Iiro & Verneri go electronic

1353
lukukertaa

 

DJ-kulttuurin  ja akustisen musiikin elementtejä ennakkoluulottomasti yhdistelevä Serot julkaisee toisen albuminsa 3.2.2017. Arvo Records –levy-yhtiön julkaisemalla Otava-levyllä vierailevat jazzmuusikot pianisti Iiro Rantala sekä trumpetisti Verneri Pohjola.

Vaihtoehtoista elektronista musiikkia esittävä Serot julkaisee toisen albuminsa 3. helmikuuta 2017. Vinyylinä ilmestyvän Otava-albumin julkaisee levy-yhtiö Arvo Records, ja vinyylin mukana tulee digilatauskoodi sekä albumin kappaleiden erikoisremikseihin että kappaleiden alkuperäisiin pitkiin versioihin. Ennakkoluulottomasti teknomusiikkia, orgaanista soittoa ja elektronista tanssimusiikkia yhdistelevä Serot on kolmen eri musiikillista taustoista tulevan muusikon Ilari Kohtamäen (elektroniikka ja rumpukoneet), Samuli Kivelän (loopperit, kitara ja syntetisaattorit) sekä Aleksi Kinnusen (rummut) yhteensulauma, joka on ehtinyt vuosien saatossa esiintyä runsaasti ympäri Suomen mm. H2Ö-festivaalilla, Bassline-festivaalilla sekä Visio-festivaalilla. Tuore Otava-albumi on Serotin itsensä käsialaa sävellysten ja tuotannon osalta, mutta olennaisessa osassa ovat kotimaisen jazzin ykköslinjan muusikot, trumpetisti Verneri Pohjola sekä pianisti Iiro Rantala, joiden improvisointi tuo albumille skandinaavisen jazzin raikkautta ja kulmikkuutta.

Rohkeasta genrerajoja ylittävästä ilmaisustaan tunnettu Serot yhdistää ainutlaatuisella tavalla bändisoittoonsa DJ-kulttuurin piirteitä, ja lavalla soivatkin harmoniassa niin rumpusetti, loopperit, synat, samplerit, rumpukoneet kuin kitara energisellä, tanssittavalla sykkeellä. Serotin sävellyksissä olennaisessa roolissa ovat improvisaatio sekä kollaboraatio muiden toimijoiden kanssa genrerajojen yli. Kokoonpanon ensimmäinen, vuonna 2015 julkaistu albumi tuotettiinkin yhdessä tunnettujen DJ-tuottajien, Kristiina Männikön ja Emma Valtosen kanssa. Rantalan ja Pohjolan suuri panos toiselle levylle tuntui Serotista siis luontevalta, mutta myös jazzmusiikin tuominen osaksi yhtyeen ilmaisua kiehtoi. Iiro Rantalan johtama Trio Töykeät toimi aikanaan Serotin jäsenille ensimmäisinä portteina jazzin maailmaan, joten yhtye halusi selvittää, mitä Rantalan omaperäisyys ja ennakkoluulottomuus toisi mukanaan Otavan kappaleisiin. Verneri Pohjolan harkittu minimalistinen ilmaisu sekä intiimi saundi olivat taas pääsyitä yhteistyölle tämän suomalaisen nykyjazzin ehkä omaleimaisimman ja kansainvälisesti tunnetuimman suomijazzartistin kanssa.

Serotin tuoreen Otava-albumin runko koostuu kahdesta hypnoottisen tanssittavasta teoksesta Udu ja Konto, jotka luovat elokuvallisen viitekehyksen vierailijoiden, trumpetisti Verneri Pohjolan ja pianisti Iiro Rantalan tulkinnalle. Solistien omat soittotyylit toimivat sävellystyön alkuhetkillä kappaleiden lähtökohtana, ja näiden pohjien päälle Pohjola ja Rantala improvisoivat. Levyn äänityspäiviltä valikoituivat kiehtovimmat palaset, joista rakentui Otavan yhtenäinen kokonaisuus. Sävellys- ja sovitustyössä yhtye hyödynsi sekä akustisia että elektronisia instrumentteja ja työsti teoksia konemusiikille ominaisella tavalla muokkaamalla ottoja äänityksistä. Solistien käyttämättömistä otoista yhtye kasasi vielä kaksi suoraviivaisempaa kappaletta, Ava ja Otne, klubisoittoa silmällä pitäen.

Serotin omien sävellysten lisäksi levy sisältää viisi remixiä, joiden takaa löytyvät kansainväliset huipputuottajat Eduardo De La Calle (Espanja), Emmanuel (Italia), Preslav (USA), nAX_Acid (Englanti) sekä Hoshina Anniversary (Japani). Elektronisen musiikin ulkopuolelta Serot on saanut tyylillisiä vaikutteita klassisilta minimalisteilta, kuten Steve Reichilta, Philip Glassilta ja Brian Enolta. Tämä kuuluu erityisesti Otavan eräänlaisessa visuaalisessa voimassa ja elokuvallisen draaman käytössä. ”Otava on kuin visuaalinen matka Vallilan teollisuusalueelta halki Suomen, aina jäämeren tuulisille rannoille”, yhtyeen rumpali Aleksi Kinnunen kuvailee tuoretta julkaisua. Otavan kansitaiteen on suunnitellut graafikko Lille Santanen, joka toimii myös aktiivisena klubien järjestäjänä Helsingin epäkaupallisessa teknoyhteisössä. Täten Santasen työnjälki Serotin kannenkin osalta edustaa nimenomaan Helsingin konemusiikille ominaista estetiikkaa.

SEROT feat. Iiro Rantala & Verneri Pohjola: OTAVA
Arvo Records 2017 (ARV02/SEROT02, julkaisupäivä 3.2.2017)
Jakelija: Supersounds Music (Suomi ja digijakelu) & Vinyl Distribution (Eurooppa)

A
Udu (Club Edit) feat. Iiro Rantala Udu (Emmanuel Remix)

B
Konto (Club Edit) feat. Verneri Pohjola Konto (Eduardo De La Calle Remix)

Vinyylin mukana latauskoodi, jolla voi ladata ilmaiseksi levyn muut biisit:

Udu Konto Ava Otne / Konto (Preslav Remix) / Udu (nAX Acid Remix) / Udu (Emmanuel Remix) / Konto (Eduardo De La Calle Remix)

Sävellykset: Serot
Ilari Kohtamäki, samplerit ja rumpukoneet / Samuli Kivelä, loopperit, kitara ja syntetisaattorit / Aleksi Kinnunen, rummut / Verneri Pohjola, trumpetti / Iiro Rantala, piano

Facebook
Soundcloud
Youtube