Sofia Perhomaan debyyttialbumi tarjoilee harvoin kuultua suomenkielistä jazz-bluesia

511
lukukertaa

Laulaja Sofia Perhomaan debyyttialbumi Temppuja on vahvasti 1900-luvun alkupuolen blues -musiikin ja lauletun jazzin traditiossa kiinni oleva kokonaisuus, johon ainutkertaisen lisänsä tekee suomen kieli. Livenä studiossa taltioitu albumi huokuu nostalgiaa, mutta kieliasun vaihtaminen tuo uutuuden viehätystä Perhomaan perinnetietoisiin sävellyksiin. Temppuja julkaistaan 4.11.2022 CD:nä ja suoratoistona.Perhomaan vuosien määrätietoinen työ huipentuu nyt julkaistavalla debyyttialbumilla, jonka tämä lämminsoundinen vokalisti on säveltänyt, sanoittanut, sovittanut ja tuottanut alusta loppuun asti itse. Levy on intiimi läpileikkaus Perhomaan tähänastisesta elämästä ja musiikillisista vaikutteista.

Sofia Perhomaa on helsinkiläistynyt laulaja-lauluntekijä. Vietettyään kymmenen vuotta ulkomailla opiskellen, työskennellen ja seikkaillen, Oulussa kasvanut Perhomaa muutti Helsinkiin viettämään kolmikymppisiään ja pohtimaan, pitäisikö sadoille pöytälaatikkobiiseille tehdä jotain. Alkoi kova, omakustanteinen koulu, jonka oppitunneilla Perhomaa keikkaili missä kykeni, istuskeli jazz-baareissa ja harjoitteli vibraattoa makuuhuoneessaan. Alan piireissä onkin herännyt kiinnostus lahjakasta laulaja-lauluntekijää kohtaan: Perhomaa laulaa monikielisesti ja tulkitsee karismaattisella ja lempeän ironisella otteella niin bluesia, jatsia kuin bossa novaa.

Blues ja 1900-luvun alun vokaali-jatsi kuuluvat levyn sävellyksissä suomalaiseen sielunmaisemaan sovitettuina. Perhomaan teksteissä maailmankansalaisen elämänkokemus ja havainnot yhteiskunnan epäkohdista yhdistyvät oman henkilöhistorian oivaltavaan käsittelyyn. Nauru ja flirtti keventävät tunnelmaa, ja elämän rosoja voi tarkastella myös niitä lempeästi ymmärtäen. Levyn kieli on suomi, joka yhdessä artistin kauniin alttoäänen kanssa tuo biisit kuulijaa lähelle.

Levyä varten Perhomaa on tuonut yhteen nuoren ja lahjakkaan jazz-yhtyeen, jonka soittajat herättävät Perhomaan lyriikat eloon – show’n on vaarassa varastaa erityisesti kitaristilupaus Otto Porkkala. Levy on perinteiseen ja nykyään harvinaiseen tapaan livenauhoitus, mikä lisääkin sen tunnelmaa ja intensiteettiä.Sofia Perhomaa – Live
Sofia Perhomaan levyjulkkarikeikka ja -bileet pidetään Helsingin Tenho-ravintolassa 9.11 klo 18.00 lähtien. Vapaa pääsy. Lämppäribändinä Väinö Honkanen.

Facebook: sofiaperhomaaofficialInstagram: sophiakatarina