Vilkka Wahl Turku Jazzin hahmo: vuoden taiteilija ja levynjulkistus

1762
lukukertaa
Kuva: Seppo Wahl.

Kitaristi Vilkka Wahl julkaisee kvintenttinsä esikoisalbumin ”Nebula” 18.8. Turku Jazz Festivaaleilla. Mukana albumilla on myös New Yorkissa vaikuttava saksofonisti Jure Pukl sekä vibrafonisti Severi Pyysalo. Wahl on valittu festivaalien vuoden taitelijaksi.

Vilkka Wahl Quintet aloitti vuonna 2015 Turussa. Tällöin Wahlin ja turkulaisen jazzlegenda Severi Pyysalon hieman aiemmin alkanut yhteistyö syveni kun he kokoontuivat basisti Teemu Åkerblomin ja rumpali Mikko Arlinin kanssa soittamaan Wahlin sävellyksiä ja yhtye teki ensiesiintymisensä ja kiertueen etelä-Suomessa. Alunperin kvartettina aloittanut bändi sai syksyllä 2016 koneeseensa lisää kierroksia ja laajeni kvintetiksi kun levyä lähdettiin tekemään yhteistuotantona YLE:n kanssa ja Wahlin kutsumana mukaan tuli New Yorkissa vaikuttava palkittu slovenialainen tenorisaksofonisti Jure Pukl. Tämän session satoa korjataan nyt Turku Jazz 2017 kun bändi julkaisee ensilevynsä “Nebula”.

Wahlin musiikissa on kuultavissa omanlaisensa sävelkieli, joka nousee paitsi jazzin perinteistä ja modernin jazzin konventioista, myös rockista ja progesta sekä impressionismista. Vibrafonin ja kitaran sävyt kutoutuvat yhteen juurevan kompin kanssa luoden omanlaisensa saundin solistien tueksi. Sävellyksissä leimallista on vahva tunteellinen lataus, joka pyrkii liittoon kappaleiden älyllisten (muoto, harmonia ja rytmiikka) komponenttien kanssa. Tätä liittoa vahvistamaan yhtyeen riveistä löytyy roppakaupalla taitoa ja tunnetta.

Vilkka Wahl on Wieniin, Itävaltaan, emigroitunut suomalaiskitaristi jonka juuret ovat Suomen Turussa. Muusikkoperheessä kasvanut Wahl on kulkenut pitkän tien progressiivisen metallin virtuoosikulttuurista näkemykselliseksi jazzmuusikoksi, joka nyt siis julkaisee ensilevynsä säveltäjänä ja yhtyeenjohtajana.

Jure Pukl kuuluu tällä hetkellä New Yorkin seuratuimpiin nuoriin tenorisaksofonisteihin ja hänet on palkittu Slovenian korkeimmalla taiteilijoille myönnettävällä tunnustuksella (Nagrada Presernovega sklada 2015). Jure keikkailee ahkerasti ympäri maailmaa eri kokoonpanoissa ja on mm. Creative Jazz Clinic Velenjen taiteellinen johtaja. Hänen musiikillisiin yhteistyökumppaneihin on nuoresta iästä huolimatta ehtinyt kuulua mm. Branford Marsalis, Dave Liebman, Esperanza Spalding, Vijay Iyer, Jeff “Tain” Watts, Charles Altura, Joe Sanders, Aaron Goldberg, Marcus Gilmore, Gregory Hutchinson ja lukuisia muita.

Severi Pyysalo on suomalaisen jazzin elävä legenda. Tänä vuonna 50 vuotta täyttävä huikea taiteilija juhlistaa uraansa läpi vuoden. Pyysaloa pidetään yhtenä maailman parhaista vibrafonisteista ja viimeisten yli 30 vuoden aikana hän on sementoinut itsensä Suomen jazzkulttuurin vaikutusvaltaisimpaan kärkeen. Severin musikaalisuuden voi sanoa olevan omaa luokkaansa ja hänen virtuositeettinsa instrumentillaan on häikäisevää.

Teemu Åkerblom ja Mikko Arlin ovat vakiinnuttaneet asemansa yhtenä Suomen eturivin komppipareista ja ovat Suomen jazzyleisölle tuttuja monesta hienosta kokoonpanosta. Mm. Royal School of Musicissa, Ruotsissa, opiskellut Arlin on monipuolinen ja taiteellinen rumpali, ja siksi monelle suomalaiselle jazzmuusikolle luonteva valinta rytmiryhmän johtoon. Taannoin kiitellyn esikoislevynsä julkaissut Teemu Åkerblom löytyy isolla vankalla saundillaan yhtälailla usean suomalaisen jazzryhmän riveistä.