Augur Ensemble: Gästezimmer

2222
lukukertaa
Design and artwork by Travassos.

2017 NORCD1885

1.Baselgia (Mueller)
2.Click (Dørsdal)
3.Days till done (Dørsdal)
4.Frütt (Mueller)
5.Gästezimmer (von Grünigen)
6.Orbis (Mueller)
7.Fluens (Mueller)
8.Hinweis (von Grünigen)
9.Wandel (Mueller)
10.Le concierge (Mueller)
11.Sorger (Egecioglu)

Eirik Dørsdal (trumpet), Anni Elif Egecioglu (cello, vocals), Fabian M. Mueller (piano, celesta, harmonium), Kaspar von Grünigen (double bass), Jon Fält (drums).

Produced by Fabian M. Mueller, Kaspar von Grünigen and Eirik Dørsdal
Executive producer for SRF 2 Kultur: Peter Bürli
Recorded 12/2016 by Andy Neresheimer at Bauer Studios Ludwigsburg
”Wandel” was recorded 4/2016 live by Sigurdur Rögnvaldsson at Laulumiehet, Helsinki
Mixed 7/2017 by Hannes Kumke
Mastered by Audun Strype

Arvio: 4 tähteä

 

Suomijazz.comin arviosivulla esillä ovat suomalaiset levyt, jazzlevyt tai ihan läheltä liippaavat. Mukaan pääsyyn riittää, että yksikin muusikko levyllä on suomalainen. Augur Ensemble on poikkeus, mutta perusteltu sellainen, sillä Ruotsin kansalainen Anni Elif Egecioglu on tehnyt jo mittavan työn Pohjanlahden tällä puolen. Ruotsi on ominut Suomelta monenmoista, joten sovitaan että iso osa Anni Elifistä on nyt Suomen, ja sillä siisti.

Augur Ensemble ei muutenkaan piittaa kansallisista rajoista, sen soittajat tulevat Ruotsin ohella Norjasta ja Sveitsistä. Samanlaista ihanaa sekamelskaa ovat kappaleiden nimeämisetkin eri kielillä. Sveitsihän on perinteisesti monikielinen, ja toki myös uusi maailmankieli englanti on mukana.

Entä musiikilliset rajat?

Tuskin yllättää, ettei Augur Ensemble ole niidenkään vanki. On makuasia onko se anniltaan enemmän nykyjazzia vai nykytaidemusiikkia. Olennaista on että vapaa improvisaation henki leijailee kaiken yllä.

Tässä yhtyeessä viisi muusikkoa ovat aidosti demokraattisia, sillä AE:n prosessissa säveltäminen, sovittaminen ja improvisointi ovat yhtä tärkeitä ja ne liittyvät saumattomasti toisiinsa. Samoin ”kokeelliset” soittimelliset ja äänenmuodostukselliset tekniikat asettuvat hyvin luontevasti perinteisempien yhteyteen. Näin musiikista tulee alati jännittävää ja jännitteistä.

Eirik Dørsdalin useimmiten herkkänä huokuva trumpetti ja Anni Elif Egecioglun sanaton laulu ja sello ovat ne soundilliset määrittäjät, jotka erottavat Augur Ensemblen kaikesta muusta. Viisikon kokonaissointi tavoittaa maagisia sfäärejä, ollaan sitten meditatiivisen hämärän alueella tai särmikkään koukuttelevissa poljennoissa.

Augur Ensemblen yhdessä luoma musiikillinen maailma kiehtoo, tarina pitää näpeissään koko albumin mitan. Suositellaan kaikille todella uuden musiikin ystäville.