Arola, Ilkka: Land ahead!

1143
lukukertaa
Photos by René Garmider Photography and Sami Mannerheimo ; Cover design by Tuomas Saikkonen.

Ilkka Arola Sound Tagine: Land ahead!
2019 Flame Jazz Records FJRCD003

1.Land ahead!
2.Saba dance
3.Kamelimmaito
4.Leadershipping
5.Forward
6.Loitsu/Opening spell
7.Hunting song
8.Fear of darkness

All songs composed by Ilkka Arola, except 4 by Ilkka Arola and Juuso Hannukainen.

Ilkka Arola (trumpet, fluegelhorn and other brass instruments, bouzouki), Max Zenger (bass clarinet, baritone sax, flute), Eeti Nieminen (drums and percussion), Topi Korhonen (oud, electric and acoustic guitar), Esko Grundström (double bass, electric bass, kantele), Juuso Hannukainen (percussion and electronic sounds).

Produced by Ilkka Arola and Esko Grundström
Recorded 2018 by Abdissa ”Mamba” Assefa at Ambience Studios, Helsinki
Additional recordings 2018 by Esko Grundström and Ilkka Arola in Loviisa and Turku
Mixed and mastered by Riku Kantola

Arvio: 4,5 tähteä

 

Turku Jazz Festivalin vuosikerta 2019 oli erinomainen, sieltä jäi paljon hyvää evästä kestomuistiin. Makein yllätys ei-turkulaiselle oli paikallinen muusikko Ilkka Arola, joka oli valittuna myös festarin vuoden muusikoksi. Arola on Turun konservatorion ja musiikkiopiston opettajia, ja muualla maassa hänen soittoonsa on todennäköisimmin törmännyt Jaakko Laitinen & Väärä raha -yhtyeen keikoilla. Arolan omin juttu on kuitenkin Ilkka Arola Sound Tagine, ja sehän se lievästi sanottuna säväytti Turku Jazzin lavalla.

Arolan tie maailmanmusiikin ja jazzin risteykseen on ainutlaatuinen, ja kaikki tapahtunut kuuluu myös Sound Taginen musiikissa. Opintonsa Arola viimeisteli Sibelius-Akatemien ja Aarhusin Royal Academy of Musicin yhteisessä maailmanmusiikin koulutusohjelmassa. Muusikolla oli päällä selkeä tahtotila etsiä trumpetille uutta soittotapaa jazztradition ulkopuolelta. Arabimusiikki vei sydämen, ja tällä tiellä seurasi mm. ison vaikutuksen tehnyt opintojakso Palestiinassa, ja lisäksi Arola on imenyt vaikutteita mm. Egyptissä, Malissa ja Intiassa asti.

Arolan ”koko tarina” on luettavissa Turku Jazzin sivuilta, haastattelijana Eija Talo-Oksala. Artikkeli on hieno kuvaus muusikon oman äänen etsimistä.

Tuo ääni soi nyt upeasti Sound Taginen debyyttialbumilla. Arolan erikoisvalmisteiset neliventtiiliset soittimet, trumpetti ja flyygelitorvi, mahdollistavat arabimusiikissa välttämättömien mikrointervallien toteuttamisen. Idän asteikot eli maqamit ovat tärkeitä, mutta vähintään yhtä isossa roolissa ovat sekstetin yhdessä toteuttamat rytmiikat, niiden soljuva poljento, yllätykset ja energioiden keskittäminen huippukohtiin. Myös Arolan sävellyksissä on korvakarkkia, montaakaan kertaa levyä ei tarvitse pyöräyttää kun teemat jo jäävät nuppiin viheltelykelpoiseen kuntoon.

Arolan tärkeä solistipari on Max Zenger, jonka soittimista bassoklarinetti sopii erityisen hyvin usein hitusen himmeisiin ja mystisiinkin maisemiin. Sopii kuunnella Loitsu/Opening spell -biisin tunnelmaa, jossa myös Topi Korhosen oud ottaa hienosti Zengeriltä viestikapulan. Oud on tietysti jo soundillaan tärkeä musiikin paikoittaja, ja mainiota tukea orientointumiseen tulee myös Juuso Hannukaisen perkussiokioskista. Basisti Esko Grundström ja rumpali Eeti Nieminen täydentävät upean ryhmän, joka on yhtä vahva hämyssä kuin railakkaissa grooveilonpidoissa, joita muuten sitten riittää.

Levy on erinomainen todiste Arolan omaperäisen linjan toimivuudesta. Ja sittenkin: tällainen musiikki on aina parasta livenä. Toivotaan bändille paljon keikkoja, ja mahdollisimman pitkiä sellaisia, jotta yleisö pääsee kunnolla uppoamaan Sound Taginen maagiseen maailmaan.