Peter Brötzmannin yhtye Jazzradio Livessä

1420
lukukertaa

Voimasoiton ja free jazzin diggarien alkaa taas olla aika viritellä radiovastaanottimia Yle 1 -kanavan taajuudelle. 4. syyskuuta jatkuvat Jazzradio Live -ohjelmassa Tampere Jazz Happeningin viime vuoden konsertit Peter Brötzmannin johtaman voimatrion esityksellä. Kuten jotkut osaavat ennakolta odottaa, tässä äänityksessä mennään korkealta ja kovaa. Brötzmann itse on eniten pääosassa ja hän kuulostaa jopa joissakin hieman rauhallisemmissakin kohdissa siltä, kuin hänen aivonsa ja sydämensä kävisivät koko ajan ylikierroksilla. Kenenkään ei tarvitse miettiä, säästeleekö Brötzmann tässä soolojaan – heti ensimmäinen biisi ”Alarm” (säv. Brötzmann) kestää nimittäin yli 28 minuuttia. Lisäksi kuullaan reilu 12-minuuttinen kappale, joka on yhdistelmä sävellyksistä ”Sport and Music” (säv. Pliakas) sekä ”Gespräch in Gebirge” ja ”Die Zeit, eine Gebrauchsanweisung” (molemmat säv. Wetrmüller).

Olen musiikkitoimittajana tavannut entisiä heavy online casino metal -spesialisteja, jotka ovat alkaneet laajentaa musiikillista näkemystään ja alkaneet kiinnostua muun muassa jazzista. Tämä äänite voisi olla tällaisille rankemmasta mätöstä kiinnostuneille hyvä johdatus jazz-osastolle. Koko trion soitannollinen tuntuma on lähempänä Sepulturaa ja Motörheadia kuin Miles Davisia ja Benny Goodmania. Kenny G -fanien ei tarvitse vaivautua asialle.

Kyllä soitossa hetkittäin on pieni hitunen älyäkin mukana, esimerkkinä avausbiisissä ensimmäisen hillittömän tuuttausmaratonin jälkeen tuleva harkitusti rakennettu rumpusoolo, joka alkaa hiljaisilla tremoloilla ja niihin sekoitetuilla aksenteilla yltyen räiskinnäksi. Paha juttu, ettei rumpali ole saanut tässä enempää soolotilaa. Rumpu- ja bassosooloja olisi voinut surutta laittaa sekaan lisää ja venyttää biisin mittaa vaivaisista 28 ½ minuutista vaikka lähelle tuntia. Erittäin hyvältä tämä biisi kyllä kuulostaa näinkin.

Älköön kukaan väittäkö, ettei tällä triolla olisi sävyjä mukana. Toinen kappalehan liikkuu alussa parisen minuuttia balladinomaisissa maisemissa ennen ankaran häjyilyn jatkumista, ja sen loppupuolella on yli minuutin kestävä hyvin hiljainen kohta. Loppuhuipennuksessa Brötzmann tuuttaa sellaisella voimalla, että happi loppuu ja liat irtoavat Pakkahuoneen seinistä.

teksti: Jussi Huolman

Lähetys: Radio Yle 1, 4.9.2006, noin kello 21.00
Peter Brötzmann: saksofonit, klarinetti Marino Pliakas: sähköbasso Michael Wertmüller: rummut
Äänitetty 5.11.2005 Tampere Jazz Happening -festivaalilla
Äänitys: Jari Rantakaulio
Toimittaja ja tuottaja: Veli-Pekka Heinonen