OK:KO: Syrtti

2045
lukukertaa
Design by Matti Nives.

2019 WJCD11

1.Syrtti
2.Piik
3.Arizona
4.Full pull
5.Soma
6.Sun sleep
7.Kiipeli

Composed by Okko Saastamoinen, except 2 by Toomas Keski-Säntti.

Produced by OK:KO and Matti Nives
Recorded by Jyri Riikonen at E-Studio
Mixed and mastered by Mikko Raita

Arvio: 4 tähteä

 

OK:KO-yhtyeellä on oma juttunsa. Kakkoslevy kiillottaa yhtyeen ja sen pääsäveltäjän, rumpali Okko Saastamoisen kuvaa omaperäisenä uutena äänenä.

Nimi- ja aloituskappaleeksi valitun Syrtin tiivis rakenne aukeaa kiitettävän reheväksi kasvustoksi, mutta sen jälkeen levyn lyhykäisistä kappaleista monet ovat kuin harjoitelmia tai alkusoittoja jollekin joka ei koskaan realisoidu. Toisteisuus ja tietty uusyksinkertaisuus ovat estetiikan ytimessä. Pidättelyn keskellä odottaa usein turhaan että yhtye lähtisi rohkeasti rönsyilemään.

Kun jostain luovutaan, saadaan jotain tilalle. Vastineena on nyt hyvin tiivis, keskitetty ja kolmesti kirkastettu kokonaisuus, jossa rumpali-Okon luovasti napakat kompit, Toomas Keski-Säntin pianoriffit, Jarno Tikan tuumaileva saksofoni ja Mikael Saastamoisen eläväinen basso rakentavat palapelinsä tarkoin valituista aineksista.

Siellä keskellä saattaa silti tapahtua kummiakin. Kuunnelkaapa huviksenne Toomas Keski-Säntin pianoa Arizona-kappaleen välikkeessä. Arizonan valossa on jotain ainutlaatuista, ja tuota outoa magiaa on siilautunut myös Keski-Säntin sooloon runsain mitoin.

Levyn kokonaisuuden kannalta siunauksellisia vapaampia rakenteita edustavat Full Pull (tässä Keski-Säntti loistaa toisen kerran) sekä finaalin yli kymmenminuuttinen Kiipeli, jossa musiikki virtaa johdannon jälkeen pianon vapauttamana, ensin tuonne ja sitten tänne, kuin maaston muotojen mukaan väyläänsä etsien, ja samalla näin levyn päätteeksi Tikan saksofoni pirstoo vihdoin kaikki kahleensa.

Vaan mitä OK:KOsta tulee isona? Ei aavistustakaan, ja juuri siksi sen menon seuraaminen on niin mielenkiintoista ja palkitsevaa.