Jazz-matka kesällä Pietariin

1279
lukukertaa
JFC-klubin tunnelmia.

VenäjänMatkat järjestää ensi kesänä ensimmäistä kertaa jazzmatkan Pietariin. Matka järjestetään 28. kesäkuuta – 1. heinäkuuta, jolloin kaupungissa on meneillään sekä klassisen musiikin Valkeat yöt –festivaali että sen kylkeen luotu Valkeiden öiden swing –festivaali. Matkan aikana tutustutaan Pietarin monipuoliseen jazztarjontaan. Jazzmatkan ohjelmaan kuuluvat konsertit Pietarin jazzfilharmoniassa, JFC-jazzklubilla ja jazzlaiva Kvadratilla, jotka ovat perinteisesti olleet kolme keskeistä napaa Pietarin jazzelämässä.

Kaupungissa on soitettu jazzia vuosikymmenten ajan. Venäläinen jazz on saanut vaikutteita esimerkiksi maan rikkaasta kansanmusiikin perinteestä. Jazzmuusikoilla on erittäin hyvä koulutustausta. Monet jazzmuusikot ovat saaneet klassisen musiikin koulutuksen ennen uraa jazzin parissa. Viime vuosikymmeninä jazzvaikutteita on tullut Venäjälle myös länsimaista ja Yhdysvalloista.

Trumpetisti ja pianisti David Gološokinin yhtye on yksi vanhimmista yhtäjaksoisesti toimineista venäläisistä jazzyhtyeistä; se on toiminut jo viisikymmentä vuotta. Hänen halusi nimeään kantavalle yhtyeelle oman klubin ja perusti Pietarin jazzfilharmonian vanhaan elokuvateatteriin vuonna 1989. Elokuvateatteri remontoitiin kauniiksi ja tunnelmalliseksi jazzklubiksi, jossa on kaksi salia ja pieni jazzin historiaa käsittelevä museo.

Jazzfilharmoniassa kuullaan usein mainstreamia tai vanhaa jazzia. Uudempaa jazzia kuullaan JFC-klubilla, jonka pietarilaiset muusikot perustivat 1990-luvun puolivälissä pianisti Andrei Kondakovin johdolla. Ohjelmistossa on monia jazzin suuntauksia, modernia jazzia, fuusiojazzia, funkia ja kaikkia nykytyylejä. Klubilla esiintyy monia uusia pietarilaisia jazzyhtyeitä.

Viisikymmentä vuotta toiminut jazzklubi Kvadrat järjestää kesäisin jazzristeilyjä Nevalla. Jazzristeilyt ovat osallistujille mieleenpainuvia kokemuksia, kun laiva lipuu jazzin soidessa Nevan siltojen alitse ja ohittaa komeita historiallisia rakennuksia kuten Talvipalatsin ja Pietari Paavalin katedraalin.

Valkeiden öiden swing –festivaalilla kuullaan myös suomalaisia muusikoita, kun Frim-Fram Quartet esiintyy Jazzfilharmoniassa 30. kesäkuuta.

Matkan aikana tutustutaan jazzin lisäksi myös muuhun kulttuuriin. Ohjelmassa on vierailu Eremitaasin Pääesikunnan talossa, jossa on vaihtuvia näyttelyitä ja museon kokoelmat 1850-luvulta lähtien. Toinen vierailukohde on säveltäjä Nikolai Rimski-Korsakovin kotimuseo.

Jazzmatkalla oppaana ja asiantuntijana toimii Suomessa asuva tuottaja ja jazzmuusikko Sergei Sokolov ja matkanjohtajana kulttuuritoimittaja Sirpa Pääkkönen.

…..

Frim-Fram Quartet: Juki Välipakka: laulu/ kitara/ huuliharppu / stompbox; Sirpa Suomalainen: saksofoni, Mikael Seire: rummut, Harri Taittonen: Hammond-urut

Frim-Fram on helsinkiläinen kvartetti, joka soittaa monenlaista vanhaa bluesia ja jazzia.

Frim-Fram esiintyy Pietarin Jazz Philharmonic Hall:ssa lauantaina 30.6.2018 klo 19.00.

…..

 

Pietarin Jazz Philharmonic Hall

JFC jazz club

Jazz club ”Kvadrat”

Frim-Fram Quartet

VenäjänMatkat