Timo Kämäräinen loisti Pat Metheny -konsertissa Jyväskylässä

374
lukukertaa
Kaikki sivun kuvat: Kalevi Plattonen.

Jyväskyläläisiä kitaramusiikin ystäviä hemmoteltiin viikonloppuna oikein huolella : perjantaina Teemu Viinikainen soitti liki käsittämättömän upeasti Popparissa uuden trionsa esittelykeikalla, sunnuntaina Timo Kämäräinen vastasi samalla mitalla Siltasalissa Jyväskylä Big Bandin solistina.

Methenyn kunniaksi rakennettu Bright size life -konsertti on Turku Big Bandin kapellimestari Ville Vannemaan aivoitus. Toki myös solistiksi valikoitunut Kämäräinen oli päässyt vaikuttamaan sisältöön, ja vieläpä sangen yllättävällä biisivalinnalla. Jyväskylässä kokonaisuus esitettiin ensimmäisen kerran jo vuosi sitten loppuunmyydylle katsomolle, ja himppaa vaille täyttä päästiin nytkin. Odotettu ja pidetty tapahtuma oli, sen todisti yleisö ponkaisemlla seisaalleen aplodeeraamaan viimeisen biisin jälkeen.

Vannemaa oli sovittanut kappaleet täyteläisesti, ison bändin pehmeyttä ja toisaalta voimaa hyödyntäen, mutta samalla kitaravetoisesti. Niinpä konsertissa ei niitä normaaleja puhallinsooloja kuultu, ainoastaan flyygelitorvi pääsi ihan lopussa hetkeksi orkesterin eteen.

Konsertin mittaan Kämäräinen tuli esitelleeksi puolisen tusinaa erilaista soittopeliä, erikoisimpana 12-kielinen ”omituisesti” viritetty kitara, harvemmin bigbandin edessä soiva akustinen klassinen kitara ja aivan yhtä harvinainen bigband-soitin lap steel. Tuo liukukitara-biisi, länkkärihenkinen Last train home, ja encore-osuuden päättänyt Travels olivatkin sitten melkoisia erikoisuuksia, sillä harvemmin pääsee kuulemaan americana-henkistä musiikkia bigbandiln soittamana. Makealta maistui!

Akustinen kitara ja lap steel todistivat osaltaan, että paljon satsattiin Methenyn herkempään laitaan, kauniisiin ja jopa hempeisiin melodioihin. Joku Always and forever luokittuu helposti jo pehmojazzin puolelle, mutta hällä väliä, melodia on kaunokainen, ja sovitus ihana. Aivan toista laitaa oli tuo mainittu Kämäräisen oma valinta, The roots of coincidence, josta annettiin etukäteen yleisölle sisältövaroitus rokkaavaksi ja raflaavaksi mainiten. Kolmanneksi ärräksi voisi lisätä räjähtävän, niin omille lukemilleen energiataso kohosi.

Toki illan solisti muuallakin intoutui maukkaasti väritelleen ja svenganneen bigbandin edessä  monet kerrat väkeviin irrotteluihin, ihan kunnon virtuoositykityksiin. Ja parasta oli, kuten aina Kämäräisen kohdalla: täydellinen heittäytyminen musiikkiin, omasta ja kollegoiden soitosta nauttiminen, ja tuon ilon jakaminen yleisölle.

Kitaran kannalta oli upean monipuolinen ilta, kun soittimet ja tyylit vaihtuivat lennosta. Samoin bigbandin osalta tämä oli erinomaisen tyydyttävä konsertti, oli varmasti palkitsevaa asettua toteuttamaan Vannemaan väripalettia kitarasolistin vastavoimana ja yhteistyökumppanina näin komealla ja muistettavalla tavalla.

Konsertissa kuultiin kaksi kappaletta Bright size life -albumilta, nimikappale sekä Unity village. Triokokoonpanolla tehty älppäri oli Methenyn esikoinen, bassoa soitti uniikki Jaco Pastorius, rumpuja Bob Moses. Mikään välitön menestys levytys ei ollut, mutta aika teki tehtävänsä. Vuonna 2020 Kongressin kirjasto otti albumin valiojoukkoon, määrittelemällä sen ”kulttuurisesti, historiallisesti tai esteettisesti merkittäväksi”.

Monenlaisia muitakin kunnianosoituksia Metheny on urallaan saanut, iso osa niistä liittyen pitkäaikaisen Pat Metheny Groupin toimintaan. Tuo yhtye onkin Methenyn keskeinen elämäntyö, joten oli aivan paikallaan, että myös bigband-konsertti rakentui lähinnä sen esittämän materiaalin varaan. Metheny on kuitenkin ollut hämmentävän monipuolinen muusikko, ennakkoluuloton tekninen kokeilija, ja musiikillisestikin vienyt tekemisiään aina avantgardeen saakka, joten pengottavaa miehen urassa riittäisi.

Pat Metheny Groupissa kitaristin tärkeänä aisaparina oli kosketinsoittaja Lyle Mays, muuten kokoonpanossa oli eloa. Esimerkiksi sellaiset nimimiehet kuin Steve Rodby, Danny Gottlieb, Naná Vasconcelos, Richard Bona, Cuong Vu ja Antonio Sánchez ehtivät vaikuttaa yhtyeessä. Kaikkiaan Metheny on pokannut 20 Grammy-palkintoa, ja on Wikipedian mukaan ainoa muusikko, joka on saanut Grammyn 10 eri kategoriassa. Pohjoismaisittain on noteerattava, että vuonna 2018 Methenylle napsahti valinta Ruotsin Kuninkaallisen musiikkiakatemiaan!

Konsertin ohjelmisto (suluissa albumi ja ilmestymisvuosi):
Bright size life (Bright size life 1975)
A story within the story (Pat Metheny Group: Imaginary day 1997)
Unity village (Bright size life 1975)
Have you heard (Pat Metheny Group: Letter from home 1989)
San Lorenzo (Pat Metheny Group: Travels 1983)
The roots of coincidence (Pat Metheny Group: Imaginary day 1997)
Always and forever (Secret story 1992)
Last train home (Pat Metheny Group: Still life (Talking) 1987)
…..
Antonia (Secret story 1992)
Travels (Pat Metheny Group: Travels 1983)

Jyväskylä Big Band & Timo Kämäräinen: Bright size life
12.5.2024 Siltasali, Jyväskylä