Njet Njet 9: III

1547
lukukertaa
Cover design by Akseli Manner.

2020 Eclipse Music ECD-2020111

1.Taikuri (Ville Kyttälä)
2.Kaleidoskooppi (Ville Kyttälä)
3.Send in the piglets (Linda Fredriksson & Ville Kyttälä)
4.Sees (Ville Kyttälä)
5.Safe (feat. Stina Koistinen) (Stina Koistinen & Ville Kyttälä)
6.Silent shout (Ville Kyttälä)
7.Tule, vien sinut kotiin (Ville Kyttälä)
8.Usva (Ville Kyttälä)
9.Come together (feat. Kaisa Sainio) (Ville Kyttälä & Kaisa Sainio)
10.Rajat (feat. Paleface & Ramy Essam) (Ville Kyttälä, Karri Miettinen & Ramy Essam)

Band arrangement by Ville Kyttälä, Eeti Nieminen, Veikki Virkajärvi & Heikki Laine.
Horn arrangement guidance by Ville Vannemaa.

Ville Kyttälä (electric piano, synthesizers), Linda Fredriksson (baritone sax, alto sax (3)), Pekka Seppänen (tenor sax), Ville Vannemaa (alto sax, flute), Martti Vesala (trumpet), Mikko Haanpää (trombone, bass trombone), Veikki Virkajärvi (guitar), Heikki Laine (electric bass, synth bass), Eeti Nieminen (drums, percussion, drum machine programming).

+ 10: Erik Fräki (drums and percussion)

Produced by Ville Kyttälä & Paavo Malmberg
Co-produced by Eeti Nieminen & Linda Fredriksson
Recorded at Petrax Studio by Paavo Malmberg
Vocals, various overdubs and drums on 10 recorded by Ville Kyttälä
Mixed by Paavo Malmberg
Mastered by Jarno Alho / Alho Audio Mastering

Arvio: 4,5 tähteä

 

Onpa upeata uutta orkesterimusiikkia!

Pianisti-säveltäjä Ville Kyttälän on kypsyttänyt johtamansa Njet Njet 9 -orkesterin tulkintatyön ja oman sävellys- ja sovitustyylinsä muodostaman kokonaisuuden täyteläiseksi ja muhevaksi. Juomista jaloimmille vastaava kypsyysaste vaatisi sen parikymmentä vuotta tammitynnyrissä, eikä homma ole musiikin kohdalla yhtään sen helpompi. Mysteeriksi jää, miten Kyttälä on onnistunut temppunsa tekemään vain viidessä vuodessa.

Sekä melodiikkaa että puhallinvoittoista soundimaailmaa hallitsee ihmeellinen lempeys. Kyttälän kyky välittää tunnetta ja maalata herkkiä kuvaelmia viittaisi suuriin mahdollisuuksiin esimerkiksi elokuvamusiikin alalla, Nino Rotan modernina manttelinperijänä. Mutta lempeys ei ole löysyyttä, ja sen korostamiseksi Send in the piglets on ensimmäinen poikkeus leudosta maisemasta. Biisin hypnoottisen hakkaava rytmiikka rakentuu Linda Fredrikssonin baritonisaksofonin riffien varaan, ja Fredriksson onkin merkitty toiseksi säveltäjäksi Kyttälän rinnalle. Jatkossakin albumin rytmimaailma on hyvin mietitty ja monipuoliseksi suunniteltu, biittien vaikutteet tulevat enimmälti jazzin ulkopuolelta, monenlaisista rytmi- ja etnomusiikeista maailmalta.

Instrumentaalimusiikki on Kyttälän leipälaji, mutta säveltäjä on kutsunut mielellään myös laulajavieraita messiin. Valinnat osuvat jälleen nappiin. Stina Koistisen äänen ainutlaatuinen herkkyys menee aina selkäpiihin, ja sielukasta on myös Kaisa Sainion tulkinta. Palefacen ja Ramy Essamin Rajat on voimallinen väläys maailmasta, jossa pienet ihmiset paiskautuvat rajoja vasten ilmastonmuutoksen, kansainvaellusten ja pakolaisvirtojen pyörteissä.