Olipa kerran Keitelejazz

1023
lukukertaa
Youn Sun Nah ja Ulf Wakenius. Kaikki sivun kuvat Ankku Ronkanen, ellei toisin mainita.

Keitelejazzin päättymisestä on jo vuosia (viimeinen tapahtuma vuonna 2019), mutta edelleen tuon tuosta törmää ihmisiin, jotka ilmaisevat kaipuutaan heinäkuiselle Äänekoskelle. Asiaa tuntematon tuota varmasti ihmettelee, mutta musadiggarit tietävät. Miettikääpäs, keskisuomalaisessa pikkukaupungissa esiintyivät muiden muassa tämmöiset jazztyypit: Betty Carter, Dave Holland, Billy Cobham, Tomasz Stanko, Mike Stern, John Abercrombie, Miroslav Vitous, Dave Weckl, Jean Luc Ponty, Marius Neset, Niels-Henning Ørsted Pedersen, Ray Anderson, Joachim Kühn ja Louis Sclavis.

Listaa voisi jatkaa vielä pitkälti, mutta jätetään täydempi luettelo makusteltavaksi ihan loppuun (tuo lista onkin tämän jutun tärkein osa), ja nostetaan esiille vain muutamia erityispiirteitä.

Betty Carterin ohella täysin unohtumattomia laulukonsertteja tarjosivat Mari Boine, Mary Coughlan ja Youn Sun Nah, joka sai monet kuulijat kyyneliin asti vuoden 2012 konsertissaan, niin sydämellistä ja herkkää Sun Nahin äärimmäisen taidokas laulu oli.

Tunnelma oli kohdallaan myös rock-klassikoiden puolella kun Procol Harum sai toisella yrittämällä kaiken onnistumaan. Ensimmäinen yritys vuonna 2009 kaatui laulaja Gary Brookerin tulomatkan onnettomuudessa katkenneisiin kylkiluihin, mutta yhtyeen itsensä ehdottama paikkauskeikka seuraavana vuonna oli täysosuma. Mitkä biisit, ja mikä ääni! Hienot keikat vetivät myös Jethro Tull, järjestäjien pitkään havittelema Colosseum, ja viimeisen festivaalin täysosuma Gong.

Maailmanmusiikin puolelta muistoihin jäivät Boinen ohella etenkin Rabih Abou-Khalilin, Richad Bonan, Trilok Gurtun ja Etienne Mbappén yhtyeiden konsertit. Bluesin puolelta laulajat Chris Farlowe (Colosseum-vokalisti tällä kertaa Norman Beakerin yhtyeen kanssa)  ja Maggie Bell säväyttivät, ja aivan huimia olivat Fabulous Thunderbirdsin, King Kingin ja Royal Southern Brotherhoodin keikat. Viimemainittu kantoi mukaan Allman Brothersin ja Neville Brothersin geenejä, ja kokoonpanokin oli kaikilta osiltaan osaamiseltaan superyhtyeen mitoissa.

Entäs se jazz? Avauskappaleen nimet kertovat tasosta ja tyylikirjostakin, mutta yhden erityispiirteen festarista voi esille nostaa. Suomalaisten jazzfestivaalien joukossa Keitelejazz oli se, joka oli suuntautunut keskivertoa enemmän rockia ja jazzia yhdistelevään fuusiojazziin, ja siitä olikin sitten vain lyhyt matka loppuvuosien progepainotukseen. Jos mainstream, hard bop ja post-bop muodostavat jazzin kovimman ytimen, Keitelejazz viihtyi mieluummin tuota ydintä ympäröivillä laidoilla, liikkuen mielellään fuusiomusiikista esimerkiksi etnojazziin ja vapaaseen improvisaatioon.

…..

Keitelejazz aloitti yhtenä pienimmistä 80-luvun puolivälissä, aikana jolloin Suomeen syntyi useita merkittäviä jazztapahtumia (mm. April Jazz, Imatra Big Band Festival, Kainuun Jazzkevät, Kalottjazz & Blues, Raahen Rantajatsit). Aluksi festivaalin ohjelmisto oli jazzia ja bluesia lähinnä pienissä ravintoloissa, mutta myöhemmin tapahtuman muutettua Äänekosken Rantapuistoon, musiikillinen anti laajeni vähitellen. Tapahtuman muuntuminen ison lavan  ulkoilmafestivaaliksi kasvatti roimasti yleisökapasiteettia, ja mahdollisti siten kalliimmat esiintyjät ja samalla myös kansainvälistymisen. Äänekoskelle onnistuttiinkin saamaan lukuisia legendaarisia jazz- ja rockmuusikoita niin Euroopasta kuin Amerikastakin.

Ennen festivaalia oli syntynyt Äänekoski Jazz ry vuonna 1984. Yhdistyksen ensimmäisen hallituksen jäseniä olivat Pekka Siistonen, Kai-Petri Gustafsson, Kalevi Plattonen, Marja-Liisa Lemetyinen, Eeva Rautiainen, Juha Sirkka, Hannu Puurunen, Teuvo Suistela ja Ismo Kainu.  Käytännön toimintaan ensiarvoisen panoksen antoi paikallinen muusikko, pianisti Pekka Siistonen, joka herätti uinahtaneen bigbandin henkiin ja organisoi jamitoimintaa. Siistosen muutettua muutaman vuoden päästä muualle, yhdistys jatkoi yksittäisten konserttien järjestämistä festivaaliajan ulkopuolella, mutta pikkuhiljaa konserttien heikko taloudellinen tulos pakotti vähentämään näitä ja festarin luoppuvuosina Keitelejazz oli yhdistykselle kokolailla ainoa toiminnan muoto.

Alkuvuosina koko yhdistyksen hallitus osallistui keskusteluun festivaalin ohjelmasta. Myöhemmin ohjelmatyö syíirtyi erillisen ohjelmaryhmän vastulle, toki niin että suunnitelmat hyväksytettiin hallituksella. Festivaalin kunnolla kansainvälistyttyä ulkoilmakauden myötä, ohjelmatyön vetovastuu siirtyi Pentti Ronkaselle, joka vakiinnutti aivan 2000-luvun alussa paikkansa tapahtuman taiteellisena johtajana. Sen sijaan Äänekoski Jazz ry:n puheenjohtajuus ja samalla Keitelejazz-festivaalin toiminnanjohtajuus vaihtui tiuhaan tahtiin. Kalevi Plattonen toimi tässä roolissa useaan otteeseen ja yhteenlaskettuna ylivoimaisesti pisimpään, 18 vuoden ajan. Muita vetovastuuseen vuorollaan päässeitä tai päätyneitä olivat vuodesta 1984 lähtien Pekka Siistonen, Hannu Puurunen, Vilja Ruokolainen, Kai-Petri Gustafsson, Jukka Vehkala ja Päivi Kaasinen. Festivaalin visuaalinen ilme perustui vuodesta 1997 lähtien äänekoskelaisen taiteilijan Ari Liimataisen kuvataiteeseen.

Koko historiansa ajan festivaali toteutettiin talkootyönä. Hallituksen jäsenille tai festivaalin omille talkoolaisiille ei maksettu työstä korvauksia, sen sijaan monet yhteistyökumppanit piti toki palkata, merkittävimpinä äänitekniikka, järjestysmiehet ja ravintolasta vastannut yrittäjäyhdistys. Festivaalilla ei ollut käytössään kiinteitä rakennelmia, joten kaikki tarvittava piti rakentaa Rantapuistoon festivaaliviikon aikana.

Keitelejazzin viimeiseksi vuosikerraksi jäi 2019. Seuraavan kesän ohjelma oli jo sovittuna, mutta force majeur -pykälä piti ottaa käyttöön, kun neuvotteluissa merkittävimmän tukijan eli Äänekosken kaupungin kanssa ei enää saavutettu tyydyttävää tulosta.

Keitelejazz esillä mediassa

Alkuvuosinaan festivaali herätti lähinnä paikallista ja maakunnallista huomiota. Tilanne muuttui kun festivaalista tuli ison lavan ulkoilmatapahtuma vuonna 1996. Alla muutamia makupaloja mediahuomiosta:

Pieni festivaali, suuri yleisö
”Näin ilta oli riemuvoitto Saund & Furylle: ennakkoluulot modernin jazzin vaikeudesta karisivat, musiikin sisäinen energia löysi tiensä kuulijoiden sydämiin. Edward Vesala totesikin encoretaputusten päälle: ”Minulle on sanottu, että tämä on Suomen pienin jazzfestivaali. Mutta te olette Suurin yleisö.”

30.7.1988 Keskisuomalainen / Mikko Voutilainen

Vahvat naiset kruunasivat jazzjuhlan – Keitelejazz uudistui ja nousi parhaiden jazzfestivaalien joukkoon
”Keitelejazzin fiksu yleisö ja hyvä tunnelma antoivat ymmärtää, että festivaalilla on hyvät mahdollisuudet onnistua yrityksessään nousta maamme merkittävimpien jazzfestivaalien joukkoon.”

29.7.1996 Helsingin Sanomat / Jukka Hauru

Tätä konserttia ei Äänekoskella unohdeta
”Äänekoskella tapahtui lauantaina ihme… Hän tempaa yleisön otteeseensa alkutahdeilla niin, etteivät kuulijat näe eikä kuule mitään muuta kuin karismaattisen diivan. Lentokone olisi voinut rysähtää viereiseen Keiteleen järveen, mutta Carter olisi ohjannut tapahtumia pikkosormensa kaarella…  Äänekoskella Betty Carter ehti viipyä vain runsaan vuorokauden, mutta hänen vaikutelmansa festivaalista olivat mairittelevia. – Kymmenen pistettä käytännön järjestelyistä! Ja samat pisteet yleisölle, suuri diiva kiitti.”

29.7.1996 Ilta-Sanomat / Marja Kyllönen

Carter teki jazzjuhlan
”Ilmassa on jazzjuhlan tuntua ennen kuin Carter on laulanut ensimmäistäkään nuottia. Ja suorastaan uskomaton juhla siitä muodostuikin. Keitelejazzin 12-vuotisessa historiassa ei ole koskaan aiemmin koettu vastaavaa kollektiivista musiikillista hurmostilaa. Ylipäätään äärettömän harvoin pääsee kokemaan näin keskittymyttä ja silti avointa vuorovaikutusta yleisön ja esiintyjän kesken. Betty Carterin trion konsertti oli unohtumaton kokemus kuulijoille, ja parasta mahdollista tapahtuma-peeärrää Keitelejazzille.”

29.7.1996 Keskisuomalainen / Mikko Voutilainen

Huippukorko riskisijoitukselle
”Keitelejazzin rohkea ohjelmistopolitiikka tuotti komean taiteellisen voiton
Viidestoista Keitelejazz oli kova työnäyte Äänekoski Jazz ry:ltä. Kiitettävän & kunnioitettavan kova.
Ohjelmistovalinnat kertoivat rohkeudesta ja ennakkoluulottomuudesta – nostan jo sille hattua. Mutta koska Keitelejazziin tuotetut uudet nimet osoittautuivat kaiken lisäksi vielä erittäin kiinnostaviksi, seuraamista edellyttäviksi taiteilijoiksi, sen edessä täytyy kyllä tehdä syvä kumarrus.”

26.7.1999 Keskisuomalainen / Mikko Voutilainen

Laatujazz ja naiset valloittivat Äänekosken
”Yhdeksästoista Keitelejazz oli jälleen tasokas ja puitteiltaan miellyttävä tapahtuma. Se on Keski- ja Pohjois-Suomen jazzfestivaaleista toinen, jossa on vielä säilynyt pyrkimys musiikillisesti tinkimättömään ohjelmistoon. Toinen on Raahen Rantajazz.”

28.7.2003 Helsingin Sanomat / Jukka Hauru

Äänekoskella ääniä myös kuunnellaan
Louis Sclavis nosti teltan tunnelmat kattoon
”Keitelejazz määrittää nykyään Keski-Suomen identiteettiä enemmän kuin vehmaus. Se on parissa vuosikymmenessä noussut kaljatelttafestivaaliemme musiikilliseksi ykköseksi. Jazzia jalostetaan Äänekoskella siinä missä selluakin. Laatu ratkaisee… Äänekosken ilmiö on edelleen se, että musiikin ääntä kuunnellaan. Keitelejazzin yleisö on poikkeuksellisen vastaanottavaista, ennakkoluulotonta ja asiantuntevaa.”

1.8.2005 Helsingin Sanomat / Jukka Hauru

”Kaljatelttafestivaali” , jossa musiikki selvsti pääosassa
”Upea paikka, sopivankokoiset puitteet, erinomaiset järjestelyt ja mielenkiintoinen ohjelma. Siinä yksinkertaisuudessaan resepti, jonka avulla äänekoskelaiset jazzinystävät organisoivat jälleen kerran onnistuneen Keitelejazz-tapahtuman Häränvirran partaalle… Nyt jo 21, kerran järjestetty tapahtuma on monien eri arvioijien mukaan vakiinnuttanut asemansa yhtenä kaikkein parhaana vuotuisena jazzfestivaalina Suomessa.”

2.8.2005 Kansan Uutiset / Jarkko Mänttäri

Keiteleen juhla huipentui jazzin rajoja koettelevaan finaaliin
”Keitelejazz on vakiinnuttanut asemansa yhtenä Suomen johtavista jazzfestivaaleista ja jälleen kerran on syytä onnitella järjestäjiä onnistuneista ohjelmistovalinnoista. Perjantain ja lauantain pääkonsertit olivat hienoja sekoituksia kumpikin.”

1.8.2005 Keskisuomalainen / Jarmo Valkola

Chris Potter loi jazzillista hehkua Keiteleellä
”Järjetäjät onnistuivat mainiosti kunnianhimoisissa ohjelmistovalinnoissaan. Ainoastaan yleisöä olisi saanut olla paikalla enemmänkin. Silti on todettava Keitelejazzin ainutlaatuinen merkittävyys. Tapahtuman taiteellinen taso on äärimmäisen korkea ja pitkälle hiottu ja kestää vertailun merkittävien kansainvälisten tapahtumien suhteen .”

31.7.2006 Keskisuomalainen / Jarmo Valkola

Ett strålande jazzpaket i Keitele
”Keitelejazz i Äänekoski gjorde det igen. En högklassig och mångsidig kväll. Festivalen är känd för sin smarta programmering, som gör det möjlig att inta en rejäl dos jazz under en rimlig tid. Konserter är inte spridda över olika dagar och orter, utan det räcker med att man kommer på plats, parkerar vagnen ett stenkast från festivalomrädet vid åstranden – och njuter.”

30.7.2007 Hufvudstadsbladet / Jan-Erik Holmberg

Fuusiomusiikin hehkua Keitelejazzin lauantai-illassa
”Jazz- ja rock-fanit saivat annoksen fuusiomusiikin autuasta voimaa lauantai-iltana kun jazztapahtuma huipentui Mike Stern Bandin esiintymiseen. … Tilaisuus kuului Keiteleen helmiin ja tämän vuoden ohjelmistovalinnat olivat jälleen mainio osoitus koko tapahtuman ainutlaatuisuudesta ja originaalista luonteesta.”

30.7.2007 Keskisuomalainen / Jarmo Valkola

Huima sukellus jazzin ytimeen
Lauantaina ohjelmisto syveni harvinaisen korkeatasoiseksi
Maailmanluokan musiikkia kuultiin Keiteleellä lauantaina.

30.7.2012 Keskisuomalainen / Jarmo Valkola

Huilumies mykisti yleisön
Ian Andersonin esiintymisessä oli tuttua maagisuutta ja arvoituksellisuutta
”Harvoin on Keiteleellä raikunut näin valtava aplodien myrsky kuin juuri Jethro Tullin ollessa paikalla. ”

24.7.2011 Keskisuomalainen / Jarmo Valkola

Fantastinen Colosseum
Jon Hisemanin johtama superyhtye teki kaikkien aikojen Keitele-keikan
”Vuosien odotus sai täyttymyksensä, kun fuusiojazzin suuriin kehittäjiin kuuluva Colosseum valloitti Keiteleen lauantaina. Mahtavassa vedossa ollut lyömäsoitintaiteilija Jon Hisemanin vetämä kokoonpano oli yksinkertaisesti ainutlaatuisen kirkas, taitava ja osaava soittajien kooste. Colosseumin kaltainen musiikillinen ilotulitus osuu harvoin kohdalle, mutta näin kävi Äänekoskella. ”

25.7.2011 Keskisuomalainen / Jarmo Valkola

Edessä pyhiinvaellus Äänekoskelle
”Heinäkuun lopulla Äänekoskella Keski-Suomessa koetaan kaikkien aikojen rumpuilta. Keitelejazzin lavalle nousee töllöin kaksi legendaa, jotka ovat vaikuttaneet valtavasti sekä muihin rumpaleihin että kokonaisiin musiikinlajeihin. Brittirumpali Ginger Baker ja panamalaislähtöinen Billy Cobham tuovat Äänekoskelle uudet yhtyeensä.”

23.3.2013 Salon Seudun Sanomat / Veli-Matti Henttonen

Rumpalilegendat samalla lavalla
”Ginger Baker… ja Billy Cobham soittivat peräkkäiset keikat Äänekosken Keitelejazzissa, jossa koettiin lauantaina rytmimusiikin kannalta historiallinen ilta… Todella harvinaista herkkua missä päin tahansa maailmaa… Keitelejazzin tämänkesäiset hankinnat osoittivat taas melkoista pelisilmää. Esimerkiksi suuri ja kaunis Pori Jazz pystyy tuskin koskaan samaan.”

29.7.2013 Salon Seudun Sanomat / Veli-Matti Henttonen

Huimia vetoja Keiteleen jazzsaunassa

28.7.2014 Keskisuomalainen / Jarmo Valkola

Kesän paras festivaali – jälleen kerran
Keitelejazzissa viihtyy hyvässä seurassa hyvää musiikkia kuunnellen

8.8.2015 Salon Seudun Sanomat / Veli-Matti Henttonen

Keitelejazzin saamat palkinnot ja tunnustukset (vuosi ja myöntäjä):

Äänekoski-mitali (1991 Äänekosken kaupunki)
Yrittäjät-päre (1996 Äänekosken Yrittäjät)
Olli-patsas (Sisä-Suomen Lehti)
Erikois-Olli (2004 Sisä-Suomen Lehti)
Mitali (2014 Keskisuomalainen osakunta, Helsingin yliopisto)
Suomen kulttuurirahaston kärkihanke (2016 Keski-Suomen kulttuurirahasto)

Linkkejä:

Ari Liimataisen nettigalleria

Tuula Plattosen juttusarja ”Se oli Keitelejazz!” Äänekosken Kaupunkisanomissa:

Osa 1: Mistä kaikki alkoi – sukellamme Keitelejazzin historiaan

Osa 2; Jokaiselle jotakin

Osa 3: Komeeta ja täysin vapaata

Osa 4: Viimeiseksi jääneen Äänekoski Jazz ry:n puheenjohtajan reppu on täynnä muistoja ja elämyksiä

Osa 5: Tää on mun juttu!

Osa 6: Keiteleen lumoa ja yrittäjäyhteistyötä

Osa 7: Yhdessä sen teimme!

Valikoima Keitelejazzeilla esiintyneitä, ensin yksittäisiä muusikoita, sitten yhtyeitä:

John Abercrombie (2005, 2009)
Rabih Abou-Khalil (2007)
Devon Allman (2013)
Franco Ambrosetti (2004)
Arild Andersen (2003, 2010)
Ian Anderson (2011)
Ray Anderson (1998, 2007)

Roy Babbington (2014)
Victor Bailey (2004)
Ginger Baker (2013)
Iain Ballamy (2000)
Joey Baron (2005)
Martin Barre (2011, 2015)
Django Bates (1986)
Konrad ”Conny” Bauer (1985, 2004)
Jim Beard (2006)
Maggie Bell (2008)
Michel Benita (2008)
Anders Bergcrantz (1994)
Bengt Berger (2001)
Jeff Berlin (2009)
Hamiet Bluiett (2012)
Mari Boine (2003, 2015)
Richard Bona (2014)
Marcus Bonfanti (2014)
Eddie Boyd (1987)
Randy Brecker (2006)
Billy Bremner (2006)
Gary Brooker (2009, 2010)
Arthur Brown (2011)
Bill Bruford (1999)
Hiram Bullock (2006)
LaVerne Butler (1987, 1992)
Don Byron (2002)

Gene Calderazzo (1997)
Jean-Luc Cappozzo (1997)
Betty Carter (1996)
Philip Catherine (2010)
Jean Paul Celea (2000, 2010)
Bruno Chevillon (2009)
Jon Christensen (1996)
Mino Cinelu (2000)
Mark Clarke (2011)
Clem Clempson (2011)
Billy Cobham (2004, 2013)
Mederic Collignon (2005)
Francois Corneloup (1998)
Mary Coughlan (2005, 2015)
Larry Coryell (2004, 2009)
Tom Coster (2004)
Mary Coughlan (2005)
Vincent Courtois (2005)

Lars Danielsson (1997)
Alec Dankworth (2013)
Spencer Davis (2009)
Joey DeFrancesco (2009)
Barbara Dennerlein (1997)
Lisbeth Diers (2001)
Jakob Dinesen (2002)
Virgil Donati (2018)
Abass Dodoo (2013)
Niels Lan Doky (1987, 1989)
Pierre Dorge (2002)
Hamid Drake (2008)
Marc Ducret (2009)

Jean-Marie Ecay (2013)
Eric Echampard (2009, 2010)
Dave Edmunds (2006)
Pee Wee Ellis (2013)
Sidsel Endresen (1996)
Peter Erskine (2008)
John Etheridge (2014)
Kevin Eubanks (2012)
Bill Evans (2006)

Chris Farlowe (2009, 2011)
Mark Feldman (2005)
Bob Franceschini (2007)
Nnenna Freelon (1999)

Renaud Garcia-Fons (1998)
Mick Green (2007)
Dave Greenslade (2011)
Trilok Gurtu (1997)
Rigmor Gustafsson (1999)

Gunnar Halle (2001)
Eric Harland (2012)
Jonas Hellborg (2014)
Patrice Heral (2003)
Jon Hiseman (2011)
Dave Holland (2012)
Daniel Humair (2010)
Susi Hyldgaard (2001)

Anthony Jackson (2007)
Lars Jansson (1996, 1997)
Alphonso Johnson (2012)
Marc Johnson (2005)
Wilko Johnson (2011)
Anders Jormin (1987)
Per Jorgensen (2009)

Jacob Karlzon (1999)
Tom Kennedy (2005)
Scott Kinsey (2012)
Audun Kleive (1987)
Jonas Knutsson (2001)
Tony Kofi (2012)
Wayne Krantz (2010)
Joachim Kühn (2000)

Oliver Lake (2012)
Nguyên Lê (1999, 2008, 2012)
Thijs van Leer (2014)
Dave Liebman (1996)
Lasse Lindgren (2012)
Henry Lowther (1999)

Bobby Malach (2012)
Tania Maria (1998)
John Marshall (2014)
Jean-Louis Matinier (1997)
Jojo Mayer (2009)
Linley Marthe (1999)
Etienne Mbappé (2000, 2006)
Virgil McMahon (2015)
Gary Meek (2005)
Francois Merville (2005)
Joakim Milder (2002)
Johnny Moeller (2008)
Michael Mondesir (2013)
Zoot Money (2008)
Coco Montoya (2014)
Alphonse Mouzon (2009)
David Murray (2008, 2012)
Aziza Mustafa-Zade

Youn Sun Nah (2012)
Marius Neset (2007)
Cyril Neville (2013)
Cecilie Norby (1997)
Adam Nussbaum (2009)

Guillaume Orti (2000)

Adam Rogers (2006)

Carl Palmer (2016)
Charli Persip (1998)
Simon Phillips (2018)
Courtney Pine (2008)
Jean Luc Ponty (2003)
Michel Portal (2010)
Chris Potter (2006)
Hasse Poulsen (2005)
Andy Powell (2015)

Wolfgang Reisinger (2000)

Louis Sclavis (2005, 2010)
Yonrico Scott (2013)
Trygve Seim (2012)
Nate Smith (2006)
Steve Smith (2006)
Tommy Smith (2010)
Lew Soloff (1998)
Günter Sommer (1985)
Christian Spering (1994, 1997, 2001, 2002)
Tomasz Stanko (2007)
Mitch Stein (2000)
Bobo Stenson (1996)
Mike Stern (2007)
Bob Stewart (1998)

Craig Taborn (2006, 2012)
Joanne Shaw Taylor (2012)
Bobby Thomas Jr (2012)
Barbara Thompson (2011)
Chester Thompson (2012)
Kavus Torabi (2018)
Theo Travis (2014)
Bonnie Tyler (2015)

Paolo Vinaccia (2010)
Miroslav Vitous (2004)

Ulf Wakenius (2012)
Geraint Watkins (2006)
Dave Weckl (2005, 2007)
Steve Weingart (2005)
Bugge Wesseltoft (1996)
Anders Widmark (1999)
Kim Wilson (2008)
Charlie Wooton (2013)

Mike Zito (2013)

Niels Henning Orsted Pedersen (1989)

Alla pieni bändivalikoima Keitelejazzin matkan varrelta. Luettelon genre-jaottelu on suuntaa-antava.

Jazz

Anders Widmark Trio (1999)
Arild Andersen & Patrice Heral (2003)
Arild Andersen, Tommy Smith & Paolo Vinaccia (2010)
Barbara Dennerlein Quartet (1997)
BassDrumBone (Ray Anderson, Mark Helias, Gerry Hemingway) (2007)
Bauer-Sommer-Sjöström Trio (1985)
Berger Knutsson Spering (2001)
Betty Carter and her Trio (1996)
Bill Bruford’s Earthworks (1999)
Bill Evans/Randy Brecker Soulbop Band (2006)
Billy Cobham Band (2013)
Billy Cobham’s Spectrum Band (2004)
Chris Potter’s Underground (2006)
Conny Bauer-Günter Sommer-Harri Sjöström Trio (1985)
Courtney Pine (2008)
Danielsson, Liebman, Stenson, Christensen Quartet (1996)
Dave Holland PRISM (2012)
Dave Weckl Band (2005)
David Murray Black Saint Quartet (2008)
Don Byron ’Music for six musicians’ (2002)
Doppelmoppel (2004)
ELB (Peter Erskine-Nguyên Lê-Michel Benita) (2008)
Entra Live (1987)
First House (1986)
Franco Ambrosetti & Miroslav Vitous (2004)
Ginger Baker Jazz Confusion (2013)
Iain Ballamy ACME (2000)
Ibrahim Electric (2007)
JazzKamikaze (2007)
Jean Luc Ponty (2003)
Jeff Berlin, John Abercrombie & Adam Nussbaum (2009)
Joachim Kühn Trio (2000)
Joakim Milder Quintet (2002)
Jojo Mayer’s Nerve (2009)
John Abercrombie Quartet (2005)
Jonas Hellborg (2014)
Journal Intime (2015)
La Marmite Infernale (2001)
Larry Coryell-Joey DeFrancesco-Alphonze Mouzon (2009)
LaVerne Butler & Suonsaari, Coleman, Lan Doky Trio (1987)
Lars Jansson Trio & Cecilie Norby (1997)
Louis Sclavis Big Napoli (2005)
Marc Ducret Trio (2009)
Michel Portal-Louis Sclavis-Jean Paul Celea- Daniel Humair (2010)
Mike Stern Band featuring Dave Weckl, Anthony Jackson, Bob Franceschini (2007)
Mino Cinelu (2000)
Nguyên Lê ”Songs of Freedom” (2012)
Nguyên Lê & Trio Sand (1999)
Niels Lan Doky, Niels-Henning Orsted Pedersen & Klaus Suonsaari (1989)
Nnenna Freelon (1999)
Pierre Dorge’s New Jungle Orchestra (2002)
Ray Anderson’s Pocket Brass Band (1998)
Rigmor Gustafsson Quintet (1999)
Sidsel Endresen & Bugge Wesseltoft Duo (1996)
Simon Phillips with Protocol IV (2018)
Soft Machine (2014)
Susi Hyldgaard (2001)
Tania Maria ”Viva Brazil” (1998)
Tomasz Stanko & Alexi Tuomarila Trio (2007)
Wayne Krantz Trio (2010)
World Saxophone Quartet (2012)
Youn Sun Nah Duo (2012)
Zawinul Legacy Band (2012)

Aili Ikonen (2019)
Anna-Mari Kähärän Orkesteri (2006)
Antero Priha Bread Machine (1995)
Antti Sarpila Swing Band (1997)
Bad Ass Brass Band (2011)
Bitter Sweet featuring Anna-Mari Kähärä & Jukka Perko (1998)
Black Motor (2012)
Bullworkers (1988)
Dalindèo (2014)
DDT Jazz Band (1998)
Edward Vesala Sound & Fury (1988)
Eero Koivistoinen Dialog (1994)
Elifantree (2011, 2015)
Erik Lindströmin yhtye (1993)
Esa Pethman Group (1988)
Esko Heikkinen Super Brass (1992)
Espoo Big Band (1992)
Gnomus & Jukka Gustavson (2011)
Gourmet (2019)
Henry Lowther & Jan Simons Band
HERD featuring Timo Kämäräinen & Teemu Viinikainen (2013)
How Many Sisters (1995, 1996)
Husband (2004, 2008, 2009)
Iiro Rantala (2013)
Iiro Rantala New Trio (2009)
Ilmiliekki Quartet
Ite Ensemble (Johanna Iivanainen-Jussi Kannaste-Teemu Viinikainen) (2008)
Jani Malmi Trio (1995)
Jarmo Saari Republic (2016)
Johanna ja Mikko Iivanainen Duo
Joona Toivanen Trio (2008)
Juhani Aaltonen Quartet (1985)
Juhani Aaltonen Trio (2004)
Jukka Perko & Hurmio-orkesteri (2001)
Jukka Perko & Iiro Rantala
Jukka Perko Quartet (1989)
Jyväskylä Big Band (2012)
Kauko ja Kalevi Viitamäen Kvintetti (1992)
Kari Ikonen Trio (2014)
Kirmo Lintinen Quartet (1986)
Kirmo Lintinen Trio (1985)
KJC Guitar Special (2018)
Kuára Trio feat. Trygve Seim (2012)
Kvalda (2003)
Kämäräinen Toppola Viinikainen Play Tolonen (2014)
Lauri Porra Flyover Ensemble (2016)
Lenni-Kalle Taipale Trio (1997, 1998)
M. A. Numminen ja Uusrahvaanomainen Jatsiorkesteri (1991)
Marian Petrescu Trio (1991, 1996)
Mika Mylläri Quintet (1990)
Mirja Mäkelä Quintet (1994)
Nordic Trinity & Severi Pyysalo (2006)
Oddarrang (2007)
OK:KO (2019)
Oulunkylä Big Band (1994)
Pekka Pohjola Group (1993)
Pepa Päivinen Quartet (2006)
Per Jorgensen, Samuli Mikkonen & Markku Ounaskari
Perko-Pyysalo Poppoo (1995)
Philip Catherine-Mikko Helevä-Mika Kallio (2010)
Raoul Björkenheim Time is Now & Senegal Drums (2019)
RinneRadio (1990, 1997)
Sun Trio (2009)
Timo Kämäräinen Trio (2006)
Timo Lassy Band & Ricky-Tick Big Band Brass (2018)
Tonight at Noon (2011)
Trio Nueva Finlandia (1997)
Trio Töykeät (1990, 1998, 2004)
UMO Jazz Orchestra (1995)
Upi Sorvali Big Bad Family (1987)
U-Street All Stars (2003)
Verneri Pohjola Group ”Pekka” (2018)

World, etno

Etienne Mbappé (2006)
Fairport Convention (2011)
Mari Boine (2003, 2015)
Mary Coughlan Band (2015)
Rabih Abou-Khalil (2007)
Richard Bona Quintet (2014)
Trilok Gurtu & The Glimpse (1997)

Camus Nova & Eino Grön
Kimmo Pohjonen & Eric Echampard ”UUMEN” (2010)
Maria Kalaniemi & Aldargaz (1996)
Mestaripelimanni Heikki Lahden kvartetti
Piirpauke (2007)
Quinteto Otra Vez! featuring Severi Pyysalo (2004)
Salsamania (1989)
Veli-Matti Järvenpää & Tex-Mex Quintet (1993)
Wimme (2006)
Värttinä (2005)

Blues

Bill Öhrström Blues Band (2002)
The British Blues Quintet featuring Maggie Bell (2008)
Chris Farlowe & Norman Beaker Band (2009)
Coco Montoya Band (2014)
Eddie Boyd (1987)
Fabulous Thunderbirds (2008)
Hamburg Blues Band meets Arthur Brown & Clem Clempson (2011)
Joanne Shaw Taylor (2012)
King King (2019)
The Royal Southern Brotherhood (2013)

Blues Deluxe (1999, 2001, 2004, 2006, 2015)
Bockhill Special (1987, 1988, 1990, 1992, 1996, 2007)
Enu’s Blues Band & Pepe Ahlqvist (2011)
Enu’s Äänekoski All Stars featuring Pepe Ahlqvist & Dave Lindholm (2001)
Erja Lyytinen (2005, 2012, 2019)
Honey B. & The T-Bones (1997, 2014)
Hoodoo-Revue feat. Marjo Leinonen (2012)
J. Leino and Blues Guys (2007)
Keystone Cops (1995, 2006)
Micke Björklöf & Blue Strip (2002)
Oiling Boiling Blues Band (1989)
Pepe Ahlqvist & Tumble Weed (1996)
Tortilla Flat (1993)
Willie & the Wolves feat. Eero Raittinen (2009)

Rock

Animals and Friends & Spencer Davis (2009)
Carl Palmer’s ELP Legacy (2016)
Colosseum (2011)
Dave Edmunds (2006)
Dr. Feelgood (2003, 2013)
Focus (2014)
Gong (2018)
Icefish feat. Virgil Donati (2018)
Jethro Tull (2011)
Jethro Tull’s MARTIN BARRE & Band (2015)
PFM – Premiata Forneria Marconi (2015)
The Pirates (2007)
Procol Harum (2009, 2010)
Slade (2012)
Ten Years After (2014)
The Sweet (2009)
The Yardbirds (2010)
Uriah Heep (2007)
Wilko Johnson Band (2011)
Virgil & The Accelerators (2015)
Wishbone Ash (2015)

22-Pistepirkko (2005)
Aki Sirkesalo & Lemmen Jättiläiset (1997, 2001)
Anna Puu (2013)
Anssi Kela (2004, 2014)
Anssi Tikanmäen Orkesteri (2016)
Apulanta (2005)
Ben Granfelt Band (2013)
Broadcast (2019)
Chisu (2016)
Drink Floyd (2019)
Eero Raittinen and the Noisy Kinda Men (2005)
Egotrippi (2004, 2006)
Enu’s Soulover feat. Maarit & Sami Hurmerinta (2003)
Eppu Normaali (2010)
Frank Zappa Memorial Pancake Breakfast (2011, 2016)
Grand Slam (2008)
Haloo Helsinki! (2013)
Happoradio (2009)
Hoedown feat. Jukka Gustavson & Tuomari Nurmio (2015)
Hoedown feat. Maarit Hurmerinta & Jore Marjaranta (2004)
Ile Kallio Big Rock Band (2016)
Ismo Alanko Teholla (2008)
J. Karjalainen (2001, 2013, 2016, 2019)
Jarkko Martikainen ja Luotetut Miehet (2019)
Jenni Vartiainen (2014)
Jonna Tervomaa (2014)
Juha Tapio (2016)
Jukka Poika (2014)
Kalevauva.fi (2018)
Kari Peitsamo Road Hogs (2013)
Kauko Röyhkä & Severi Pyysalo Trio (2010)
Kingston Wall by JJylli & Kuoppis & VHB (2019)
Kolmas Nainen (2013xx)
Kwan (2003)
Laika & the Cosmonauts (1998)
Maarit & Janus 7 (1996)
Machine Men (2008)
Maija Vilkkumaa (2011)
Marjo Leinonen & Viranomaiset (2008)
Michael Monroe (2012)
Miljoonasade (2008, 2015)
Neljä Ruusua (2002)
PMMP (2006, 2013)
The Poets of the Fall (2006)
Popeda (2009, 2018)
Pulse – The Finnish Tribute to Pink Floyd (2015)
Rajaton (2002, 2016)
Reckless Love (2012)
Saimaa (2018)
Sami Saari & Cosmosonic (1999)
Sammal (2019)
Samuli Edelmann (2002)
Scandinavian Music Group (2006)
Silvennoinen & Maijanen Band (2010)
Sir Elwoodin Hiljaiset Värit (1995, 1999)
Steve’n’Seagulls (2018)
Tiisu (2016)
Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus
Tuomari Nurmio & Hunajaluut (2008)
Tuure Kilpeläinen & Kaihon Karavaani (2016)
Ultra Bra (1998)
Uniklubi (2005)
Veeti & The Velvets (1993)
Vesa Aaltonen Proge Band (2018)
Wigwam Revisited! (2014, 2018)
Von Hertzen Brothers (2014)
YUP (2003)
Yö (2015)
Zen Café (2001, 2005)

ja monen monta muuta…

John Abercrombie. Kuva: Teemu Höytö.
David Murray.
Trilok Gurtu. Kuva: Tommi Anttonen.
Barbara Thompson. Kuva: Emilia Malinen.
Dave Holland.
Billy Cobham.
Ginger Baker.
Carl Palmer.
Dave Weckl.
Arild Andersen.
Gary Brooker.
Ian Anderson.
Mary Coughlan.
Mari Boine.
Louis Sclavis.
Nguyen Le.
Richard Bona.
Trygve Seim.
Django Bates. Kuva: Kalevi Plattonen.