Teatterimuusikoiden jazzkokoonpano Kouvolasta vieraili Kairossa

484
lukukertaa
Almost Big Band. Kaikki sivun kuvat: Ari Haimi.

Iikka Kahrin Almost Big Band feat. Ari Klem ja Saimi Kahri

East Coast Jazz Club jatkoi 6.5. 2024 viikottaisia klubi-iltojaan. Jälleen maanantai-illan ihme tapahtui. Sali oli käytännössä täynnä.

Lavalle, tai ehkä nyt on oikeampi termi sanoa näyttämölle, asettautui Iikka Kahrin kipparoima Almost Big Band.

Laulusolisteina Saimi Kahri ja Ari Klem. Näyttämölle-termiä tukee se, että Kotkan kaupunginteatteri käyttää Ravintola Kairoa myös näyttämönä.

Mutta ehkä oleellisempi syy on se, että Iikka Kahri on koonnut bändinsa Kouvolan teatterin ammattisoittajista, vahvistettuna joillakin freelancemuusikoilla.

Kaikkia yhdistää kuitenkin teatteri joko ammattina tai harrastuksena.

Iikka toimii Kouvolan teatterin kapellimestarina ja näin hänellä on hyvä kontakti ja tuntemus paikallisiin soittajiin. Alunperin vuonna 2020 oli ajatus perustaa kokoonpano, joka keskittyisi enemmän bluesmusiikin suuntaan. Pandemia tuli ja sotki meidän kaikkien elämää. Nyt tänä talvena bändiinnostus nousi uudelleen pintaan ja musiikkityyliä vietiinkin big band musiikin suuntaan.

Kokoonpano on harjoitellut kevään aikana tällä kokoonpanolla muutamia kertoja. Perustaidot ovat kaikilla niin hyvin hallussa, että harjoituksissa on hiottu sovituksia ja esittämistyyliä, Hauskana esimerkkinä oli Joe Zawinulin Birdland. Nauhaton basso ei soinut taustalla vaan Aleksi Saraskarin soittama tuuba. Pieni huumoritarina höysti esitystä. Ei niin ryppyotsaista soitantaa kuin voisi odottaa.

Bändin ohjelmiston pohjana tai eräänlaisena ankkurina on Frank Sinatran LA Is my Lady albumi. Levyn tuottajana on Quincy Jones. Tämä ehkä johdattelee jutun lukijoita Almost Big Bandin musiikillisiin maailmoihin. Avauskappaleena oli Perjantai ilta Star pubissa. Star Pub on Anjalankoskella. Kait vielä hengissä? Musiikkityyli oli kuitenkin hyvin LA-henkinen. Huumori on sallittua.

Ohjelmistossa oli myös Louis Jordanin Early in the Mornig. Jari Kankare esitti tässä kappaleessa onnistuneen soolon, joka sai hyvän vastaanoton yleisöltä.

Rumpali Sami Laakso oli matkassa Kumu-rumpusettinsä kanssa. Tämä antoi hienon ”putkiradiomaisen” pehmeän saundin puhaltiemien taustalle. Harri-kaksikko Ruotjoki/ Suikkanen oli hyvin mukana luomassa pohjaa soitolle. Toki hekin pääsivät sooloilemaan illan mittaan. Toki ilta oli puhaltajien, vasket ja puupuhaltimet samassa rivissä. Almost Big Band. Upeata soitantaa.

Iikka kertoi että teatterimuusikkona on oltava hyvin avoin monipuoliselle musiikille ja musiikkityyleille. Tällaisessa bändiprojektissa on hyvä keskittyä tiettyyn tyylilajiin ja tyylilajin sisällä käyttää niitä osaamisalueita mitä kullekin on kertynyt muusikkouran aikana. Tämä kuului ja näkyi nyt hienosti lavalla.

Iikan tytär Saimi Kahri on tehnyt uraa näyttelijänä ja tämä ilmeikkyys ja esittämisen helppous näkyi, kun hän esitti kappaleitaan. Ari Klem on konkari erilaisilla esitysfoorumeilla. Kaikki näyttää ja tuntuu niin helpolta, vaikka taustalla on valtavasti työtä ja keikkakilometrejä. Tony Bennettin ja Frank Sinatran kappaleet saivat bändin säestyksellä hyvät tulkinnat.

Konsertin jälkeen trumpetisti Mari Vuolahti jäi vielä juttelemaan klubin jäsenten kanssa. Hänellä on Helsingin suunnassa pop jazz konservatoriossa opetustöitä ja Kouvolan teatterissa aika-ajoin esiintymisiä. Mies on taas töissä Kotkan seudulla ja näin Sipoo on osottautunut hyväksi asuinpaikaksi. Muusikoille autossa istumista kertyy silloin tällöin paljon. Mari kehui East Coast Jazz Clubin tunnelmaa ja suurta yleisömäärää. Maanantai-illat ovat teatterilaisillekin yleensä vapaailtoja kuten myös muusikoille. Tässä saattaa olla se taika mikä saa ihmiset liikkeelle eikä nimekkäiden esiintyjenkään saaminen ole ollut kovin työlästä. Vaikutti että Mari olisi halukas tulemaan uudelleenkin Kairon keikalle. Vaikuttaa lupaavalta jatkon kannalta. Sekä Marin että Klubin!

Iikka Kahrin Almost Big Band feat. Saimi Kahri & Ari Klem
East Coast Jazz Club, Ravintola Kairo 6.5.2024
Iikka Kahri, piano

Saimi Kahri, laulu
Ari Klem, laulu
Tuomas Sipponen, alttosaksofoni
Jari Kankare, tenorisaksofoni
Petri Marttinen, baritonisaksofoni
Leo Kylätasku, trumpetti
Mari Vuolahti trumpetti, flyygelitorvi
Aleksi Saraskari vetopasuuna, tuuba
Harri Suikkannen, kitara
Harri Ruotjoki, basso
Sami Laakso, rummut

Iikka Kahri.
Saimi Kahri.
Ari Klem.
Tuomas Sipponen.
Jari Kankare.
Petri Marttinen.
Leo Kylätasku.
Mari Vuolahti.
Aleksi Saraskari.
Harri Suikkanen.
Harri Ruotjoki.
Sami Laakso.
Kairo lähes täynnä!