Miriam Aïda – sillanrakentaja jazzin voimalla

1691
lukukertaa

Turku Jazz Festivalin yhdeksi pääesiintyjäksi saapuva ruotsalaistähti Miriam Aïda yhdistää luontevasti pohjoismaisen melankolian ja afro-brasilialaiset rytmit. Jazz on hänelle luonnollinen keino puhua ihmiseltä ihmiselle, kulttuuristen erojen ylitse.

Muusikko, tuottaja, klubin omistaja ja radion erikoisohjelman juontaja. Ruotsin suosituimpiin jazzpersooniin lukeutuva Miriam Aïda (s. 1974) tunnetaan erityisesti virtuoosimaisena tulkitsijana, mutta jazzin kentältä on äkkiseltään vaikea keksiä sellaista roolia, jota hän ei olisi kokeillut. Malmölainen laulaja on työskennellyt uransa alusta alkaen tiiviisti saksofonistimiehensä Fredrik Kronkvistin kanssa. Myös Aïdan viimeisin albumi Quatro Janelas (2015) julkaistiin Connective Recordsilta, jonka muusikkopari omistaa yhdessä.

Panimoravintola Koulun pihan lavalle lauantaina 19.8. nousevaa Miriam Aïdaa motivoi mahdollisuus jazzin aseman edistämiseen, ovatpa sen ilmenemismuodot lähes mitä tahansa. Latin jazz -artisti uskoo, että musiikissa on ihmeellistä voimaa, joka voi vähintäänkin antaa kuulijalle pienen lepohetken arkisista murheista ja parhaimmillaan jopa aloittaa paranemisprosessin vaikeiden kokemusten jälkeen.

– Ihmisyydessä on aina oma tragediansa. Musiikki voi parhaimmillaan nostaa meidät tilaan, jossa suuretkin murheet menettävät hetkellisesti täysin otteensa meistä. Koen olevani etuoikeutettu, kun saan olla läsnä aina vain uusien ihmisten kanssa näissä hetkissä, laulaja tunnelmoi Jazz City Turun haastattelussa.

Miriam Aïdan muusikontyössä on kysymys yhteydestä ihmisten ja kulttuurien välillä. Jazzista sekä afro-brasilialaisista samban ja bossa novan rytmeistä innoittuneen käsittelyn ovat saaneet niin ruotsalaiset kansansävelmät kuin Quatro Janelas -albumilla muun muassa David Bowien glamrock-klassikko Starman. Lajirajojen koettelussa on syvempikin merkityksensä. Miriam Aïda tiedostaa kipeästi sen, että asenteet monikulttuurisuutta kohtaan ovat kiristyneet koko Euroopassa.

– Tunnen ehkä voimakkaammin kuin koskaan aiemmin, miten tärkeää on puhua niiden asioiden puolesta, joihin uskon. Asenteiden kovenemisesta huolimatta kaikkialla on koko ajan myös valtavan paljon hyvää tahtoa ja positiivista energiaa ihmisten välillä. Sitä haluan vaalia ja varjella.

Turku Jazz Festival 2017: Miriam Aïda – Quatro Janelas
La 19.8.2017 klo 19
Kukko Stage, Panimoravintola Koulun piha
Eerikinkatu 18, Turku

Miriam Aïda – laulu
Mats Andersson – 7-kielinen kitara
Ola Bothzén – lyömäsoittimet
Finn Björnulfson – lyömäsoittimet

Ennakkoliput: Tiketti
Normaali 35 €
Eläkeläiset ja opiskelijat 30 €
S-etu 31,5 € (max 2 etua / kortti, ei bonusta)

HUOM! Lipulla kuulee kolme artistia klo 17-22. Lauantain 19.8. esiintyjät ovat:
klo 17 Turku Jazzin vuoden artisti 2017: Vilkka Wahl Quintet with Jure Pukl (FIN/SLO)
klo 19 Miriam Aïda – Quatro Janelas (SWE)
klo 20.30 Helsinki-Cotonou Ensemble (FIN/BEN)

Hinnat sisältävät palvelumaksun. Ennakkomyynnissä myös kahden päivän liput!
Lipunmyynti ovella klo 16 alkaen. Ovelta vain päiväkohtaiset liput.

Lisätiedot: turkujazz.fi