Reija Lang Miehistö: Uuden oodi

2060
lukukertaa
Photo: Markus Niittynen ; Design: Jari Kiiskinen.

2016 Hub Productions HP 1250095

1.Hawkingin akkuna (Innanen-Lang)
2.Joensuu (Kantonen-Lotta Westermarck)
3.Kuviolento (Kantonen-Lang)
4.Takaumaa (Sumelius-Lang)
5.Uuden oodi (Kantonen-Lang)
6.Auvo (Kantonen-Lang)
7.Rahastus (Innanen-Lang)

Reija Lang (voc), Heikki Tuhkanen (tb), Seppo Kantonen (p), Eero Tikkanen (b), André Sumelius (dr)
+ 6,7 : Mikko Innanen (sax)

Taiteelliset tuottajat: Reija Lang, André Sumelius
Äänitys: 12/2012 & 2/2013 Markku Veijonsuo, Varistoteles Studio, Helsinki
Miksaus ja masterointi: 4/2013, 12/2015, 2/2016 Markku Vaijonsuo, Varistoteles Studio, Helsinki

Arvio: 3,5 tähteä

 

Reija Lang ei petä, häneltä on tottunut odottamaan sekä erinomaisia yhteyitä että yllätyksellisiä avauksia. Laatumiehistössä nimeltä ”Miehistö” soittavat pianisti Seppo Kantonen, basisti Eero Tikkanen ja rumpali André Sumelius. Yllätystä on jo siinä, että solistinen pääpuhallin on normaalin saksofonin tai trumpetin sijasta Heikki Tuhkasen lempeä pasuuna. Saksofonikin levyllä vierailee, mutta Mikko Innanen puhaltaa vain kahdessa kappaleessa.

Yhtyeen pääsäveltäjä on neljä teosta luonut Kantonen, Innanen tukee kahdella ja Sumelius yhdellä kappaleella. Musiikillisesti levy on ovela sekoitus traditionalismia ja modernismia, ajattomaksi voisi Miehistön jazzia luonnehtia. Yhtyeen mutkattoman keveä tatsi tukee Langin laulelmallista otetta.

Levyn toinen yllätys on kielivalinta, viiden englanninkielisen albumin jälkeen Lang laulaa nyt suomeksi. Lang on itse tehnyt sanat yhtä Lotta Westermarckin verbalisoimaa kappaletta lukuun ottamatta.

Suomen kieli istuu uusiin oodeihin ongelmitta, ja sanoituksissa on myös jazzillisuutta siinä mielessä, ettei kaikki etene määrätietoisesti ja yksillä raiteilla, vaan sanat hypähtelevät albumin mittaan yllättäviin suuntiin siinä missä jazz noin yleisesti ottaen musiikkinakin.

Runsaan luontokuvaston ohella Lang ottaa kantaa Malmin lentoaseman säilyttämisen puolesta ja toisaalla rahamiehet ja pohatat saavat kuulla kunniansa. Tämä Rahastus onkin sitten levyn intoutuneinta soittoa Innasen ja Kantosen huimien soolojen myötä. Sanomisen tarve näistä asioista on tässä ajassa kova muusikoillakin, ja nyt on poikkeuksellisen hyvin sanottu, ihan instrumenteilla vain on ilmaistu paljon vallitsevasta materialistisesta hulluudesta.