Kari Antilan tie vienyt Eurooppaan, New Yorkiin ja takaisin

900
lukukertaa
Kaikki sivun kuvat: Ari Haimi.

Kari Antila Quintet teki Kotkaan 17.10. 2022 pistokeikan. Toista kertaa tällä kokoonpanolla nyt musisoidaan, kertoi Kari Suomijazz.comille juttutuokion aikana.Toki kokoonpanon kaikki soittajat ovat keskenään tuttuja ja kokeneita konkareita, eri kokoonpanoissa soittaneita. Basisti Kaisa Mäensivun kanssa musiikillinen yhteistyö alkoi soittokeikalla New Yorkissa Harlemissa eräällä jazzklubilla. Pianisti Aleksi Tuomarilan kanssa yhteistyötä on tehty jo pidempään. Rumpalina on myös tuttu Tuomas Timonen. Yhtyeen esiintymisiä säätää se, että kaikilla bändin taitavilla soittajilla on kysyntää myös muualla.

Kari Antila on kotoisin Laitilasta Varsinais-Suomesta. Opiskelijavaihdon kautta hän päätyi aikanaan Belgian Gentin konservatorioon, jossa suoritti lopulta maisteritutkinnon. Ensimmäin Karin levy on tehty juuri belgialaismuusikoiden kanssa. Pop/jazz pedagogi tutkinto on Metropoliasta Helsingistä.Kari paljastaa että näillä nyt aloitetuilla keikoilla labrataan myös hänen sävellyksiään ja sovituksia seuraavalle levylle, jonka äänitykset on tarkoitus aloittaa maaliskuun alussa ensi vuonna.Kari on verkostoitunut Belgian kautta hyvin keskieurooppalaiselle ja etenkin ranskankieliselle jazzkentälle. Tämä kuuluu myös yhtyeen soitossa. Vaikutteita on haettu viime vuosina niin afrikkalaisesta etnosta kuin myös brasilialaisesta musiikista. Sekä harmonia että rytmi kätkevät virkistäviä etnovivahteita. Lavalla Kari tunnustaa myös, että tummempia kotimaisia sävyjä on pakosta liitetty repertuaariin. Kotipiirin ikävät poismenot ovat surun kautta jalostuneet sävellyksessä, jossa on viitteitä jopa Tuonelan joutseneen. Välispiikkien aikana Kari valotti kotkalaiselle klubiväelle kiinnostavasti musiikkinsa syntyjä.New Yorkin vaikutukset ovat tuoreempaa kattausta. Kahdenkymmenen Euroopassa vietetyn vuoden jälkeen on hyvä hakea vaikutteita muualta, myös kotimaasta. Suomessa on syntynyt todella taitava uusi jazzsukupolvi. Verkostoituminen on tärkeä elementti. Kari on toiminut jo kahdeksan vuotta Laitilan oman musiikkijuhlan taiteellisena moottorina. JazzKukko on Laitilassa musiikkitapahtuma, jonka yhteydessä on myös musiikkileiri. Tarkoitus on laajentaa JazzKukko musiikki tarjontaa myös ympäryskuntiin.  Sponsorointiraha on tiukassa, mutta onneksi massiivisen Turun puristuksessa Laitilan yrityselämä on ollut tukemassa toimintaa. Siitä Kari on iloinen. Kari arvostaa myös suuresti sitä että hänet valittiin 2014 Laitilan Kukoksi. Se oli myös kunnianosoitus sille musiikkisuuntaukselle, jota hän edustaa kaukana kotikuntansa ulkopuolella.Kotkassa klubikonsertin paikkana oli Naapurinäyttämö, jonka näyttämöteknikot ansaitsevat hatun noston. Miksaus ja etenkin valotekniikka oli kohdallaan. Ilmeisen harjaantunutta väkeä. Kokonaisvaikutema oli kuin MontreauxJjazzin Stravinsky-salissa, paitsi että jokaisen kuulijan takapuolen alla oli mukavat istuimet.Kari Antila Quartet
Naapurinäyttämö, Kotka, 17.10.2022Kari Antila kitara, lauluKaisa Mäensivu bassoAleksi Tuomarila, pianoTuomas Timonen rummut