Der Spiegel ylistää nuorta suomalaista jazztrioa

1445
lukukertaa

Yli kuuden miljoonan lukijan suurlehti nostaa Bowman Trion yhdeksi toukokuun kulttuuriliitteensä levytärpeistä. Bowman Trion debyyttialbumi julkaistaan Saksassa 26.5.

Suomijazzin nuorista tähdistä koostuva Bowman Trio saa osakseen merkittävää mediahuomiota, kun saksalainen suurlehti Der Spiegel kirjoittaa yhtyeen debyyttilevystä ja suomalaisesta jazzista toukokuun Literatur-liitteessään. Arviolta 6,13 miljoonaa lukijaa tavoittavan Der Spiegelin kuukausittaista kulttuuriliitettä pidetään eräänä saksankielisen Euroopan merkittävimmistä mielipidevaikuttajista kulttuurijournalismin saralla. Toimittaja Tobias Rapp kuvailee arviossaan suomalaisessa jazzpiireissä tapahtuvaa liikehdintää ”pieneksi ihmeeksi” ja kehuu Bowman Trion soittoa samanaikaisessa vapaudessaan ja kurinalaisuudessaan poikkeukselliseksi.

Skannattu versio artikkelista

We Jazz julkaisi Bowman Trion debyyttialbumin Suomessa vinyylimuodossa ja digitaalisesti syyskuussa 2016 ja levy oli samalla uuden levymerkin ensimmäinen LP-julkaisu. Nyt albumi saa julkaisunsa Saksassa 26.5. ja näillä näkymin Bowman Trio esiintyy Berliinissä lokakuussa. Yhtyeessä soittavat trumpetisti Tomi Nikku, basisti Joonas Tuuri ja rumpali Sami Nummela. Levyn seitsemän kappaletta ovat Nummelan käsialaa ja ne on nauhoitettu We Jazz 2015 -festivaalilla Kahvila Sävyssä, jossa Bowman Triolle myös jaettiin We Jazz Rising Star -palkinto. Bowman Trion levyn tuotannosta vastaa We Jazzin taiteellinen johtaja Matti Nives, ja albumin rouhean ”loft jazz” -soundin on taltioinut ja miksannut Juho Luukkainen.

”On uskomattoman upeaa ja hämmentävää, että piskuisessa Kahvila Sävyssä nauhoitettu ja ainoastaan vinyylinä julkaistu tulokasyhtyeen levy saa palstatilaa Der Spiegelin kaltaisessa mediassa”, We Jazzin Matti Nives toteaa. ”Vaikka kyseessä on yksittäistapaus, kertoo artikkeli omaa tarinaansa kotimaisen jazzkentän kovasta tasosta ja siitä, että suomijazz kiinnostaa laajemminkin. Kaiken ytimessä ovat aktiiviset toimijat ja Bowman Trion kaltaiset näkemykselliset yhtyeet, jotka tekevät rohkeasti omanlaistaan musiikkia.”

Bowman Trion musiikki on kuvitteellisen seikkailijahahmo J. Bowmanin inspiroimaa ja yhtyeen levyn kokonaiskonsepti perustuu Bowmanin matkoihin mm. Mount Everestillä. Musiikillisesti trion ilmaisu on svengaavaa, tarttuvaa ja vivahteikasta. Kappalevalikoimassa sykähdyttävät yhtä lailla Hard Workin mukaansatempaava melodisuus, Summer in Visbyn haikea melankolia, ja levyn päättävän How to Win a Gun Fightin raivokas revolverisvengi. Albumin soundimaailma on laaja ja konsertin tiivistä kahvilatunnelmaa välittävä.

Bowman Trion albumi kuunneltavissa Spotifyssä

Bowman Trio: Bowman Trio
We Jazz Records 2016 (WJLP01, julkaisupvm Suomessa 2.9.2016, Saksassa 26.5.2017)
Jakelija: Playground Music (Skandinavia), Herbie Martin Music (Saksa), Kudos Distribution (muu maailma)

1. Bowman Cigarettes 2. Hard Work 3. Khumbu Icefall (Excerpt) 4. AM Prayer 5. Summer in Visby 6. The Summit 7. How to Win a Gun Fight

Tomi Nikku, trumpetti / Joonas Tuuri, basso / Sami Nummela, rummut
Sävellykset: Sami Nummela
Tuotanto ja albumin design: Matti Nives
Nauhoitus ja miksaus: Juho Luukkainen
Nauhoitettu We Jazz 2015 -tapahtumassa Kahvila Sävyssä 9.12.2015