Erik Lindströmin apuraha rumpali Aleksi Heinolalle

1076
lukukertaa

Musiikkiarkiston hallitus myöntänyt vuoden 2019 Erik Lindströmin rahaston apurahan rumpali Aleksi Heinolalle. Apuraha on suuruudeltaan 1500 euroa ja se on tarkoitettu New Yorkin opintomatkaa varten. Apuraha luovutettiin Heinolalle 28.5.2019 Helsingissä pidetyn JaZZanti-konsertin yhteydessä, jossa esiintyi Joonas Haavisto Trio feat. Teemu Viinikainen.

Vuonna 1993 syntynyt Aleksi Heinola on opiskellut vuodesta 2016 lähtien Sibelius-Akatemian jazzosastolla, jossa häntä ovat opettaneet muun muassa Jukkis Uotila, Jussi Lehtonen, Teppo Mäkynen ja Jaska Lukkarinen. Vuosina 2012–2015 Heinola opiskeli jazzia Stavangerin yliopistossa Norjassa.

Heinola toimii aktiivisesti jazzmuusikkona. Tämän hetken tärkein projekti on oma yhtye Aleksi Heinola Quintet, jossa soittavat Manuel Dunkel, Mikko Karjalainen, Mikael Jakobsson sekä ruotsalainen huippubasisti Daniel Franck. Aleksi Heinola Quintetin samanniminen esikoisalbumi julkaistiin maaliskuussa 2019. Levyn musiikki on Art Blakeyn ja Horace Silverin innoittamaa modernia hardbop-jazzia. Valtaosa albumin kappaleista on Heinolan omia sävellyksiä. Oman kvintettinsä lisäksi Heinola on keikkaillut esimerkiksi Jukka Perkon, Nina Myan ja Alexi Tuomarilan kanssa.

Musiikkiarkisto on valtakunnallinen keskusarkisto, joka tallentaa suomalaiseen musiikkiin tai Suomeen liittyvää aineistoa taidemusiikkia ja kansanmusiikkia lukuun ottamatta. Musiikkiarkisto kerää, säilyttää ja tarjoaa suomalaiseen musiikkiin liittyvää aineistoa ja tietoa. Musiikkiarkistossa on aineistoja yli 1,1 hyllykilometriä, ja ne kattavat merkittävän osan suomalaista musiikki- ja kulttuuriperintöä.  Aineistojen runkona ovat musiikkialan toimijoilta sekä musiikin tutkijoilta ja harrastajilta saadut luovutukset kuten äänitteet, videot, valokuvat, haastattelut, nuotit, käsikirjoitukset, musiikkilehdet, musiikkikirjat, sopimukset ja kirjeenvaihto. Joukossa on runsaasti julkaisematonta, ainutkertaista aineistoa.

Erik Lindströmin rahaston tarkoituksena on tukea nuorten suomalaisten jazzmuusikoiden opiskelua ensisijaisesti Yhdysvalloissa. Musiikkiarkiston yhteydessä toimivan Lindströmin rahaston pääoman on lahjoittanut Suomen Jazzlegenda nro 1, säveltäjä ja muusikko Erik Lindström (1922–2015).

Musiikkiarkisto