Tjango!: Pohjantähti

2132
lukukertaa

2023 TGOCD3

1.Pohjantähti (Savela)
2.Fugitive (Leinonen)
3.Til Mari (Leinonen)
4.Hulju-Swing (Hyväluoma)
5.Punkka (Anttila)
6.Run through the fields (Savela)
7.Spring (Savela)
8.Waiting (Savela)
9.Lazy afternoon tea (Hyväluoma)
10.Happy insomnia blues (Savela)
11.Petit velours (Anttila)

Tero Hyväluoma (viulu), Antti Leinonen (harmonikka), Juha Savela (kitara), Tarmo Anttila (kontrabasso).

Tuottaja: Tjango!
Äänitys: Tarmo Anttila
Miksaus: Tarmo Anttila ja Vesa Laasanen
Masterointi: Vesa Laasanen

Arvio: 4,5 tähteä

Tjango!-yhtyeen kolmas levy on syntynyt, ja svengaavan instrumentaalimusiikin ystävillä on syytä tyytyväiseen hyrinään. Esikoislevy Tjango! (2013) ja vuoden 2017 kakkonen Green and blues ovat saaneet nyt tasavahvan lenkin ketjuunsa.

Tällä kertaa kaikki kappaleet ovat omaa tuotantoa, ja etenkin tuorein jäsen, Otto Tolosen kitaristina korvannut Juha Savela on ahkeroinut. Yhtyeen vahvuudet ovat tismallaan ennallaan: korkeatasoiset ja samalla iskevät sävellykset (melodia on kunniassaan!), meillä harvinainen soitinyhdistelmä (edelleen ovat mukana Antti Leinosen harmonikka, Tero Hyväöuoman viulu ja Tarmo Anttilan kontrabasso) ja sen myötä ikioma soundi, ja lopulta se rytminen imu, jota svengiksi on tapana kutsua.

Tjango!-yhtyeen lähtökohtina ovat olleet belgialaisen Django Reinhardtin mustalaisjazz ja argentiinalainen tango nuevo, ja edelleen nämä vaikutteet vilahtavat useammassakin kappaleessa. Tjango! on kuitenkin kehittynyt aidon monimusiikilliseksi, ja samalla täysin omeperäiseksi ja -varaiseksi. Silti ja juuri siksi väittäisin, että tässä on sellainen supisuomalainen musiikkituotos, joka menee läpi ihan missä vain.

Erityisen hyvin menisi läpi elävä Tjango!, joten toivoa sopii vientiponnistusten kohdistuvan myös tällaiseen musiikkiin. Kolmessa albumissa Tjango!lla on jo upea musiikillinen pääoma konsertteihin, ja keikalla yhtye pystyy vielä vääntämään ruuvia tiukemmalle.

Yhtään heikkoa hetkeä ei levylle mahdu, mutta ihan laveuden osoitukseksi voisi tällä kertaa nostaa esille kaksi Tero Hyväluoman sävellystä. Hulju-Swing on se djangomaisin biisi, ja svengaa kuin mikä. Hidas Lazy afternoon tea on kuin suomalainen klezmerblues, ja Hyväluoman riipaiseva viulu vie yhtyeen todella syviin vesiin.