Orkestraalinen esikoisalbumi rumpali Elias Niemisen Ensembleltä

536
lukukertaa

lias Nieminen Ensemblen debyyttialbumi, Wave (Eclipse Music), tarjoaa kuulijalle käsinkosketeltavan tunnelmallisia, ja svengaavia kappaleita Niemisen sävelkynästä. Teoksissa yhdistyvät klassisen musiikin kauniit sointivärit, rytmimusiikin heltymätön tikitys sekä soittajien kekseliäs improvisaatio. Peräti 17-henkinen kokoonpano on Suomessa harvinainen, ja tarjoilee kuulijoilleen ainutlaatuista, sinfonisiin mittoihin paisuvaa jazz-musiikkia. Albumi julkaistaan suoratoistona 11.11.2022. Julkaisua juhlistetaan kolmella julkaisukonsertilla 16.-18.11. Jyväskylässä, Helsingissä ja Tampereella.

Konsertissa taltioitu albumi piirtää Ensemblestä kuvan erityisesti vahvana live-yhtyeenä, jonka saumaton yhteissoitto on mahdollistanut julkaisun erillisenä albumina. albumin teoksista kertoo oman tarinansa – ikään kuin pienen taidemaalauksen kautta. Kuulijalle selkounet, kohtaamiset ja tunteet välittyvät kuulaana soitinten kudoksesta.

Elias Nieminen on tamperelaislähtöinen, nykyisin helsinkiläistynyt säveltäjä, yhtyeenjohtaja ja rumpali. Hän on opiskellut ammattimuusikoksi Helsingin Pop & Jazz Konservatoriossa, jossa hän opiskeli rumpujen- ja pianonsoittoa sekä sävellystä vuosina 2020–2022.

Säveltämisen Nieminen aloitti jo varhain lukioikäisenä, ja alusta asti häntä ovat erityisesti kiinnostaneet suurien kokoonpanojen äänimaailmat, kuten big band- ja elokuvamusiikki. Tärkein esikuva Niemiselle on englantilaispianisti ja -säveltäjää Bill Laurance (UK), jonka musiikista hän on ottanut vaikutteita myös nyt julkaistavan albumin teoksiin. Tällä hetkellä Nieminen opiskelee sävellystä Helsingissä Mikko Sarvanteen johdolla.

Elias Nieminen Ensemble on rumpali-säveltäjä Niemisen 2021 perustama laaja, 17-henkinen kevyttä ja klassista musiikkia yhdistävä kokoonpano. Yhtyeen musisointia määrittelevät nuorten soittajien energia, äärimmäisen laajat dynamiikat ja massiivinen sointi. Ensemblen soittajakaarti koostuu nykyisistä ja vastavalmistuneista helsinkiläisistä musiikinopiskelijoista, jotka siivittävät kuulijat yhteiselle matkalle Niemisen teosten syövereihin.

Kokoonpano jakautuu kolmeen osaan, rytmi-, jousi-, ja puhallinsektioon, joiden vuoropuhelulle ja yhteissoundille musiikki perustuu. Niemisen sävellykset on vartavasten räätälöity tälle erityiskokoonpanolle ja ne hyödyntävät laajasti eri soitinten tarjoamia teknisiä mahdollisuuksia. Ensemblen soitto onkin parasta livenä koettuna, ja nyt julkaistava albumi tarjoaa nimenomaan tällaisen kokemuksen.

TRACKLIST:

01 Clockwork02 Departure (single)03 Tuhon torstai (feat. Viivi Rättyä, san. Edith Södergran)04–05 Mondays of Peace and Quiet06 The Attic07 Wave

Kokonaiskesto (Album’s total length): 39 min

Kaikkien kappaleiden sävellys, sovitus ja miksaus (composition, arrangement and mixing): Elias NieminenÄänitys (recording): Valtteri TuominenMasterointi (mastering): Mikko SaarinenKansitaiteet ja visuaalinen ilme (cover art and visuals): Pedro BergamoJulkaisu ja jakelu (publication and distribution): Eclipse Music

Elias Nieminen – rummut (drums), (04–05 piano)Sakari Kervinen – piano (piano)Milena Albanese – koskettimet (keyboard)Otto Porkkala – sähkökitara (electric guitar)Max Loponen – basso (bass)Santeri Saari – perkussiot (percussion)Viivi Rättyä – runonlausunta, laulu (poetry recitation, song)

Pihla Pallas – poikkihuilu, tenorisaksofoni (transverse flute, tenor saxophone)Aapo Räsänen – klarinetti, alttosaksofoni (clarinet, alto saxohpone)Joel Kolehmainen – bassoklarinetti, baritonisaksofoni (bass clarinet, baritone saxophone)Antti Mäkynen – trumpetti, flyygelitorvi (trumpet, flugelhorn)Lotta Hirvonen – pasuuna (trombone)

Pessi Jouste – sooloviulu (solo violin)Roope Jokinen – viulu I (first violin)Sanni Rämö – viulu II (second violin)Minja Bovellan – alttoviulu (alto violin)Susanna Syrjäläinen – sello (cello)

ELIAS NIEMINEN ENSEMBLE – LIVE:

16.11.2022 – Ilokivi, Jyväskylä (feat. MUYA)17.11.2022 – Kappelisali (Kallion kirkko), Helsinki18.11.2022 – Kulttuuritalo Laikku, Tampere

Instagram, Facebook: @eliasnieminen.ensemble

Kotisivut: eliasnieminen.fi/ensemble