Winter, Niklas: Graduale

1008
lukukertaa
Photo: Robert Seger ; Artwork by Nanne Nylund at Byrålådan.

2023 Abovoice AV1022

1.Mitte manum tuam intro (Winter)
2.Mitte manum tuam (Graduale Aboensis, arrangement by Winter)
3.Qui biberit aquam (Graduale Aboensis, arrangement by Winter)
4.Variation I (Winter)
5.Variation 2 (Winter)
6.Piece for six (Winter)
7.Trumpet solo (Lowther)
8.Jesus Christus nostra salus (Piae Cantiones, arrangement by Winter)
9.Christe virtus pugnancium (Missa et officium Sancti Henrici, arrangement by Winter)
10.Vibraphone solo (Pyysalo)
11.Victime paschali laudes (Graduale Aboensis, arrangement by Winter)
12.Matilda (Hope) (Winter)
13.Autumna (Winter)
14.Cello solo (Laitinen)

Henry Lowther (trumpet and fluegelhrn), Niklas Winter (guitars), Severi Pyysalo (vibraphone), Juho Laitinen (cello), Utopia Chamber Choir, artistic director Mikael Maasalo.

+ 13: Ken’Ichiro Shinzawa (keyboards)

Produced by Niklas Winter
Recorded 10/2022 by Niklas Winter in Naantali Church
Additional recordings 11/2022 at Abovoice studios
Mixing 11/2022 by Miikka Huttunen at Sonic Pump Studios
Mastering 12/2022 by Jaakko Viitalähde at Virtalähde Mastering

Arvio: 4 tähteä

Keskiaika puhuttelee Niklas Winteriä ja mikä parasta, Winterin taiteellinen työ aikakausien silloittajana puhuttelee hänen aikalaisiaan. Hieno Piae cantiones -levytys syntyi vuonna 2002, ja jo tuolloin oli mukana yksi uuden levyn muusikoista, vibrafonisti Severi Pyysalo.

Graduale-albumi julkaistiin syyskuussa 2023, ja se rakentuu Suomen vanhimmista ylöskirjoitetuista melodioista (messulaulukirja Graduale Aboense), muutamasta muustakin keskiaikaisesta teemasta, Winterin sävellyksistä ja levyllä soittavan jazzkvartetin muusikoiden omista improvisaatioista.

Yhteisten jaksojen ohella näet soittimista jokainen, eli Niklas Winterin kitara, Severi Pyysalon vibrafoni, Henry Lowtherin trumpetti ja Juho Laitisen sello, saa levyllä oman yksinäisen hetkensä. Nämä improvisaatiot soljuvat mietiskellen vanhan musiikin seassa, ja Winterin oma aivan maaginen kitarameditaatio Matilda on kuin Graduale yhdeksi timantiksi tiivistettynä. Keskiaikaisia teemoja puolestaan tulkitsee Winterin sovituksin 13-jäseninen kamarikuoro Utopia, jota johtaa Mikael Maasalo.

Nyt on vanha kunnon albumikokonaisuuden idea on kunniassaan. Toki minkä tahansa kappaleen voi halutessaan irrottaa erilliskuunteluun, mutta parempi ratkaisu on kunnioittaa huolella laadittua kokonaisuutta, kuunnella musiikki juuri niin kuin on tarkoitettu, pienistä osasista yhtenäiseksi kasvavana taideteoksena.

On nimittäin saavutettu ihmeellinen ykseys: ikiaikaiset melodiat ja jazzlähtöinen musiikki, oli se sitten sävellettyä tai improvisoitua, puhuvat samaa kieltä, luovat levylle rikkumattoman tunnelman.

Ajattomuuden sinettinä lopussa soi yksinään Laitisen sello, jonka voi kuulla yhtä hyvin nykytaidemusiikkina kuin heijastuksena vanhimmista ihmisen luomista soivista äänistä.