Katu Kaiku: Tokyo / Kuopio

1855
lukukertaa
Design: Veera Inkeri.

2016 KKAIKU001

1.Armas
2.My first hit song
3.Well well wells
4.WAYNE WAS HERE
5.Supernova
6.Our argument
7.Last minute at the disco
8.Cherry blossom

All songs composed and arranged by Katu Kaiku.

Adele Sauros (ts, ss), Mikael Saastamoinen (b), Erik Fräki (dr).

Recorded and mixed by Joonas Saikkonen
Recorded 10/2015 in Kallio-Kuninkala, Järvenpää
Mastered by Virtalähde Mastering

Arvio: 4 tähteä

 

Ensin oli Linda Fredriksson ja Mopo. Nyt on myös Adele Sauros ja Katu Kaiku.

Kaksi nuoren naissaksofonistin johtamaa trioa, jotka tekevät ihan omaa musiikkia. Suuria vertailuja, niputuksesta puhumattakaan, ei kannata tehdä, riittää kun toteaa että Mopo ja Katu Kaiku ovat ”samalla laidalla”, sävellettyä mutta improvisointia painottavaa kokonaisvaltaista musiikkia, uniikkien ja koskettavien tunnelmien hakua. On selkeästi melodiaa ja rutkasti rakennetta, mutta toisaalta ilman free jazzin hedelmöittävää vaikutusta mitään tämäntyylistä ei olisi olemassakaan.

Vapauden tuulahdukset hallitusti käytössä, se on myös Katu Kaiun hienosti toimiva konsepti. Tietty yksinkertaisuus ja konstailemattomuus on myös yhtyeelle tyypillistä. Kappaleet pidetään ehjinä kokonaisuuksina, rönsyily tulee vasta albumin mittaan.

Yhtyeen musiikissa on myös ristiriitoja ja särmää, kuten hyvässä taiteessa useimmiten, mutta pääsääntöisesti tummaksi värittynyt sointipinta ja rauhalliset kehittelyt synnyttävät seesteisen ja samalla taiteellisesti hyvin kypsän vaikutelman.

Olen aina ollut elävän musiikin intohimoinen puolustaja, mutta tällä kertaa on vaikea valita puolensa. Katu Kaiun ilmaisu on niin herkkää ja hienovaraista, että levyn kuulokekuuntelu tuntuu antavan musiikille sen ansaitseman ja tarvitseman rauhan konserttitilannetta huomattavasti paremmin.