Naiskuoro KYN ja jazztrio minikiertueelle

1673
lukukertaa

Naiskuoro KYN ja jazzvirtuoosit Manuel Dunkel, Ville Herrala ja Mikko Hassinen konsertoivat toukokuussa Hämeenlinnassa ja Helsingissä syksyllä ilmestyneen Jos minä puhuisin sinulle -albuminsa ohjelmistolla. Alba Recordsin julkaisema kiitetty albumi sisältää Mikko Hassisen KYN:lle sekä KYN:lle ja jazztriolle säveltämää ja sovittamaa etnistä jazzia.

Suomalaisen kuoromusiikin terävimpään kärkeen kuuluva ja maailmallakin sävähdyttänyt KYN konsertoi yhtenä pääesiintyjänä Hämeenlinnassa järjestettävillä Sulasolin Soitto- ja laulujuhlilla Verkatehtaan Vanaja-salissa perjantaina 12.5. klo 20 ja klubikeikalla Helsingissä G Livelabissa tiistaina 23.5. klo 19. Kuoroa johtaa musiikkineuvos Kaija Viitasalo. Konserteissa kuullaan viime syksynä ilmestyneen ja hurmioituneen vastaanoton saaneen Jos minä puhuisin sinulle -albumin ohjelmistoa, Mikko Hassisen KYN:lle sekä KYN:lle ja jazztriolle säveltämää ja sovittamaa etnovaikutteisesta jazzia. Molemmissa konserteissa KYN:n kanssa lavalle nousee kotimaisen jazztaivaan kirkkaimmista tähdistä koostuva trio: Manuel Dunkel, tenorisaksofoni; Ville Herrala, kontrabasso ja Mikko Hassinen, lyömäsoittimet. Hämeenlinnassa tarinaa kuljettaa musiikin lisäksi näyttelijä Kari Hevossaari.

KYN onnistui levyllään ravistelemaan käsityksiä niin kuoro- kuin jazzmusiikistakin:

”- Kyn on noussut yhdeksi Suomen kuorotaivaan kirkkaimmista tähdistä ja jazzmusiikin edelläkävijäksi. Näytteenä siitä on viime vuonna ilmestynyt levy Jos minä puhuisin sinulle.” HS 18.4.2017

”Musiikkivuoden yllättävin kokoonpano. — Jos minä puhuisin sinulle on häkellyttävän hieno levy.” HS 28.12.2016

”Levy on monessa suhteessa poikkeuksellinen. — Jos aiot kuunnella yhden vuonna 2016 julkaistun kuorolevytyksen, kuuntele tämä.” ⭑⭑⭑⭑⭑ Keskisuomalainen
KYN on tilausteoksillaan halunnut tuoda kuorokentälle etnistä jazzia. Siinä suomalaisen kansanperinteen melodiset ainekset ja tekstit sekä nykyrunous yhdistyvät jazzrytmiikkaan ja -harmoniaan. Konserttiohjelmistossa etninen jazz näyttäytyy kolmessa muodossa: suomalaisten kansanlaulujen ja niihin rinnastettavien elokuvasävelmien jazzsovituksina, suomenkielisin tekstein laulettuina amerikkalaisina jazzstandardeina sekä Virpi Stenlundin runoihin sävellettynä Jos minä puhuisin sinulle -sarjana.

Hassisen KYN:lle mittatilaustyönä räätälöimä etninen jazz on synnyttänyt uuden ohjelmiston lisäksi uudenlaisen tavan tehdä kuoro- ja jazzmusiikkia. ”Erityistä levyllä on sen kokoonpano, joka haastaa kuoron osaksi jazzyhtyettä, yhdeksi sen instrumentiksi. Kuoro on sekä solisti- että harmonia- ja perkussiosoitin”, kertoo KYN:n taiteellinen johtaja Kaija Viitasalo. ”Vastaavasti soittimet liittyvät välillä osaksi kuoron kudosta ikään kuin sen lisä-ääninä. Kiinnostavaa on myös se, miten a cappella -sovitukset houkuttavat kuoroa ottamaan jazzbändin instrumenttien roolit haltuunsa.”

Vaikka musiikki on muodoltaan uutta ja raikasta, siinä on myös paljon tuttua ja tunnetasolla puhuttelevaa. ”Kokonaisuuden läpi kulkeva teema on keskustelu kuoron ja saksofonin, minun ja sinun ja toisinaan omien ajatusten välillä. Sovitukset saavat tuttujen laulujen sanat avautumaan uudella tavalla, ajankohtaisina tässä hetkessä. Toivon, että Jos minä puhuisin sinulle -konserttien ohjelmisto pysäyttäisi kuulijat tekstien, musiikin ja toistensa ääreen – puhumaan ja kuuntelemaan”, Viitasalo tiivistää.

KYN on alansa kotimaisiin ja kansainvälisiin huippuihin kuuluva kunnianhimoinen kuoromusiikin uudistaja. KYN on saanut kiitosta ilmaisurikkaudestaan, lauluyhtyemäisestä soinnistaan ja omaleimaisesta ohjelmistostaan. Maailmallakin menestynyt KYN voitti viimeksi helmikuussa 2017 Berliinissä Saksassa järjestettyjen Grand Prix of Nations -kuorokilpailujen Mixed, Female and Male Choirs -sarjan ja sai kultaa Folklore-sarjassa. Lisäksi KYN palkittiin erikoispalkinnolla erinomaisesta lavaesiintymisestä. Helmikuussa INTERKULTUR-järjestö rankkasi KYN:n maailman kuudenneksi parhaaksi naiskuoroksi. Maaliskuussa 2017 Suomen Naiskuoroliitto valitsi KYN:n Vuoden kuoroksi 2016.
Kullan ylistys -promovideo

Kotisivut
Facebook
Youtube

KYN: Jos minä puhuisin sinulle
Alba Records 2016 (ABACD 15, julkaisupvm 26.10.2016)

1. Ol’ kaunis kesäilta (säv. & san. trad.) / 2. Tähtien lumous (Stella By Starlight) (säv. Victor Young, san. Ned Washington, suom. san. Saukki) / 3. Kullan ylistys (säv. & san. trad.) / 4. Aamulla varhain (säv. & san. trad.) / 5. Ei sanaakaan (Insensatez) (säv. Antônio Carlos Jobim, san. Vinícius de Moraes, suom. san. Chrisse Johansson) / 6. Sinua, sinua rakastan (säv. Kaj Chydenius, san. Aulikki Oksanen) / 7. Vain öisin (’Round Midnight) (säv. Thelonious Monk & Cootie Williams, san. Bernard Hanighen, suom. san. Juice Leskinen) / 8. Minä kunnioittaisin sinua… (säv. Mikko Hassinen, san. Virpi Stenlund) / 9. Siksi kunnes kertoisit (säv. Mikko Hassinen, san. Virpi Stenlund) / 10. Sinä kulkisit ohitseni (säv. Mikko Hassinen, san. Virpi Stenlund). Sovitukset: Mikko Hassinen
Konsertit

  • perjantaina 12.5.2017 klo 20.00 Verkatehtaan Vanaja-sali (Paasikiventie 2, Hämeenlinna)
  • tiistaina 23.5.2017 klo 19.00 G Livelab (Yrjönkatu 3, Helsinki).