Sointi Jazz Orchestra: Syntymä

2522
lukukertaa
Graafinen suunnittelu: Juha Koivusalo.

2016 SJO01

1.Pyörä
2.Tor
3.Vedenpinta väreilee
4.Taivaan merkit
5.Montako fiktiota on fakta?
6.Syntymäseudulleni

Sävellykset: Rasmus Soini.
6: alkuperäissanoitus Sándor Petofi, suomennos Otto Manninen ja Aale Tynni.

Petteri Hietamäki (as, ss, fl), Pekka Seppänen (as, cl), Frans Thomsson (ts, ss, fl), Janne Saarinen (ts, oboe), Max Zenger (bs, b-cl), Teemu Matsson (tp, fl-h), Tomi Nikku (tp, fl-h), Jose Mäenpää (tp, fl-h), Jasmin Afaneh (tp, fl-h, fl), Ilkka Hongisto (horn), Mikko Haanpää (b-tb, tb), Panu Luukkonen (tb), Matti Vuolahti (tb), Kenneth Ojutkangas (tu, b-tb), Aleksis Liukko (p), Kaisa Mäensivu (b), Siiri Partanen (dr), Rasmus Soini (cond.).
+ 6: Stina Koistinen (voc)
+ 4: Antti Kolehmainen (vc)

Äänitys ja miksaus: Mikko Renfors
Äänitetty 10/2015 Kallio-Kuninkalan studiossa
Masterointi: Jaakko Viitalähde, Virtalähde Mastering

Arvio: 4 tähteä

 

Sointi Jazz Orchestra syntyi vuonna 2013 Rasmus Soinin sävellyskonserttia varten. Nuorten muusikoiden hyvä yhteishenki innosti jatkamaan, ja Soinin Soinnista onkin tullut vakituinen tekijä Helsingingin jazznäyttämöllä. Takana on esimerkiksi yhteistyötä Juhani Aaltosen ja Jukka Perkon kanssa, ja erikoisuutena kahden viime joulun jazzilliset Tiernapoika-konsertit.

Syntymä on ryhmän asemaa vakiinnuttava välitilinpäätös, ja mojova semmoinen. Vain osalla soittajista on tässä vaiheessa kansallista mainetta (tunnetuimpina ehkä Max Zenger, Teemu Matsson ja Jose Mäenpää), mutta taitavasta porukasta on silti kyse.

Ja orkesteri on todellakin nimensä mukainen, se suorastaan herkuttelee vaihtelevasti väritetyillä sointipinnoilla, kiitos normaalin big band -välineistön ohella mm. sellon, käyrätorven, oboen ja matalan pään soitinten: bassoklarinetin, bassopasuunan ja tuuban. Sovittamisen taide on siis aivan yhtä tärkeää kuin säveltäminen, orkestraatiot ovat hyvin huolellisia ja hallittuja. Soinin näkemystä toteuttava SJO soi kauniisti ja tasapainoisesti.

Siinä missä levyn instrumentaalimusiikki on sovittajan juhlaa, säveltäjänä Soini kunnostautuu etenkin levyn päättävässä ainoassa laulukappaleessa. Se on monimuotoisinta ja persoonallisinta Soinia, ja Stina Koistisen ihon alle tunkeutuva laulu tekee 10-minuuttisesta Syntymäseudulleni-teoksesta unohtumattoman.