Jazzlegenda Lee Konitz konsertoi Turussa ja Helsingissä

1333
lukukertaa

Legendaarinen 89-vuotias amerikkalaispuhaltaja Lee Konitz on elänyt jazzin historian keskiössä bebop-aikakaudelta tähän päivään. Charlie Parkerin johdattaessa 1940-luvulla mustan musiikin vallankumousta Konitz vei ilmaisua vahvasti omaan suuntaansa. Pianisti Lennie Tristanon kanssa tiiviisti työskennellyt saksofonisti toi jazzmusiikkiin täysin omanlaisia melodisia ja rytmisiä innovaatioita. Chicagolaissyntyinen Konitz oli 1950-luvulla mukana vaikuttamassa myös cool jazziksi kutsuttavan tyylilajin syntyyn. Näistä vuosista merkittävin jälki historiankirjoihin on Miles Davisin klassikkoalbumi Birth of the Cool.

Seitsemän vuosikymmentä kestäneen aktiiviuransa aikana Lee Konitz on ehtinyt soittaa lukuisten tyylillisesti monipuolisten huippumuusikoiden kanssa kiertueilla ja studiossa. Hänen yhteistyökumppaneihinsa Davisin ja Tristanon lisäksi lukeutuvat mm. Ornette Coleman, Charles Mingus, Elvin Jones ja hiljattain Suomessa vieraillut pianisti Brad Mehldau. Konitz kiersi jo 1950-luvun alussa Skandinaviaa, jossa hänen viileänkuulas soundinsa teki lähtemättömän vaikutuksen. Ensimmäisen Suomen-keikkansa amerikkalaisfonisti soitti Helsingissä jo vuonna 1951. Tuolloin keikkabasistina toimi suomalaisen musiikin legenda Erik Lindström.

Basisti Jeff Denson on tehnyt saksofonistilegendan kanssa yhteistyötä jo vuodesta 2007 lähtien ja soittaa myös Lee Konitz New Quartetin riveissä. Berkeleyn California Jazz Conservatoryn professorina työskentelevä Denson on konsertoinut lisäksi huippuartistien kuten Joe Lovanon ja Dave Douglasin kanssa. Jeff Denson Triossa kuullaan myös suomalaissävyjä, kun vuoden 2013 Yrjö-palkittu ja kansainvälisesti arvostettu pianisti Kari Ikonen esiintyy maailmantähtien rinnalla. Yhtye esiintyy myös torstaina 1.12. Helsingin Koko Jazz Clubilla.

Jeff Denson Trio & Lee Konitz (USA)

Lee Konitz – alttosaksofoni, laulu
Jeff Denson – basso, laulu
Kari Ikonen – piano
Ronen Itzik – rummut

Ke 30.11.2016 klo 19.00
Sigyn-sali, Turun konservatorio,
Linnankatu 60, Turku
Liput 30 / 25 / 27 € S-etu (Tiketti)

1.12.2016 klo 19.00
Koko Jazz Club
Hämeentie 3, Helsinki
Liput 35 / 30 € (Tiketti)