Rantama Trio: Catching the mystery train

1943
lukukertaa
Artwork and layout: Petri Lampela.

2016 Rantama Trio RANTAMA-01

1.Lifelong secret
2.Cathching the mystery train
3.Flowerbed
4.Uneasy thoughts
5.Ride

All tracks composed by Timo Rantama and arranged by Rantama Trio.

Timo Rantama (g), Tatu Back (b), Iiro Laitinen (dr).

Recorde live in Mediapolis Studios, Tampere, Finland
Engineered, mixed and mastered by Aapo Partanen

Arvio: 3,5 tähteä

 

Kuopiolaisen Rantama Trion viisikappaleinen debyyttialbumi julkaistiin omakustanteena maaliskuussa 2016, mutta sittemmin levy on päässyt Eclipse-merkin suojiin, ja seuraavastakin levystä on jo sovittu.

Vaikka Timo Rantaman kitara vetää vaunuja, kyse on tasaisen vahvasta soittajistosta, jossa basisti Tatu Back ja rumpali Iiro Laitinen ovat täysillä liiderin rinnalla. Sävellykset toki ovat Rantaman, mutta yhdessä ne on sovitettu ja myös jamihenkisyyttä on onnistuttu pitämään kiitettävästi matkassa mukana.

Rantama Trion meininki on riittävän omaperäistä. Verrokkinimiä tarvitseville kerrottakoon että esimerkiksi Mike Sternin ja Wayne Krantzin fanien kannattaa levy tsekata, ja kotimaan maisemissa yhtye voisi sijoittua jonnekin Varre Vartiaisen Husbandin ja Kingston Wallin (!) välimaastoon, vaikkei trio aivan näiden hurmoksellisimpaan vaihteeseen ylläkään.

Progevaikutteisesta jazzrockista noin päällisin puolin on kyse. Jazzharmonioista heittäydytään luontevasti voimatriopaisutteluun, Rantama Trio osaa kehittelyn taidon. Yksittäisen kappaleen muovaantuminen, transformaatio lähtökohdista toisiin tunnelmiin tapahtuu luontevasti ja orgaanisesti. Samalla tulee hoidettua kokonaisen albumin mittainen dramaturgia, vaihtelua on vahvasta kitaravetoisuudesta huolimatta kiitettävästi. Tässä tietysti auttaa suuresti Rantaman tekninen monipuolisuus (ja efektipedaalien runsaus!).

Käsillä on soitoltaan ja soundeiltaan erinomainen tuote, joka jättää odottamaan mielenkiinnolla bändin tulevaa kehitystä.