Juha Kujanpään uusi instrumentaalialbumi ”Old Ways, New Ways” julkaistaan 9.11.

592
lukukertaa
Levykansi: Teemu Raudaskoski.
Kansanmusiikin, jazzin, rockin ja teatterimusiikin rajapinnoilla työskentelevä pianisti-säveltäjä Juha Kujanpää julkaisee uuden instrumentaalialbuminsa “Old Ways, New Ways”. Levy on äänitetty vuosien 2019-22 aikana, ja se julkaistaan Kuu Records -levymerkillä 09.11.2022 Etnosoi!-festivaalilla Sellosalissa, Espoossa.
 
Kujanpään edelliset genrerajoja rikkovat albumit “Niin kauas kuin siivet kantaa” (2017), “Kultasiipi” (2015) ja “Kivenpyörittäjä” (2013) ovat keränneet kansainvälisesti ylistäviä arvioita. Levyillä soittava kokoonpano Juha Kujanpää Ensemble perustettiin 2013, ja kolmella ensimmäisellä albumilla se muodostui nelihenkisen rock-jazz -komppisektion sekä kolmen kansanmusiikkiviulistin yhdistelmästä.
 
Nyt julkaistavalla levyllä kokoonpano on muuttanut muotoaan. Ydinryhmä eli komppisektio on pysynyt samana (Juha Kujanpää piano ja koskettimet, Timo Kämäräinen kitara, Tero Tuovinen basso ja Jussi Miettola rummut), mutta viuluja ei tällä levyllä kuulla. Albumin soundia määrittävät niiden sijasta puhallinsoittimet sekä sanaton lauluensemble. Onko musiikki muuttunut – se jää kuulijan arvioitavaksi.
 
“Old Ways, New Ways” -levyn puhallinsektio koostuu Suomen eturivin muusikoista – Verneri Pohjola (trumpetti), Joakim Berghäll (saksofonit), Henri Haapakoski (huilu) ja Jouni Järvelä (klarinetti). Eräs albumin instrumenteista on sanaton ihmisääni. Laulajat (Jouni Kannisto, Susanna Lukkarinen sekä Eeppi Ursin) ovat kaikki Club for Five -yhtyeen nykyisiä tai entisiä jäseniä. Lisäksi levyllä vierailevat kansanmuusikot Teija Niku (harmonikka) sekä Emmi Kujanpää (kantele).
 
Vuonna 1974 Juuassa syntynyt Juha Kujanpää on säveltänyt viime vuosina musiikkia erityisesti teatteriin ja muille yhtyeilleen (esim. Karuna ja Ikiranka). Sooloalbumit ovat hänelle tärkeä foorumi, jonka puitteissa on mahdollista luoda juuri sellaista musiikkia, jota itsekin haluaisi kuulla. Melodiat ovat Kujanpään sävellyksissä kaikki kaikessa. Musiikki on muistiinmerkittyjä unia ja ajatuksia, matkustamisen synnyttämää liikettä, sen välietappeja ja pysähdyksiä havannoimaan ympärillä olevaa kauneutta.
 
Lisätietoa ja aikaisempia levyarvioita: www.juhakujanpaa.com