Seimiyö: levynjulkaisu ja joulukiertue

896
lukukertaa
Kuva. Tanja Ahola.

JOHANNA IIVANAINEN, MIKKO IIVANAINEN, MARIA KALANIEMI JA TIMO ALAKOTILA: SEIMIYÖ
Åkerö Records | ÅKERÖCD19 | Virallinen julkaisupäivä 16.11.2018                                     Jakelu: Supersounds Music

Kaksi huippuduoa löysi yhteisen sävelen vuonna 2017, jolloin enemmän jazzin puolella vaikuttaneet laulaja Johanna Iivanainen ja kitaristi Mikko Iivanainen sekä nykykansanmusiikin uranuurtajat harmonikkataiteilija Maria Kalaniemi ja pianisti Timo Alakotila esiintyivät ensimmäisen kerran yhdessä kolmen joulukonsertin verran. Suosiota saavuttaneet konsertit jalostuivat yhteiselle albumille Seimiyö, joka julkaistaan 16.11. Joulukuussa kvartetti tekee 11 paikkakuntaa käsittävän joulukonserttikiertueen alkaen ke 5.12. G Livelabin levyjulkaisukonsertista.

”Joskus kaikki tapahtuu onnellisten tähtien alla ja yhteistyö sujuu mahtavasti kaikkien tukiessa toisiaan. Tämä projekti on sellainen”, hehkuttaa Timo Alakotila. ”Tässäpä sitä on ihmetelty, miten joskus asiat loksahtavat niin hyvin yhteen – kunnioitus ja aito lämmin läsnäolo on aistittavissa kaikkien jäsenten välillä, ja se tuntuu niin ainutlaatuiselta”, komppaa Johanna Iivanainen.

Albumille on valikoitunut artisteille rakkaita joulusävelmiä, jotka ovat saaneet uusia sävyjä muusikoiden omista sovituksista. Tommy Tabermanin kirjoittama ja Olli Ahvenlahden säveltämä Seimiyö on antanut nimen albumille, jolla kuullaan kotimaisista joululauluista mm. Varpunen jouluaamuna, Heinillä härkien ja Me käymme joulun viettohon. Mukana on myös ulkomaista tuotantoa, kuten Breath of Heaven ja The Little Road to Betlehem. Instrumentaaliversioina taituroidaan Timo Alakotilan sävellys Valo sekä Blessings, joka on Mikko Iivanaisen käsialaa.

”Tuntui siltä, kuin olisimme soittaneet yhdessä todella pitkään. Sovitukset antavat jonkun verran liikkumavaraa ja kaikille löytyy paikka yhteisessä kudoksessa. Tilaa annetaan, ja välillä annetaan mennä yhdessä ja erikseen”, Mikko Iivanainen kertoo ohjelmiston muotoutumisesta. Levyn äänityksestä ja miksauksesta vastaa Speedy Saarinen (Mediagents).

Muusikot ovat loihtineet sykähdyttäviä sävyjä. Maria Kalaniemi kiteyttää: ”Kokoonpanomme on mielestäni kamarimusiikillisen aistikas, sisältäen kuitenkin särmää tilanteen niin vaatiessa. Soitossamme yhdistyvät eri musiikintyylit. – Toivon musiikkimme koskettavan ja kantavan arjessa eteenpäin.”

Seimiyö-joulukonserttikiertue 2018:
5.12. klo 19 G Livelab, Helsinki
8.12. klo 18 Hyvinkää, Kaukas juhlatalo
9.12. klo 15 Juva, Juvan kirkko
11.12. klo 19 Turku, Domino
12.12. klo 19 Lappeenranta, Kehruuhuone
13.12. klo 19 Tampere, Tampereen Työväen Teatteri
14.12. klo 19 Kokkola, Konservatorion Sali
15.12. klo 14 Toholampi, Kulttuurisali
16.12. klo 15 Pieksämäki, Poleeni
17.12. klo 19 Nurmes, Hannikaisen Sali, Nurmeksen joulumusiikki
19.12. klo 19 Espoo, Sellosali /Juurijuhlan joulu

Johanna Iivanaisen raikkaan luonnollinen esiintyminen ja sävykäs tulkinta on saavuttanut suuren suosion maassamme. Hänen monipuolisuutensa laulajana on suorastaan hätkähdyttävä kattaen levytyksiä jazzin, accappellan, popin, dancen ja lastenmusiikin alueilta. Vuonna 2002 Johanna sai Louis Armstrong ‑palkinnon, ja vuotta myöhemmin Sony Electronics Finland ja Suomen Jazzliitto myönsivät hänelle historian ensimmäisen Sony jazz -palkinnon.

Mikko Iivanainen on erottunut suomalaisen jazzin kentällä harmonisella syvyydellään sekä saundien monipuolisuudella. Dynamiikan soitossaan lahjakkaasti hallitseva Iivanainen on vaikuttanut useissa maamme eturivin jazzyhtyeissä.

Maria Kalaniemi on monista musiikkityyleistä oman hyvin persoonallisen ilmaisunsa kehittänyt taiteilija, joka on noussut yhdeksi kaikkein arvostetuimmista muusikoista maassamme. Kalaniemen luoma lyyrisen herkkä ja intensiivinen soittotyyli on saanut uskollisen kuulijakunnan eri puolilla maailmaa. Keväällä 2018 Maria Kalaniemi sai tunnustuksena Ruotsin kuninkaallisen musiikkiakatemian jäsenyyden työstään suomalaisen kansanmusiikin kehittäjänä ja pedagogina.

Timo Alakotila on maamme kysytyimpiä muusikoita. Hänen laaja sävellystuotantonsa koostuu konsertoista, runsaista sovituksista, musiikkinäytelmistä ja tanssiesityksistä. Sävellyksiä ovat esittäneet mm. BBC Concert Orchestra, Umo Jazz Orchestra, Tapiola Sinfonietta, Australian Chamber Orchestra. Hän on toiminut taiteellisena tuottajana, muusikkona, säveltäjänä ja sovittajana noin 200 levyllä.

www.johannaiivanainen.com | www.mikkoiivanainen.com | www.mariakalaniemi.com | www.timoalakotila.com