IKI: Oracle

2481
lukukertaa
Masks by Damselfrau ; Photos by Kajsa Xullberg ; Cover design by Mads Wolff.

2018 DME 11114

1.Membrane
2.Polygon
3.Reflex
4.Archaea
5.Honeycomb
6.Eukaryote
7.Spiral

Music by IKI and Mike Sheridan.

IKI: Johanna Sulkunen, Kamilla Kovacs, Guro Tveitnes, Anna Mose, Jullie Hjetland.

Additional voice: Mette Skou.

Electronics & production by Mike Sheridan
Recorded at Vibe Factory, Copenhagen, DK
Mixed and mastered by Freddy Albrektsen, Grapehouse Studios, Copenhagen, DK

Arvio: 4,5 tähteä

 

Kööpenhaminalainen lauluyhtye IKI on palannut. Vuoden 2011 IKI ja vuoden 2014 Lava saavat ketjuunsa Oracle-albumin. Suomiyhteys on ryhmässä alusta lähtien mukana ollut Johanna Sulkunen.

Ensimmäisellä levyllä IKIssä oli yhdeksän, toisella kahdeksan laulajaa. Nyt peruskokoonpano on tiivistynyt viiteen, mutta Mette Skou on lisäksi vierailijana mukana.

Levyn kulussa jouduin pohtimaan lauluyhtyeen käsitettä. IKI on itse asiassa paljon enemmän, laulaminen on vain osa sen orgaanista maisemaa. Ihmisääniyhtye?

IKI pärjää loistavasti ilman ulkopuolista apua, mutta toki yhteistyökumppanit antavat mahdollisuuden uusiin aluevaltauksiin. Edellisellä albumilla mukana oli islantilainen kitaristi Hilmar Jensson, Oraclella taasen tanskalainen äänitaiteilija Mike Sheridan.

Samalla elektronisuus on astunut täysimääräisenä, ainakin väliaikaisesti, IKIn maailmaan.

Elektroninen manipulaatio ei ota IKIn laulajilta mitään pois. Efektoinnissa ihmisäänistä saattaa tulla rytmisoittimia, bassopohjia, lead-soittimia, hälyääniä, mitä tahansa, mutta IKI ja Sheridan pitävät koko ajan huolta siitä että inhimillinen kosketuspinta säilyy.

Mielenkiintoista projektia on syytä valottaa myös tekijöiden kommenteilla:

”Oracle johdattelee mystiseen ja myyttiseen maailmaan. Inspiraationa on sukupuoleton, myyttinen oraakkeli, jolta etsitään vastauksia elämän suuriin kysymyksiin … Levyllä ei ole lainkaan tekstejä ja vaikutteina ovat seremonia ja heimollisuus eikä niinkään sanallinen tarinankerronta.”

Oracle-produktion visuaalinen maailma on rakennettu Damselfraun maskien ympärille. Näin Johanna Sulkunen maskeista: ”Musiikin maailmassa olemme kaikki samanarvoisia riippumatta sukupuolesta tai kansallisuudesta. Maskit voidaan nähdä jonkinlaisina raameina arvoille ja vapaudelle, joiden sisällä voimme liikkua rajattomasti ja toivon mukaan inspiroida muita samanlaiseen vapauteen”.

Vapaus ja samanarvoisuus, niitä sopii itse kunkin miettiä IKI ääniuniversumin vellonnassa.