Naisartistit Turku Jazz in Flames -jatkoilla

1274
lukukertaa
Adele Sauros. Kuva: Sonja Vainionpää.

Ensi viikon torstaina käynnistyvän Turku Jazz Festivalin jatkoklubit toteutetaan yhteistyössä konserttisarja Flame Jazzin kanssa. Turku Jazz in Flames -klubit nostavat esiin erityisesti suomijazzin nuoria naisartisteja. Turun Vähätorilla sijaitsevassa Tiirikkalassa kuullaan ajankohtaisia yhtyeitä kontrabasisti Kaisa Mäensivun, saksofonisti Adele Saurosin ja laulaja Kadi Vijan johdolla.

Jazz on näihin päiviin saakka ollut pitkälti miesten maailma. Naisten vähälukuisuuteen alalla on kehitelty monenkirjavia selityksiä, mutta historiasta kannattaa kuitenkin nostaa katse myös tulevaisuuteen, jottei jää huomaamatta uuden polven naisten läpimurto jazzmusiikin keskiöön. Kansainväliset tähdet kuten chileläinen saksofonisti Melissa Aldana, basisti-laulaja Esperanza Spalding ja monet muut ovat nyt luomassa modernia jazzkulttuuria. Myös Suomessa tapahtuu – saksofonisti Linda Fredriksson nostettiin hiljattain maineikkaassa Downbeat-lehdessä Rising Star -kategoriaan.

Aurajokirannan anniskelukahvila Tiirikkalassa järjestettävät Turku Jazz in Flames -jatkoklubit esittelevät nuoria muusikoita. Turku Jazz Festivalin perjantai-iltana 18.8. lavalle nousee New Yorkin maineikkaassa Manhattan School of Musicissa opiskeleva basisti Kaisa Mäensivu yhtyeineen. Lauantaina 19.8. festaripäivä päättyy Suomen saksofoniseuran tunnustuspalkinnolla maaliskuussa 2017 palkitun saksofonisti Adele Saurosin kvartetin keikkaan. Sunnuntaisella Tiirikkalan jazzbrunssilla kuullaan poikkeuksellisen laulajan Kadi Vijan versioita Thelonious Monkin musiikista. Virtuoosimainen laulaja käyttää ääntään instrumentin kaltaisesti luoden vaikuttavaa sanatonta ilmaisua.

Ensi viikon Turku Jazz Festivalin ohjelmassa kuullaan useita lahjakkaita naisia – sekä laulajia että eri instrumenttien mestareita. Torstaina taiteiden yössä esiintyy 10-vuotisjuhlaansa viettävä turkulais-salolainen laulutrio Wonder Girls, perjantaina big band Turku Jazz Orchestran solistiksi saapuu harmonikkataiteilija Johanna Juhola ja Aki Rissasen jazztrion kera esiintyy sopraano Mari Palo. Lauantaina Panimoravintola Koulun pihalla hurmaa brasilialasirytmeillään ruotsalaistähti Miriam Aïda.

Turku Jazz in Flames: Kaisa’s Machine
Max Zenger – saksofoni
Mikael Myrskog – Rhodes-piano
Kaisa Mäensivu – kontrabasso
Jonatan Sarikoski – rummut
Pe 18.8. klo 22
Tiirikkala, Linnankatu 3
Liput: 16,50 € / 13,50 €, Tiketti

Turku Jazz in Flames: Adele Sauros Quartet
Adele Sauros – tenori- ja sopraanosaksofonit
Seppo Kantonen – piano
Kaisa Mäensivu – kontrabasso
Tuomas Timonen – rummut
La 19.8. klo 22
Tiirikkala, Linnankatu 3
Liput: 16,50 € / 13,50 €, Tiketti

Jazzbrunssi: Kadi Vija & Joonas Haavisto Duo – Ugly Beauty
Kadi Vija – laulu
Joonas Haavisto – piano
09Su 20.8. klo 12
Tiirikkala, Linnankatu 3
Liput: 23 €, sisältää brunssilautasen. Pöytävaraukset Tiirikkalasta.