Wolff, Walter: Music for piano, cello and violin

2311
lukukertaa
Graphic design: Fredrik Bäck.

2018 Alba Records ABCD 422

1-3.Sonata for cello and piano
4-5.General impression, size and shape
6.Trio #1
7.Trio #2
8-12.Five short pieces for solo piano
13.Fuga

All compositions by Walter Wolff.

Gabi Sultana (piano), Tomas Nuñez-Garcés (sello), Merel Junge (viulu).

Recorded 8/2017 at Varistoteles Studios, Helsinki
Engineer: Markku Veijonsuo
Producer: Walter Wolff
Executive producer: Erkki Nisonen

Arvio: 4 tähteä

 

Kansainvälistä jazzpianistin uraa tehnyt suomenruotsalainen  Walter Wolff joutui luopumaan soittamisesta vuonna 2012. Nykyään hän keskittyy säveltämiseen klassisen musiikin puolella. Debyyttisävellyskonserttinsa Wolff piti Tammisaaressa elokuussa 2016 nyt levyllä esiintyvien muusikoiden kanssa, eli mukana olivat pianisti Gabi Sultana, viulisti Merel Junge ja sellisti Tomas Nuñez-Garcés.

Kaksi trio-kappaletta, sonaatti sellolle ja pianolle, soolokappaleita sekä viululle että pianolle, siinä levyn sisältö.

Heti aluksi kuultava Sonata for cello & piano vie sisälle Wolffin tarinaan, siihen vihaan ja turhautumiseen, jota muusikko koki joutuessaan luopumaan pianonsoittajan identiteetistään. Säveltäjän tunnemyrsky välittyy.

Ja siitä pidän muutenkin Wolffin teoksissa, tunne on voimakkaasti mukana koko ajan. Samalla tulee rakastuneeksi kolmeen upeaan muusikkoon, jotka loistavat niin yhdessä kuin erikseen.

Klassisen musiikin asiantuntijat tietävät paremmin kuinka paljon Wolffin tuleminen ”ulkoa” lopulta kuuluu musiikissa. Eiväthän nykyklassisen säveltäjät tyhjiössä elä, itse kukin ottaa vaikutteensa mistä haluaa, ja jos joku saa innoitusta metallimusiikista tai teknosta, Wolffin jazzin puolelta tulevat vaikutteet, jotka lopulta siilautuvat hyvin maltillisesti ja huolella kypsyteltyinä hänen klassiseen työhönsä, tuskin oudoksuttavat ketään.

Persoonallista Wolffin sävelkieli joka tapauksessa on, ja Sultanan, Jungen ja Nuñez-Garcésin innoittuneen työn myötä levy on uuden uran vahva aloitus.