Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana tekee paluun 

1203
lukukertaa
Kuva: Ville Juurikkala.

Huippusuosittu Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana tekee pitkään odotetun paluun keikkalavoille lokakuussa 2018. Jazzin ja hip hopin suurkokoonpano juhlistaa syksyllä julkaistavaa kolmatta albumiaan kuusi paikkakuntaa ja yhdeksän konserttia käsittävällä julkaisukiertueellaan.

Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana sai alkunsa vuonna 2012, kun säveltäjä-kapellimestari Valtteri Laurell Pöyhönen pyysi räppärit Palefacen, Redraman ja Tommy Lindgrenin johtamansa Ricky-Tick Big Bandin solisteiksi. Yhtyeen kaksi ensimmäistä albumia Burnaa (2013) ja Korottaa Panoksii (2015) olivat arvostelumenestyksiä, ja bändi on tavoittanut yleisöjä loppuunmyydyistä konserttisaleista kiihkeisiin festarikeikkoihin mm. Ruisrockin, Flow Festivalin ja Pori Jazzin päälavoilla.

”Tämän kokoonpanon musiikki on ollut ensimmäisestä levystä lähtien uusien suuntien etsimistä. Tulevalla levyllä haastamme itseämme ja yleisöämme entistä modernimmalla tyylillä. Mukana on enemmän elektronisia soundeja, sähköisiä rumpuraitoja ja sub-bass taajuuksia”, Valtteri Laurell Pöyhönen linjaa.

Pöyhösen mukaan vaikutteita uuteen musiikkiin on haettu mm. trap-rytmiikasta sekä 90-luvun Chicagossa syntyneestä katutanssin footwork-genrestä. ”Sovituksissa on väkeviä kontrasteja, minimalistisesta trap-biitistä valtavaan vaskivyörytykseen”, yhtyeen johtaja kuvaa uutta soundia. ”Elektronisten soundien ohella Ricky-Tick Big Bandin soitinarsenaaliin on lisätty klarinetti ja bassoklarinetti, joiden avulla saamme luotua tiheitä puhallintekstuureja amerikkalaissäveltäjä Steve Reichin tyyliin. Keikoilla on luvassa entistä pysäyttävämpiä hypnoottisia tasoja mm. afrobeat-legenda Fela Kutin hengessä sekä pidempiä live-versioita levytetyistä biiseistä”, Pöyhönen summaa.

Suomalaisen hiphopin uranuurtajiin kuuluvat Paleface, Redrama ja Tommy Lindgren odottavat myös kuumeisena yhtyeen kolmatta tulemista: ”Meillä on palava halu näyttää maailmalle, miten totaalisen ainutlaatuinen tämä kokoonpano on. Valtterin säveltämä uusi musiikki vie koko 20-henkisen ryhmän entistä syvemmälle uudelle maaperälle. Uusiutuvaan energiaan nojataan. Ja pian jysähtää taas”, kuvaa kolmikko tuntemuksiaan.

Syksyllä ilmestyvä levy julkaistaan RTBB-rumpali Jaska Lukkarisen omalla levymerkillä. Yhtye haluaa ottaa entistä kokonaisvaltaisemman vastuun levystä ja sen tuotannosta. Yhteistyö kaksi ensimmäistä albumia julkaisseen Sony Music Finlandin kanssa jatkuu digijakelun osalta.

Kaikki syksyn levynjulkaisukiertueen keikat ovat ikärajattomia. Peräti 20-henkinen kokoonpano nähdään seuraavissa konserttisaleissa:

12.10. Logomo, Turku klo 19
13.10. Sellosali, Espoo klo 15
13.10. Sellosali, Espoo klo 19
18.10. Jyväskylän Paviljonki klo 19
19.10. Kuopion Musiikkikeskus klo 19
20.10. Tampere-talo klo 19
26.10. Savoy-teatteri, Helsinki klo 19
27.10. Savoy-teatteri, Helsinki klo 15
27.10. Savoy-teatteri, Helsinki klo 19

Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana
Valtteri Laurell Pöyhönen: kapellimestari, kitara, sähköpiano
Karri ”Paleface” Miettinen
Tommy Lindgren
Lasse ”Redrama” Mellberg

Jukka Eskola: lead-trumpetti, flyygelitorvi
Kalevi Louhivuori: 2. trumpetti, flyygelitorvi
Mikko ”Gunu” Karjalainen: 3. trumpetti, flyygelitorvi
Janne Toivonen: 4. trumpetti, flyygelitorvi

Petri ”Pope” Puolitaival: 1. alttosaksofoni, huilu, pikkolohuilu
Ari Jokelainen: 2. alttosaksofoni, klarinetti
Jussi Kannaste: 1. tenorisaksofoni, huilu
Antti Hynninen: 2. tenorisaksofoni, huilu
Linda Fredriksson: baritonisaksofoni, bassoklarinetti

Heikki Tuhkanen: 1. pasuuna
Juha ”Jay” Kortehisto: 2. pasuuna
Aaro Huopainen: 3. pasuuna
Juho Viljanen: bassopasuuna, tuuba

Antti Lötjönen: kontrabasso
Sami Koskela: lyömäsoittimet
Jaska Lukkarinen: rummut