Nefer keikalla Kotkan Coast Side Jazz Clubilla

798
lukukertaa
Kaikki sivun kuvat: Ari Haimi.

Nefer-yhtye on saavuttanut suosiota ja oman vankan kannattajakuntansa Kaakkois-Suomessa. Bändi on perustettu 1998. Perustajana on rumpali Jukka Savolainen. Hän alkoi koota bändiä, joka toteuttaisi hänen ja  muiden bändiläisten musiikki-ideoita.Neferiin liittyivät basistiksi Olli Andersen, kitaristi  Riku Uotinen ja  harmonikkaa soitti  alkuvuosina Mika Huusari. Huusarin työkiireiden  vuoksi bändiin liittyi myöhemmin myös nykyisin Kouvolassa asuva Matti  Volotinen. Mika Huusari on palannut nyt Matin tilalle kokoonpanoon.Nefer-bändiä on todella vaikea lokeroida tai umpoida johonkin  musiikkigenren ahtaaseen boxiin. Tietenkään tämä ei ole tarpeen. Jotta voisi kuitenkin antaa lukijoille jonkinlaisen käsityksen bändin soitannasta, on hyvä johdatella ajatuksia bändin musiikkiprinsiippien suuntaan.

Olli Andersen kehuu Kymenlaakson muusikkopiirejä siitä, että sovitusapua  on saatu esimerkiksi kapelimestari Ari Ismälältä ja toisaalta Matti Volotisen sävellysideat on otettu hyvin bändin sisällä vastaan.Neferin vahvuus on juuri siinä että ennakkoluulottomasti otetaan sävellyksiä sisään niin jazzstandardien puolelta kuin uudempia sovituksia nykymusiikista. Bändin tapana on koeponnistaa kappaleita soittajen keskuudessa harjoituksissa ja keikoilla.Jos homma ei toimi kokeillaan rohkeasti jotakin muuta. Osa jää ja osa siirretään sivuun, toteaa Olli. Sinänsä yksinkertaista ja tehokasta.Yhtyeen sointi on omintakeinen ja keskeinen osa Neferin tunnistettavuutta. Rikun -40 luvun puoliaksutinen Epiphone kitara antaa hienon soinnin niin komppiin kuin sooloihin. Huusarin Mikan -80 luvun alun kouvolalainen harmonikka on toinen sointipuolen pilareista.Bassoa soittava Olli Andersen teki elämäntyönsä Kymi Sinfonietan viulistina. Ammattimainen ote basson varressa kuuluu hyvänä tarkkuutena. Viulu on nyt eläköitymisen myötä jäänäyt, jos ei nyt pölyä keräämään, niin vähemmälle sotolle kuitenkin. Sähköbassosta on nyt tullut jonkinlainen yhteissoiton korvike. Koko elämänsä soittanut ei voi lopettaa soittamista kertaheitolla, joten Nefer on nyt hyvä vaihtoehto tyydyttää soittamisen ja  musiikin nälkää.Lähiajan suunnitelmiin Neferillä kuuluu levyn äänittäminen studiossa elävän yleisön läsnäollessa. East Coast Jazz-kubilla marraskuun puolivälissä kuultiin ensimmäisessä setissä levylle suunniteltuja esityksiä. Neferin vakioyleisö ainakin hyrisi tyytyväisyyttään. Kaikki yhtyeen jäsenet vuorollaan spiikkasivat kappaleita ja jutustelivat yhtyeen nykytilanteesta.

Alkuperäinen kokoonpano on taas kasassa ja matka jatkuu. Uuden levyn myötä laajempi yleisö pääsee sisälle tämän bändin musiikki-ideoista. Nopein tapa on tietysti tulla keikalle tai jopa tilata keikka bändiltä, valistaa Mika Huusari.Kymenlaakson jazzpiireissä on ollut tapana jakaa elämäntyö-oscareita Oscar Petersonin hengessä. Tänä vuonna Neferin sielu ja verta kierrättävän rytmin takaava Jukka Savolainen vastaanotti tämän arvostetun palkinnon. Kertoo myös osaltaan Neferin arvostuksesta Kymenlaakson jazzpiireissä.NeferRummut. Jukka SavolainenBasso. Olli AndersenKitara. Riku UotinenHarmonikka: Mika Huusari

Keikka: East Coast Jazz Club. Pub Albert 14.11.2022 Kotka