Pohjoismaiset jazzkomeetat esiintyvät We Jazz -festivaalilla 2. joulukuuta

1671
lukukertaa

Pohjoismaiset jazzliitot tarjoavat vuosittain viidelle kansainvälistymisen kynnyksellä olevalle yhtyeelle mahdollisuuden esiintyä jazzalan ammattilaisille ja yleisölle Nordic Jazz Comets -katselmuksessa. Vuoden 2020 tapahtuma järjestetään Helsingissä 2. joulukuuta osana We Jazz -festivaalia ja Suomea tapahtumassa edustaa keväällä debyyttialbuminsa julkaissut Kadi Vija Key Project. Suomen edustajan lisäksi G Livelab Helsinki -klubilla järjestettävässä konsertissa esiintyvät tanskalainen piano-lyömäsoitinduo Svaneborg Kardyb, islantilaisen basistin Ingibjörg Elsa Turchin johtama Ingibjörg Turchi Band, norjalainen pianovetoinen Kjetil Mulelid Trio sekä ruotsalainen avantgardistinen Post-Sun Vision.

Vaihtuvissa kaupungeissa järjestettävä tapahtuma on jo vuosia toiminut kansainvälistä uraa tavoittelevien yhtyeiden näyteikkunana, ja Nordic Jazz Cometsista ponnistaneisiin suomalaisyhtyeisiin lukeutuvat mm. Ilmiliekki Quartet, Elifantree ja Mopo. Tällä kertaa yhtyeet pääsevät lisäksi tutustumaan uuteen pohjoismaisista klubi- ja festivaalijohtajista koostuvaan verkostoon. Verkoston jäseninä olevat 12 promoottoria ovat luomassa ekologisesti kestäviä pohjoismaisia kiertuemalleja ja Nordic Jazz Comets -yhtyeet testaavat näitä yhteistyössä suunniteltuja kiertueita vuonna 2021. Verkoston jäseniin kuuluvat muun muassa Reykjavik Jazz Festival Islannista, Jazz i Montmartre -klubi Tanskasta, Nattjazz-festivaali Norjasta sekä Fasching-klubi Ruotsista. Suomesta verkostoon kuuluvat G Livelab Tampere -klubi, Jazz City Turku -tapahtumakonsepti sekä April Jazz Festival & Club.

Suomea vuoden 2020 Nordic Jazz Comets -katselmuksessa edustaa vokalisti-säveltäjä Kadi Vijan johtama Kadi Vija Key Project, johon Vijan lisäksi kuuluvat Max Zenger (bassoklarinetti), Tuomo Dahlblom (kitara) ja Tuomas Timonen (rummut). Poikkeuksellinen kokoonpano ja Vijan kyky käyttää ääntään instrumentaalisesti luovat yhtyeelle mieleenpainuvan soundin, joka pääsee oikeuksiinsa bändin esikoislevyn Roaming In The Contemporary Society To Make Peace With It (Flame Jazz Records, 2020) unenomaisissa tunnelmissa.

Kuuntele Roaming In The Contemporary Society To Make Peace With It Spotifyssa.

Islantilaisbasisti Ingibjörg Elsa Turchi saapuu Helsinkiin kvintettinsä kera. Mm. Emilíana Torrinin ja Soffia Björgin yhtyeissä soittanut omaleimainen artisti esittää Helsingissä materiaalia tuoreelta albumiltaan Meliae, jolla kuulas pohjoismainen jazz, minimalistiset elementit ja kokeellinen ilmaisu yhdistyvät kiehtovalla tavalla.

Kuuntele Meliae Spotifyssa.

Kuuluisalle Rune Grammofon -levymerkille levyttävä norjalaisyhtye Kjetil Mulelid Trio tuo iltaan tuulahduksen ”vuonojazzia”. Yhtyeen ensilevy näki päivänvalon vuonna 2017 ja toinen albumi What You Thought Was Home elokuussa 2019. Trio on tulkinnut pianisti Mulelidin herkänkauniita melodioita hurmaten yleisöjä ympäri Eurooppaa esiintyen mm. loppuunmyydyllä Vortex-klubilla Lontoossa.

Kuuntele What You Thought Was Home Spotifyssa.

Malmösta ponnistava ruotsalainen Post-Sun-Vision loihtii ilmoille modernia pohjoismaista jazzia avantgardistisella otteella. Rumpali Mario Ochoan, pianisti Alice Hernqvistin (mm. Alice Hernqvist Kvintett) ja kontrabasisti Aaron Mandelmannin (mm. Megalodon Collective) muodostama trio valmistelee paraikaa toista albumiaan, ja on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt kiertämään esiintymislavoilla muun muassa Puolassa, Norjassa ja Italiassa.

Kuuntele Post-Sun-Vision Spotifyssa.

Tanskalaisduo Svaneborg Kardyb sekoittaa musiikissaan elektroniikkaa ja akustista groovea, tarttuvia melodioita ja pohjoismaisia tunnelmia. Pianisti Nikolaj Svaneborg ja rumpali Jonas Kardyb julkaisivat keväällä 2019 duo-albuminsa Knob, joka nousi ilmestyessään viikon albumiksi Tanskan kansallisessa jazzradiossa. Knob toi yhtyeelle myös kaksi Danish Music Awards -voittoa kategorioissa ”Vuoden uusi jazznimi” ja ”Vuoden jazzsäveltäjä”. Samana vuonna duo voitti myös JazzKonkurrencen-yhtyekilpailun.

Kuuntele Knob Spotifyssa.

Nordic Jazz Comets -ilta järjestetään 2.12.2020 G Livelab Helsinki -klubilla osana We Jazz -festivaalia. Liput tapahtumaan ovat myynnissä nyt Tiketissä.

nordicjazzcomets.com
wejazz.fi/2020