Lepistö, Markku & Helenius, Mikko: Bellows and pipes

2182
lukukertaa
Cover design: Teemu Raudaskoski.

2019 Rapusaari Records RAPU003

1.Himlens polska (trad., arr. Lepistö)
2.Lakeuden risti (Lepistö)

Suite for accordion and organ (Lepistö)
3.Overture
4.First waltz
5.Choral
6.Second waltz
7.Promise
8.Finale

9.Gammal fäbodpsalm från Dalarna
10.Rukous
11.Sen suven suloisuutta

Markku Lepistö (diatonic accordion), Mikko Helenius (organ).

Recorded 4/2018 at Käpylä Church, Helsinki, by Mika Koivusalo
Mixed and mastered by Mika Koivusalo

Arvio: 4,5 tähteä

 

Niin samaa ja niin erilaisia, nämä harmonikka ja kirkkourut. ”Pirunkeuhko” ei kuulemma edelleenkään ole Suomessa kaikkiin kirkkoihin tervetullut. Siitäköhän suivaantuneina Markku Lepistö ja Mikko Helenius ovat laatineet ohjelmiston, jota on vaikea perustellusti estää yhtään missään: on taivaan polskaa ja Lakeuden Ristiä, Rukousta ja Taalainmaan virttä.

Jälleen kerran ollaan tilanteessa, jossa suurta osaa kappaleista voi kuunnella uskonnollisen lähtökohtansa kautta, mutta ne toimivat myös erittäin hyvin ihan vain absoluuttisena ja universaalina säveltaiteena. Levyn päättävä kappalekolmikko on tästä upea todiste.

Himlens polska on yksittäisistä soitteista pisin ja perusteellisin, ja ansaitsee paikkansa ensimmäisenä, levyn henkeen tutustuttajana. Kappaleen vajaa kahdeksan minuuttia riittää, sen jälkeen kuulija on jo syvällä aivan uniikissa musiikillisessa maailmassa.

Levyn ydin on kuitenkin Markku Lepistön säveltämä kuusiosainen sarja harmonikalle ja uruille. Jylhät urut vievät alkusoiton nimiinsä, ja kyllä vain, tämän biisin voisi helposti kuvitella myös progebändin massivisena luukutuksena. Sittemmin Lepistö taitavasti rinnastaa ja asettaa vastakkain urkujen ”kirkollisen” lähestymistavan ja omasta musiikillisesta taustastaan kumpuavan haitarin kansanmusiikillisuuden. Välillä mennään toisen ehdoilla, välillä toisen, välillä erilaiset maailmat soivat yhtä aikaa, välillä etsiydytään yhteen ja tullaan samaksi.

Kokonaisuus on musikaalinen ja hyvin tunteikas, ja se on sitä yhtä vakuuttavasti niin hurjimman urkujyrän kuin hennoimman haitarisievistelyn aikana.