Juuka jatsaa taas!

1097
lukukertaa
Signe. Kuva: Venla Helenius.

Juuka jatsaa -festivaali järjestetään 12.–14.6. Juuan Pitäjänmuseolla. Festivaalin ohjelmisto on kuin pieni lomamatka, sillä konserteissa kuljetaan pohjoisen tuntureilta aina Kreikan saarille asti.

Festivaalin avaa keskiviikkona 12.6. klo 19 VILDÁ, joka on Uniikki yhdistelmä mystisiä joikuja, svengaavia rytmejä ja improvisaatiota. Duo ammentaa vaikutteita saamelaisten vahvasta yhteydestä luontoon, nykypäivän popmusiikista sekä suomalaisesta kansanmusiikista. Hildá Länsmanin vaikuttavat joiut ja Viivi Maria Saarenkylän ilmeikäs harmonikka luovat dialogin, joka tempaisee kuulijan matkalle pohjoisen tuntureille ja Saamenmaan tuulien tuiverrukseen. Länsman on kipuamassa vauhdilla Utsjoelta koko kansan tietoisuuteen upeaäänisenä joikaaja-laulajana ja Saarenkylä on kansainvälisissä musiikkikilpailuissa palkittu nuori harmonikkavirtuoosi ja Vuoden Harmonikkataiteilija 2018.

Torstain 13.6. konsertissa klo 19 kuullaan kahta artistia. Ensimmäisenä esiintyvä Paavo Kässi on helsinkiläinen laulaja-lauluntekijä, joka yhdistää musiikissaan runoutta ja suomalaista iskelmää energiseen ilmaisuun. Kässi viimeistelee parhaillaan rock ‘n rollin eri perinteistä ammentavaa esikoisalbumiaan Takaoven mies -yhtyeensä kanssa, mutta Juuassa häntä kuullaan soolona. Konsertin toisella puoliskolla äänitaiteilija-säveltäjä Lauri Wuolion sooloprojekti Kumea Sound johdattaa unohtamaan arjen kiireet ja antautumaan musiikin meditatiivisiin sfääreihin. Kumea Soundin keskiössä on 2000-luvun alussa kehitetty cupola-soitin, joka tunnetaan kauniista kumeasta äänestään. Kumea Soundin musiikissa kuuluvat minimalismi, ambient sekä monet vaikutteet uusista ja vanhoista  musiikkitraditioista.

Festivaalin viimeinen konsertti perjantaina 14.6. klo 19 on täynnä Runoutta, huikeita ääniä ja vahvaa tulkintaa, kun ilmaisuvoimaiset laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen esiintyvät Juuka Jatsaa -festivaalilla syntetisaattorein maustettuna Signe-laulutriona. Signen musiikki kulkee jazzin, nykymusiikin ja kuunnelman rajapinnoilla. Konsertissa kuullaan materiaalia helmikuussa 2019 julkaistulta To Sappho -albumilta sekä Bruno K. Öijerin ja Edith Södergranin runoihin sävellettynä.

7. kertaa järjestettävän Juuka jatsaa -festivaalin konsertit järjestetään ensimmäistä kertaa yhdessä paikassa, Juuan Pitäjänmuseossa, joka valikoitui konserttipaikaksi tunnelmallisuutensa vuoksi. Tilan pienuus takaa intiimin konserttielämyksen, sillä tilaan  mahtuu yleisöä vain noin 50 henkeä. Liput, 10–15 €, ovat ennakkoon myynnissä festivaalin nettisivuilla.