Jazz Jkl Live kasvattaa keväällä konserttimääriään

1290
lukukertaa
Black Motor. Kuva: Anne Kalliola.

Jazz Jkl Live -konserttisarja esittelee tämän hetken kiinnostavinta ja ajankohtaisinta kotimaista jazzia Jyväskylässä. Sarjan kevätkaudella kuullaan yhdeksän konserttia. Monimuotoisessa ohjelmassa yhdistyy jazzmusiikin monet eri muodot sekä omaa, uutta musiikkia esittävät kokoonpanot. Erityisesti nuorten, opiskevien ja hiljattain valmistuneiden muusikoiden muodostamat kokoonpanot pääsevät vahvasti esille. Kaikki konsertit pidetään Ravintola Popparissa.

Kevätkauden aloittaa 12.1. Tampereen musiikillisessa maaperässä jo lähes 15 vuotta kypsynyt ja sieltä kulttimaineeseen kohononnut  Black Motor. Yhtyeen sielukkaan rehevä free jazz on puhutellut ja valloittanut yleisöjä yli genrerajojen; Flow-festivaalilla arvostettu saksalainen toimittaja Andreas Müller ylisti trioa jopa ”maailman parhaaksi bändiksi”. Yhtyeen musiikille on ominaista, että se on samanaikaisesti pohdiskelevaa ja intensiivistä. We Jazz Records julkaisi Black Motorin kymmenennen levyn Branches viime kesänä. Yhtyeessä soittavat puupuhaltaja Jouni ”Tane” Kannisto, basisti Ville Rauhala ja rumpali Simo Laihonen.

Tammikuun toisessa Jazz Jkl Live illassa esiintyy energisistä live-esiintymisistään tunnettu helsinkiläinen Njet Njet 9. Jazzliiton yhteistuotantokiertuettaan tekevän yhtyeen musisointi maalaa toisaalta nostalgisia, toisaalta utopistisia mielikuvia. Säveltäjä-kosketinsoittaja Ville Kyttälän johtama nonetti tarjoilee kuulijalleen monisävyisen musiikkimaailman, jonka helposti lähestyttävän ulkokuoren alta paljastuu kuitenkin kerta kerralta uusia tasoja. Toisen albuminsa marraskuussa 2017 julkaissut yhdeksänhenkinen yhtye venyttää jazzmusiikin rajoja yhdistellen kiehtovia elementtejä niin elektronisesta musiikista kuin eri maailmanmusiikkityyleistäkin – kuitenkin jazzperinteeseen nojaten.

Jyväskylästä lähtöisin olevan basisti Jori Huhtalan trio on uudenlainen yhtyekonsepti suomalaisella jazzkentällä. Tiistaina 13.2. Popparissa esiintyvä yhtye rakentaa musiikissaan vahvoja tunnelmia ja äänimaisemia, jotka kutsuvat kuulijaansa heittäytymään mielikuviensa vietäväksi. Huhtalan harkitun vähäeleiset sävellykset ja rytmisten kudosten monitahoisuus innostavat yhtyeen jäsenet lennokkaisiin improvisaatioihin. Jori Huhtala 3 julkaisee uuden albuminsa helmikuussa 2018 ja Jazz Jkl Live -konsertti Popparissa on osa yhtyeen levynjulkaisukiertuetta. Yhtyeessä soittavat basisti Huhtalan lisäksi saksofonisti Jussi Kannaste ja pianisti Aki Rissanen.

Kotimaisen jazzin tämän hetken kärkimuusikoista koostuva Jussi Lehtonen Band konsertoi laajamittaisella Suomen Jazzliiton kiertueella yhdellätoista paikkakunnalla, ja rumpali-säveltäjän luotsaama jazzyhtye hurmaa taidollaan ja svengillään myös Jyväskylässä torstaina 22.2. Lehtosen musiikilliset ratkaisut palvelevat herkeämättä soivaa kokonaisuutta, jossa syvällinen perinnetietous yhdistyy suvereeniin instrumentin hallintaan. Loppuvuodesta 2017 julkaistulla Move On -albumilla Lehtonen palaa saman kokoonpanon pariin kuin ensilevyllään. Liiderin lisäksi yhtyeessä soittavat Joonatan Rautio, Teemu Viinikainen, Aki Rissanen ja Jori Huhtala.

Suomen johtaviin jazz-artisteihin kuuluva saksofonisti Jukka Perko esitteli viime vuonna uuden Tritone-kokoonpanonsa. Yhtye pureutuu Dizzy Gillespien musiikkiin ja samalla Perko tekee kauan kaivatun paluunsa bebop-perinteeseen. Jazz Jkl Live -konserttisarjalla ja Popparilla on kunnia saada torstaina 22.3. yksi maailman mestarillisimmista saksofonisteista pitkästä aikaa esiintymään kaupunkiin. Jazzin uranuurtaja, trumpetisti Dizzy Gillespie tarjosi tasan 30 vuotta sitten lentävän lähdön 19-vuotiaalle Jukka Perkolle pestaamalla hänet big bandiinsa 70-vuotisjuhlakiertueelleen, jonka riveissä hän kiersi kahden vuoden ajan ympäri Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. Perkon lisäksi triossa soittaa maamme arvostetuin komppiduo basisti Antti Lötjönen ja rumpali Teppo Mäkynen.

Luovasti elektronisen popin ja jazzin välimaastossa liikkuva Elifantree julkaisee neljännen albuminsa Anemone keväällä 2018 Eclipse Music -levymerkille. Kymmenvuotisen historiansa aikana kansainvälisestikin korkealle noteerattu yhtye on luonut nahkansa jo useaan otteeseen, eikä Elifantree tee uudella Anemone-levyllään tähän poikkeusta. Yhtye tarjoilee Popparissa 5.4. upeilla akustisilla soundeilla ja lämpimillä analogisyntetisaattoreilla höystettyä korvakarkkia, joka vie kuulijansa surrealistisista vedenalaisista tunnelmista ylimaallisiin irrotteluihin. Kokoonapanossa soittavat laulaja-kosketinsoittaja Anni Elif, saksofonisti-multi- istrumentalisti Pauli Lyytinen ja rumpali Olavi Louhivuori.

Nuorta huippuosaamista säkenöivä Kaisa’s Machine esiintyy konserttisarjassa keskiviikkona 18.4. Jazzliiton järjestämällä kiertueella. Yhtye perustettiin syksyllä 2015 kontrabasisti Kaisa Mäensivun palattua Suomeen ensimmäisen New Yorkissa viettämänsä vuoden jälkeen. Mäensivun säveltämä musiikki on postbop-jazzia jossa kuuluu vaikutteita modernista New York -soundista sekä pohjoisesta syvällisyydestä. Mäensivu on opiskellut Sibelius-Akatemian jazzosastolla ja valmistunut musiikin maisteriksi New Yorkin Manhattan School of Musicista, ja hänen lisäkseen kokoonpanossa soittavat saksofonisti Max Zenger, pianisti Mikael Myrskog ja rumpali Jonatan Sarikoski.

Suomen kysytyin jazzkitaristi esitteli uuden kokoonpanonsa Teemu Viinikainen III:n vuoden 2016 Pori Jazzeilla. Yhtyeen syksyllä julkaistu esikoislevy on kerännyt kriitikoilta vuolaasti kiitoksia sekä Jazz-Emma -ehdokkuuden. Julkaisun tiimoilta on keikkailtu ahkerasti ja Jyväskylä sattuu sopivasti TVIII:n kevätkiertueen kartalle keskiviikkona 25.4. Yhtyeen sointiväriä hallitsevat Viinikaisen moniulotteiset kitarasoundit ja kosketinsoittaja Mikael Myrskogin Rhodes ja Moog. Trioa täydentää rumpali Joonas Riippa. Vaikka kokoonpanon fuusiojazz on saanyt vaikutteita jazzin ja rockin eri vuosikymmeniltä, säilyttää se soittajien vahvoilla persoonallisuuksilla sävytettynä oman raikkaan otteensa.

Jazz Jkl Live -konserttisarjan kevätkauden päättää torstaina 3.5. jyväskyläläisen kitaristi-säveltäjä Tuomas Paukun Scription-yhtye. Kokoonpano edustaa nuoren suomalaisen jazzsoittajiston aktiivista kärkiryhmää ja se tulkitsee liiderinsä omaleimaista ja tiivistunnelmaista musiikkia vastustamattomalla palolla. Tyylillisesti Tuomas Paukku Scriptionin musiikki nojaa vahvasti moderniin jazzimpressionismiin ja postbopiin, mutta se etsii uusia maisemia ja ulottuvuuksia venyttämällä rohkeasti traditioiden karsinoivia raja-aitoja. Yhtye äänittää debyyttilevynsä tammikuussa 2018 ja sen julkaisee huhtikuussa Eclipse Music. Paukun yhtyeessä soittavat pianisti Artturi Rönkä, basisti Janne Tuovinen ja rumpali Tomi Saikkonen.

Jazz Jkl Live – Kevät 2018:

12.1. Black Motor
25.1. Njet Njet 9
13.2. Jori Huhtala 3
22.2. Jussi Lehtonen Band
22.3. Jukka Perko Tritone
5.4. Elifantree
18.4. Kaisa’s Machine
25.4. Teemu Viinikainen III
3.5. Tuomas Paukku Scription

Kaikki konsertit pidetään Ravintola Popparissa. Keikat alkavat klo 20. Liput 12/8 euroa.

www.jazzjkl.fi
www.facebook.com/jazzjkl