Teosto-palkittu Mikko Sarvanne Garden Jazzliiton kiertueella toukokuussa

302
lukukertaa
Kuva: Kalle-Erik Kosonen.

Säveltäjä Mikko Sarvanteen johtama seitsenhenkinen Mikko Sarvanne Garden konsertoi seitsemällä paikkakunnalla ympäri Suomen 8.–17.5. Sarvanne palkittiin vuonna 2023 Teosto-palkinnolla yhtyeen debyyttialbumin sävellyksistä.  

Pohjoismaisesta jazzista, nykyvokaali- ja nykyperkussiomusiikista sekä äänitaiteesta ammentava Mikko Sarvanne Garden esiintyy toukokuussa Suomen Jazzliiton tuottamalla kiertueella ympäri Suomea. Kiertue alkaa Joensuusta 8.5., jonka jälkeen vuorossa ovat Porvoo, Turku, Sipoo, Kajaani ja Oulu. Kiertue saa päätöksensä 17.5. Helsingin Temppeliaukion kirkossa, jossa Mikko Sarvanne Gardenin lisäksi esiintyy Elia Lombardini.

Säveltäjä Mikko Sarvanteen johtama Mikko Sarvanne Garden koostuu kolmesta laulajasta, kahdesta jousisoittajasta sekä perkussionistista, säveltäjän itsensä huolehtiessa livetilanteessa syntetisaattoreista ja muusta elektroniikasta. Musiikillaan seitsikko vie kuulijan rinnakkaiseen todellisuuteen, puutarhaan, joka tarjoaa toismaallisen kokemuksen – nousevan auringon lailla hehkuva syntetisaattori, syvänä juurakkona rymisevät matalat jouset ja kirkkaiden lauluäänien taipuisat katedraalit sulkevat kuulijan hellään syleilyynsä.

Yhtyeen ensimmäinen, Erkka Filanderin samannimiseen runoteokseen perustuva albumi Heräämisen valkea myrsky julkaistiin lokakuussa 2022. Albumin sävellykset palkittiin Teosto-palkinnolla keväällä 2023.

”Mikko Sarvanne on onnistunut luomaan eheän teoksen, jonka sävelkielessä ambient, elektroniikka, akustiset soittimet ja luontoelementit nivoutuvat omaksi universumikseen innovatiivisella tavalla. Teoksessa on eheä oma ääni ja tunnelma, joka kantaa alusta loppuun ja kietoo kuuntelijan maailmaansa”, Teosto-palkinnon tuomaristo perusteli päätöstään.

Kuuntele Heräämisen valkea myrsky Spotifyssa.

”Kiertueella kuullaan viimeisiä kertoja Heräämisen valkea myrsky kokonaisuudessaan, päivitettynä ja laajennettuna, nyt mielestäni aivan valmiina versiona”, säveltäjä kertoo. Sen lisäksi konserteissa kuullaan uusi sävellys, jonka Sarvanne on säveltänyt runoilija Milka Luhtaniemen tekstiin (Kirnu, Gummerus, 2021), ja joka tulee säveltäjän mukaan viitoittamaan yhtyeen tulevaa musiikillista suuntaa.

Sarvanne kertoo odottavansa kovasti tulevia konsertteja ympäri Suomen, sillä monella paikkakunnalla Mikko Sarvanne Gardenia ei ole vielä elävänä kuultu.

”Odotan erityisesti myös kiertueen päätöskonserttia Helsingin Temppeliaukion kirkossa, josta olen konserttipaikkana unelmoinut tämän yhtyeen perustamisesta saakka. Uskon, että musiikkimme nousee siellä aivan erityisiin sfääreihin”, Sarvanne maalailee.

Mikko Sarvanne on jazzin ja nykymusiikin raja-alueilla vapaasti liikkuva säveltäjä. Hänet tunnetaan Mikko Sarvanne Garden -yhtyeensä lisäksi kaksi albumia julkaisseen, vahvemmin jazzilmaisuun nojaavan Mikko Sarvanne Hip Companyn ruorista. Sarvanne on hankkinut sävellysoppinsa mm. Taideyliopiston Sibelius-Akatemian harvinaisemmalla jazzsävellyksen linjalla.

Mikko Sarvanne Garden Suomen Jazzliiton kiertueella 8.–17.5.2024
Ke 8.5. klo 19.00 Joensuu, Näyttämö / Jazzkerho -76
Pe 10.5. klo 20.00 Porvoo, Vanha 123 / Porvoo Jazz Club
La 11.5. klo 19.00 Turku, Logomo / Flame Jazz, Jazz City Turku
Su 12.5. klo 15.00 Sipoo, Topeliussali
Ti 14.5. klo 19.00 Kajaani, Kaukametsän kulttuurikeskuksen Kouta-sali
Ke 15.5. klo 19.00 Oulu, RioLive / OMJ Jazz & Etno
Pe 17.5. klo 19.00 Helsinki, Temppeliaukion kirkko (Elia Lombardinin kanssa) / Mikko Sarvanne Gardenin oma tuotanto

Mikko Sarvanne Garden
Josefiina Vannesluoma – laulu
Virva Immonen – laulu
Selma Savolainen – laulu
Jesse Ojajärvi – perkussiot
Aino Juutilainen – sello
Oskari Siirtola – kontrabasso
Mikko Sarvanne – sävellykset, elektroniikka

mikkosarvanne.com/mikkosarvannegarden

Jazz soi ja näkyy!

Suomen Jazzliiton kotimaan kiertuetoiminnalla edistetään jazzmusiikin tarjontaa, valtakunnallista saavutettavuutta sekä muusikoiden työllistymismahdollisuuksia erityisesti pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Kiertuetoiminta sisältää yhdeksän kiertuetta vuosittain. Omatuotantoisia kiertueita Jazzliitto tuottaa vuodessa neljä. Viisi kiertuetta toteutetaan yhteistyössä ulkopuolisten tuottajien kanssa. Kiertuetoiminnan puitteissa järjestetään vuosittain noin 100 konserttia, noin 40 eri paikkakunnalla.

jazzliitto.fi
jazzfinland.fi