Rajatonta musiikkia: Simon Zion ja Ville Luukkonen Trio Ravintola Kairossa

329
lukukertaa
Simon Zion. Kaikki sivun kuvat: Ari Haimi.

Simon, hur är det med språket? Ska vi tala finska eller svenska. Finska, absolut. Jajamen! Noin mutkattomasti Simon voi vaihdella puhekieltä ruotsin, suomen ja englannin välillä. Kuvastaa ehkä myös hänen musiikillista sieluaan.

Rajoilla ei ole niin väliä kunhan lopputulos on laadukasta ja yleisölle kelpaavaa.

Simon on alunperin kotoisin Tammisaaresta, mutta ennen teini-ikää hän on muuttanut vanhempien mukana Uumajaan Ruotsiin. Kun vanhemmat palasivat takaisin Suomeen, Simon jatkoi opiskeluja Ruotsin puolella ja pääsi hyvin syvälle ruotsalaiseen yhteiskuntaan ja musiikkimaailmaan.

Todellinen onnenpotku oli, kun hän osallistui ruotsalaiseen Idols kisaan 2015 ja pärjäsi niin hyvin että saavutti kolmannen sijan. Kun mietitään minkälainen Eurovision laulukilpailun suosio on Ruotsissa ja mikä innostus iskelmätähteyteen maassa on, niin kolmas sija on melkoinen saavutus kenelle hyvänsä. Kappale, jonka hän esitti loppukilpailussa oli Bulls in Parade. Rage against the Machine bändin voimakappale. Smells like teen spirit Nirvanan tuotannosta oli myös treenatun ohjelmiston joukossa eli musiikillinen skaala on ulottunut moneen suuntaan.

Simon kertoo että musiikilliset raja-aidat ovat Ruotsissa matalammat kuin Suomessa. Allsång på Skansen ohjelman esiintyjälistakin on melkoinen tapetointi kaikkea kevyen musiikin alalta. Monelle suuri kunnia päästä esiintymään suuren yleisön eteen.

Simon, lähtisitkö ko. ohjelmaan, jos kysyttäisiin? – Tottakai, mutta musiikki edellä. En halua olla mikään klovni, vaan vakavasti otettava muusikko. Sama pätee Melodifestivalen-euroviisukisailuun. Jos hyvä sävellys ja esitysidea löytyisi, lähtisin mukaan. Mutta kuten sanottu musiikki edellä!

– Idols-kisa oli yhdeksän vuotta sitten. Maailmanlaajuinen musiikkituottaja tarjosi mahdollisuutta lähteä Los Angelesiin USA:aan. Mahtavaa aikaa, mutta kun lapsi täytti 5 vuotta oli tehtävä päätöksiä. Paluu Pohjolaan oli helppo.

Simonilla oli pitkään mielessä tehdä jotakin klassisen jazzin suuntaan. Ville Luukkosen ja Simonin yhteinen ystävä Andreas af Enehielm suositteli Ville Luukkonen triolle ja Simonille yhteistyökuvioita. The Ballad Session -levyn idea alkoi hahmottua ja lopulta kun se oli valmis, syvä tyytyväisyys valtasi Simonin mielen. Jotain tällaista hän oli suunnitellut jo vuosia.

Ville ja Simon ovat sielunveljiä siinä mielessä, että monialaisuus ja kokeilunhalu ovat heille molemmille leimallisia. Lappenrannasta lähtöisin oleva rumpali on monitaituri, joka pitää etenkin live-esiintymisistä.

The Ballad Sessions -levyn sisältö oli hyvin keskeisessä roolissa myös Kairon konsertissa. Balladimaisia esityksiä mukavasti soolona ja välillä trion esittämänä. Yhdistelmän dynamiikka loi vaihtelevuutta esintymislavalle. Never a dull moment!

Simonin laulutyyli on jollain tavalla raaka ja käheä. Amerikkalaisille croonereille usein tyypillinen siirappisuus tai makeus puuttuu Simonin laulutavasta, hyvä niin, eli persoonallisuutta löytyy ja tunnistettavuutta. Luonnetta sanoisi ehkä joku.

Kummallisesti jossakin kohtaa tulee toimittajalle mieleen 1960-luvun alun Lasse Mårtensson, kun hän esitti jazzin ja bluesin liepeillä olevaa musiikkia. Mistä ihmeestä mielleyhtymä tulee? Olisiko tapa fraseerata ja ääntää ruotsin ja englannin kautta? Kovat konsonantit puuttuvat ja vokaalit ovat pehmeämpiä.

Jutun kirjoittajalle tämä on pelkästään nostalgialisä ja bonusta. Lasse Mårtensonin tv- esiintymiset omalla sofistikoidulla tyylillään hämmensivät metsien miehiä aikanaan.

East Coast Jazz Clubin big band -muusikot varmaan haluaisivat Simonin joskus solistiksi omiin projekteihinsa. Taitaa vaan olla niin että Simonilla on kysyntää Pohjanlahden molemmin puolin. Kotina on tällä hetkellä Tukholma, josta voi suhteellisen nopeasti siirtyä eri projektien pariin Pohjoismaissa.

Kun kysytään tulevaisuudesta, Simon vetää salaperäisyyden kaavun ylleen. Seuraava levyprojekti on jo suunniteltu pitkälle. Pysytellään saman genren sisällä, mutta tulossa on jotakin aivan muuta. Tämähän tottakai lisää kiinnostusta hanketta kohtaan. Toiveissa on, että tämä kuultu yhteistyö saa jatkoa.

Suomen puolella jazzimago on Simonin kohdalla vahva. Olisi hauska käydä joskus Ruotsissa ja kuulla häntä jonkun ruotsalaisen kokoonpanon solistina. Simonin äänellä on mahdollista esittää myös muunlaista musiikkia.

Simon Zion ja Ville Luukkonen trio
East Coast Jazz Club
Ravintola Kairo Kotka 13.5.2024
Simon Zion, laulu
Ville Luukkonen, rummut
Tuomo Uusitalo, piano
Juuso Rinta, basso

Simon Zion ja Ville Luukkonen Trio Kairon lavalla.
Ville Luukkonen.
Tuomo Uusitalo.
Juuso Rinta.