Vesala, Martti: Landmarks

1086
lukukertaa

Martti Vesala Soundpost Quintet: Landmarks
2022 Ozella Music

Levyn kappale- ja esittäjätiedot Discogs-tietokannassa.

Arvio: 4,5 tähteä

Korona-ajan musiikkia. Kahdeksan Martti Vesalan sävellystä on taltioitu Finnvoxin studioilla syyskuussa 2020.

Kvintetti rakentuu pianotriosta ja kahdesta puhaltajasta, Vesala itse hoitaa trumpetin ja flyygelitorven, Petri Puolitaival puolestaan saksofonit, huilut ja bassoklarinetin. Tähän kun vielä lisää Joonas Haaviston vaihtelun akustisen pianon ja Rhodesin välillä, on säveltäjällä käytettävissään riittävästi materiaalia soinnilliseen rikkauteen asti.

Ihan noin esimerkiksi viehättää Magenta drive – ja Trial by fire -kappaleiden särölle ajettu sähköpiano, etenkin kun sen taustalla poukkoilee ja kuplii Juho Kivivuoren kontrabasson ja Ville Pynssin rumpujen rakentamat äärielastiset kompit. Tuikiharvinaisia sointeja synnyttää trumpetin ja bassoklarinetin yhdistäminen nimikappaleessa.

Bop-kvintettien perinnettä kunnioitetaan siten, että usein puhaltimet esittelevät kappaleiden teemoja joko unisonossa tai toisiinsa kietoutuneina, sen jälkeen seuraavat solistiset osuudet, keneltä missäkin kappaleessa, yhteisosuuksiin palataan jossain välissä, lisää sooloja saattaa hyvinkin seurata, ja maaliin mennään taas yhdessä.

Vesala rakentaa kuitenkin niin vaihtelevan kokonaisuuden, ettei perinteisestä kaavamaisuudesta (pelkistetyimmillään teema-soolot-teema) ole huolta. Musiikki elää ja hengittää, kuuluu fraasi, ja nyt se tapahtuu ensiluokkaisilla soundeilla. Komeaa tai kaunista, jyhkeää tai herkkää tilanteen mukaan, eikä missään nimessä kliinistä.

Mikään yllätys ei ole, että puhaltajat pääsevät eniten improamaan, Haavisto käyttää omat paikkansa upeasti, ja viimeisessä teoksessa on vihdoin myös Kivivuoren ja Pynssin vuoro. Vaikka improvisaatioille on runsaasti tilaa (ja keikoilla tästä on vielä helppo laajentaa), Vesalan sävellyksellinen ote pitää koko ajan. Melodisuudessaan musiikki on helposti lähestyttävää, mutta samalla materiaali maistuu hyvinkin kestävältä. On saavutettu jotensakin ihanteellinen tasapainon sävelletyn ja improvisoidun, rakenteen ja vapauden välillä.