László Süle ja Mikko Iivanainen Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksessa

1387
lukukertaa

Säveltäjä-pianisti László Süle esittää jälleen jazzkonsertin 9.11. klo 18 Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksessa. Konserttisarjassa Sülen kanssa on aiemmin soittanut mm. lyömä- ja puhallinsoittajia, mutta nyt estradille astuu kitarataiteilija Mikko Iivanainen. Ohjelmistossa kuullaan Sülen vartavasten tähän tilaisuuteen säveltämiä teoksia.

Jazzkitaristi-säveltäjä Mikko Iivanainen otti kitaran käteensä 11-vuotiaana. Samoihin aikoihin hän näki sattumalta myös tv:stä dokumentin Jimi Hendrixistä, josta tuli heti Iivanaisen koko elämän suurimpia vaikuttajia sekä kitaristina että säveltäjänä ja sanoittajana. Kaksi vuotta sen jälkeen Iivanainen alkoi käydä kitara- ja teoriatunneilla Pop/Jazz konservatoriossa, josta hän valmistui kitaransoiton opettajaksi vuonna 1999.

Mikko Iivanainen on soittanut ja soittaa yhä lukuisissa yhtyeissä, usein vaimonsa, laulaja Johanna Iivanaisen kanssa. Loco Motife -yhtyeen kanssa julkaistu albumi Penguin Beguine sai Jazz Emma -palkinnon eli vuoden 2005 parhaan jazzlevytyksen palkinnon. Samana vuonna muodostui Nordic Trinity -trio, jossa Iivanaisen lisäksi soittaa saksofonisti Junnu Aaltonen ja rumpali Klaus Suonsaari. Yhtye on julkaissut neljä albumia.

László Süle opettaa Metropolia Ammattikorkeakoulussa pianonsoittoa, musiikin historiaa, didaktiikkaa ja säveltämistä. Hän opiskeli aikoinaan säveltämistä ja rakastui jazzimprovisointiin, jonka ansiosta hän päätyi suorittamaan jatko-opintonsa Béla Bartók -konservatorion jazzmusiikin laitoksella. Suomeen Süle muutti vuonna 1989 opetustyön perässä. Hän on julkaissut lukuisia levyjä, jotka pitävät sisällään niin hänen omia kappaleitaan kuin muitakin jazzin ja klassisen musiikin helmiä. Süle loi yhdessä Pentti Lahden ja Scarbantia-jousikvartetin kanssa vuonna 2004 Emma-ehdokkaaksikin päässeen Absence-albumin, joka pääsi Suomen saman vuoden jazzlevytysten viiden kärkeen. Hän on esiintynyt monissa jazz-kokoonpanoissa ja klassista musiikkia soittavissa kamariorkestereissa.

Vapaa pääsy! Käsiohjelma 5 €, tuotto menee lyhentämättömänä muusikoille.