Il Mondo di Karri: Equilibria

1639
lukukertaa
Cover art and layout: Paolo Luciani.
  1. No niin / Red Wine Quintet
  2. Prima a poi/ Karri Luhtala Trio
  3. Faraplace mood / Luigi Mattacchione 4tet
  4. Man of the yellow bottles / CLSB Quartet
  5. Quinto quarto / Luigi Mattacchione 4tet
  6. Local train / CLSB-quartet
  7. Se on semmosta / Red Wine Quintet
  8. Huhtimo / Karri Luhtala Trio
  9. Se toimii taas / Karri Luhtala Trio
  10. More / Now

All music composed by Karri Luhtala.

Red Wine Quintet: Tiziano Ruggeri (trumpet), Giuseppe Ricciardo (tenor sax), Karri Luhtala (piano), Eddy Cicchetti (doublebass), Andrea Nunzi (drums).
Karri Luhtala Trio: Karri Luhtala (piano), Stefano Cantarano (doublebass), Valerio Vantaggio (drums).
Luigi Mattacchione 4tet: Luigi Mattacchione (chromatic harmonica), Karri Luhtala (piano), Stefano Guercilena (doublebass), Alessandro D’Anna (drums).
CLSB Quartet: Carlo Conti (alto sax), Karri Luhtala (piano), Luigi Scaccianoce (doublebass), Ermanno Baron (drums).
Now: Stefano Preziosi (alto sax), Karri Luhtala (Hammond organ), Dario Panza (drums).

Recorded and mixed in Rome at Studio Nuccia by Giuseppe Vadalá in 2016 and 2017
Mastered by Vesa Ojaniemi, Kerava, Finland

Arvio: 3,5 tähteä

 

Musiikillinen käyntikortti, sitä tämä koostelevy on Karri Luhtalalle. Tiivistettynä levy ”esittelee jazzpianisti ja orkesterinjohtaja Luhtalan uusinta säveltuotantoa viiden eri yhtyeen voimin”. Kun vielä lisätään että yhdessä yhtyeessä Luhtala soittaakin urkuja ja tyylillisesti mennään lähinnä straight ahead -jazzin merkeissä, niin siinäpä tärkeimmät.

Oleellista on myös todeta, että Karrin maailmassa meno on kauttaaltaan tasokasta ja perinteestä ponnistava uusi jazz elinvoimaista. Mukana on yksi kvintetti, kaksi kvartettia ja kaksi trioa. Luhtala jakaa elämisensä ja asumisensa Suomen ja Italian välillä, ja levyn kaikki muut muusikot (14 yhteensä) ovat Italiasta. Kullekin ryhmälle on tilaa kahden soitteen verran, paitsi että Now-yhtye luovuttaa toisen tilansa niin että Karri Luhtala Trio saa yhden ylimääräisen.

Levyn avaava Red Wine Quintet soittaa letkeästi ja levollisesti kulkevaa nykybopia, nasevat teemat saavat peränsä perusteelliset soolokierrokset, ja kaikki soittajat saavat omat hetkensä rumpali Andrea Nunzia myöten. Luhtala vie joukkoja, ja italojazzin tasosta todistavat sooloillaan trumpetisti Tiziano Ruggeri, saksofonisti Giuseppe Ricciardo ja basisti Eddy Cicchetti.

Kromaattinen huuliharppu on jazzissa sen verran harvinainen soitin, että jokainen esiintymä säväyttää. Niklas Winterin kanssa yhteistyötä tekevä mestarillinen Max de Aloe on Italiasta hänkin, ja nyt saamme tutustua Luigi Mattacchionen tyylittelyyn. Instrumentti johdattelee soittajansa hyvin luontevasti kaunopuheisuuteen, ja näin myös Mattacchione maalailee lyyrisiä kuultokuvia. Faraplace moodissa Luhtalan ja basisti Stefano Guercilenan tunnelmalliset soolot istuvat hämyiseen henkeen hienosti, rauha on kanssamme. Quinto quarto on sekin rauhallinen, mutta samalla leikittelevän koukkuisesti svengittelevä.

CLSB Quartetissa Carlo Contin pehmeäsointinen alttosaksofoni hivelee kaikkia mahdollisia nystyröitä, ja nelikon kemiassa on svengin taikaa. Man of the yellow bones elää basisti Luigi Scaccianocen ja rumpali Ermanno Baronin loihtimasta imusta ja entäs Local train: kyllä tämmöisen junan kyydissä kelpaisi taivaltaa!

Now on saksofonin, urkujen ja rumpujen trio, jonka liki kymmenminuuttinen jamittelu starttaa altisti Stefano Preziosin verevällä luukutuksella, rauhoittuu sitten urkujen ja rumpujen duo-osuuden aluksi, mutta kiihtyy parhaimmilleen Luhtalan päästyä soolossaan vauhtiin. Teemakertaus Preziosin palattua lannistaa menoa, mutta fonisti pääsee sentään vielä hetkeksi improsfääreihin.

Sokeri on tapana jättää pohjalle, ja Luhtalan pianismin läpivalaisemiseksi se olennaisin yhtye on Karri Luhtala Trio, jossa pianistin rinnalla ovat basisti Stefano Cantarano ja rumpali Valerio Vantaggio. Huhtimon alun impressionistinen rubato-soitto on levyllä tervetullut poikkeama, mutta vie sekin nopeasti grooveen ja sen päällä melodiseen hempeilyyn. Se toimi taas -kappale on napakkaa ja nasevaa pianojazzia, komppi puskee Luhtalan elämöimään, mutta kontrolli säilyy, biisi on railakas ja raikas.