Black Motor Vakiopaineessa

1314
lukukertaa
Black Motor (kuva ei Jyväskylän keikalta).

 

Helteisen päivän ilta sai lisää höyryä, kun jyväskyläläiseen kulttuuriravintola Vakiopaineeseen saapunut Black Motor laittoi koneen käyntiin. Rumpali Simo Laihosen, basisti Ville Rauhalan ja saksofonisti Sami Sippolan trio on tullut tunnetuksi paitsi tinkimättömistä esiintymisistään vakiokokoonpanossa myös ennakkoluulottomasta yhteistyöstään eri artistien kanssa. Edellisellä Jyväskylän-keikalla Popparissa mukana oli Raoul Björkenheim. Tällä kertaa luvassa oli runollista antia, sillä setin puolenvälin jälkeen lavalle nousi esikoiskokoelmansa viime vuonna julkaissut runoilija Raisa Marjamäki.

Black Motor on ollut ahkerana ja uutta levynjulkaisua ennakoitiin hieman keikan alukspiikissä. Oli näet hilkulla, ettei vielä painossa ollutta, Tampon voimamies Kusti Vuorisen tekemiä biisejä sisältävää kiekkoa saatu jo keskisuomalaisyleisön hyppysiin. Levyn odottelu antoi kuitenkin muusikoille mukavasti tilaa edetä vapaasti ja koko ilta rullasi improvisaation parissa. Vaivatta Black Motor ottikin kuulijat kyytiinsä ensi tahdeista.

Kokenut kolmikko on rakentanut yhtyeen soinnin taitavasti. Se on juureva ja tumma mutta ei upottavan raskas. Instrumenttien välillä vallitsee tasapaino ja hedelmällinen ilmaisunvapaus, ja kunnon free-hengessä soittajat käyttävät soittimiensa tarjoamia mahdollisuuksia monipuolisesti. Näiden muusikoiden hieno melodiantaju ja hengittävä rytmitys mahdollistavat myös hallitut irtiotot.

Laihosen rumputyöskentely on kekseliästä, elävää ja jatkuvassa liikkeessä. Rauhala tavoittaa kontrabassollaan hyräilevän ja kiihkeän, voimakkaasti läsnäolevan hengen. Jousella soitettuna basson sointi on puheenomainen ja illan aikana se keskustelikin hienosti Sippolan saksofonien kanssa. Sami Sippola saa soittimistaan tukevan, jazzin perinteisiin hienosti ankkuroituneen äänimaailman, joka on lämmin, vakuuttava ja sopivan raisu.

Jyväskyläläinen runoilija Raisa Marjamäki liittyi tuokioksi trion neljänneksi instrumentiksi. Uusi elementti, lausuja, toi yhtyeen soittoon hieman tunnustelevuutta. Lausunnan rytmitys, intensiteetti ja orgaanisten tekstien luomat mielikuvat ohjasivat moottorimiesten musiikillisia reaktioita, eikä valmista käsikirjoitusta tarvittu. Tämä oli ensimmäinen esiintyminen Marjamäen kanssa, aikaisemmin Black Motor on luonut äänikuvitusta niin ikään Palladium Kirjat -kustantamon J.K. Ihalaisen lausumiin runoihin.

Tällainen avoimin mielin toteutettu yhteistyö tarjoaa toisenlaisen, harvemmin Suomessa livenä kuullun tavan esittää taidetta ja hämmentää sopivasti kuulijakunnan lähestymistä trion jo tuttuun soundiin. Rytmillisesti erityisen kiinnostavalta vaikuttava esiintyminen rap-artisti Hannibalin kanssa on kuulemma suunnitteilla. Sitä ei kannata missata.

Black Motor & Raisa Marjamäki
Vakiopaine, Jyväskylä 10.6.2011

Edellinen artikkeliFarther-Out: Tuo
Seuraava artikkeliIki: Iki
Jyväskyläläinen juurevan musiikin rakastaja ja järjestötoimija.
Jaa