Ville Ojanen: Kameleontti

2342
lukukertaa

2016 Ojanen VOCD001

ojanen

Grafiikka: Juho Tastula.

1.Suistamo
2.Caravan to Ohcejahka
3.Kaustinen saada, Part 1&2
4.Finnish klezmer fantasy
5.Painivat veljekset
6.Juholan talkoot
7.Ratsutila Baader-Meinhof
8.Ensikosketus
9. Torvenkylä tanssii ja soi
10.Arktinen hysteria

Sävellykset Ville Ojanen, paitsi 1: trad/Ville Ojanen.

Ville Ojanen (viulu, alttoviulu, laulu, busuki, saha, mandoliini, Ähtäväharppu), Osmo Blomqvist (lyömäsoittimet), Henri Haapakoski (saksofonit, klarinetti, huilu), Riku Kettunen (kitarat, mandoliini), Eetu Klemetti (kampiliira), Juha Kujanpää (piano, harmooni, koskettimet, claviola, kellopeli), Jorma Kalevi Louhivuori (trumetti, flyygelitorvi), Kirsi Ojanen (laulu), Tero Tuovinen (kontrabasso).

Tuottajat: Ville Ojanen, Seppo Santala
Äänitys ja miksaus: Seppo Santala
Masterointi: Seppo Santala

Arvio: 4,5 tähteä

Ville Ojanen on Kaustisilta lähtöisin oleva säveltäjä ja multi-instrumentalisti, viulu pääsoittimenaan. Tällä hetkellä Ojanen luo musiikkia viisivuotisen taiteilija-apurahan turvin.

Mm. Troka, Folkkarit ja Ottoset ovat olleet Ojasen levyttäneitä yhtyeitä kansanmusiikin puolelta. Soolourallaan Ojanen on julkaissut nyt neljä albumia, joilla hän on murtautunut yhä selkeämmin kaikkien genrerajojen ohi ja yli omaperäiseksi, mutta samalla hyvin suomalaiseksi ääneksi.

Kameleontillakin käydään Utsjoen maisemissa, palataan Kaustisille, fantasioidaan suomalaista klezmeriä. Aiheina saattavat olla painivat veljekset, Juholan talkoot tai arktinen hysteria. Lievää suurempaa Tapper-suuntautumistakin siis havaittavissa…

Ensiluokkainen soittajisto pohjaa paljolti Jyväskylään, muusikot joko vaikuttavat siellä nykyään tai ovat lähtöisin kaupungista. Ojanen tulee siis vierailevana innostajana jatkaneeksi kaupungissa Fyyralyyran ja Tuulenkantajien kaltaisten yhtyeiden perintöä. Joka tapauksessa Ojasen musiikki vaatii muusikoilta laajaa sivistystä, kykyä heittäytyä ja vaihtaa väriä.

Ojasen musiikillinen maailma on rytmisesti rikasta ja vaihtelevaa, mutta ennen kaikkea hän on hieno melodikko. Soitteissa on tarttuvuutta, muttei sentään niin pelkistettyä, että nopsaa puhkikulumisen vaaraa olisi. Vahvuuksiin tulee vielä lisätä ryhmän valtaisan soitinarsenaalin tuoma soinnillinen rikkaus.

Saarijärven kameleontti on luonut melkoisen runsaudensarven, jossa moniaat kansanmusiikkivaikutteet sulautuvat kauniisti ja omaäänisen luovasti. Akustinen proge tai progressiivinen kansanmusiikki ovat monessa kohdin ihan relevantteja määritelmiä.