Klassisen laulun, jazzin ja runouden liitto Turku Jazz Festivalin lavalla

1269
lukukertaa
Mari Palo ja Aki Rissanen. Kuva: Tomas Konieczny.

Turku Jazz Festival juhlii 100-vuotiasta Suomea perjantaina 18.8. Illan aikana kuullaan suomalaisten säveltäjien musiikkia kolmen huippukokoonpanon tulkintoina, jotka maustavat jazzia progen, kansanmusiikin, tangon ja klassisen musiikin sävyillä. Aki Rissasen ja Mari Palon Sininen Syksy kunnioittaa myös suomalaista runoutta.

Turku Jazz Festivalin suomalaisen musiikin teemaillassa perjantaina 18.8. saadaan kuulla säveltäjä Leevi Madetojan ja runoilija L. Onervan kuusiosaisen, mystisen Syksy-laulusarjan taipuvan uusiksi sovituksiksi sopraano Marin Palon klassiselle laululle ja pianisti Aki Rissasen johtamalle jazztriolle. Ystävykset ovat tunteneet toisensa opiskeluajoista lähtien, ja myös Marin puoliso rumpali Joonas Riippa on kokoonpanossa mukana.

Aki Rissanen kertoo eräässä toisessa projektissa esittäneensä yhtä osaa Syksy-sarjasta ja vaikuttuneensa tällöin kappaleesta niin, että halusi toteuttaa koko teoksen. Kuluvana vuonna Leevi Madetojan syntymästä tulee kuluneeksi 130 vuotta, joten hetki oli otollinen senkin suhteen.

– Madetojan musiikissa yhdistyvät suomalaiskansalliset sävyt ja hienostuneet ranskalaisperäiset harmoniset vaikutteet – musiikki iski minuun syvälle! Koen jonkinlaista samankaltaisuutta Madetojan ja oman artistiuteni välillä. Sitä on vaikea selittää sanoilla. Projektiamme ei ole vielä äänitetty levylle asti. Sovitukset seuraavat alkuperäistä melodiaa ja harmoniaa, mutta olen lähestynyt niitä usein rytmin kannalta tuoden jazzmusiikin perintöä mukaan. Sovituksissa on aina mukana improvisointia ja sooloja, ja tulkinnat vaihtelevat konsertista toiseen.

Rissasella oli klassisen laulajan ilmaisuvoima mielessään jo valmiiksi sovituksia tehdessään. Hän painottaa, että halusi projektiinsa ehdottomasti klassisen perinteen sopraanon ja Mari Palo sopi tuohon toiveeseen täydellisesti. Nimenomaan klassinen äänenmuodostus tuo tuoreen elementin jazzyhtyeeseen ja sen tuoma äänenvärien dynamiikka luo uusia mahdollisuuksia trion ilmaisuun.

Mari Palo kokee Madetojan musiikin olevan hyvin suomalaista, kansanlaulunomaista ja ehkä enemmän sisäistynyttä välttäen monesti kansallisromanttisuuteen kuuluvaa paisuttelua.

– Rytmin käsittelyni on tässä projektissa erilaista, kuin jos laulaisin näitä samoja lauluja pelkästään klassisen pianistin kanssa ja siinä muodossa, johon ne on alun perin sävelletty. Sovitukset itsessään vievät luontevasti äänenmuodostusta vähän eri suuntaan, mutta kyllä perimmäisenä ideana oli, että käytän tulkinnoissani perinteistä klassista laulutyyliä – en siis yritä olla jazzlaulaja. Kuulijan ei tarvitse pelätä, että nyt se oopperalaulaja laulaa scat-soolon! Ei laula, soolot hoitaa trio.

Turku Jazz Festival 2017: Aki Rissanen – Mari Palo: Sininen Syksy
Pe 18.8.2017 klo 19
Kukko Stage, Panimoravintola Koulun piha
Eerikinkatu 18, Turku

Mari Palo – laulu
Aki Rissanen – piano
Teemu Viinikainen – kitara
Joonas Riippa – rummut

Ennakkoliput: Tiketti
Normaali 35 €
Eläkeläiset ja opiskelijat 30 €
S-etu 31,5 € (max 2 etua / kortti, ei bonusta)

HUOM! Lipulla kuulee kolme artistia klo 17-22. Perjantain 18.8. esiintyjät ovat:
klo 17 Turku Jazz Orchestra & Johanna Juhola: Juholan viesti
klo 19 Aki Rissanen – Mari Palo: Sininen Syksy
klo 20.30 Verneri Pohjola Group: Pekka

Hinnat sisältävät palvelumaksun. Ennakkomyynnissä myös kahden päivän liput!
Lipunmyynti ovella klo 16 alkaen. Ovelta vain päiväkohtaiset liput.

Lisätiedot: turkujazz.fi