Emma Salokoski & Ilmiliekki Quartet julkaisee uuden albumin

1648
lukukertaa

Laulaja Emma Salokosken ja jazzyhtye Ilmiliekki Quartetin odotettu toinen yhteislevy ilmestyy marraskuun alussa. Svart Recordsin julkaisema Ligger du fortfarande i sängen! ammentaa ruotsinkielisen runouden maailmasta ja sisältää yhdeksän uutta kappaletta, jotka yhtyeen jäsenet ovat säveltäneet Salokosken valitsemiin teksteihin. Emma Salokoski & Ilmiliekki Quartet nähdään uuden albumin tiimoilta keikkalavoilla ympäri Suomen syksyllä 2018 ja keväällä 2019.

Ligger du fortfarande i sängen! -levyllä laulullisuus ja herkän leikkisä improvisaatio lyövät kättä runouden kanssa luoden saumattoman ja syvän kokonaisuuden. Lauluteksteinä kuullaan runojaEdith Södergranin ja Elmer Diktoniuksen kaltaisilta klassikkonimiltä, mutta myös eläviltä runoilijoilta, joiden näkökulmat ovat omiaan käsittelemään tämän päivän haasteita ja kipupisteitä.

Albumin nimi tulee suomenruotsalaisen Birgitta Bouchtin Du lyckligt lottade -runosta, joka kuvaa osuvasti loputtomien vaatimusten, itsensäkehittämisprojektien ja hukassa olevien identiteettien värittämää nykyelämäämme. Emma Salokoski kokee, että kyseinen teksti kiteyttää erinomaisesti koko albumin sanoman.

”Levy sai alkusysäyksensä pohdinnasta, että miksi meistä ihmisistä tuntuu tyhjältä, vaikka ympärillämme on kaikkea mitä ikinä voisi toivoa? Onko vika yhteiskunnassamme ja elämäntavassamme? Siinä, että elämme niin individualistista, suorastaan narsistista aikaa irrallamme yhteisöllisyydestä ja kosketuksesta toisiimme, ilman mitään pyhää mihin uskoa? Uskomme ainoastaan itseemme, oman erityisyytemme jalostamiseen ja korostamiseen, mutta petymme uudestaan ja uudestaan, kun se ei tarjoakaan tyydytystä.”

Ligger du fortfarande i sängen! on Emma Salokosken ja trumpetisti Verneri Pohjolan, pianistiTuomo Prättälän, basisti Antti Lötjösen sekä rumpali Olavi Luohivuoren muodostaman Ilmiliekki Quartetin toinen yhteinen levytys. Edellinen, vuonna 2009 julkaistu albumi Vi sålde våra hemman pohjasi ruotsinkielisiin kansanlauluihin ja keräsi ilmestyessään laajalti kehuja.

”Edellisellä levyllä versioimme isoäitini lauluja, perinteeseeni ja lapsuuteeni kuuluneita sävelmiä, jotka olivat koodattuina DNA:hani. Uudella albumilla laulaa omaa polkuaan hämmentyneenä etsivä aikuinen, identiteetistään epävarma modernin elämän kasvatti”, Salokoski summaa.

Vuonna 2002 perustetusta Ilmiliekki Quartetista on kasvanut suomalaisen jazzin ”dream team”, jonka jäsenet ovat tahoillaan luoneet mittavaa ja menestyksekästä uraa erilaisissa kokoonpanoissa jazzin ja muun rytmimusiikin parissa. Jazzyhtyeeksi harvinaisen pitkäikäinen Ilmiliekki Quartet tunnetaan persoonallisesta näkökulmastaan moderniin pohjoismaiseen jazziin sekä erityisen herkkävireisestä ensembletyöskentelystään.

Emma Salokoski & Ilmiliekki Quartet: Ligger du fortfarande i sängen!
LP / CD / digi (SVART179, julkaisupvm 2.11.2018)
Levy-yhtiö: Svart Records

1. På stigar (Salokoski/Sjöstrand) / 2. Du lyckligt lottade (Prättälä/Boucht) / 3. Allt är mitt(Pohjola/Diktonius) / 4. Bygg dig inga broar (Prättälä/Lindfors) / 5. Var inte rädd för mörkret(Salokoski/Blomberg) / 6. Zigenerskan (Pohjola/Södergran) / 7. Egoisten (Louhivuori/Brandt) / 8.Spelmannen (Salokoski/Andersson) / 9. Ensam är jag ej mer (Louhivuori/Gadolin)

Emma Salokoski & Ilmiliekki Quartet
Emma Salokoski, laulu / Verneri Pohjola, trumpetti / Tuomo Prättälä, piano / Antti Lötjönen, basso / Olavi Louhivuori, rummut

Sävellykset: Emma Salokoski (1., 5. & 8.), Tuomo Prättälä (2. & 4.), Verneri Pohjola (3. & 6.) & Olavi Louhivuori (7. & 9.)
Sanat: 1. Ingrid Sjöstrand / 2. Birgitta Boucht / 3. Elmer Diktonius / 4. Bodil Lindfors / 5. Erik Blomberg / 6. Edith Södergran / 7. Alexandra Brandt / 8. Dan Andersson / 9. Sara Karolina Gadolin
Äänitys ja miksaus: Markus Bondsdorff
Masterointi: Svante Forsbäck
Valokuvat & design: Tero Ahonen
Äänitetty: Kallio-Kuninkala Studio & Sonic Pump Studios

Emma Salokoski & Ilmiliekki Quartet live
30.10.2018 Helsinki, Malmitalo
31.10.2018 Turku, Teatro-Sali, Logomo
04.11.2018 Tampere Jazz Happening, Telakka
23.01.2019 Nurmes, Hannikaisen Sali, Nurmes-talo,
07.02.2019 Hämeenlinna, Verkatehdas
13.02.2019 Kangasala, Kangasala-talo
14.02.2019 Espoo, Sellosali
28.03.2019 Helsinki, G Livelab
05.04.2019 Hyvinkää, Hyvinkääsali

Emma Salokoski Facebookissa ja Instagramissa
Ilmiliekki Quartet Facebookissa ja Instagramissa