas J. Turunen, piano, Mikko Pellinen, kontrabasso, Mikko Arlin, rummut. Suomen valovoimaisimman jazzlaulajan lumoavat laulut kohtaavat suuren orkesterin soinnin, kun Aili Ikonen nousee estradille Sinfonia Lahden solistina. Konsertissa Ikosen omat sävellykset soivat syvempinä ja vaikuttavampina kuin koskaan ennen. Ikosen iholle tulevat laulut pitävät kuulijansa intensiivisesti otteessaan lumoten eteerisillä sävyillään ja nyansseillaan. Laulut kumpuavat elämän eri puolia kuvaavista havainnoista ja tilannekuvista: pakahduttavasta hiljaisesta onnesta, kaipuusta nuoruuden huolettomuuteen, vapaapudotuksesta ja sielun huokoset täyttävästä rakkaudesta. ”Konsertti on pitkäaikainen suuri haaveeni. Ison orkesterin sointi ja uudet sovitukset täyttävät lauluni aivan uusilla vivahteilla. Odotan konserttia suurella ilolla ja innostuksella.” Ikonen kertoo. Illan aikana kuullaan monipuolisesti lauluja Ikosen ohjelmistosta, mukana on myös Hectorin Ikoselle suomentamaa ohjelmistoa sekä mm. Junnu Vainion ikivihreä Kotkan poikii ilman siipii. Ikosen rinnalla musisoi laulajan soololevyilläkin kuultava, maamme huippujazzmuusikoista koostuva trio: pianisti Tuomas J. Turunen, rumpali Mikko Arlin sekä kontrabasisti Mikko Pellinen, joka vastaa myös osaltaan konsertin sovituksista. Sovituksia kuullaan myös muilta Suomen eturivin sovittajilta kuten Mikko Hassinen ja Jaakko Kuusisto. Aili Ikosen poikkeuksellisen laaja ura on tähän asti sisältänyt lukuisia albumeita, upeita big band- produktioita, Ella Fitzgerald -tulkintoja, televisioesiintymisiä ja 60-luvun jazziskelmiäkin. Suomen tämän hetken ykkösjazzlaulajaksi ja jopa nykyajan Laila Kinnuseksi tituleerattu Ikonen on valloittanut kuulijoita ympäri maan herkällä mutta vahvalla tulkinnallaan. Aili Ikonen on esiintynyt laaja-alaisesti aikamme huippuartistien kuten Jukka Perkon ja Hectorin kanssa. Häntä on kuultu niin Radion Sinfoniaorkesterin, Tampere Filharmonian, Turun Sinfonian kuin Umo Jazz Orchestrankin solistina. Ikonen tunnetaan nykyisin myös a cappella-yhtye Rajattoman uutena jäsenenä. Konsertin kesto n. 2 tuntia, sisältää väliajan.
22.9.2022 Olli Ahvenlahti: The Poet, Mirja Mäkelä Trio G Livelab Tampere Olli Ahvenlahti: The Poet, Mirja Mäkelä Trio in Tampere
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 29 €. Osoite: Puutarhakatu 1.
Vuoden 1976 keväällä Olli Ahvenlahti, Eero Koivistoinen, Pekka Pöyry, Pekka Pohjola, Bertil Strandberg, Markku Johansson, Esko Rosnell sekä Tommy Körberg viettivät viikon legendaarisessa Marcus Music – studiossa Tukholmassa ja äänittivät The Poet -vinyylin. Made In Sweden – yhtyeestä tutun George ”Jojje” Wadeniuksen tuottamasta levystä muodostui merkittävä tekijä fuusiojazzin eurooppalaisessa historiassa. Englannissa ja Japanissa The Poet saavutti jonkinlaisen kulttimaineenkin. Nyt lähes viidenkymmenen vuoden jälkeen The Poet kokee jälleen hienosti uuden tulemisensa sekä Tampereen että Helsingin G Livelabeissa. Vuonna 1975 Olli Ahvenlahti äänitti debyyttialbuminsa ”Bandstand” tuossa samaisessa Marcus Music – studiossa ja nämä molemmat, Love Records’ in julkaisemat ”The Poet” (1976) ja ”Bandstand” (1975) edustavat tyylisuunnaltaan pohjoismaista funk/fuusiojazzia, joka oli 70- luvun nouseva trendi jazzin sähköistymisen myötä. The Poet Project: Olli Ahvenlahti, Fender Rhodes, Jukka Eskola, Trumpetti, Joonatan Rautio, Tenorisaksofoni, Ville Herrala, Sähköbasso, Jaska Lukkarinen, Rummut. Illan avaa laulaja Mirja Mäkelän luotsaama Mirja Mäkelä Trio! Trio julkaisee uuden levyn huhtikuussa. Suomalaisen jazzin konkareista muodostuva yhtye on alunperin perustettu vuonna 2006 ja esittää pääasiassa laulaja Mäkelän omia sävellyksiä, jotka perustuvat mm. kotimaisten runoilijoiden teoksiin. Mäkelä on hyödyntänyt sävellystyössään mm. Mirsi Kunnaksen ja Sanna Karlströmin runoja. Mirja Mäkelä – laulu, Tuomo Dahlblom – kitara, Joonas Tuuri – kontrabasso.
22.9.2022 Sinfonia Lahti & Aili Ikonen Sibeliustalo Sinfonia Lahti & Aili Ikonen in Lahti
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 32-26 € / aikuiset 27-22 € / eläkeläiset 8 € / lapset, opiskelijat ja työttömät + tilausmaksut. Osoite: Ankkurikatu 7.
”Laulan”. Sinfonia Lahti, Antti Rissanen, kapellimestari, Aili Ikonen, laulu, Tuomas J. Turunen, piano, Mikko Pellinen, kontrabasso, Mikko Arlin, rummut. Suomen valovoimaisimman jazzlaulajan lumoavat laulut kohtaavat suuren orkesterin soinnin, kun Aili Ikonen nousee estradille Sinfonia Lahden solistina. Konsertissa Ikosen omat sävellykset soivat syvempinä ja vaikuttavampina kuin koskaan ennen. Ikosen iholle tulevat laulut pitävät kuulijansa intensiivisesti otteessaan lumoten eteerisillä sävyillään ja nyansseillaan. Laulut kumpuavat elämän eri puolia kuvaavista havainnoista ja tilannekuvista: pakahduttavasta hiljaisesta onnesta, kaipuusta nuoruuden huolettomuuteen, vapaapudotuksesta ja sielun huokoset täyttävästä rakkaudesta. ”Konsertti on pitkäaikainen suuri haaveeni. Ison orkesterin sointi ja uudet sovitukset täyttävät lauluni aivan uusilla vivahteilla. Odotan konserttia suurella ilolla ja innostuksella.” Ikonen kertoo. Illan aikana kuullaan monipuolisesti lauluja Ikosen ohjelmistosta, mukana on myös Hectorin Ikoselle suomentamaa ohjelmistoa sekä mm. Junnu Vainion ikivihreä Kotkan poikii ilman siipii. Ikosen rinnalla musisoi laulajan soololevyilläkin kuultava, maamme huippujazzmuusikoista koostuva trio: pianisti Tuomas J. Turunen, rumpali Mikko Arlin sekä kontrabasisti Mikko Pellinen, joka vastaa myös osaltaan konsertin sovituksista. Sovituksia kuullaan myös muilta Suomen eturivin sovittajilta kuten Mikko Hassinen ja Jaakko Kuusisto. Aili Ikosen poikkeuksellisen laaja ura on tähän asti sisältänyt lukuisia albumeita, upeita big band- produktioita, Ella Fitzgerald -tulkintoja, televisioesiintymisiä ja 60-luvun jazziskelmiäkin. Suomen tämän hetken ykkösjazzlaulajaksi ja jopa nykyajan Laila Kinnuseksi tituleerattu Ikonen on valloittanut kuulijoita ympäri maan herkällä mutta vahvalla tulkinnallaan. Aili Ikonen on esiintynyt laaja-alaisesti aikamme huippuartistien kuten Jukka Perkon ja Hectorin kanssa. Häntä on kuultu niin Radion Sinfoniaorkesterin, Tampere Filharmonian, Turun Sinfonian kuin Umo Jazz Orchestrankin solistina. Ikonen tunnetaan nykyisin myös a cappella-yhtye Rajattoman uutena jäsenenä. Konsertin kesto n. 2 tuntia, sisältää väliajan.
22.9.2022 - 24.9.2022 SaloJazz Festival Ravintola Musine SaloJazz Festival in Salo
Klo: 19.00. Osoite: Helsingintie 2.
Kikoski-Mäensivu-Peri, Laila Biali, The Filthy Six, The Bumblebees, Perillä, Jussi Fredriksson Trio, Tuomo Prättälä.
23.9.2022 Mirja Mäkelä & Dunkel Quartet Café Carusel Mirja Mäkelä & Dunkel Quartet in Helsinki
Klo: 18.30. Pääsymaksu: Vapaa pääsy. Osoite: Merisatamanranta 10.
Suomen PerinneJazz ry. Mirja Mäkelän huikeaa laulua säestää Dunkelin perheestä koostuva kvartetti. Kyseessä on ryhmän ensimmäinen esiintyminen. Kahden vuoden koronakaranteeni on käytetty jazzstandardien haltuunottoon. Mirja Mäkelä laulu, Manuel Dunkel ts, Tuukka Dunkel dms, Atso Dunkel b, Eero Dunkel g.
23.9.2022 Jonathan Bäckström Quartet Café Tiljan Jonathan Bäckström Quartet in Turku
Klo: 22.00. Pääsymaksu: 15,50-22,50 €. Osoite: Eerikinkatu 13.
Flame Jazz. Marcus Wärnheim – alttosaksofoni, Jarno Tikka – tenorisaksofoni, Benjamin Nylund – rummut, Jonathan Bäckström – basso. Jonathan Bäckström Quartet on nuorista, nousevista jazzlahjakkuuksista koostuva suomalais-ruotsalainen yhtye, jota johtaa Kruunupyystä lähtöisin oleva basisti-säveltäjä Jonathan Bäckström. Kvartetin ilmaisu kulkee minimalistisista äänimaisemista aina räjähtävään ja monikerroksiseen vapaaseen improvisaatioon. Jokainen muusikko tuo keitokseen oman ainutlaatuisen äänensä, ja kollektiivisena lopputuloksena syntyy voimakas musiikillinen kannanotto. Yhtyeessä alttosaksofonia soittaa Marcus Wärnheim ja rummuissa taituroi Benjamin Nylund. Turun konsertissa tenorisaksofonisti Jarno Tikka tuuraa yhtyeessä vakituisesti soittavaa Adele Saurosta. Helsinkiläistynyt basisti Bäckström vaikuttaa aktiivisesti myös monissa muissa kansainvälisissä yhtyeissä. Konsertti on osa Suomen Jazzliiton hiilineutraali kiertue -hanketta.
23.9.2022 - 25.9.2022 Porvoo Jazz Festival Useita esityspaikkoja Porvoo Jazz Festival in Porvoo

Nuijamiehet, Riikka Keränen, Kikoski, Mäensivu, Peri, Olli Ahvenlahti: The Poet, Jazzkierros with Olli Ahvenlahti, Linda Fredriksson Juniper, Ostrobothnia Jazz Sextet, Reimagining John’s Sons, Laila Biali, jazzbrunssi, Zikiziki, Jukka Eskola Orquesta Bossa feat. Nina Mya.
24.9.2022 Elena Mindru Finnection Malmitalo Elena Mindru Finnection in Helsinki
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 19/15 €. Osoite: Ala-Malmin tori 1.
Elena Mîndru Finnection soittaa uutta eurooppalaista jazzia Mîndrun tuoreelta ”Hope”-albumilta. Yhtyeen nimi Finnection symboloi erityistä yhteyttä kansainvälisesti konsertoivan yhtyeen instrumentalistien ja romanialaissyntyisen laulusolistin välillä. Hope on Montreux Jazz Voice -kilpailussa palkitun karismaattisen laulajan neljäs albumi. Levyllä käsitellään ajankohtaisia teemoja, kuten ihmiskunnan tulevaisuuden näkymiä muuttuvassa ekologisessa ympäristössä sekä globalisaation mukanaan tuomia haasteita. Sävellysten sanoma korostaa toivon merkitystä kriisien ja erilaisten uhkakuvien aikakautena ja valaa uskoa parempaan tulevaisuuteen. Elena Mîndru – laulu, sävellykset ja sanoitukset, Tuomas J. Turunen – piano ja sävellykset, Sampo Hiukkanen – viulu, Oskari Siirtola – basso, Anssi Tirkkonen – rummut.
26.9.2022 Kikoski-Mäensivu-Peri Koko Jazz Club Kikoski-Mäensivu-Peri in Helsinki
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 22,50 €. Osoite: Hämeentie 3.
Dave Kikoski on jazzpianismin elävä legenda joka on soittanut maailmanluokan yhtyeissä, mm. Roy Haynesin ja John Scofieldin kanssa. Newyorkilaisrumpali Joe Peri sekä New Yorkiin kotiutunut kontrabasisti Kaisa Mäensivu olivat ihailleet Kikoskia ja käyneet hänen keikoillaan pitkään, kunnes pääsivät itse lavalle Kikoskin kanssa jamisessiossa New Yorkissa. Nyt nuoren polven muusikoiden unelma yhdessä soittamisesta toteutuu heidän tullessa kiertueelle mestaripianistin kanssa. Grammy-palkittu taiturirumpali Joe Peri, sekä kansainvälistä uraa luova kotimaan huippubasisti Kaisa Mäensivu yhdessä Kikoskin kanssa tuovat energian kattoon. He soittavat omia sävellyksiä sekä musiikkia Kikoskin uran varrelta, mukaanlukien kappaleita joita hän on esittänyt esimerkiksi legendaaristen Jeff “Tain” Wattsin, Randy Breckerin ja Billy Hartin yhtyeissä soittaessaan.
27.9.2022 Sointi Jazz Orchestra & Mathias Eick G Livelab Tampere Sointi Jazz Orchestra & Mathias Eick in Tampere
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 27 €. Osoite: Puutarhakatu 1.
Palkittu norjalainen trumpetisti ja säveltäjä Mathias Eick saapuu keväällä sukupolvensa kiinnostavimman big bandin Sointi Jazz Orchestran solistivieraaksi. Arvostetun ECM levy-yhtiön talliin kuuluva Eick on julkaissut neljä albumia omalla nimellään sekä tehnyt yhteistyötä lukuisten huippuartistien ja -yhtyeiden kanssa aina Trondheim Jazz Orchestrasta Chick Coreaan. Ennakkoluulottomista musiikillisista avauksista tunnettu SJO ja kansainvälistä suurmenestystä nauttiva Eick yhdistävät voimansa kahdessa ainutlaatuisessa konsertissa. Ohjelmisto koostuu pääosin Eickin sävellysten uusista sovituksista, jotka hyödyntävät SJO:n erityistä instrumentaatiota nostaen yhteistyön parhaat puolet esiin.
27.9.2022 The Filthy Six Tampere-talo The Filthy Six in Tampere
Klo: 19.30. Pääsymaksu: 34/29 €. Osoite: Yliopistonkatu 55.
Pieni sali. The Filthy Six – Groove Jazz yhtye Suomeen jo neljättä kertaa! The Filthy Six on lontoolaisen Nick Etwellin yhtye. Legendaariselle Acid Jazz levy-yhtiöllekin levyttänyt combo kiertää taas Suomea Kari Paavolan järjestämän huippurytmisektion kanssa. Nick Etwell on monilahjakas säveltäjä, yhtyejohtaja sekä trumpetisti. Nick on soittanut jo vuosikymmenen Grammy palkinnon voittaneen Mumford and Sons yhtyeen puhallisektion liiderinä, kiertäen maailman areenoita ja festareiden päälavoja. Nick soittaa myös heidän Grammyn voittaneilla studioäänityksillä ja Babel levyllä. Tämän lisäksi Nickin ammattitaitoon on luottanut Tom Jones, Ed Harcourt, Sophie Ellis-Bextor, Beck, The Foo Fighters, Placebo ja monet muut pop maailman tähdet. Yhtyeen toinen puhaltaja Pete Grogan on samassa, Lontoon supermuusikko porukassa pyörivä Saksofonisti ja säveltäjä. Hänen yhtye LedBib oli ehdolla Brittiläisen arvostetun Mercury Music Pricen saajaksi, ja kiertää ympäri Eurooppaa esittäen Avantgarde/Jazz/Free materiaalia. Pete on myös tehnyt levytyksiä mm. Ed Sheeranille ja Brittiyhtye The Heavylle sekä kiertänyt Brittikoomikko Alex Hornen kanssa. Yhtyeen muut jäsenet ovat: James Fenn – Kitara (mm. The James Taylor Quartet), Mikko Helevä – Urut (Jukka Eskola Soul Trio), Heikki Laine – Basso (Q-Continuum, Paleface, Quintessence, Maarit, Janna ja monet muut suomen huiput), Kari Paavola – Rummut. Upea ilta kaikille energisestä 60 luvulle kunniaa tekevästä Groove Jazzista nauttivalle yleisölle, joita kiinnostaa upeat soolot, hyvä groove, ja kansainvälinen viihdyttävä ote mukavalla Suomi-mausteella. Konsertin kesto n. 2 tuntia, sisältäen väliajan.
28.9.2022 Sid Hille Temppeliaukion kirkko Sid Hille in Helsinki
Klo: 10.15. Pääsymaksu: Vapaa pääsy. Osoite: Lutherinkatu 3.
Solo piano improvisations.
28.9.2022 Sointi Jazz Orchestra & Mathias Eick G Livelab Sointi Jazz Orchestra & Mathias Eick in Helsinki
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 27 €. Osoite: Pieni Roobertinkatu 16.
Palkittu norjalainen trumpetisti ja säveltäjä Mathias Eick saapuu Helsinkiin sukupolvensa kiinnostavimman big bandin Sointi Jazz Orchestran solistivieraaksi. Arvostetun ECM-levy-yhtiön talliin kuuluva Eick on julkaissut neljä albumia omalla nimellään sekä tehnyt yhteistyötä lukuisten huippuartistien ja -yhtyeiden kanssa aina Trondheim Jazz Orchestrasta Chick Coreaan. Ennakkoluulottomista musiikillisista avauksista tunnettu Sointi Jazz Orchestra ja kansainvälistä suurmenestystä nauttiva Eick yhdistävät voimansa G Livelab Helsingissä järjestettävässä ainutlaatuisessa konsertissa. Ohjelmisto koostuu pääosin Eickin sävellysten uusista sovituksista, jotka hyödyntävät SJO:n erityistä instrumentaatiota nostaen yhteistyön parhaat puolet esiin.
28.9.2022 UMO Helsinki Jazz Orchestra & Linda Fredriksson Savoy-teatteri UMO Helsinki Jazz Orchestra & Linda Fredriksson in Helsinki
Klo: 19.00. Pääsymaksu: Peruslippu 39,50 €, Eläkeläinen, työtön, varushenkilö 33,50 €, Opiskelija, lapsi 15 €. Hintaan lisätään mahdolliset tilausmaksut (alk. 1 €). Osoite: Kasarmikatu 46-48.
”Agatha 2”. Sävellys ja sovitus Kerkko Koskinen, kapellimestarina Mikko Hassinen. Kerkko Koskisen säveltämä legendaarinen Agatha saa jatko-osan syksyllä 2022! Vuonna 2007 ilmestynyt Kerkko Koskisen ensimmäinen instrumentaalilevytys Agatha saa jatkoa 15 vuotta myöhemmin. UMO Helsinki Jazz Orchestran kanssa levytettävän Agatha 2 -albumin solistina loistaa ylistetty jazzmuusikko, saksofonisti Linda Fredriksson. Levyn julkaisee Ricky-Tick Records. Levynjulkaisukonsertti pidetään Helsingin Savoy-teatterissa ke 28.9.2022 klo 19 ja lipunmyynti on nyt käynnissä Lippupisteessä. UMO Helsinki Jazz Orchestraa johtaa Mikko Hassinen. Agatha oli ilmestyessään vuoden tapaus, ”Kerkko Koskisen elämää suurempi soundtrack”, kuten Helsingin Sanomat kuvasi levyä. Albumi ponnahti julkaisuviikollaan Suomen virallisen listan kärkikymmenikköön ja myi julkaisukonserttinsa Helsingin Juhlaviikkojen Huvila-teltassa hetkessä loppuun. Siinä missä ensimmäinen Agatha oli massiivinen ja jopa raskas, on Agatha 2 sävyltään kuulaan melodinen, nostalginen ja haikea. – Tiedätkö sen tunnelman, joka on rantakohteessa lomakauden jälkeen? Mennyttä kesää muisteleva, surumielinen olematta ahdistunut, säveltäjä Kerkko Koskinen kuvailee tulevaa albumia. Agatha 2 on räätälöity sävellys saksofonisti Linda Fredrikssonille ja UMO Helsinki Jazz Orchestralle. – Olen tehnyt tiivistä yhteistyötä Linda Fredrikssonin kanssa vuosien varrella, ja siksi halusin juuri hänet solistiksi tälle levylle. Lindan soundi on ainutlaatuisen intensiivinen. Lisäksi ajattelemme samalla tavalla siitä, mistä musiikissa ja elämässä ylipäätään on kysymys, kertoo Koskinen.
29.9.2022 Joonas Widenius Koko Jazz Club Joonas Widenius in Helsinki
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 20,50/16,50 €. Osoite: Hämeentie 3.
Joonas Widenius on suomalainen kärkikaartin flamencokitaristi. Wideniuksen pohjana kaikuvat flamencokitaran sävelet, mutta hänen omaleimainen sävelkielensä ottaa jatkuvasti vaikutteita ympäristöstään.
29.9.2022 Ilmiliekki Quartet G Livelab Ilmiliekki Quartet in Helsinki
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 30 €. Osoite: Pieni Roobertinkatu 16.
Kaksikymmenvuotista uraansa juhlistava Ilmiliekki Quartet palaa rikospaikalle. Suomen rakastetuimpiin jazzkokoonpanoihin lukeutuva yhtye äänitti ”paluulevynsä” Land of Real Menin G Livelab Helsingissä vuonna 2018. Tällä kertaa Verneri Pohjolan, Tuomo Prättälän, Antti Lötjösen ja Olavi Louhivuoren muodostama yhtye esittää syvällisiä ja melodisia kappaleita tuoreimmalta studioalbumiltaan, jolla nelikko osoittaa jälleen olevansa enemmän kuin osiensa summa. Verneri Pohjola, trumpet / Tuomo Prättälä, keys / Antti Lötjönen, bass / Olavi Louhivuori, drums.
30.9.2022 Sid Hille ”Two Moons” Temppeliaukion kirkko Sid Hille ”Two Moons” in Helsinki
Klo: 15.00. Pääsymaksu: Vapaa pääsy. Osoite: Lutherinkatu 3.
Sid Hille (p), Raoul Björkenheim (g).
30.9.2022 Ewa Kaarela Swing Band plays The Beatles! Kangasala-talo Ewa Kaarela Swing Band plays The Beatles! in Kangasala
Klo: 19.00. Pääsymaksu: Kangasala-talolta 23/20 € Lippu.fi alk. 25,50/22,50 € + tilausmaksut. Osoite: Kuohunharjuntie 6.
Legendaarisen The Beatlesin ensilevytyksestä tulee kuluneeksi 60 vuotta. Sen kunniaksi tuotimme uuden teemakonsertin ”Ewa Kaarela Swing Band Plays the Beatles”, johon valittiin Beatlesin satojen sävellysten joukosta ajattomia standardeja, hittejä ja harvemmin kuultuja kappaleita säveltäjäparilta Lennon – McCartney. Kangasala-salissa kuullaan muun muassa Can´t buy me love, Eleanor Rigby, The fool on the hill, Come together ja Fixing a hole. Ikivihreät kappaleet heräävät eloon, kun jazzlaulaja Ewa Kaarela tulkitsee hienoja jazz-, rhythm and blues- ja latinosävyisiä sovituksia, joiden takana seisovat bändin kapellimestari Saku Järvinen ja basisti Pertti Hurmalainen. On kiinnostavaa tutustua erilaisiin versioihin tutuista Beatles-kappaleista. Puolasta kotoisin olevalle jazzlaulaja Ewa Kaarelalle on ominaista vahva, ilmaisuvoimainen ja laajamittainen ääni sekä oivallinen vokaalitekniikka. Hänen lavaesiintymisensä on valloittavaa, räiskyvän voimakasta ja intensiivistä. Puolalaisella temperamentillaan hän saa läheisen kosketuksen yleisöön. Pianisti Saku Järvinen on sovittanut bändille kymmeniä sovituksia neljälle levylle ja nyt myös tähän Beatles-konserttiin. Basisti Pertti Hurmalainen on suuri Beatles-fani, Beatles-projektin idean isä ja toinen sovittaja. Rummuissa on Jari Unha, saksofonissa Masa Orpana ja trumpetissa Mikko Välimäki. Esityksessä on väliaika.
30.9.2022 Olli Soikkeli Quartet Nurmes-talo Olli Soikkeli Quartet in Nurmes
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 25/20 €. Osoite: Kötsintie 2.
Hannikaisen sali. Olli Soikkeli (s. 1991) on nuoresta iästään huolimatta noussut yhdeksi maailman arvostetuimmista gypsy jazz -kitaristeista. Nyt hän esiintyy Suomessa yhdessä Grammy-palkitun pianistin, Marian Petrescun ja basisti Joonas Tuurin ja rumpali Aleksi Heinolan kanssa. New Yorkissa asuva Soikkeli on esiintynyt genren maailmantähtien rinnalla jazzklubeilla ja festivaaleilla ympäri Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. 2016 Huffington Post- ja All About Jazz -lehdet valitsivat Soikkelin Rhythm Future Quartetin Travels-levyn yhdeksi vuoden parhaista jazzalbumeista. Olli Soikkeli, kitara, Marian Petrescu, piano, Joonas Tuuri, basso, Aleksi Heinola, rummut.
30.9.2022 Lapin kamariorkesteri: Jukka Eskola Orquesta Bossa feat. Nina Mya Kulttuuritalo Korundi Lapin kamariorkesteri: Jukka Eskola Orquesta Bossa feat. Nina Mya in Rovaniemi
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 30 €. Osoite: Lapinkävijäntie 4.
Nina Mya, laulu, Jukka Eskola, trumpetti, Petri Puolitaival, saksofoni & huilu, Olli Estola, rummut, Harri Sarkkinen, basso, Mikko Kuusiniemi, kitara, Lapin kamariorkesteri, jouset. Jukka Eskola Orquesta Bossa koostuu nimekkäästä jazzkvintetistä ja jousikvartetista, jonka roolissa Korundijazzeilla kuullaan Lapin kamariorkesterin jousisoittajia. Eskolan kokoonpano esittää omia sävellyksiään sekä bossa nova- ja jazzstandardeja jotka on sovitettu brasilialaisiin rytmeihin. Orquesta Bossan sointi kunnioittaa äänimaisemaltaan bossa nova -perinnettä, mutta sen sävellykset ja sovitukset vievät musiikkia vahvasti omaan suuntaansa. Yhtyeen ainokainen levy julkaistiin maailmanlaajuisesti italialaisen Schema Recordsin toimesta vuonna 2013 ja se on edelleen trumpetisti Eskolan uran tärkeimpiä levytyksiä. Jukka Eskola Orquesta Bossan laulusolistiksi saapuu maineikas jazzlaulaja Nina Mya, jonka sielukas ja syvä ääni sopii täydellisesti sensuelleihin mutta ryhdikkäisiin brasilialaisiin rytmeihin. Kesto 1 h, ei väliaikaa. Ennen konserttia klo 18:00 Jazz-aperitiivi, esiintymässä orkesterin puhaltajia.
30.9.2022 Bianca Morales & Baggböle Big Band: How High The Moon Vuotalo Bianca Morales & Baggböle Big Band: How High The Moon in Helsinki
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 17,50 €. Osoite: Mosaiikkitori 2.
Art Jazz Helsinki Festival. Perjantai-illan iloksi Bianca Morales unelmoi kuusta ja Roomasta ja vie kuulijat tuttujen Ellan ja Frankin ikivihreiden sekä omien uudempien nostalgisten jazzsävelmiensä pariin. Bianca esiintyy yhdessä komean Baggböle Big Bandin kanssa, johtajanaan William Suvanne. Bianca Morales on suomalaisille tuttu jo lähes 40 vuoden ajalta siitä asti, kun hän v. 1984 voitti MTV3:n ensimmäisen Kevään Sävel-kilpailun kappaleella Our Party. Musiikillisesti monipuolinen Bianca esittää pääsääntöisesti jazzia isoilla ja pienillä estradeilla Suomessa ja ulkomailla paikallisten Big Bandien ja jazzyhtyeiden solistina. Pitkään uraan mahtuu jazzin lisäksi myös musikaalirooleja, rytmikästä lastenmusiikkia sekä uusimpina haasteina vuoden 2022 rooli Wiipuri-oopperassa Taidekeskus Salmelassa sekä vuoden 2021 Vivo-animaation äänirooli. Konsertin kesto: n. 2 tuntia, konsertissa on väliaika.
1.10.2022 Mariana Zwarg Sexteto Universal Poppari Mariana Zwarg Sexteto Universal in Jyväskylä
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 20/15 €. Osoite: Puistokatu 2-4.
Jazz Jkl Live. Mariana Zwarg Sexteto Universal on monikansallisen värikäs kokoonpano, jonka rytmikäs musiikillinen keitos käyttää hulvattomasti pääraaka-aineinaan brasilialaista musiikkiperinnettä, jazzia ja maailmanmusiikkia. Tuloksena on tanssillista ja inspiroivan iloista musiikkimagiaa! Laajalti Euroopassa ja Brasiliassa esiintynyt yhtye perustettiin vuonna 2016 juhlistamaan legendaarisen brasilialaismuusikko Hermeto Pascoalin 80-vuotisjuhlia vakiintuen pian kiinteäksi kokoonpanoksi. Yhtyeenjohtaja ja puupuhaltaja Mariana Zwarg on Pascoalin kummitytär, ja yhtye esittää Zwargin ja Pascoalin sävellyksiä. Hermeto Pascoalin lanseeraama “universaali musiikki” on maailman eri musiikkityylien iloinen sekoitus, joka kannustaa luovuuteen ja yhteisölliseen improvisointiin. Sexteto Universalin perustajajäseniin kuuluva jyväskylälänen perkussionisti Sami Kontola innostui Brasilian rytmeistä jo pikkupoikana. Kontola on syventynyt aiheeseen perinpohjaisesti asumalla Rio De Janeirossa pitkiä ajanjaksoja. Kokoonpanon debyyttilevy Nascentes julkaistiin keskellä pandemiaa syksyllä 2020, ja sen levynjulkaisukeikoista saadaan nyt viimein nauttia! Mette Nadja Hansen (DE) – laulu, Mariana Zwarg (BR) – saksofoni, huilut, Johannes von Ballestrem (DE) – piano, Ricardo Sá Reston (BR) – basso, Sami Kontola – perkussiot, Pierre Chastel (FR) – rummut.
5.10.2022 Sid Hille Temppeliaukion kirkko Sid Hille in Helsinki
Klo: 10.15. Pääsymaksu: Vapaa pääsy. Osoite: Lutherinkatu 3.
Solo piano improvisations.
5.10.2022 UMO Helsinki Jazz Orchestra & Aili Ikonen Kangasala-talo UMO Helsinki Jazz Orchestra & Aili Ikonen in Kangasala
Klo: 19.00. Pääsymaksu: Kangasala-sali Kangasala-talolta 32/28/15 € Lippu.fi alk. 35,50/30,50/17,50 € + tilausmaksut. Osoite: Kuohunharjuntie 6.
UMO Helsinki Jazz Orchestra ja Suomen valovoimaisin jazzlaulaja Aili Ikonen saapuvat Kangasalle lokakuussa. Konsertti on osa UMOn Great Voices -sarjaa, jossa orkesterin solisteina nähdään upeaäänisiä laulajia niin Suomesta kuin maailmalta. Aili Ikosen omat sävellykset, kuten Läpi harmaan sumun ja Valo kuullaan upouusina ison orkesterin sovituksina. Myös Ikosen suosikit muun muassa Björkiltä, Stingiltä ja Joni Mitchelliltä saavat uuden hahmon 16-henkisen UMO Helsinki Jazz Orchestran käsittelyssä. Kapellimestarina toimii UMOn taiteellinen johtaja Ed Partyka. – Olemme valinneet ohjelmistoon kappaleita, jotka käsittelevät pohjoista luontoamme ja käyttävät luontoa heijasteena erilaisten tunteiden kuvaamiselle; neljää vuodenaikaa, veden eri olomuotoja, valon väreilyä. On kiehtovaa miten moninaisia metaforia nämä voivat edustaa musiikissa ja lyriikoissa. Luvassa on suuria tunteita, Aili Ikonen kuvailee. Aili Ikonen (s. 1982) on yksi Suomen parhaista jazzlaulajista, joka vaikuttaa oman soolouransa lisäksi myös lauluyhtye Rajattomassa. Hän on kysytty solisti, jonka kuulasta ääntä on verrattu niin Laila Kinnuseen kuin Ella Fitzgeraldiin. Hän on julkaissut kolme sooloalbumia sekä useita eri yhtyeiden kanssa tehtyjä levyjä. Laulamisen lisäksi Ikonen säveltää ja sanoittaa omaa materiaaliaan. UMO Helsinki Jazz Orchestra on jazzin ja rytmimusiikin saralla ammattimaisesti toimiva orkesteri, joka esiintyy vuosittain noin sadassa konsertissa ja tapahtumassa. Vuodesta 1975 alkaen UMO Helsinki on julkaissut yli 60 albumia ja esiintynyt kotimaisten huippunimien lisäksi kansainvälisten jazztähtien kanssa. Orkesterin ohjelmisto ulottuu aina jazzista souliin ja klassiseen musiikkiin, yhdistäen yllätyksellisesti uutta ja vanhaa. Konsertti on osa AUF-yhteistyötä, jossa kolme orkesteria – Kamariorkesteri Avanti!, UMO Helsinki Jazz Orchestra ja Suomalainen barokkiorkesteri FiBO – tuottavat konsertteja yhteistyössä Kangasalan kunnan kanssa. Esityksen kesto on n. 2 tuntia, sisältäen väliajan.
5.10.2022 Olli Soikkeli Quartet Tampere-talo Olli Soikkeli Quartet in Tampere
Klo: 19.30. Pääsymaksu: 32/25 €. Osoite: Yliopistonkatu 55.
Pieni sali. Olli Soikkeli (s. 1991) on nuoresta iästään huolimatta noussut yhdeksi maailman arvostetuimmista gypsy jazz -kitaristeista. Nyt hän esiintyy Suomessa yhdessä Grammy-palkitun pianistin, Marian Petrescun ja basisti Joonas Tuurin ja rumpali Aleksi Heinolan kanssa. New Yorkissa asuva Soikkeli on esiintynyt genren maailmantähtien rinnalla jazzklubeilla ja festivaaleilla ympäri Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. 2016 Huffington Post- ja All About Jazz -lehdet valitsivat Soikkelin Rhythm Future Quartetin Travels -levyn yhdeksi vuoden parhaista jazzalbumeista. Olli Soikkeli, kitara, Marian Petrescu, piano, Joonas Tuuri, basso, Aleksi Heinola, rummut. Konsertin kesto n. 2 tuntia, sisältäen väliajan.
6.10.2022 Eero Koivistoinen Koko Jazz Club Eero Koivistoinen in Helsinki
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 27,50/24,50 €. Osoite: Hämeentie 3.
Saksofonisti Eero Koivistoinen tuo modernin jazzin ilosanoman huippuyhtyeensä kera isännän otteella. Koivistoinen on ottanut ilmaisuunsa vaikutteita onnistuneesti niinafrikkalaisesta musiikista kuin vaikkapa rapista. Tällä kertaa Koivistoinen tulkitsee omaa tuotantoaan lämpimällä tenorisoundillaan svengaavan kompin kanssa, juuri niin kuin sen pitää ollakin kaupungin ykkösjazzklubilla! Eero Koivistoinen, saksofoni, kokoonpano TBA.
6.10.2022 Linda Fredriksson Juniper G Livelab Tampere Linda Fredriksson Juniper in Tampere
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 29 €. Osoite: Puutarhakatu 1.
Saksofonisti Linda Fredriksson on noussut viime vuosina yhdeksi Suomen valovoimaisimmista saksofonisteista ja jazzmuusikoista. Hän on tullut tunnetuksi useiden eturivin yhtyeiden kuten Mopo, Ricky-Tick Big Band ja Superposition rämäpäisenä improvisoijana ja muuntautumiskykyisenä muusikkona. Viime vuonna hän astui esiin säveltäjänä ja yhtyejohtajana sooloprojektissaan Juniperissa, jossa hän tuo kuultavaksemme hänen ”hiljaisen ja ujon puolensa” säveltämää musiikkia: rehellistä, yksityistä ja sielultaan singer-songwriter-musiikkia jazz-yhtyeen soittamana. Yhtyeessä mukana vaikuttavat Tuomo Prättälä (koskettimet), Mikael Saastamoinen (basso) ja Olavi Louhivuori (rummut). Juniperin kappaleet ovat kypsyneet hitaasti ja viipyillen kitaran ja pianon kanssa laulaen omassa tilassa. “Se on oma maisemani ja rauhan paikkani kaiken kaaoksen keskellä. Kupla, jonka sisällä on ollut hyvä olla ”, Fredriksson kuvailee. Musiikillisiksi vaikuttajikseen hän listaa artisteja kuten Sufjan Stevens, Alice Coltrane, Feist, Eric Dolphy, Neil Young, Iro Haarla ja Billie Eilish. Linda Fredriksson Juniper -yhtyeen debyyttialbumi julkaistiin 29. lokakuuta 2021 ja se sai ylistävän vastaanoton niin medialta kuin yleisöltäkin. Linda Fredriksson, saksofonit, Tuomo Prättälä, koskettimet, Mikael Saastamoinen, basso, Olavi Louhivuori, rummut.
6.10.2022 UMO Helsinki Jazz Orchestra & Aili Ikonen Vuotalo UMO Helsinki Jazz Orchestra & Aili Ikonen in Helsinki
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 39/24/10 € ja hiilineutraalilippu 41 €. Osoite: Mosaiikkitori 2.
UMO Helsinki Jazz Orchestra ja Suomen valovoimaisin jazzlaulaja Aili Ikonen tekevät yhteiskiertueen lokakuussa. Konsertti on osa UMOn Great Voices -sarjaa, jossa orkesterin solisteina nähdään upeaäänisiä laulajia niin Suomesta kuin maailmalta. Aili Ikosen omat sävellykset, kuten ’Läpi harmaan sumun’ ja ’Valo’ kuullaan upouusina ison orkesterin sovituksina. Myös Ikosen suosikit mm. Björkiltä, Stingiltä ja Joni Mitchelliltä saavat uuden hahmon 16-henkisen UMO Helsinki Jazz Orchestran käsittelyssä. Kapellimestarina toimii Ed Partyka. Kesto n. 2 h, sis. väliajan.
7.10.2022 Sid Hille & Samuel van Dijk Temppeliaukion kirkko Sid Hille & Samuel van Dijk in Helsinki
Klo: 15.00. Pääsymaksu: Vapaa pääsy. Osoite: Lutherinkatu 3.
Sacred Music VI. Sid Hille & Samuel van Dijk aka Multicast Dynamics (electronics).
7.10.2022 Olli Soikkeli Quartet Logomo Olli Soikkeli Quartet in Turku
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 15,50-22,50 €. Osoite: Köydenpunojankatu 14.
Flame Jazz. Move-sali. Olli Soikkeli – kitara, Marian Petrescu – piano, Joonas Tuuri – basso, Aleksi Heinola – rummut. Olli Soikkeli on nuoresta iästään huolimatta noussut yhdeksi maailman arvostetuimmista gypsy jazz -kitaristeista. Nyt hän esiintyy Suomessa yhdessä Grammy-palkitun pianisti Marian Petrescun, basisti Joonas Tuurin ja rumpali Aleksi Heinolan kanssa. New Yorkissa asuva Soikkeli on esiintynyt genren maailmantähtien rinnalla jazzklubeilla ja festivaaleilla ympäri Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. 2016 Huffington Post- ja All About Jazz -lehdet valitsivat Soikkelin Rhythm Future Quartetin Travels-levyn yhdeksi vuoden parhaista jazzalbumeista.
7.10.2022 UMO Helsinki Jazz Orchestra & Aili Ikonen Seurahuone UMO Helsinki Jazz Orchestra & Aili Ikonen in Loviisa
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 15/10 €. Osoite: Kuningattarenkatu 24.
UMO Helsinki Jazz Orchestra ja Suomen valovoimaisin jazzlaulaja Aili Ikonen saapuvat Loviisaan lokakuussa. Konsertti on osa UMOn Great Voices -sarjaa, jossa orkesterin solisteina nähdään upeaäänisiä laulajia niin Suomesta kuin maailmalta. Aili Ikosen omat sävellykset, kuten Läpi harmaan sumun ja Valo kuullaan upouusina ison orkesterin sovituksina. Myös Ikosen suosikit muun muassa Björkiltä, Stingiltä ja Joni Mitchelliltä saavat uuden hahmon 16-henkisen UMO Helsinki Jazz Orchestran käsittelyssä. Kapellimestarina toimii UMOn taiteellinen johtaja Ed Partyka. – Olemme valinneet ohjelmistoon kappaleita, jotka käsittelevät pohjoista luontoamme ja käyttävät luontoa heijasteena erilaisten tunteiden kuvaamiselle; neljää vuodenaikaa, veden eri olomuotoja, valon väreilyä. On kiehtovaa miten moninaisia metaforia nämä voivat edustaa musiikissa ja lyriikoissa. Luvassa on suuria tunteita, Aili Ikonen kuvailee. Aili Ikonen (s. 1982) on yksi Suomen parhaista jazzlaulajista, joka vaikuttaa oman soolouransa lisäksi myös lauluyhtye Rajattomassa. Hän on kysytty solisti, jonka kuulasta ääntä on verrattu niin Laila Kinnuseen kuin Ella Fitzgeraldiin. Hän on julkaissut kolme sooloalbumia sekä useita eri yhtyeiden kanssa tehtyjä levyjä. Laulamisen lisäksi Ikonen säveltää ja sanoittaa omaa materiaaliaan. UMO Helsinki Jazz Orchestra on jazzin ja rytmimusiikin saralla ammattimaisesti toimiva orkesteri, joka esiintyy vuosittain noin sadassa konsertissa ja tapahtumassa. Vuodesta 1975 alkaen UMO Helsinki on julkaissut yli 60 albumia ja esiintynyt kotimaisten huippunimien lisäksi kansainvälisten jazztähtien kanssa. Orkesterin ohjelmisto ulottuu aina jazzista souliin ja klassiseen musiikkiin, yhdistäen yllätyksellisesti uutta ja vanhaa. Konsertti on osa AUF-yhteistyötä, jossa kolme orkesteria – Kamariorkesteri Avanti!, UMO Helsinki Jazz Orchestra ja Suomalainen barokkiorkesteri FiBO – tuottavat konsertteja yhteistyössä Loviisan kaupungin kanssa. Esityksen kesto on n. 2 tuntia, sisältäen väliajan.
10.10.2022 UMO Helsinki Jazz Orchestra & Aili Ikonen Kuopion Musiikkikeskus UMO Helsinki Jazz Orchestra & Aili Ikonen in Kuopio
Klo: 19.00. Pääsymaksu: Hiilineutraali lippu 41 €, Peruslippu 39 €, Eläkeläinen 25 €, Opiskelija, työtön, varusmies, lapsi 10 € + tilausmaksut (alk. 1,50 € / tilaus). Osoite: Kuopionlahdenkatu 23.
UMO Helsinki Jazz Orchestra ja Suomen valovoimaisin jazzlaulaja Aili Ikonen tekevät yhteiskiertueen lokakuussa. Konsertti on osa UMOn Great Voices -sarjaa, jossa orkesterin solisteina nähdään upeaäänisiä laulajia niin Suomesta kuin maailmalta. Aili Ikosen omat sävellykset, kuten ’Läpi harmaan sumun’ ja ’Valo’ kuullaan upouusina ison orkesterin sovituksina. Myös Ikosen suosikit mm. Björkiltä, Stingiltä ja Joni Mitchelliltä saavat uuden hahmon 16-henkisen UMO Helsinki Jazz Orchestran käsittelyssä. Kapellimestarina toimii Ed Partyka. Kesto n. 2 h, sis. väliajan.
12.10.2022 Sid Hille Temppeliaukion kirkko Sid Hille in Helsinki
Klo: 10.15. Pääsymaksu: Vapaa pääsy. Osoite: Lutherinkatu 3.
Solo piano improvisations.
12.10.2022 HT Combo: New York, New York Espoon kulttuurikeskus HT Combo: New York, New York in Espoo
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 48,50/46,50/27,50 € + toimitusmaksu (alk. 1 €). Osoite: Kulttuuriaukio 2.
Mikael Konttinen sekä Martin Söderbacka yhdessä HT Combon kanssa tuovat tuulahduksen New Yorkin tunnelmista kultaisilta vuosikymmeniltä. Frank Sinatra oli oman aikakautensa ylivertainen laulujen tulkitsija. Hänen poikkeuksellinen kykynsä luoda lauluihin juuri oikea tunnelma nosti useita sävellyksiä listahiteiksi, ja säveltäjiä sekä orkestereita suuren yleisön tietoisuuteen. Mikael Konttinen on tunnettu loistavana laulujen tulkitsijana, mutta myös useiden tv-esiintymistensä myötä erinomaisena juontajana ja show-tähtenä. Tässä konsertissa Mikael kertoo mielenkiintoisella tavalla esittämiensä laulujen taustoista ja Frank Sinatran värikkäästä ja vaiherikkaasta elämästä. Kitaristi laulaja Martin Söderbacka edustaa viihdemaailman nuorempaa polvea. Jazz-piireissä hänen hienostuneen taitavaa kitaransoittoaan arvostetaan korkealle. Yllättäen Martinista on kuoriutunut myös erinomaisen persoonallinen laulujen tulkitsija, josta saamme etuoikeuden nauttia tässä konsertissa. Konsertissa kuullaan Sinatran hittejä sykähdyttävinä sooloina HT Combo mini big bandin säestyksellä. Luvassa muun muassa klassikot Strangers in the Night, My Way, New York New York, Over the Rainbow, Mack the Knife, Fly Me To The Moon ja All The Way.
12.10.2022 Linda Fredriksson Juniper Sellosali Linda Fredriksson Juniper in Espoo
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 22 € + tilausmaksu (alk. 1,50 €), lippu.fi. Osoite: Soittoniekanaukio 1 A.
Saksofonisti Linda Fredriksson on noussut viime vuosina yhdeksi Suomen valovoimaisimmista jazzmuusikoista. Hän on tullut tunnetuksi useiden eturivin yhtyeiden (mm. Mopo, Ricky-Tick Big Band ja Superposition) rämäpäisenä improvisoijana ja muuntautumiskykyisenä muusikkona, ja hänen rikas ja omalaatuinen lähestymisensä musiikkiin on tehnyt hänestä myös kansainvälisesti tunnustetun suomalaisen jazzin kärkinimen. Nyt hän astuu esiin säveltäjänä ja yhtyejohtajana sooloprojektissaan Juniperissa, jossa hän tuo kuultavaksemme ”hiljaisen ja ujon puolensa” säveltämää musiikkia: rehellistä, yksityistä ja sielultaan singer-songwriter-musiikkia jazz-yhtyeen soittamana. Linda Fredriksson, saksofonit, Tuomo Prättälä, koskettimet, Mikael Saastamoinen, basso, Olavi Louhivuori, rummut. Kesto 1 h 40 min, sis. väliajan.
13.10.2022 I Think You’re Awesome Malmitalo I Think You’re Awesome in Helsinki
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 19/15 €. Osoite: Ala-Malmin tori 1.
I Think You’re Awesome tarjoaa tuoreen, genren mullistavan näkökulman nykymusiikkiin huumaavalla sekoituksella amerikanaa, afrikkalaisia rytmejä, pohjoismaisia juuria ja indiepoppia. Yhtye on jättänyt vankan jäljen tanskalaiseen ja kansainväliseen jazz-skeneen loppuunmyytyjen konserttien, useiden Danish Music Awards Jazz-ehdokkuuksien ja yli miljoonan Spotify-striimausten avulla. I Think You’re Awesome on puhtaan rajoittamatonta musiikkia ja hyvää fiilistä. Yhtyeeltä voi odottaa energisiä ja mukaansatempaavia live-esityksiä suurella annoksella taitoa ja ainutlaatuista bändisoundia.
13.10.2022 UMO Helsinki Jazz Orchestra & Aili Ikonen Kotkan konserttitalo UMO Helsinki Jazz Orchestra & Aili Ikonen in Kotka
Klo: 19.00. Pääsymaksu: Hiilineutraali lippu 41 €, Peruslippu 39 €, Eläkeläinen 25 €, Opiskelija, työtön, varusmies, lapsi 10 € + tilausmaksut (alk. 1,50 € / tilaus). Osoite: Keskuskatu 33.
UMO Helsinki Jazz Orchestra ja Suomen valovoimaisin jazzlaulaja Aili Ikonen tekevät yhteiskiertueen lokakuussa. Konsertti on osa UMOn Great Voices -sarjaa, jossa orkesterin solisteina nähdään upeaäänisiä laulajia niin Suomesta kuin maailmalta. Aili Ikosen omat sävellykset, kuten ’Läpi harmaan sumun’ ja ’Valo’ kuullaan upouusina ison orkesterin sovituksina. Myös Ikosen suosikit mm. Björkiltä, Stingiltä ja Joni Mitchelliltä saavat uuden hahmon 16-henkisen UMO Helsinki Jazz Orchestran käsittelyssä. Kapellimestarina toimii Ed Partyka. Kesto n. 2 h, sis. väliajan.
14.10.2022 Sid Hille ”Two Moons” Temppeliaukion kirkko Sid Hille ”Two Moons” in Helsinki
Klo: 15.00. Pääsymaksu: Vapaa pääsy. Osoite: Lutherinkatu 3.
Sid Hille (p), Aija Puurtinen (voc).
19.10.2022 Sid Hille Temppeliaukion kirkko Sid Hille in Helsinki
Klo: 10.15. Pääsymaksu: Vapaa pääsy. Osoite: Lutherinkatu 3.
Solo piano improvisations.
20.10.2022 Teemu Viinikainen G Livelab Tampere Teemu Viinikainen in Tampere
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 25 €. Osoite: Puutarhakatu 1.
Lokakuussa Tampereen G Livelabissa juhlistetaan Teemu Viinikaisen ensimmäisen soolokitara-albumin julkaisua. Levyn teemana on hiljaisuus, ja sitä kunnioittaen samana iltana nähdään myös dokumentti ”Hiljaisuus… ja äänen synty”, jossa seurataan Viinikaiselle viimeistä piirtoa myöden hänen toiveidensa mukaan rakennetun kitaran valmistumista aina sen luovutushetkeen saakka. Dokumentissa kuullaan Viinikaisen ja näyttelijä Hannu-Pekka Björkmanin välisiä keskusteluita äänen synnyn mysteeristä. Kitaristin pyrkimys on saada houkuteltua tuo täydellisyys osaksi tulkintaansa. Näyttelijä pohtii asiaa syvätasolla hiljaisuuden kautta ja antaa samaan asiaan täysin toisen näkökulman. Lisäksi soitinrakentajamestari Ari-Pekka Paasonen pohtii oman työnsä kautta, kuinka kitaranrakentajan ainoa päämäärä on saavuttaa täydellisesti soiva kitara. Dokumentin on käsikirjoittanut ja ohjannut Tommi E. Virtanen, joka tunnetaan mm. dokumenteistaan ”Melodian mestari, Kassu Halonen” ja ”Tuhansien Raitojen Miehet”. Kitaristi Teemu Viinikainen on vahvan tunnelman taituri, jonka soitto perustuu niukkuuteen. Viinikaisen taidot on noteerattu ympäri maailmaa, ja hänet on nostettu jazzkitarismin edelläkävijöinä tunnettujen Wayne Krantzin, Pat Methenyn ja John Scofieldin työn jatkajaksi. Soittaessaan Viinikaisen ympärillä leijuu zeniläinen keskittyneisyys, joka on kaikesta esiintymisestä riippumaton. Tekniikkaa mestarilliselta soittajalta ei puutu, mutta Viinikainen tuntuu ottaneen päämääräkseen metsästää täydellistä ääntä. Teemu Viinikainen, kitara.
21.10.2022 Kalevi Louhivuori: Tribute to Louis Armstrong Café Carusel Kalevi Louhivuori: Tribute to Louis Armstrong in Helsinki
Klo: 18.30. Pääsymaksu: Vapaa pääsy. Osoite: Merisatamanranta 10.
Suomen PerinneJazz ry. Jorma Kalevi Louhivuori on keskeisimpiä nuoren polven jazzmuusikoita. Louhivuori on kypsä ja omaääninen trumpetisti, joka on keikkaillut ympäri maailmaa ja voittanut jo useita palkintoja. Monipuoliselta Louhivuorelta taittuvat jazzin lukuisat muut genret, kuten tiukka rytmimusiikki ja pop. Tribute to Louis Armstrong ja Kalevi Louhivuori tarjoavat hienon illan unohtumattomien kappaleiden parissa. Yhtyeessä soittavat Aleksi Heinonen rumpuja ja Joonas Henriksson pianoa ja klarinettia.
21.10.2022 Johanna Iivanainen Kuhmo-talo Johanna Iivanainen in Kuhmo
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 31/28 €. Osoite: Koulukatu 1.
”Broken River”. Valovoimainen ja luonnonläheinen laulaja-lauluntekijä Johanna Iivanainen julkaisee uuden, englanninkielisen ”Broken river” -nimisen albumin tulevana syksynä syyskuun lopulla. Tuoreen musiikin myötä Iivanainen lähtee kiertueelle huippumuusikoista kootun yhtyeensä kanssa ympäri Suomen konserttisalien. Kiertue kattaa koko Suomen, aina Helsingistä Rovaniemelle. ”Tämä levy on syntynyt kuin itselleen tien murtava joki, ensin vähitellen ja yhtäkkiä lähes tulvien. Olen viettänyt suuren osan elämästäni mökillämme joen varrella äitini synnyinseudulla ja Broken River -levyn useat laulut ovatkin syntyneet juuri tuon joen äärellä. Siellä luonnon rauhassa mieli käsittelee kaikkea mitä on tapahtunut tai on tapahtumassa. Muutama laulu on tehty yhdessä mieheni Mikko Iivanaisen kanssa. Musiikissa on aistittavissa vaikutteet amerikan juurimusiikista, elokuvista ja sarjoista joista mainittakoon lempisarjani Pieni talo preerialla. Levysoittimella soi usein singer-songwriter suosikkini Shawn Colvin, Jackson Browne ja Joni Mitchell. Tätä taustaa vasten peilaten englanninkielistä tekstiä tuntuu syntyvän joskus helpommin kuin suomenkielistä ja niin kävi tämän levyn kanssa. Kiertueelle lähdetään uuden levyn kappaleiden kera ja mukaan liitetään hienoja lainasävelmiä sekä omaa varhaisempaa tuotantoa mm. Kadotaan uneen ja Mustarastas laulaa -levyiltä. Itse soitan myös pianoa levyllä ja kiertueella. Onnekseni sain upeat muusikot seurakseni: Mikko Iivanainen, kitarat ja pedal steel, Juho Kivivuori, kontrabasso, Mikko Hassinen, rummut”.
21.10.2022 Sointi Jazz Orchestra & Maria Faust Sellosali Sointi Jazz Orchestra & Maria Faust in Espoo
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 28 € + tilausmaksu (alk. 1,50 €), lippu.fi. Osoite: Soittoniekanaukio 1 A.
Lukuisin palkinnoin huomioitu omaääninen saksofonisti-säveltäjä Maria Faust ja taipuisa 18-henkinen Sointi Jazz Orchestra yhdistävät voimansa ainutlaatuisessa yhteiskonsertissa. Illassa kuullaan Maria Faustin sävellyksistä kirjoitettujen uunituoreiden sovitusten lisäksi myös hänen Sointi Jazz Orchestralle kirjoittamaansa täysin uutta musiikkia. Maria Faust (s. 1979, Kuressaare) on virolainen alttosaksofonisti ja säveltäjä, joka vaikuttaa nykyisin Kööpenhaminassa, Tanskassa. Faustin omaääninen musiikki rikkoo perinteisiä tyylilajeja ja yhdistää piirteitä klassisesta, jazzista ja nykymusiikista. Faust konsertoi aktiivisesti eri yhtyeidensä kanssa konserttisaleissa ja musiikkifestivaaleilla ympäri maailman. Big band -perinnettä uudistava Sointi Jazz Orchestra on noussut nopeasti yhdeksi maamme mielenkiintoisimmista jazzorkestereista. Sen taiteellisena johtajana ja kapellimestarina on toiminut yhtyeen perustamisesta lähtien Rasmus Soini. SJO:n persoonallinen soundi syntyy epätavallisesta instrumentaatiosta ja vaihtosoittimia hyödyntävistä, tuoreista sovituksista. Kesto n. 2 h, sisältää väliajan. Kaikukortti-tapahtuma.
26.10.2022 Sid Hille Temppeliaukion kirkko Sid Hille in Helsinki
Klo: 10.15. Pääsymaksu: Vapaa pääsy. Osoite: Lutherinkatu 3.
Solo piano improvisations.
27.10.2022 Jazz Jkl Live Poppari Jazz Jkl Live in Jyväskylä
Klo: 19.00. Osoite: Puistokatu 2-4.
27.10.2022 Eva Vikman Premium Jazz Experience Malmitalo Eva Vikman Premium Jazz Experience in Helsinki
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 21/18 €. Osoite: Ala-Malmin tori 1.
Unohtumattomia jazziskelmäklassikoita tuorein, svengaavin sovituksin. Eva Vikman on uuden sukupolven lahjakkaimpia laulajia Suomessa. Eva on tullut tunnetuksi raikkaana, sävykkäänä ja iloa hersyvänä tulkitsijana. Etenkin viime vuosina hän on noussut esiin rakastettujen 1950- ja 60-luvun jazziskelmien tulkkina. Helmikuussa 2020 Eva Vikman julkaisi kiitosta saaneen esikoisalbuminsa ”Iltaa, hyvää iltaa”. Albumilla ja sen julkaisukiertueella Evan rinnalla soittaa Suomen eturivin jazzmuusikoista koostuva Premium Jazz Experience. Kokoonpanossa soittavat: Ilkka Hanski (basso), Lassi Kouvo (piano), Eki Vikman (rummut). Luvassa on 1950- ja 60-lukujen unohtumattomia klassikoita tuorein, svengaavin sovituksin sekä Evan säveltämää ja sanoittamaa uutta musiikkia. Kesto: n. 75 min, ei väliaikaa.
27.10.2022 UMO Helsinki Jazz Orchestra & Guillermo Klein Vuotalo UMO Helsinki Jazz Orchestra & Guillermo Klein in Helsinki
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 28/20/10 €. Osoite: Mosaiikkitori 2.
UMO Helsinki Jazz Orchestra heittäytyy argentiinalaisen ja suomalaisen tangon pyörteisiin taiteellisen partnerinsa, argentiinalaislähtöisen Guillermo Kleinin johdolla. Illan aikana kuullaan uudet sovitukset rakastetuista tangoklassikoista kuten Tulisuudelma (El Choclo), Tango Desirée, Silencio ja Mustasukkaisuutta (Jalousie). Perinteisten argentiinalaisten ja suomalaisten tangojen big band -sovituksista vastaavat Kleinin itsensä lisäksi Diego Schissi, Juan Pablo Navarro ja Richard Nant, jotka tuovat ohjelmaan latinalaisamerikkalaisia sävyjä. Tangot ovat taipuneet myös suomalaisten sovittajien Kari Ikosen ja Frank Carlbergin käsittelyssä. Kapellimestarina Guillermo Klein. Vierailu on osa Suomen Jazzliiton, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian jazzmusiikin aineryhmän, UMO Helsinki Jazz Orchestran ja Muusikkojen liiton käynnistämää kansainvälisen jazzalan residenssitoimintaa Helsingissä. Kesto n. 75 min, konsertissa ei ole väliaikaa.
28.10.2022 f# Temppeliaukion kirkko f# in Helsinki
Klo: 15.00. Pääsymaksu: Vapaa pääsy. Osoite: Lutherinkatu 3.
Sacred Music VII. F# (Hille/Huhtala/Ketola) feat. Herbert Könighofer.
28.10.2022 Timo Lassy Trio Utran uittotupa Timo Lassy Trio in Joensuu
Klo: 17.00. Pääsymaksu: Show 30 €, dinner 39 €. Osoite: Uittopäälliköntie 2.
Maamme valovoimaisin jazz-artisti Timo Lassy saapuu konsertoimaan Uittotuvalle perjantaina 28.10.2022. Tunteella ja tyylillä saksofonia soittava mm. Five Corners Quintetin riveistä tutuksi tullut ilmaisuvoimainen artisti on jo aikaa sitten puhkaissut ”jazzpiirien” näkymättömät seinät ja astellut yhtyeineen lukuisille maamme halutuimmista esiintymislavoista. Juhlaviikkojen Huvila-teltan, Flow Festivalin ja Pori Jazzin kaltaiset lavat ovat tulleet tutuksi, kun Lassy on hurmannut yleisöjään eri kokoonpanoillaan. Uittotuvan Sorvaamo-salissa kuullaan uusinta hänen kokoonpanoistaan: Lassyn, basisti Ville Herralan ja rumpali Jaska Lukkarisen muodostamaa Trioa, joka julkaisi ylistystä keränneen debyyttilevynsä 2021. Helsingin sanomat kehui We Jazz Recordsin julkaiseman Trio-albumin viiden tähden arvoiseksi ja suitsutus jatkui pian kansainvälistä mediaa myöten. Sekä Emma-palkinnon Vuoden jazzalbumista että kotimaisen jazzmusiikin arvostetuimman palkinnon Yrjön urallaan napannut Lassy onkin viime aikoina kasvattanut profiiliaan myös ulkomailla. Timo Lassyn musiikki on samanaikaisesti taiteellisesti laadukasta ja laajaan yleisöön vetoavaa. Tervetuloa nauttimaan Uittotuvalle musiikista, joka ottaa kuulijan mukaansa, vetää maailmaansa ja pitää otteessaan.
28.10.2022 Bill Frisell Harmony Sellosali Bill Frisell Harmony in Espoo
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 39 € + tilausmaksu (alk. 1,50 €), lippu.fi. Osoite: Soittoniekanaukio 1 A.
Bill Frisellin uusin projekti, neljän huippumuusikon HARMONY näki päivänvalon amerikkalaisen roots-perinteen elinvoimaisuudelle omistautuneen FreshGrass -festivaalin tilausteoksessa. HARMONYn americanan ja jazzin yhdistelmästä uutta upeaa sävelkieltä luovat kappaleet julkaistiin Blue Note -levymerkillä vuonna 2019. Levyllä Frisellin pitkäaikainen yhteistyökumppani, vokalisti Petra Haden on keskeisessä roolissa. Muut levyn muusikot ovat sellisti-vokalisti Hank Roberts, joka on niin ikään tehnyt Frisellin kanssa pitkään yhteistyötä, sekä uudempana kasvona baritonikitaristi Luke Bergman. Hadenin unenomainen laulutaide yhdistyy trion voimakkaita tunteita välittäviin harmonioihin – ja tuo Frisellin sävellyksiin jälleen aivan uudenlaista kauneutta ja dynamiikkaa. Frisell on työskennellyt aiemminkin upeiden laulajien kanssa, mutta HARMONY-projektissa kuullaan paitsi soolovokalisointia myös maalailevia taustalauluharmonioita. Kyseessä on ainutlaatuisten muusikkojen kombo, johon lyömäsoitinten pois jättäminen antaa oman säväyksensä: tämä yhtye liikkuu jossakin kamariyhtyeen, jazzkvartetin ja aivan omanlaisensa genren orgaanisessa äänimaisemassa. Frisellin pitkä ura kattaa kymmeniä soololevyjä ja satoja levytyksiä muiden muassa John Zornin, Marianne Faithfullin ja Norah Jonesin kaltaisten kärkinimien kanssa. Legendaariselle ECM-levy-yhtiölle 80-luvun alusta saakka levyttäneen Frisellin musiikissa on kuultu sävyjä folkin, americanan ja countryn, usein myös elokuvamusiikin maailmoista. Grammy-palkitun kitaralegendan oli määrä soittaa Espoossa jo keväällä 2020, mutta tuolloin koronapandemia muutti suunnitelmat. Bill Frisell, sähkökitara, Petra Haden, laulu, Hank Roberts, sello, laulu, Luke Bergman, baritonikitara, laulu.
29.10.2022 Dalindèo G Livelab Dalindèo in Helsinki
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 30 €. Osoite: Pieni Roobertinkatu 16.
Rakastettu jazzkombo Dalindèo saapuu helmikuussa esiintymään G Livelab Helsinkiin ja ilta pitää sisällään materiaalia kokoonpanon tuoreimmalta Dark Money -albumilta. Kantaaottavan ja elokuvallisia äänimaisemia sisältävän albumin musiikillisina esikuvina ovat toimineet muun muassa Miles Davisin 1970-luvun taitteen varhainen fuusio ja Charles Mingusin yhtyeiden räjähtävä live-energia ja Sun Ran psykedeelinen avaruus-jazz. Henkisesti Dark Money on sukua 1960-luvun poliittiselle jazzmusiikille. Valtteri Laurell Pöyhönen; kitara, syntetisaattorit, sähköpiano & elektroniikka / Jose Mäenpää, trumpetti / Pope Puolitaival; tenorisaksofoni & huilut / Rasmus Pailos; lyömäsoittimet & elektroniikka / Pekka Lehti; kontrabasso & sähköbasso / Jaska Lukkarinen, rummut.
29.10.2022 - 30.10.2022 Flame Jazz Cruise 20 Viking Grace Flame Jazz Cruise 20 in Turku
Klo: 20.55. Pääsymaksu: Normaali risteilylippu oikeuttaa sisäänpääsyyn kaikkiin risteilyn konsertteihin.
Suosittu Flame Jazz Cruise vie musiikinystävät Itämeren aalloille jo 20. kerran! Lokakuun jazzristeilyllä kuullaan niin tämän päivän jazzia kuin vintage-soundeja, maailmanmusiikin mausteita unohtamatta. Risteily huipentuu superbändi Quintessencen odotettuun comeback-keikkaan! Konserttien lisäksi matkan aikana järjestetään jameja ja kuullaan jazzmuusikoiden tuoreimpia kuulumisia talk show -keskusteluissa. Ohjelma – kaikki aikataulut Suomen ajassa: Lauantai 29.10. klo 21.30 Flame Jazz Talk Show (Retro), klo 22.00 Tomi Nikku 5tet (Retro), klo 23.15 Flame Jazz Jam Session (Retro), klo 23.00 Ossi Maristo (Vogue), klo 00.15 Punomo (Vogue). Sunnuntai 30.10. klo 13.00 F# feat. Herbert Könighofer (Retro), klo 14.15 Flame Jazz Jam Session (Retro), klo 14.30 Flame Jazz Talk Show (Vogue), klo 15.30 Ilkka Arola Sound Tagine (Vogue), klo 17.00 Quintessence (Vogue). Lähtö Turun satamasta lauantaina 29.10.2022 klo 20.55. Paluu sunnuntaina 30.10. klo 19.50.
2.11.2022 Timo Lassy feat. Joyce Elaine Yuille Espoon kulttuurikeskus Timo Lassy feat. Joyce Elaine Yuille in Espoo
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 32 € + tilausmaksu (alk. 1,50 €), lippu.fi. Osoite: Kulttuuriaukio 2.
Suomen kirkkaimpiin jazztähtiin kuuluva saksofonisti Timo Lassy yhtyeineen on kerta toisensa jälkeen osoittanut olevansa eräs timanttisimmista kotimaisista jazz-akteista. Jylhällä Moves-albumilla Emma-palkinnonkin pokannut kokoonpano valloittaa lavan seuranaan amerikkalainen jazz-laulaja Joyce Elaine Yuille. Yleisölle tarjoillaan rautaisannos svengaavaa jazzia ja sielukkaita laulumelodioita. Joyce Elaine Yuille (laulu), Timo Lassy (saksofoni), Georgios Kontrafouris (piano), Antti Lötjönen (basso), Teppo Mäkynen (rummut), Abdissa Assefa (perkussiot).
3.11.2022 Timo Lassy feat. Joyce Elaine Yuille G Livelab Timo Lassy feat. Joyce Elaine Yuille in Helsinki
Klo: 20.00. Pääsymaksu: LOPPUUNMYYTY. Osoite: Pieni Roobertinkatu 16.
Suomen kirkkaimpiin jazztähtiin kuuluva saksofonisti Timo Lassy yhtyeineen on kerta toisensa jälkeen osoittanut olevansa eräs timanttisimmista kotimaisista jazz-akteista. Jylhällä Moves-albumilla Emma-palkinnonkin pokannut kokoonpano palaa G Livelab Helsinkiin ja valloittaa klubin lavan seuranaan amerikkalainen jazz-laulaja Joyce Elaine Yuille. Yleisölle tarjoillaan kahtena peräkkäisenä iltana rautaisannos svengaavaa jazzia ja sielukkaita laulumelodioita. TIMO LASSY FEAT. JOYCE ELAINE YUILLE: Joyce Elaine Yuille, vocals / Timo Lassy, tenor sax / Georgios Kontrafouris, piano / Antti Lötjönen, bass / Teppo Mäkynen, drums / Abdissa Assefa, percussions.
4.11.2022 Bianca Morales Café Carusel Bianca Morales in Helsinki
Klo: 18.30. Pääsymaksu: Vapaa pääsy. Osoite: Merisatamanranta 10.
Suomen PerinneJazz ry. Bianca Morales on toiminut tanssittavan rytmimusiikin pioneerina Suomessa 80-luvulta lähtien. Kansainvälisesti tunnustettu Bianca on julkaissut albumeita sekä konsertoinut ympäri maailman. Suomessa hänet tunnetaan myös DJ:nä, radiojuontajana sekä vuosina 2005-2006 Helsingin kaupunginteatterissa esitetyn Hairspray-musikaalin tähtenä.
4.11.2022 Varre Vartiainen Quartet Poppari Varre Vartiainen Quartet in Jyväskylä
Klo: 19.00. Osoite: Puistokatu 2-4.
Varre Vartiainen – Timo Hirvonen- Jussi Lehtonen- Joonatan Rautio.
4.11.2022 Timo Lassy feat. Joyce Elaine Yuille G Livelab Timo Lassy feat. Joyce Elaine Yuille in Helsinki
Klo: 20.00. Pääsymaksu: LOPPUUNMYYTY. Osoite: Pieni Roobertinkatu 16.
Suomen kirkkaimpiin jazztähtiin kuuluva saksofonisti Timo Lassy yhtyeineen on kerta toisensa jälkeen osoittanut olevansa eräs timanttisimmista kotimaisista jazz-akteista. Jylhällä Moves-albumilla Emma-palkinnonkin pokannut kokoonpano palaa G Livelab Helsinkiin ja valloittaa klubin lavan seuranaan amerikkalainen jazz-laulaja Joyce Elaine Yuille. Yleisölle tarjoillaan kahtena peräkkäisenä iltana rautaisannos svengaavaa jazzia ja sielukkaita laulumelodioita. TIMO LASSY FEAT. JOYCE ELAINE YUILLE: Joyce Elaine Yuille, vocals / Timo Lassy, tenor sax / Georgios Kontrafouris, piano / Antti Lötjönen, bass / Teppo Mäkynen, drums / Abdissa Assefa, percussions.
5.11.2022 Timo Lassy feat. Joyce Elaine Yuille G Livelab Tampere Timo Lassy feat. Joyce Elaine Yuille in Tampere
Klo: 17.00. Pääsymaksu: 30 €. Osoite: Puutarhakatu 1.
Timo Lassyn yhtye saapuu yleisön toiveesta toistamiseen G Livelabiin jazz-laulaja Joyle Elaine Yuillen kanssa. Kokoonpanon edelliset konsertit G Livelabissa myytiin loppuun ennätysajassa. Suomen kirkkaimpiin jazztähtiin kuuluva saksofonisti Timo Lassy yhtyeineen on kerta toisensa jälkeen osoittanut olevansa eräs timanttisimmista kotimaisista jazz-akteista. Vuoden 2018 parhaasta jazzalbumista Emmalla palkittu Lassy julkaisi uusimman hehkutetun Big Brass -albuminsa keväällä 2020. Yhdessä amerikkalaisen jazz-laulaja Joyce Elaine Yuillen kanssa Lassyn bändi tarjoaa G Livelabissa rautaisannoksen svengaavaa jazzia ja siulukkaita laulumelodioita. Joyce Elaine Yuille – laulu, Timo Lassy – saksofoni, Georgios Kontrafouris – piano, Antti Lötjönen -basso, Teppo Mäkynen – rummut, Abdissa Assefa – perkussiot.
5.11.2022 Timo Lassy feat. Joyce Elaine Yuille G Livelab Tampere Timo Lassy feat. Joyce Elaine Yuille in Tampere
Klo: 21.00. Pääsymaksu: 30 €. Osoite: Puutarhakatu 1.
Timo Lassyn yhtye saapuu yleisön toiveesta toistamiseen G Livelabiin jazz-laulaja Joyle Elaine Yuillen kanssa. Kokoonpanon edelliset konsertit G Livelabissa myytiin loppuun ennätysajassa. Suomen kirkkaimpiin jazztähtiin kuuluva saksofonisti Timo Lassy yhtyeineen on kerta toisensa jälkeen osoittanut olevansa eräs timanttisimmista kotimaisista jazz-akteista. Vuoden 2018 parhaasta jazzalbumista Emmalla palkittu Lassy julkaisi uusimman hehkutetun Big Brass -albuminsa keväällä 2020. Yhdessä amerikkalaisen jazz-laulaja Joyce Elaine Yuillen kanssa Lassyn bändi tarjoaa G Livelabissa rautaisannoksen svengaavaa jazzia ja siulukkaita laulumelodioita. Joyce Elaine Yuille – laulu, Timo Lassy – saksofoni, Georgios Kontrafouris – piano, Antti Lötjönen -basso, Teppo Mäkynen – rummut, Abdissa Assefa – perkussiot.
8.11.2022 Muriel Grossmann Quartet G Livelab Muriel Grossmann Quartet in Helsinki
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 33 €. Osoite: Pieni Roobertinkatu 16.
Itävaltaltalaissaksofonisti Muriel Grossman palaa kvartetteineen G Livelabiin marraskuussa! Muriel Grossmann on modernin spiritual jazzin huippunimi, jonka ajaton ja innovatiivinen musiikki on poikinut muun muassa arvostetun UK Vibe -julkaisun vuoden parhaan albumin (Golden Rule) tittelin. Tuoreet julkaisut “Reverence”, “Quiet Earth” sekä “Union” ovat niin ikään keränneet suitsutusta yleisön kuin kriitikoiden taholta. Viimeksi vuonna 2019 Helsingissä esiintynyt Muriel Grossmann palaa pelipaikalle kvartetteineen, jossa saksofonistin rinnalla soittavat Radomir Milojkovic (kitara), Abel Boquera (urut) and Uros Stamenkovic (rummut).
9.11.2022 Sid Hille Temppeliaukion kirkko Sid Hille in Helsinki
Klo: 10.15. Pääsymaksu: Vapaa pääsy. Osoite: Lutherinkatu 3.
Solo piano improvisations.
9.11.2022 Juha Kujanpää Ensemble Sellosali Juha Kujanpää Ensemble in Espoo
Klo: 18.00. Pääsymaksu: 18/15 € + tilausmaksu (alk. 1,50 €), lippu.fi. Osoite: Soittoniekanaukio 1 A.
Etnosoi. Juha Kujanpää Ensemble on säveltäjä ja pianisti Juha Kujanpään luotsaama kokoonpano, joka esittää instrumentaalimusiikkia kansanmusiikin, rockin ja jazzin väliseltä nimeämättömältä vyöhykkeeltä. Kujanpää on julkaissut yhtyeensä kanssa kolme kiittäviä arvioita saanutta albumia vuosien 2013–2017 aikana ja julkaisee nyt neljännen pitkäsoittonsa. Tuoreen levyn myötä kokoonpano on myös uudistunut, viulut ovat muuttuneet puhallinsoittimiksi. Mutta onko musiikki muuttunut? Melodiat ovat Kujanpään sävellyksissä edelleen kaikki kaikessa. Musiikki on asioiden tarkkailua, muistiinmerkittyjä unia ja ajatuksia, matkustamisen synnyttämää liikettä, välietappeja ja pysähdyksiä havainnoida ympärillä olevaa kauneutta. Juha Kujanpää Ensemble: Juha Kujanpää, piano, Timo Kämäräinen, kitara, Tero Tuovinen, basso, Jussi Miettola, rummut, Kalevi Louhivuori, trumpetti, Joakim Berghäll, saksofoni, Henri Haapakoski, saksofoni ja huilu. Aikataulu: 18 DJ Palmu (lämpiössä), 19 Juha Kujanpää Ensemble. Kesto 2 h.
10.11.2022 The Manhattan Transfer Hyvinkää-sali The Manhattan Transfer in Hyvinkää
Klo: 19.00. Pääsymaksu: alk. 59,90 €. Osoite: Kauppatori 1.
The Manhattan Transfer 50-vuotisjuhlakiertueellaan Suomeen! Maailman parhaaksi lauluyhtyeeksi tituleerattu The Manhattan Transfer saapuu Suomeen 50-vuotisjuhlakiertuellaan. Miljoonia albumeita uransa aikana myynyt The Manhattan Transfer on yksi maailman suosituimmista ja innovatiivisimmista lauluyhtyeistä. The Manhattan Transfer on saanut uransa aikana lukuisia Grammy-palkintoja ja muita tunnustuksia, yhtye on mm. valittu Vocal Group Hall of Fameen vuona 1998. Yhä aktiivisesti konsertoiva kvartetti on viihdyttänyt yleisöä jo vuosia sellaisilla hiteillä kuin The Boy from New York City, Until I Met You (Corner Pocket), Why Not! ja Route 66. Juhlakonserttien ohjelmistoon yhtye poimii kappaleita koko 50-vuotisen uransa ajalta. The Manhattan Transferin ensimmäinen, yhtyeen nimeä kantava albumi julkaistiin vuonna 1975. Viimeisin levy Junction on vuodelta 2018. The Manhattan Transferin perustajajäsen Tim Hauser menehtyi vuonna 2014, mutta yhtye on jatkanut menestyksen tiellä hänen muistoaan kunnioittaen myös tämän jälkeen. Hauserin tilalle kokoonpanoon nousi Trist Curless, joka täydentää jo vuosia yhdessä laulaneita Alan Paulia, Janis Siegeliä ja Cheryl Bentyneä. Suomessa The Manhattan Transfer nähtiin viimeksi loppuvuodesta 2021 menestyksekkäällä viiden kaupungin kiertueella.
11.11.2022 Jazz Jkl Live Poppari Jazz Jkl Live in Jyväskylä
Klo: 19.00. Osoite: Puistokatu 2-4.
11.11.2022 The Manhattan Transfer Oulun Musiikkikeskus The Manhattan Transfer in Oulu
Klo: 19.00. Pääsymaksu: alk. 59,90 €. Osoite: Lintulammentie 1-3.
The Manhattan Transfer 50-vuotisjuhlakiertueellaan Suomeen! Maailman parhaaksi lauluyhtyeeksi tituleerattu The Manhattan Transfer saapuu Suomeen 50-vuotisjuhlakiertuellaan. Miljoonia albumeita uransa aikana myynyt The Manhattan Transfer on yksi maailman suosituimmista ja innovatiivisimmista lauluyhtyeistä. The Manhattan Transfer on saanut uransa aikana lukuisia Grammy-palkintoja ja muita tunnustuksia, yhtye on mm. valittu Vocal Group Hall of Fameen vuona 1998. Yhä aktiivisesti konsertoiva kvartetti on viihdyttänyt yleisöä jo vuosia sellaisilla hiteillä kuin The Boy from New York City, Until I Met You (Corner Pocket), Why Not! ja Route 66. Juhlakonserttien ohjelmistoon yhtye poimii kappaleita koko 50-vuotisen uransa ajalta. The Manhattan Transferin ensimmäinen, yhtyeen nimeä kantava albumi julkaistiin vuonna 1975. Viimeisin levy Junction on vuodelta 2018. The Manhattan Transferin perustajajäsen Tim Hauser menehtyi vuonna 2014, mutta yhtye on jatkanut menestyksen tiellä hänen muistoaan kunnioittaen myös tämän jälkeen. Hauserin tilalle kokoonpanoon nousi Trist Curless, joka täydentää jo vuosia yhdessä laulaneita Alan Paulia, Janis Siegeliä ja Cheryl Bentyneä. Suomessa The Manhattan Transfer nähtiin viimeksi loppuvuodesta 2021 menestyksekkäällä viiden kaupungin kiertueella.
11.11.2022 Nina Mya Tampereen Työväen Teatteri Nina Mya in Tampere
Klo: 22.00. Pääsymaksu: 22 €. Osoite: Hallituskatu 19.
”My Gospel Heart”. TTT-klubi. Taidokas ja vivahteikas, vahvasti tulkitseva ääni. Nina Mya on palkittu suomalainen jazzlaulaja ja säveltäjä, joka on julkaissut neljä sooloalbumia. Hän on esittänyt myös soul- ja gospelmusiikkia laajasti eri yhteyksissä. Myan uusi upea ohjelmisto My Gospel Heart koskettaa kuulijoita sielukkuudellaan. Kokoonpanoon kuuluvat Myan yhtyeen pitkäaikaiset jäsenet, pianisti Henri Mäntylä ja saksofonisti Pope Puolitaival. Illan kattaus sisältää negrospirituaalien ja omien kappaleiden ohella lainakappaleita muun muassa Ray Charlesilta, Bill Withersiltä ja Etta Jamesilta – jazzkulmaa ja improvisaatiota unohtamatta. Mya on äänittänyt ja esiintynyt vierailevana solistina niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin, muun muassa Jukka Eskolan, Iiro Rantalan, Frank McCombin ja UMO Helsinki Jazz Orchestran kanssa. Mya palkittiin Pori Jazzin Vuoden Taiteilija -tunnustuksella 2012. Ovet klo 21.30.
12.11.2022 Jeff Denson Trio Koko Jazz Club Jeff Denson Trio in Helsinki
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 24,50/20,50 €. Osoite: Hämeentie 3.
Jeff Denson, basso, Kari Ikonen, piano, Gerald Cleaver, rummut.
12.11.2022 The Manhattan Transfer Kuopion Musiikkikeskus The Manhattan Transfer in Kuopio
Klo: 19.00. Pääsymaksu: alk. 59,90 €. Osoite: Kuopionlahdenkatu 23.
The Manhattan Transfer 50-vuotisjuhlakiertueellaan Suomeen! Maailman parhaaksi lauluyhtyeeksi tituleerattu The Manhattan Transfer saapuu Suomeen 50-vuotisjuhlakiertuellaan. Miljoonia albumeita uransa aikana myynyt The Manhattan Transfer on yksi maailman suosituimmista ja innovatiivisimmista lauluyhtyeistä. The Manhattan Transfer on saanut uransa aikana lukuisia Grammy-palkintoja ja muita tunnustuksia, yhtye on mm. valittu Vocal Group Hall of Fameen vuona 1998. Yhä aktiivisesti konsertoiva kvartetti on viihdyttänyt yleisöä jo vuosia sellaisilla hiteillä kuin The Boy from New York City, Until I Met You (Corner Pocket), Why Not! ja Route 66. Juhlakonserttien ohjelmistoon yhtye poimii kappaleita koko 50-vuotisen uransa ajalta. The Manhattan Transferin ensimmäinen, yhtyeen nimeä kantava albumi julkaistiin vuonna 1975. Viimeisin levy Junction on vuodelta 2018. The Manhattan Transferin perustajajäsen Tim Hauser menehtyi vuonna 2014, mutta yhtye on jatkanut menestyksen tiellä hänen muistoaan kunnioittaen myös tämän jälkeen. Hauserin tilalle kokoonpanoon nousi Trist Curless, joka täydentää jo vuosia yhdessä laulaneita Alan Paulia, Janis Siegeliä ja Cheryl Bentyneä. Suomessa The Manhattan Transfer nähtiin viimeksi loppuvuodesta 2021 menestyksekkäällä viiden kaupungin kiertueella.
14.11.2022 The Manhattan Transfer Tampere-talo The Manhattan Transfer in Tampere
Klo: 19.00. Pääsymaksu: alk. 59,90 €. Osoite: Yliopistonkatu 55.
The Manhattan Transfer 50-vuotisjuhlakiertueellaan Suomeen! Maailman parhaaksi lauluyhtyeeksi tituleerattu The Manhattan Transfer saapuu Suomeen 50-vuotisjuhlakiertuellaan. Miljoonia albumeita uransa aikana myynyt The Manhattan Transfer on yksi maailman suosituimmista ja innovatiivisimmista lauluyhtyeistä. The Manhattan Transfer on saanut uransa aikana lukuisia Grammy-palkintoja ja muita tunnustuksia, yhtye on mm. valittu Vocal Group Hall of Fameen vuona 1998. Yhä aktiivisesti konsertoiva kvartetti on viihdyttänyt yleisöä jo vuosia sellaisilla hiteillä kuin The Boy from New York City, Until I Met You (Corner Pocket), Why Not! ja Route 66. Juhlakonserttien ohjelmistoon yhtye poimii kappaleita koko 50-vuotisen uransa ajalta. The Manhattan Transferin ensimmäinen, yhtyeen nimeä kantava albumi julkaistiin vuonna 1975. Viimeisin levy Junction on vuodelta 2018. The Manhattan Transferin perustajajäsen Tim Hauser menehtyi vuonna 2014, mutta yhtye on jatkanut menestyksen tiellä hänen muistoaan kunnioittaen myös tämän jälkeen. Hauserin tilalle kokoonpanoon nousi Trist Curless, joka täydentää jo vuosia yhdessä laulaneita Alan Paulia, Janis Siegeliä ja Cheryl Bentyneä. Suomessa The Manhattan Transfer nähtiin viimeksi loppuvuodesta 2021 menestyksekkäällä viiden kaupungin kiertueella.
15.11.2022 The Manhattan Transfer Logomo The Manhattan Transfer in Turku
Klo: 19.00. Pääsymaksu: alk. 59,90 €. Osoite: Köydenpunojankatu 14.
The Manhattan Transfer 50-vuotisjuhlakiertueellaan Suomeen! Maailman parhaaksi lauluyhtyeeksi tituleerattu The Manhattan Transfer saapuu Suomeen 50-vuotisjuhlakiertuellaan. Miljoonia albumeita uransa aikana myynyt The Manhattan Transfer on yksi maailman suosituimmista ja innovatiivisimmista lauluyhtyeistä. The Manhattan Transfer on saanut uransa aikana lukuisia Grammy-palkintoja ja muita tunnustuksia, yhtye on mm. valittu Vocal Group Hall of Fameen vuona 1998. Yhä aktiivisesti konsertoiva kvartetti on viihdyttänyt yleisöä jo vuosia sellaisilla hiteillä kuin The Boy from New York City, Until I Met You (Corner Pocket), Why Not! ja Route 66. Juhlakonserttien ohjelmistoon yhtye poimii kappaleita koko 50-vuotisen uransa ajalta. The Manhattan Transferin ensimmäinen, yhtyeen nimeä kantava albumi julkaistiin vuonna 1975. Viimeisin levy Junction on vuodelta 2018. The Manhattan Transferin perustajajäsen Tim Hauser menehtyi vuonna 2014, mutta yhtye on jatkanut menestyksen tiellä hänen muistoaan kunnioittaen myös tämän jälkeen. Hauserin tilalle kokoonpanoon nousi Trist Curless, joka täydentää jo vuosia yhdessä laulaneita Alan Paulia, Janis Siegeliä ja Cheryl Bentyneä. Suomessa The Manhattan Transfer nähtiin viimeksi loppuvuodesta 2021 menestyksekkäällä viiden kaupungin kiertueella.
16.11.2022 Sid Hille Temppeliaukion kirkko Sid Hille in Helsinki
Klo: 10.15. Pääsymaksu: Vapaa pääsy. Osoite: Lutherinkatu 3.
Solo piano improvisations.
16.11.2022 The Manhattan Transfer Paviljonki The Manhattan Transfer in Jyväskylä
Klo: 19.00. Pääsymaksu: alk. 59,90 €. Osoite: Uno Savolan katu 8.
The Manhattan Transfer 50-vuotisjuhlakiertueellaan Suomeen! Maailman parhaaksi lauluyhtyeeksi tituleerattu The Manhattan Transfer saapuu Suomeen 50-vuotisjuhlakiertuellaan. Miljoonia albumeita uransa aikana myynyt The Manhattan Transfer on yksi maailman suosituimmista ja innovatiivisimmista lauluyhtyeistä. The Manhattan Transfer on saanut uransa aikana lukuisia Grammy-palkintoja ja muita tunnustuksia, yhtye on mm. valittu Vocal Group Hall of Fameen vuona 1998. Yhä aktiivisesti konsertoiva kvartetti on viihdyttänyt yleisöä jo vuosia sellaisilla hiteillä kuin The Boy from New York City, Until I Met You (Corner Pocket), Why Not! ja Route 66. Juhlakonserttien ohjelmistoon yhtye poimii kappaleita koko 50-vuotisen uransa ajalta. The Manhattan Transferin ensimmäinen, yhtyeen nimeä kantava albumi julkaistiin vuonna 1975. Viimeisin levy Junction on vuodelta 2018. The Manhattan Transferin perustajajäsen Tim Hauser menehtyi vuonna 2014, mutta yhtye on jatkanut menestyksen tiellä hänen muistoaan kunnioittaen myös tämän jälkeen. Hauserin tilalle kokoonpanoon nousi Trist Curless, joka täydentää jo vuosia yhdessä laulaneita Alan Paulia, Janis Siegeliä ja Cheryl Bentyneä. Suomessa The Manhattan Transfer nähtiin viimeksi loppuvuodesta 2021 menestyksekkäällä viiden kaupungin kiertueella.
17.11.2022 Arttu Takalo Dark Jazz Koko Jazz Club Arttu Takalo Dark Jazz in Helsinki
Klo: 19.00. Pääsymaksu: ? €. Osoite: Hämeentie 3.
Tuuba, urut ja vibrafoni ovat keskiössä tässä kokoonpanossa. Veikeää “kauhujazzia” ja “horrorhumppaa”. Elokuvallisia sävyjä ja mestarillisia sooloja. Artun sävellyksiä triolle, jonka vieraaksi ja solistiksi on kutsuttu laulutaiteilija Kadi Vija.
17.11.2022 Samuel Blaser Trio w Marc Ducret and Peter Bruun G Livelab Tampere Samuel Blaser Trio w Marc Ducret and Peter Bruun in Tampere
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 29 €. Osoite: Puutarhakatu 1.
Tampere Jazz Happeningissakin vieraillut tähtipasunisti Samuel Blaser tuo G Livelab Tampereelle jazztrionsa, jossa hänen kanssaan musisoivat ranskalainen Marc Ducret (kitara) ja tanskalainen Peter Bruun (rummut). Samuel Blaser Trio on soittanut viime vuosina runsaasti yhdessä ja kehittänyt oman kineettisen kielensä, jossa jokainen jäsen osaa tarttua toisen musiikilliseen ideaan ainutlaatuisella tavalla. Muotoaanmuuttava trio osaa marssia, groovata, hautua tai kiehahtaa aina tilanteen vaatimalla tavalla. Sveitsiläissyntyinen pasunisti Blaser on saanut “Rising Star Trombonist of the Year” -nimityksen Downbeat critics pollilta. Samuel Blaser, pasuuna, Marc Ducret, kitara, Peter Bruun, rummut.
17.11.2022 The Manhattan Transfer Kulttuuritalo The Manhattan Transfer in Helsinki
Klo: 19.00. Pääsymaksu: alk. 59,90 €. Osoite: Sturenkatu 4.
The Manhattan Transfer 50-vuotisjuhlakiertueellaan Suomeen! Maailman parhaaksi lauluyhtyeeksi tituleerattu The Manhattan Transfer saapuu Suomeen 50-vuotisjuhlakiertuellaan. Miljoonia albumeita uransa aikana myynyt The Manhattan Transfer on yksi maailman suosituimmista ja innovatiivisimmista lauluyhtyeistä. The Manhattan Transfer on saanut uransa aikana lukuisia Grammy-palkintoja ja muita tunnustuksia, yhtye on mm. valittu Vocal Group Hall of Fameen vuona 1998. Yhä aktiivisesti konsertoiva kvartetti on viihdyttänyt yleisöä jo vuosia sellaisilla hiteillä kuin The Boy from New York City, Until I Met You (Corner Pocket), Why Not! ja Route 66. Juhlakonserttien ohjelmistoon yhtye poimii kappaleita koko 50-vuotisen uransa ajalta. The Manhattan Transferin ensimmäinen, yhtyeen nimeä kantava albumi julkaistiin vuonna 1975. Viimeisin levy Junction on vuodelta 2018. The Manhattan Transferin perustajajäsen Tim Hauser menehtyi vuonna 2014, mutta yhtye on jatkanut menestyksen tiellä hänen muistoaan kunnioittaen myös tämän jälkeen. Hauserin tilalle kokoonpanoon nousi Trist Curless, joka täydentää jo vuosia yhdessä laulaneita Alan Paulia, Janis Siegeliä ja Cheryl Bentyneä. Suomessa The Manhattan Transfer nähtiin viimeksi loppuvuodesta 2021 menestyksekkäällä viiden kaupungin kiertueella.
18.11.2022 Sid Hille ”Two Moons” Temppeliaukion kirkko Sid Hille ”Two Moons” in Helsinki
Klo: 15.00. Pääsymaksu: Vapaa pääsy. Osoite: Lutherinkatu 3.
Sid Hille (p), Tuomas Timonen (dr).
18.11.2022 The Bad Plus G Livelab The Bad Plus in Helsinki
Klo: 20.00. Pääsymaksu: 53 €. Osoite: Pieni Roobertinkatu 16.
Legendaarinen yhdysvaltalaiskokoonpano The Bad Plus saapuu esiintymään G Livelabiin marraskuussa. Vuonna 2000 perustettu, ilmeisimpiä genremääritelmiä väistävä kombo on noussut jazzfanien kestosuosikiksi rajoja rikkovilla levytyksillään ja rakastetuilla rock- ja pop-covereillaan. The Bad Plus on versioinut mm. Nirvanaa, Aphex Twinia, Pink Floydia ja Neil Youngia. Triosta pianottomaksi kvartetiksi laajentunut yhtye nousee Helsingissä lavalle perustajajäsenien Reid Andersonin (basso) ja Dave Kingin (rummut) johdolla, seuranaan Ben Monder (kitara) ja Chris Speed (tenorisaksofoni).
22.11.2022 Pohjola, Tikkanen, Darrifourcq + Darrifourcq, Hermia, Ceccaldi G Livelab Tampere Pohjola, Tikkanen, Darrifourcq + Darrifourcq, Hermia, Ceccaldi in Tampere
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 27 €. Osoite: Puutarhakatu 1.
Vapaat äänet -kiertue tarjoilee marraskuun toisella puoliskolla ranskalais-belgialais-suomalaisen voimajazzin purkauksia. Tien päälle lähtee kaksi hurjaa trioa, jotka keikkojen lopussa sulautuvat ennen kuulemattomaksi kvintetiksi. Rumpali Sylvain Darrifourcqin, saksofonisti Manuel Hermian ja sellisti Valentin Ceccaldin kolmikko on kasvattanut maineensa Euroopassa omaleimaiseksi yhtyeeksi, jonka mestarillinen dramaturgian hallinta on vailla vertaa. Kaksi kiitettyä levyä julkaisut trio pääsi näyttämään kyntensä Tampere Jazz Happeningissa 2019. Juuri sitä ennen kuultiin Helsingissä lokakuussa 2019 trumpetisti Verneri Pohjolan, basisti Eero Tikkasen ja Darifourcquin keikka eurooppalaisessa Jazz Connective -tapahtumassa. Äärimmäisen latautuneen esiintymisen jälkeen oli kaikille selvää, että tarinalle piti tulla jatkoa. Suomen tasokkaan jazzskenen taitavat muusikot ovat nykyään luontevassa kanssakäymisessä Euroopan parhaiden jazzareiden kanssa, ja yhteistyökuvioita syntyy koko ajan. ”Lauantai starttasi Pakkahuoneella todella räväkästi belgialaisfonisti Manuel Hermian, sellisti Valentin Ceccaldin ja rumpali Sylvain Darrifourcqin kolmiolla, joka kohosi koko festarin kärkipäähän. Energia oli hirmuinen eikä sitä pirstaloitu muodikkaasti, vaan yhtaikaa kurinalaisesti ja vapaasti puhallettiin yhteiseen hiileen, jossa sooloilun, sävellyksen ja äärimmäisen kollektiivisen improvisaation rajaa oli usein hankala tai mahdoton vetää. Sello toi trioon tietysti myös omaa ilmettä, joskin Ceccaldi paljolti nyppi sitä käsin basson tapaan. Menoa voi ilmaisun syvimmässä merkityksessä kuvailla oikeasti moderniksi jazziksi, vaikka toisaalta joku Stooges ei siitä kovin kaukana ajoittain ollut. Hurja bändi!” -Jussi Niemi Soundi 11/2019 Pohjola Tikkanen Darrifourcq: Verneri Pohjola, trumpetti, Eero Tikkanen, kontrabasso, Sylvain Darrifourcq, rummut. Darrifourcq Hermia Ceccaldi: Sylvain Darrifourcq, rummut, Manuel Hermia, saksofoni, Valentin Ceccaldi, sello. Kiertueen yhteistuotanto: Vapaat äänet & Suomen Jazzliitto. Kiertuetta tukevat: Association Jazzé Croisé, Centre National de la Musique, Ranskan Instituutti Suomessa.
23.11.2022 Sid Hille Temppeliaukion kirkko Sid Hille in Helsinki
Klo: 10.15. Pääsymaksu: Vapaa pääsy. Osoite: Lutherinkatu 3.
Solo piano improvisations.
23.11.2022 Nina Mya Espoon kulttuurikeskus Nina Mya in Espoo
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 20 € + toimitusmaksu (alk. 1 €), lippu.fi. Osoite: Kulttuuriaukio 2.
”My gospel heart”. Nina Mya (s. 1989) on palkittu suomalainen jazzlaulaja ja säveltäjä, joka on julkaissut neljä sooloalbumia oman yhtyeensä kanssa. Jazzin ohella Nina Mya on esittänyt myös soul- ja gospelmusiikkia laajasti eri yhteyksissä. My Gospel Heart -projekti tuo Nina Myan rakkauden gospeliin ja gospelvaikutteiseen musiikkiin kuulijoille intiimillä tavalla. Kokoonpanossa on Myan ohella hänen yhtyeessään Closure -albumista (2016) asti vaikuttaneet pianisti Henri Mäntylä ja saksofonisti Pope Puolitaival. Pienkokoonpano esittää koskettavalla, taidokkaalla ja riisutulla tavalla gospel-kattauksen, joka sisältää negrospiritualien ja omien kappaleiden ohella lainakappaleita muun muassa Ray Charlesilta, Bill Withersiltä ja Etta Jamesilta – jazzkulmaa ja improvisaatiota unohtamatta.
24.11.2022 UMO Helsinki Jazz Orchestra & Pink Twins feat. Kadi Vija play Twin Peaks Sellosali UMO Helsinki Jazz Orchestra & Pink Twins feat. Kadi Vija play Twin Peaks in Espoo
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 30/25/15 € + tilausmaksu (alk. 1,50 €), lippu.fi. Osoite: Soittoniekanaukio 1 A.
Pink Twins eli taiteilijakaksikko Jusu ja Vesa Vehviläinen yhdistävät teoksissaan elektronista musiikkia, visuaalista kuva- ja videotaidetta sekä digitekniikkaa. Suuret, psykedeeliset videoinstallaatiot ja näyttävät live-esiintymiset ovat valloittaneet taidegalleriat ja musiikkifestivaalit ympäri maailman. Kaksikon luoma elektroninen musiikki yhdistyy noiseen, dubiin ja psykedeliaan – ja nyt myös jazziin, kun duo saa rinnalleen 18-henkisen UMO Helsinki Jazz Orchestran muhkeat soundit. Angelo Badalamentin ja David Lynchin legendaariset Twin Peaks -tunnarit, kuten Laura Palmer’s Theme ja Falling, heräävät eloon uusissa sovituksissa big bandille ja elektroniikalle. Kontrastit kohtaavat ja elementit törmäävät, kun elektroninen duo laajenee akustisella big bandillä – tai päinvastoin. Sovitukset ovat Mikko Hassisen, orkesteria johtaa Ed Partyka. Laulusolistina vierailee Kadi Vija. Tätä konserttia varten luodut, Twin Peaksin teemoista inspiroituneet videoanimaatiot ovat Pink Twinsin käsialaa. HUOM! osassa videoanimaatioista on voimakkaita, välkkyviä valoja ja kuvioita, jotka voivat laukaista migreenin tai epileptisen kohtauksen. Pink Twins on helsinkiläinen taiteilijaduo, joka yhdistelee videoinstallaatioissaan kuvataidetta ja musiikkia. Pink Twinsin muodostavat veljekset Juha Vehviläinen (s. 1978) ja Vesa Vehviläinen (s. 1974). Duo oli ehdolla Ars Fennica -palkinnon saajaksi vuonna 2015. Pink Twinsin teos Infinity vuodelta 2017 on osa Kiasman pysyvää online-taiteen kokoelmaa. Kadi Vija on nuoren sukupolven lahjakas jazzin ja improvisoidun musiikin äänitaiteilija. Hänen ainutlaatuinen lähestymistapansa laulamiseen ja tulkitsemiseen on saanut vaikutteita instrumentaalisesta jazzmusiikista, virtaavista ajatuksista sekä abstraktiudesta. Vija kertoo tarinoita melodioiden, äänensävyjen sekä ideoiden kielellä. UMO Helsinki Jazz Orchestra on jazzin ja rytmimusiikin saralla ammattimaisesti toimiva orkesteri, joka esiintyy vuosittain noin sadassa konsertissa ja tapahtumassa. Vuodesta 1975 alkaen UMO Helsinki on julkaissut 60 albumia ja esiintynyt kotimaisten huippunimien lisäksi kansainvälisten jazztähtien kanssa. Orkesterin ohjelmisto ulottuu aina jazzista souliin ja klassiseen musiikkiin, yhdistäen yllätyksellisesti uutta ja vanhaa. Kesto n. 1 h.
25.11.2022 UMO Helsinki Jazz Orchestra & Pink Twins feat. Kadi Vija play Twin Peaks Kulttuuritalo Martinus UMO Helsinki Jazz Orchestra & Pink Twins feat. Kadi Vija play Twin Peaks in Vantaa
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 30/25/15 € + tilausmaksu (alk. 1,50 €), lippu.fi. Osoite: Martinlaaksontie 36.
Pink Twins eli taiteilijakaksikko Jusu ja Vesa Vehviläinen yhdistävät teoksissaan elektronista musiikkia, visuaalista kuva- ja videotaidetta sekä digitekniikkaa. Suuret, psykedeeliset videoinstallaatiot ja näyttävät live-esiintymiset ovat valloittaneet taidegalleriat ja musiikkifestivaalit ympäri maailman. Kaksikon luoma elektroninen musiikki yhdistyy noiseen, dubiin ja psykedeliaan – ja nyt myös jazziin, kun duo saa rinnalleen 18-henkisen UMO Helsinki Jazz Orchestran muhkeat soundit. Angelo Badalamentin ja David Lynchin legendaariset Twin Peaks -tunnarit, kuten Laura Palmer’s Theme ja Falling, heräävät eloon uusissa sovituksissa big bandille ja elektroniikalle. Kontrastit kohtaavat ja elementit törmäävät, kun elektroninen duo laajenee akustisella big bandillä – tai päinvastoin. Sovitukset ovat Mikko Hassisen, orkesteria johtaa Ed Partyka. Laulusolistina vierailee Kadi Vija. Tätä konserttia varten luodut, Twin Peaksin teemoista inspiroituneet videoanimaatiot ovat Pink Twinsin käsialaa. HUOM! osassa videoanimaatioista on voimakkaita, välkkyviä valoja ja kuvioita, jotka voivat laukaista migreenin tai epileptisen kohtauksen. Pink Twins on helsinkiläinen taiteilijaduo, joka yhdistelee videoinstallaatioissaan kuvataidetta ja musiikkia. Pink Twinsin muodostavat veljekset Juha Vehviläinen (s. 1978) ja Vesa Vehviläinen (s. 1974). Duo oli ehdolla Ars Fennica -palkinnon saajaksi vuonna 2015. Pink Twinsin teos Infinity vuodelta 2017 on osa Kiasman pysyvää online-taiteen kokoelmaa. Kadi Vija on nuoren sukupolven lahjakas jazzin ja improvisoidun musiikin äänitaiteilija. Hänen ainutlaatuinen lähestymistapansa laulamiseen ja tulkitsemiseen on saanut vaikutteita instrumentaalisesta jazzmusiikista, virtaavista ajatuksista sekä abstraktiudesta. Vija kertoo tarinoita melodioiden, äänensävyjen sekä ideoiden kielellä. UMO Helsinki Jazz Orchestra on jazzin ja rytmimusiikin saralla ammattimaisesti toimiva orkesteri, joka esiintyy vuosittain noin sadassa konsertissa ja tapahtumassa. Vuodesta 1975 alkaen UMO Helsinki on julkaissut 60 albumia ja esiintynyt kotimaisten huippunimien lisäksi kansainvälisten jazztähtien kanssa. Orkesterin ohjelmisto ulottuu aina jazzista souliin ja klassiseen musiikkiin, yhdistäen yllätyksellisesti uutta ja vanhaa. Kesto n. 1 h.
28.11.2022 Marc Ribot G Livelab Tampere Marc Ribot in Tampere
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 45 €. Osoite: Puutarhakatu 1.
Yhdysvaltalainen kitarajazzin veteraani Marc Ribot on yli 40-vuotisen uransa aikana tullut tunnetuksi lukuisista yhtyeistään (The Young Philadelphians, Marc Ribot Trio), yhteistyöstään mm. Tom Waitsin ja John Zornin kanssa sekä ennen kaikkea laajasta ja monipuolisesta tuotannostaan, jossa yhdistyvät eri musiikkityylit free jazzista souliin ja noise rockiin. Tulevalla keikalla Ribot esittää mutkikkaan vapautunutta improvisointia ja hienovaraista, tarkkaa ilmaisua yhdistelevää soolotuotantoaan. Luvassa on ennalta-arvaamaton ilta rockin ja jazzin välimaastossa.
29.11.2022 Marc Ribot G Livelab Marc Ribot in Helsinki
Klo: 20.00. Pääsymaksu: 49 €. Osoite: Pieni Roobertinkatu 16.
Yhdysvaltalainen kitarajazzin veteraani Marc Ribot on yli 40-vuotisen uransa aikana tullut tunnetuksi lukuisista yhtyeistään (The Young Philadelphians, Marc Ribot Trio), yhteistyöstään mm. Tom Waitsin ja John Zornin kanssa sekä ennen kaikkea laajasta ja monipuolisesta tuotannostaan, jossa yhdistyvät eri musiikkityylit free jazzista souliin ja noise rockiin. Kansainvälisesti arvostettu kitaristi palaa marraskuussa 2022 G Livelab Helsinkiin ja tulevalla keikalla Ribot esittää mutkikkaan vapautunutta improvisointia ja hienovaraista, tarkkaa ilmaisua yhdistelevää soolotuotantoaan. Luvassa on ennalta-arvaamaton ilta rockin ja jazzin välimaastossa.
30.11.2022 Sid Hille Temppeliaukion kirkko Sid Hille in Helsinki
Klo: 10.15. Pääsymaksu: Vapaa pääsy. Osoite: Lutherinkatu 3.
Solo piano improvisations.
30.11.2022 Johanna & Mikko Iivanainen Duo G Livelab Johanna & Mikko Iivanainen Duo in Helsinki
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 28 €. Osoite: Pieni Roobertinkatu 16.
Valovoimainen laulaja-lauluntekijä Johanna Iivanainen vierailee G Livelab Helsingissä duo-kokoonpanolla, jossa soittaa kitaristi Mikko Iivanainen. Uusi englanninkielinen levy Broken River on syntynyt luonnon rauhassa Iivanaiselle tärkeässä mökkimaisemassa, ja ammentaa amerikkalaisesta juurimusiikista ja laajemmin siihen liittyvästä kuvastosta.
2.12.2022 Kadi Vija Key Project Café Tiljan Kadi Vija Key Project in Turku
Klo: 22.00. Pääsymaksu: 15,50-22,50 €. Osoite: Eerikinkatu 13.
Flame Jazz. ”Extended powerspots”. Kadi Vija – laulu, Max Zenger bassoklarinetti, Tuomo Dahlblom – kitara, Tuomas Timonen – rummut. Kadi Vija Key Project on ilmiömäisen laulaja Kadi Vijan ympärille syntynyt innovatiivinen ja tunteita herättävä yhtye. Kotimaisen jazzin nuoren sukupolven huipuista koostuvan kvartetin poikkeuksellinen instrumentaatio luo pehmeän, mutta vangitsevan ja huomiota herättävän soundin, jota Vijan ainutlaatuinen äänitaide tukee saumattomasti. Kamarimusiikinomaisessa ensemblessä bassoklarinettia soittaa turkulaislähtöinen Max Zenger, kitaraa Tuomo Dahlblom ja rumpuja Tuomas Timonen. Muusikot ovat niittäneet mainetta mm. Maxxxtetin, Herdin ja UMO Helsinki Jazz Orchestran riveissä. Kadi Vija Key Projectin toisen albumin julkaisukonsertissa kuullaan Vijan uusia sävellyksiä, jotka vievät kuulijan tunteiden vuoristoradalle. Yhtyeen musiikki on rehellisen kaunistelematonta ja muusikoiden vuoropuhelu entistäkin maagisempaa.
7.12.2022 Sid Hille Temppeliaukion kirkko Sid Hille in Helsinki
Klo: 10.15. Pääsymaksu: Vapaa pääsy. Osoite: Lutherinkatu 3.
Solo piano improvisations.
7.12.2022 Jazz Jkl Live Poppari Jazz Jkl Live in Jyväskylä
Klo: 19.00. Osoite: Puistokatu 2-4.
10.12.2022 Johanna ja Mikko Iivanainen Kulttuurikeskus Poleeni Johanna ja Mikko Iivanainen in Pieksämäki
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 20 €. Osoite: Savontie 13.
Lempeä, luonnollinen ja soljuvan lyyrinen äänimaisema odottaa kuulijaa, kun jo 25 vuotta yhdessä työskennellyt pariskunta kokoaa monipuolisesta musiikkipaletistaan tunnelmallisen illan. Ohjelmisto koostuu niin omasta tuotannosta kuin tarkoin valituista lainasävelmistä. Folk, country ja jazz kulkevat sulassa sovussa näiden kahden muusikon lämpimässä otteessa. Kesto 1 h, ei väliaikaa.
11.12.2022 Emma Salokoski & Ilmiliekki Quartet Kulttuurikeskus Poleeni Emma Salokoski & Ilmiliekki Quartet in Pieksämäki
Klo: 15.00. Pääsymaksu: 27 €. Osoite: Savontie 13.
Tässä kokoonpanossa voimansa yhdistävät pohjoismaisen jazzin parhaimmisto ja maamme turivin tulkitsijat. Emma Salokoski yhdessä Ilmiliekin huippusoittajien kanssa ottaa käsittelyyn ruotsinkieliset runot ja kansanlaulut, joita on kuullut jo lapsuudessaan mumminsa laulamina. Ilmiliekin sovitukset ja sävellykset ovat odotetusti omintakeisia, ja edustavat pohjoismaisen jazzin nykysuuntauksen kirkkainta näkemystä. Kesto 2 h, väliaika.
14.12.2022 Sid Hille Temppeliaukion kirkko Sid Hille in Helsinki
Klo: 10.15. Pääsymaksu: Vapaa pääsy. Osoite: Lutherinkatu 3.
Solo piano improvisations.
14.12.2022 Color Dolor G Livelab Tampere Color Dolor in Tampere
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 24 €. Osoite: Puutarhakatu 1.
Color Dolor julkaisi marraskuussa 2021 neljännen ja viimeisen albuminsa Blurry Things. Levynjulkaisukiertue on samalla yhtyeen jäähyväiskiertue, ja viimeisen Tampereen keikkansa yhtye esittää G Livelabissa. Erityispitkän jäähyväiskeikan ohjelmistossa kuullaan uuden levyn kappaleiden lisäksi Color Dolor -yhtyeen parhaita kappaleita aiemmilta albumeilta.
15.12.2022 Color Dolor G Livelab Color Dolor in Helsinki
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 25 €. Osoite: Pieni Roobertinkatu 16.
Stina Koistisen sekä Nicolas “Leissi” Rehnin muodostama Color Dolor esintyy jäähyväiskeikalla 15. joulukuuta Helsingin G Livelabissa. Vuonna 2011 perustetun Color Dolorin kolmas pitkäsoitto “Love” pokasi arvostetun Teosto-palkinnon vuonna 2019 ja myös duon viimeisin albumi “Blurry Things” (2021) on maagisellaan äänimaailmallaan vanginnut niin kuulijat kuin kriitikot.
16.12.2022 Cornelia Nilsson Trio Bar Ö Cornelia Nilsson Trio in Turku
Klo: 19.00. Pääsymaksu: 12-20 €. Osoite: Linnankatu 7.
Flame Jazz. Cornelia Nilsson – rummut, Gabor Bolla – saksofoni, Daniel Franck – kontrabasso. Kööpenhaminan jazzkentällä vaikuttava trio saapuu vihdoin ihastuttamaan turkulaista jazzyleisöä ruotsalaisrumpali Cornelia Nilssonin johdolla! Nilsson on noussut lyhyessä ajassa yhdeksi pohjoismaisista nuoren polven jazznimistä, jonka uraa todella kannattaa seurata. Vaikka trion musiikilliset juuret ovat syvällä jazzin perinteissä, kuuluu saumattomassa yhteissoitossa rakkaus avantgardeen. Jazz City Turun vuoden 2022 päätöskonsertissa luvassa on yllätyksiä ja räjähtävää jazzenergiaa! Konsertti on osa Pohjoismaisen kulttuurirahaston Puls-hanketta.
27.1.2023 Jazz Jkl Live Poppari Jazz Jkl Live in Jyväskylä
Klo: 19.00. Osoite: Puistokatu 2-4.
30.4.2023 Tapiola Sinfonietta Espoon kulttuurikeskus Tapiola Sinfonietta in Espoo
Klo: 18.00. Pääsymaksu: Alk. 30/25/12 € + toimitusmaksu alk. 1 €, Lippupiste. Osoite: Kulttuuriaukio 2.
Vappuaaton konsertti – Erik Lindström elää! Antti Rissanen, kapellimestari, Aili Ikonen, laulu, Panu Savolainen, vibrafoni, Tapiola Sinfonietta. Erik Lindströmin (1922-2015) syntymästä tuli toukokuussa 2022 kuluneeksi sata vuotta. Lindström toimi vuosikymmenien ajan basistina, säveltäjänä, sanoittajana ja levyntuottajana. Sydän sykki jazzille, mutta hän raivasi ennakkoluulottomasti tietä monenlaiselle populaarimusiikille. Lindströmin kynästä lähtivät Ranskalaiset korot, Muistatko Monrepos’n ja Pikku midinetti, mutta hänen löytöihinsä kuuluivat myös Irwin Goodman, Juha Watt Vainio sekä Letkajenkka.
1.5.2023 UMO Helsinki Jazz Orchestra & Helsingin kaupunginorkesteri Musiikkitalo UMO Helsinki Jazz Orchestra & Helsingin kaupunginorkesteri in Helsinki
Klo: 12.00. Osoite: Mannerheimintie 13.
Vappumatinea. Helsingin kaupunginorkesteri, UMO Helsinki Jazz Orchestra, kapellimestari Nick Davies. Helsinkiläistä vapputunnelmaa jo vuodesta 1883! Silliaamiaisen musiikillinen palanpainike nautitaan juhlan kunniaksi aivan erityisellä svengillä, kun UMO Helsinki Jazz Orchestra liittyy Helsingin kaupunginorkesterin seuraan.
1.5.2023 UMO Helsinki Jazz Orchestra & Helsingin kaupunginorkesteri Musiikkitalo UMO Helsinki Jazz Orchestra & Helsingin kaupunginorkesteri in Helsinki
Klo: 14.00. Osoite: Mannerheimintie 13.
Vappumatinea. Helsingin kaupunginorkesteri, UMO Helsinki Jazz Orchestra, kapellimestari Nick Davies. Helsinkiläistä vapputunnelmaa jo vuodesta 1883! Silliaamiaisen musiikillinen palanpainike nautitaan juhlan kunniaksi aivan erityisellä svengillä, kun UMO Helsinki Jazz Orchestra liittyy Helsingin kaupunginorkesterin seuraan.

Subscribe: RSS | iCal