Urkujazzia yläjuoksulta: Osmo Seppälä Trio feat. Juulia Rihu

314
lukukertaa
Osmo Seppälä. Kaikki sivun kuvat: Ari Haimi.

Alunperin Valkealan Utista kotoisin oleva Osmo Seppälä toi trionsa Kotkan East Coast Jazz Clubille. Mukana tuli solistisissa tehtävissä kuusankoskelainen Juulia Rihu. Illan lämppärinä toimi So Night -yhtye, josta tuonnempana.

Osmo Seppälä on Kymenlaakson musiikkipiireissä tuttu kaveri. Hänellä on pitkä ura sekä bändisoittajana että musiikin opettajana.

Osmo kertoi soittaneensa Danny show kiertueilla ja Pepe Wilbergin yhtyeessä. Trion mielenkiintoisen saundin pohjalla on vanha kunnon Hammond B3 ja Leslie-kaappi. Urut ovat peräisin vuodelta 1973 ja Osmo osti ne 1975  Timo Kalajoelta, joka keskittyi enemmän pianon soittoon ja vaimonsa säestämiseen.

Osmo kierteli myös Seikkailijat-yhtyeen sekä ”Suomen ABBAN” Finntastics-yhtyeen riveissä ympäri kesäistä Suomea. Aikansa kutakin, vakaammat olot opetustöissä vetivät kuitenkin ajan myötä puoleensa.

Jutellessa Osmo Seppälä trion kokoonpanosta ja historiasta käy ilmi että kaikki yhtyeen jäsenet ovat kiinnostuneita opetustöistä ja mielellään opastavan nuorempia kollegoita. Kun Osmolta tiedustelee hänen omia esikuviaan tai suosikkejaan tulee yksi nimi kuin apteekin hyllyltä. Jimmy McGriff.  Tämä soul-jazz-orgelisti on mielenkiintoinen soittaja. Tämä kuuluu myös Trion soitossa. Jimmy Smithiäkään ei voi sivuuttaa näissä keskusteluissa.

Juulia Rihun kanssa yhteistyö alkoi duona Talvivalkea juhlilla Kouvolassa  ja kun yhteistyö alkoi sujua Juulia liittyi solistiksi Osmon trioon. Juulia on vielä uransa alussa oleva muusikko. Hän sekä laulaa että soittaa fonia trion mukana. Tämä on hyvä yhdistelmä
ja tekee bändistä hyvin dynaamisen kokonaisuuden.

Kun Juulialta kysyy, että jos olisi valittava näiden kahden esiintymistavan välillä, hän valitsee heti: laulu olisi se juttu. Hän kokee että pientä ristiriitaa tulee siitä kun saksofoneja hän on opetellut ja niiden soittoon panostanut paljon, mutta laulu on ollut jotenkin luontaista, eikä hän ole siihen hirveästi uponnut opiskelumielessä.

Molempi parempi, ainakin lavalla ydistelmä toimi mainiosti. Juulia opettaa Pohjois-Kymen musiikkiopistossa ja itse hän suorittaa loppututkintoa Metropoliassa.

Juuliaa kiinnostaisi perehtyä ja analysoida vanhaa iskelmää musiikillisesti ja esittämismielessä. Ehkä tähän voisi keskittyä kun opinnot saa päätökseen.

Wilmjami Salminen soittaa triossa kitaraa ja Sami Laakso rumpuja. Keikalla kuultiin blues groovea ja vuoropuhelu eri instrumenttien välillä oli nautittavaa kuunneltavaa. Taitavana kitaristina Wiljami on kuunnellut Wes Montgomerynsa.

Urkutrioissa basistia ei yleensä käytetä vaan Hammond-jalkiolla ja vasemman käden tekniikalla pohja hoituu hyvin. Ylimääräisenä esitetyssä kappaleessa kuultiin talven energisin ja pisin rumpusoolo, kun Sami Laakso otti kunnon loppuhiet illan päätteeksi. Yleisö oli myyty.

So Night

Ennen Osmo Seppälän bändin esiintymistä Kotkan oman musiikkiopiston opiskelijoiden So Night -bändi haki yhteissoittokokemusta elävän asiantuntevan yleisön edessä.

Esitettävät sävellykset koostuivat tutuista jazzstandardeista. Blue Moon, Autum Leaves, Fly me to the Moon ( In Other Words) jne. Sikäli hyviä valintoja, että salissa oli koko joukko kuulijoita, jotka ovat myös itse esittäneet ko. kappaleita. Klubi konserteissa nuoret saivat myös palautetta ja ideoita jatkoa ajatellen.

Puolen tunnin setistä huomio kiinnittyi Roope Liikkasen notkeaan kitarointiin, hän on Wiljami Salmisen mentoroinnissa musiikkiopistossa, joten varmaan oppi on tarttunut.

Lauluosuuksiin ja laulajien vaihtumiseen konsetissa oli kiinnitetty huomiota. Duettokin kuultiin ja nähtiin. Ella Honkatukian voimakas lauluote oli hienoa kuultavaa. Hän saikin
muutaman kappalevihjeen ja levyn tutustumissuosituksen kuultavakseen konsertin jälkeen. Janis Joplinilta vosi löytyä muutama bravuuri Ellalle. Mutta kyllä ”salissa tuolit kääntyivät” myös muille esiintyjille. Siiri Honkonen hoiti hienosti bändin PR-työtä. Pitempää settiä yleisössä odotellaan ehkä taas kesällä ulkoilmassa?

East Coast Jazz Club 15.4.2024
Ravintola Kairo, Kotka

Osmo Seppälä Trio feat. Juulia Rihu
Osmo Seppälä, Hammond urut
Juulia Rihu, saksofoni ja laulu
Wiljami Salminen, kitara
Sami Laakso, rummut

So Night
Nico Koppe, laulu
Ella Honkatukia, laulu
Siiri Honkonen, laulu
Aria Moghaddam, laulu
Aki Rinne, basso
Roope Liikanen, kitara
Valtteri Hostikk,a rummut
Joni Rasimus, kitara (sijainen)

Juulia Rihu.
Wiljami Salminen.
Sami Laakso.
Osmo Seppälä Trio feat. Juulia Rihu.
So Night.
Roope Liikkala.
Siiri Honkonen.
Ella Honkatukia.
Valtteri Hostikka.