Njet Njet 9:n kolmannella levyllä maagisia soundeja ja nimekkäitä vieraita

640
lukukertaa
Kuva: Heli Blåfield.

Suomen jazzkenttää kahdella edellisellä albumillaan ravistellut yhdeksänhenkinen ”mini big band” Njet Njet 9 julkaisee odotetun kolmannen pitkäsoittonsa III 12.6.2020.  Helsinkiläisyhtyeen uudella albumilla kuullaan soundillisesti hiottua, vahvoihin melodioihin nojautuvaa instrumentaalimusiikkia ja nimekkäitä laulajavierailijoita Stina Koistisesta Palefaceen. Albumilla tarkastellaan elämän pieniä ihmeitä, tuodaan esiin turvallisuuden ja turvattomuuden tematiikkaa ja vedotaan globaaliin yhteisvastuuseen.

Energisistä live-esiintymisistään tunnettu yhtye jatkaa uudella III-albumilla tutulla vauhdikkaalla linjallaan, mutta esittelee itsestään myös rauhallisemman puolen. Monivivahteista albumikokonaisuutta jäsentelee hallitut leikkaukset tunnelmasta toiseen ja viiden puhallinsoittimen ja komppiryhmän suomia erilaisia soundikombinaatioita käytetään monipuolisesti hyödyksi. Kosketinsoittaja Ville Kyttälän johtama yhtye koostuu tunnetuista  kotimaisista jazzsoittajista, joita on totuttu näkemään monissa yhteyksissä. Solistisilla suorituksillaan säväyttävät mm. Mopo-yhtyeestä tuttu Linda Fredriksson ja UMO:n kapellimestarinakin tunnettu Ville Vannemaa.

Kevään mittaan albumilta singleinä julkaistut hypnoottisen minimalistinen Taikuri ja raivokkaan mahtipontinen Send in the piglets ovat aiheuttaneet kuhinaa musadiggareiden keskuudessa ja keränneet tuhansia soittokertoja suoratoistopalveluissa. Kolmas single Rajat keräsi heti julkaisuviikonloppunaan yli 10 000 streamausta Spotifyssa.

Vahvojen instrumentaalikappaleiden lisäksi uudella albumilla kuullaan useita laulajavierailijoita. Molemmilla aikaisemmilla albumeillakin vieraillut, Color Dolor-yhtyeensä kanssa vastikään Teosto-palkittu Stina Koistinen jatkaa menestyksekästä yhteistyötä Njet Njet 9:n kanssa utuisella Safe-kappaleella. Suomiräpin suurnimi Paleface ja Pohjoismaissa maanpaossa elävä ”Egyptin vallankumouksen ääni” Ramy Essam yhdistävät voimansa albumin päättävällä Rajat-kappaleella ja psykedeelisestä soulista ammentavalla Come Together  -kappaleella kuullaan nuorta vahvaäänistä laulajalupausta Kaisa Sainiota.

Njet Njet 9 on vuonna 2015 toimintansa aloittanut kokoonpano, joka on uransa aikana esiintynyt mm. Pori Jazzeilla ja Tampere Jazz Happeningissä. Edellisellä Dark Soul -albumilla kansainvälisiäkin jazzmedioita herätellyt nonetti on vuosien myötä hitsautunut yhteen ja jalostanut oman persoonallisen mini big band -soundinsa, jossa jazzmusiikin klassinen puhallinvetoisuus nivoutuu modernimpaan elektroniseen sointiin. ”Yhtye tarjoilee kuulijalleen monisävyisen musiikkimaailman, jonka helposti lähestyttävän ulkokuoren alta paljastuu kuitenkin kerta kerralta uusia tasoja”, kuvailee yhtyeen johtaja ja pääasiallinen säveltäjä Ville Kyttälä.

Ennakkoluulottomasti eri tyylejä sekoitteleva ja tiukkoja lokerointeja kaihtava joukkio tarkastelee maailmaa laajakulmaisen linssin läpi ja uuden albumin kappaleissa kuullaankin vaikutteita monelta yllättävältäkin suunnalta. Jazzperinteeseen nojaava sävelkieli, täyteläinen puhallinsoundi ja taidokas improvisaatioilmaisu saavat lisämausteita elektronisesta musiikista ja eri maailmanmusiikkityyleistä Norjan vuonoilta Lähi-idän kautta Kingstoniin.

NJET NJET 9

Ville Kyttälä – kosketinsoittimet
Linda Fredriksson – baritonisaksofoni ja alttosaksofoni
Pekka Seppänen – tenorisaksofoni
Ville Vannemaa – alttosaksofoni
Martti Vesala – trumpetti
Mikko Haanpää – pasuuna
Veikki Virkajärvi – kitara
Heikki Laine – basso
Eeti Nieminen – rummut, perkussiot, rumpukone
Erik Fräki – rummut (track 10)

Tracklist

CD/digi:

1.   taikuri (säv. Kyttälä)
2.   kaleidoskooppi (säv. Kyttälä)
3.   send in the piglets (säv. Fredriksson & Kyttälä)
4.   sees (säv. Kyttälä)
5.   safe (feat. Stina Koistinen) (säv. Kyttälä & Koistinen san. Koistinen)
6.   silent shout (säv. Kyttälä)
7.   tule, vien sinut kotiin (säv. Kyttälä)
8.   usva (säv. Kyttälä)
9.   come together (feat. Kaisa Sainio) (säv. san. Kyttälä & Sainio)
10. rajat (feat. Paleface & Ramy Essam)  (säv. Kyttälä, Paleface & Essam, san. Paleface & Essam)

LP:
A1 taikuri
A2 kaleidoskooppi
A3 send in the piglets
A4 sees
B1 safe (feat. Stina Koistinen)
B2 silent shout
B3 tule, vien sinut kotiin
B4 rajat (feat. Paleface & Ramy Essam)

Sovitus: Ville Kyttälä, Linda Fredriksson, Veikki Virkäjärvi, Eeti Nieminen ja Heikki Laine
Äänitys ja miksaus: Paavo Malmberg
Tuotanto: Ville Kyttälä ja Paavo Malmberg
Co-tuotanto: Linda Fredriksson ja Eeti Nieminen
Masterointi: Jarno Alho / Alho Audio Mastering
Kansitaide: Akseli Manner

Promokuva: Heli Blåfield

Julkaisija: Eclipse Music